Ce sunt probioticele si de ce sunt importante pentru organism

Ce sunt probioticele si de ce sunt importante pentru organism

Probioticele sunt microorganismele care pot ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate si la formarea unui sistem imunitar rezistent in fata virusurilor si a bacteriilor.

Despre avantajele consumului de probiotice se vorbeste mult in ultimii ani, dar se stie mai putin despre pasii pe care trebuie sa-i respecti pentru a obtine maximum de beneficii de pe urma consumului acestora.

Cuprins:

  1. Ce sunt probioticele si cum ajuta ele organismul
  2. Cum ajuta probioticele organismul
  3. Efecte mai putin cunoscute ale probioticelor
  4. Probioticele in tratamentul cu antibiotic - ce probiotic se ia cu antibiotic
  5. Probioticele naturale versus probioticele in formule farmaceutice
  6. Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii
  7. Probiotice sau prebiotice? Diferente si asemanari
  8. Probioticele, cum il ajuta pe copilul tau?
  9. Probioticele in sarcina

CE SUNT PROBIOTICELE SI CUM AJUTA ELE ORGANISMUL

probiotice

Probioticele sunt asa-numitele bacterii bune, care se gasesc in mod natural in organismul nostru si ajuta la asimilarea substantelor nutritive, luptand in acelasi timp impotriva infectiilor. Sunt microorganisme care alcatuiesc flora benefica a organismului, iar in corpul nostru traiesc intre 400 si 500 de astfel de tulpini de bacterii. Aceste microorganisme se regasesc la nivelul pielii, tractului uro-genital, cailor respiratorii superioare, cavitatii bucale si, in mare masura, la nivel intestinal.

 Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organism la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastrointestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente. De asemenea, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil. Probioticele sunt implicate in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic si biotina si ajuta organismul sa se detoxifice de substante nocive precum amoniacul, colesterolul sau excesul de hormoni.

Printre factorii perturbatori ai florei benefice se numara: antibioticele, corticosteroizii, pilulele anticonceptionale, ibuprofenul, aspirina, indometacinul, apa clorinata, precum si unele alimente (zaharul rafinat, grasimile hidrogenate). De aceea, tot mai multe persoane au nevoie de probiotice, mai ales ca literatura de specialitate precizeaza faptul ca 80% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor, in flora bacteriana.

Totusi, exista anumite categorii de persoane care trebuie, cu precadere, sa consume probiotice. Este vorba despre persoanele cu probleme la nivelul pielii, despre cele cu alergii respiratorii, cei care au matreata sau care au infectii recurente la nivel genital. De asemenea, probioticele trebuie administrate in timpul calatoriilor, fiindca protejeaza de indigestii si ofera protectie fata de germenii din mancare si din apa si stabilizeaza sistemul imunitar. De asemenea, persoanele care au sindromul de colon iritabil si cele care sufera frecvent de constipatie ar trebui sa ia probiotice.

Efectele pozitive sunt conferite de capacitatea probioticelor de a coloniza mucoasele atunci cand sunt administrate. Exista si situatii particulare, cand valoarea terapeutica rezida strict in efectele conferite de interactiunea probiotic-gazda, fara a se produce colonizarea cu bacterii.

Importanta probioticelor a fost pentru prima data evidentiata in anul 1907, de Elie Metchnikoff, laureat al premiului Nobel si angajat al institului Pasteur din Paris. Acesta a observat ca localnicii dintr-o anumita zona rurala a Bulgariei erau deosebit de vigurosi si de longevivi si a asociat acest lucru cu consumul de lactate fermentate, o sursa de probiotice. In 1989 apare pentru prima data denumirea de probiotic, iar in anul 1995 apare notiunea de prebiotic, perioada in care incep sa fie recomandate impreuna cu antibioticele.

CUM AJUTA PROBIOTICELE ORGANISMUL

Cele mai cunoscute si mai importante efecte benefice ale probioticelor asupra organismului sunt:

LUPTA CU INFECTIILE

probiotice adulti

Rolul antimicrobian al probioticelor se bazeaza pe actiunea duala a acestora. Ele actioneaza atat prin productia proprie de factori cu rol antimicrobian, cat si prin stimularea productiei de peptide, susbtante cu rol antiinfectios produse de organismul pe care probioticele il colonizeaza. Din acest motiv ele joaca un rol important in lupta cu infectiile respiratorii, de pilda.

