Noi #Perspective asupra imbatranirii in editia cu numarul 15 a revistei

Noi #Perspective asupra imbatranirii in editia cu numarul 15 a revistei

Imbatranirea este un proces firesc spre care se indreapta orice fiinta vie. Aceasta se instaleaza diferit de la o persoana la alta si presupune o serie de modificari la nivel fizic. Imbatranirea frumoasa nu inseamna doar tratamente estetice, proceduri sofisticate, ci un stil de viata proactiv, in care sanatatea este un scop de zi cu zi, iar alimentatia sanatoasa, miscarea si echilibrul emotional sunt esentiale.

Cititi in ultimul numar al Revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa, ce se intampla in organism pe masura ce trec anii si cum putem reusi sa intampinam provocarile varstei cu eleganta.

Fragmente din Revista Perspective nr. 15:

- De ce memoria „slabeste” odata cu inaintarea in varsta? Memoria este procesul cognitiv cu cele mai semnificative implicatii in viata noastra. Aflati ce putem face pentru a ne proteja aceasta capacitate, mai ales atunci cand primim semne ca lucrurile au intrat deja pe o panta descendenta (Info util, p. 4-5).

- Sa intelegem batranetea: se poate considera ca incepem sa imbatranim inca din prima zi in care am venit pe lume, cand organismul nostru este expus conditiilor unui mediu de viata considerabil mai putin prietenos decat cel din burta mamei. Descoperiti cum imbatranesc sistemele organismului si ce putem face pentru a incetini procesul (Dosar, p. 6-13).

- Mituri despre imbatranire: evitarea imbatranirii premature si, implicit, prelungirea tineretii incep printr-o buna cunoastere a propriului corp, a nevoilor si a inamicilor acestuia (Dosar, p. 14).

- Suplimentele care ne ajuta sa tinem pasul cu varsta: chiar daca pare sa functioneze perfect, pe masura ce inaintam in varsta, organismul acumuleaza un anumit „grad de uzura”. Preventia este esentiala in acest caz, iar nutrientii din suplimentele alimentare joaca un rol pe care n-ar trebui sa-l ignoram (Farmakon, p. 16-19).

- „Imbatranirea, un parcurs caracteristic fiintelor”: „Filozofic vorbind, imbatranim la fel ca un autoturism care incepe sa se uzeze dupa ce iese pe poarta fabricii si incepe sa adune kilometraj.” Interviu cu Prof. Dr. Gelu Onose, medic primar recuperare, medicina fizica si balneologie si medic primar geriatrie si gerontologie, Seful sectiei de Recuperare neuromusculare de la Spitalul „Bagdasar Arseni” (p. 20-23)

- „Imbatranirea, un termen pe care trebuie sa-l integram in ciclul de viata”. Articol de Sanda Lepoiev, Psiholog clinician principal, psihoterapeut de orientare psihanalitica, Mindcare:

„ Nu exista un model de „a imbatrani frumos”. Desi este poate ca un cliseu, acesta contine si ceva adevarat; intalnim poate tineri batraniciosi, dar si batrani pe care ii simtim inca tineri, si asta pentru ca fiecare dintre noi creste si se maturizeaza in felul lui, unic.” (Perspectiva psihologului, p. 28-29).

- Alimentatia sanatoasa - singura dieta antiimbatranire: In realitate, alimentele pe care le consumam nu pot opri procesul de imbatranire celulara. Putem totusi evita imbatranirea prematura prin reducerea nivelului de radicali liberi, dar si prin respectarea principiilor alimentatiei sanatoase (Stil de viata sanatos, p. 30).

„Perspective – Jurnal de Medicina Integrativa” este prima publicatie din Romania care ofera o viziune holistica asupra sanatatii, prin asocierea perspectivei medicinei alopate cu medicina complementara. Revista a fost lansata in martie 2015, apare trimestrial, si se distribuie gratuit in reteaua de magazine Secom®. Revista poate fi citita online pe Secom.ro.

Urmatorul articol