Probioticele au capacitatea de a produce un spectru larg de substante cu rol antimicrobian (precum acizi grasi cu lant scurt – acetic si lactic, bacteriocine, H2O2), dar si alte substante care ajuta probioticele sa limiteze proliferarea, patogenitatea sau chiar sa induca moartea microorganismelor patogene. In majoritatea cazurilor, efectul de protectie antimicrobiana exercitat de probiotice se datoreaza peptidelor produse de acestea, denumite bacteriocine. Bacteriocinele au proprietati bactericide sau bacteriostatice, deci distrug sau opresc multiplicarea bacteriilor nocive organismului, efectul pozitiv fiind acela ca, desi inhiba dezvoltarea patogenilor, nu afecteaza celelalte tulpini care alcatuiesc microbiomul organismului.

SUSTIN IMUNITATEA

Probioticele ajuta la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, iar acesta reprezinta mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile sa sustina imunitatea, adica sa participe la imunomodulare. Studiile documenteaza cresterea productiei generale de Ig A precum si a celei de IgA specifice unui anumit patogen, ca urmare a interactiunii cu probioticele. Aceasta actiune reprezinta un mecanism extrem de important pentru apararea antiinfectioasa.

Studiile tind sa pledeze pentru capacitatea superioara de stimulare a sintezei de imunoglobuline Ig A a formulelor de suplimente cu probiotice, mai ales cand acestea sunt asociate cu prebiotice. Pe langa sustinerea sintezei imunoglobulinelor de tip A, probioticele au dovedit si efecte de modulare a proceselor inflamatorii si a activitatii celulelor natural killer, NK care lupta impotriva celulelor infectate viral si a celor canceroase. De asemenea, probioticele cresc eficienta functiei de bariera pe care o reprezinta mucoasa intestinala, de aceea reduc permeabilitatea indusa de microorganisme patogene, dar si pe cea asociata inflamatiilor.

ASIGURA O DIGESTIE NORMALA - CELE MAI BUNE PROBIOTICE PENTRU COLON IRITABIL

Problemele digestive aparute pe fondul dezechilibrului microbiomului se pot corecta foarte usor prin aport de probiotice. Fie ca este vorba despre dezechilibre temporare, produse de consumul de antibiotice, sau de afectiuni cronice care conduc la dezechilibre ale florei intestinale, digestia poate fi imbunatatita datorita probioticelor. Un specialist iti poate oferi recomandari in ceea ce priveste cele mai bune probiotice pentru colon iritabil sau alte probleme digestive.

Probiotice Secom

EFECTE MAI PUTIN CUNOSCUTE ALE PROBIOTICELOR

Probioticele au numeroase efecte pozitive asupra organismului, nu doar cele care tin de digestie. Printre beneficiile probioticelor se numara:

  • contributia lor la intarirea sistemului imunitar
  • ajuta la prevenirea si ameliorare simptomelor infectiilor de tract urinar
  • ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect
  • pot reduce eczema la copii
  • ajuta in combaterea racelilor si a gripelor
  • reduc efectele nocive ale antibioticelor asupra organismului

Un efect mai putin cunoscut, dar studiat, al probioticelor, il reprezinta ajutorul in curele de slabire. Ele ajuta la prelungirea starii de satietate si alungarea senzatiei de foame, contribuind in acelasi timp si la accelerarea arderilor.

Efectele adverse ale probioticelor sunt usoare si de ordin digestiv, scrie WebMD. Dintre acestea, cea mai frecventa este balonarea. Rareori apar reactii alergice grave, insa este indicat sa te adresezi medicului cat mai repede, daca observi simptomele unei alergii, ca mancarimile, iritatiile, inrosirea pielii, umflare (in special in zona fetei, in cavitatea bucala sau la nivelul gatului), ameteli sau dificultati in respiratie.

PROBIOTICELE IN LUPTA CU CANDIDOZA

Tratamentul conventional al candidozei presupune utilizarea locala a cremelor impotriva iritatiilor si a mancarimilor si utilizarea ovulelor antifungice. Pentru controlul pe termen lung al problemei, probioticele sunt o resursa spre care-si indreapta tot mai mult atentia oamenii de stiinta, arata specialistii citati de Institutul National de Sanatate Publica din SUA.

Candidoza apare pe un fundal al imunitatii scazute si al proliferarii coloniilor de Candida albicans la nivelul florei. Administrarea probioticelor atunci cand exista diagnosticul de candidoza ajuta la restabilirea echilibrului la nivelul microbiomului (totalitatea bacteriilor din corpul uman) si reducerea recurentelor. Un studiu desfasurat de o echipa de cercetatori italieni arata ca utilizarea probioticelor la nivel local, la femeile cu candidoza vaginala, a dus la reducerea cu 87% a riscului de reaparitie al candidozei.

De asemenea, un studiu intitulat „Flora vaginala si utilizarea probioticelor”(2009, autori Sarah Cribby, Michelle Taylor si Gregor Reid) a constatat ca probioticele imbunatatesc sanatatea aparatului genital al femeilor, fiind astfel eficiente si in candidoza.

PROBIOTICELE IMBUNATATESC ASPECTUL PIELII

prebiotice

Probioticele au un efect benefic asupra pielii, contribuind la hidratare si la o mai buna protectie, prin cresterea secretiei de sebum, arata datele unui studiu coordonat de dr. Hiromi Kimoto-Nira de la National Agriculture and Food Research Organization (NARO) Institute of Livestock and Grassland Science (NILGS) din Japonia, publicat in Journal of Dairy Science.

La aceste concluzii au ajuns cercetatorii dupa efectuarea unui studiu prin care au urmarit efectele bacteriei Lactococcus lactis aflata in compozitia laptelui fermentat, asupra pielii. Studiul efectuat prin tehnica dublu orb (nici pacientul si nici medicul nu cunosc tratamentul primit/administrat) a cuprins 23 de femei cu varste cuprinse intre 19 si 21 de ani care au consumat lapte fermentat sau iaurt simplu, timp de patru saptamani. Monitorizarea s-a efectuat prin analize de sange, urmarirea aspectului pielii obrajilor si antebratelor, analiza gradului de hidratare al pielii si al nivelului de elasticitate, a cantitatii de melanina si secretia de sebum (evaluata in zona obrajilor).

Rezultatele studiului au aratat ca nivelul de hidratare al pielii a crescut la ambele categorii cercetate, in timp ce la femeile care au consumat lapte fermentat s-a inregistrat o crestere a sebumului, indicand o mai buna protectie a pielii.

Si alte studii anterioare prezinta efectele benefice ale probioticelor asupra pielii. Un studiu publicat in 2013 sublinia faptul ca tulpinile de Bifidobacterium infantis au efecte benefice asupra psoriazisului. Si in cazul dermatitei atopice probiotice sunt de ajutor.

PROBIOTICELE PROTEJEAZA OASELE

Noile terapii de preventie a osteoporozei s-ar putea baza pe folosirea suplimentelor alimentare cu probiotice care, potrivit unui studiu recent, confera protectie oaselor impotriva decalcifierii. O echipa de la Universitatea Michigan a inceput cercetarea pornind de la o situatie concreta, faptul ca inflamatia la nivelul intestinal determina pierderi osoase, desi mecanismul prin care se ajunge in aceasta situatie nu este deplin cunoscut.

Cercetatorii au folosit probioticul Lactobacillus reuteri, recunoscut pentru faptul ca reduce inflamatia. In cadrul studiului s-au administrat probioticele Lactobacillus reuteri unor soareci de laborator, care si-au imbunatatit in mod substantial densitatea osoasa, dupa 4 saptamani de administrare.

Daca se va dovedi ca aceasta descoperire este valabila si in cazul subiectilor umani, probioticele ar fi o solutie extraordinara de prevenire a osteoporozei, fara efecte secundare si cu posibilitatea de administrare pentru lungi perioade de timp. Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat exista persoane care dezvolta osteoporoza si inainte de varsta a treia, din cauza unor afectiuni cronice.

“Oamenii nu sunt constienti de faptul ca osteoporoza nu afecteaza doar femeile aflate la menopauza, ci poate aparea si pe fondul diabetului de tip I si a bolii inflamatorii intestinale”, explica Laura Schaefer, co-autor al studiului.

PROBIOTICELE, EFECTE ASUPRA EMOTIILOR

Un studiu realizat pe rozatoare, in Statele Unite, a aratat ca, in urma consumului regulat de iaurt, activitatea cerebrala a fost modificata. O portie de iaurt, de doua ori pe zi, timp de o luna, a dus la diminuarea activitatii in zonele creierului care controleaza emotiile si durerea si la intensificarea activitatii in ceea ce priveste luarea deciziilor.

Cercetatorii au descoperit ca probioticele continute de iaurt sunt cele care au determinat variatiile, insa nu au putut stabili pana in acest moment din ce cauza ia nastere acest efect. Probioticele sunt microorganisme vii, nepatogene, care sunt prezente in mod natural in tractul digestiv. Principala sursa de probiotice sunt produsele lactate, cum ar fi iaurtul nepasteurizat sau kefirul nepasteurizat.

Pana acum, probioticele au fost cunoscute pentru rolul lor in protectia si dezvoltarea florei intestinale. In urma descoperirilor recente, cercetatorii au declarat ca vor continua sa investigheze efectul lor, pentru a vedea in ce masura acestea pot fi utile in sustinerea tratamentului impotriva depresiei, anxietatii si chiar autismului sau Alzheimerului.

PROBIOTICELE IN TRATAMENTUL CU ANTIBIOTIC - CE PROBIOTIC SE IA CU ANTIBIOTIC

Descoperirea antibioticelor a revolutionat medicina, schimband dimensiunile si paradigma luptei cu o multitudine de boli. Chiar daca rolul acestora ramane de necontestat, administrarea lor trebuie facuta cu mare responsabilitate, iar probioticele ar trebui sa fie de nelipsit atunci cand incepem o cura cu antibiotice.

Romania este fruntasa la consumul de antibiotice: zilnic, 500.000 de romani administreaza un antibiotic, iar peste 18% dintre consumatori il achizitioneaza fara reteta, majoritatea utilizand acest medicament fara a avea o afectiune in care acesta sa aiba efect. In medie, un roman face cel putin o cura cu antibiotice anual.

Consumul excesiv de antibiotice a avut si cateva consecinte importante: peste un sfert dintre tulpinile actuale de streptococ sunt rezistente la penicilina, iar 63,4% dintre tulpinile de stafilococ auriu sunt rezistente la meticilina. Numarul bacteriilor Klebsiella (care pot produce pneumonie) multirezistente la antibiotice a crescut de la 0% la 44% din 2011 pana in 2013, se arata intr-un raport UE citat de Hotnews. Acest lucru se datoreaza si faptului ca anumiti medici au tendinta de a recomanda prea usor antibiotic, dar si din cauza neintelegerii de catre pacienti a efectelor pe care le au antibioticele asupra organismului. Este de retinut faptul ca antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu au efect in infectii virale, in gripa, sau in in toxiinfectii alimentare.

Dincolo de efectele deja mentionate, una dintre cele mai frecvente tulburari cauzate de administrarea de antibiotic este distrugerea florei intestinale benefice. In cazul persoanelor mai sensibile, efectele pot fi: tulburari de tranzit, probleme digestive, candidoze bucale sau vaginale, iar in cazul copiilor carora li se administreaza frecvent antibiotic de la varste fragede, alergii si chiar astm.

Pentru a limita efectele adverse ale tratamentelor cu antibiotice este recomandata administrareaadministararea unei formule de probiotice. Este recomandat sa intrebi medicul ce probiotic se ia cu antibioticul pe care ti l-a prescris.

PROBIOTICELE NATURALE VERSUS PROBIOTICELE IN FORMULE FARMACEUTICE

fructe si legume ce contin probiotice

Cele mai multe bacterii benefice din organism apartin celor doua familii denumite Lactobacillus si Bifidobacterium, care contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale si la combaterea bacteriilor patogene. Cele doua grupuri de bacterii benefice, Lactobacillus si Bifidobacterium, exista in organismul nostru din prima zi de viata, fiind transmise de la mama la fat prin nastere si alaptare. Mai tarziu apoi ele sunt furnizate prin diverse alimente.

Lista probiotice naturale - fructe si legume ce contin probiotice

Exista o serie de fructe si legume ce contin probiotice si pot fi incluse cu usurinta in alimentatie. Din lista cu probiotice naturale fac parte urmatoarele alimente:

  • produse lactate fermentate, precum iaurt, chefir, lapte batut, branzeturi maturate, lapte de capra, oaie si vaca
  • produse din soia, precum laptele, miso
  • ciocolata neagra
  • varza acra si muraturi fermentate in saramura, precum kimchi
  • kombucha (ceai negru fermentat)

Si legumele sunt o sursa buna de probiotice., Dede exemplu, sfecla rosie contine prebiotice, care contribuie la stimularea productiei de probiotice. Ceapa si usturoiul sunt si ele alimente care contin prebiotice si care stimuleaza digestia, dar care au efecte benefice si asupra sistemului imunitar si asupra tractului digestiv. Totusi, bacteriile bune care se gasesc in alimente sunt, insa, in cantitate mica, iar cand apar dezechilibre ale florei intestinale, sunt recomandate suplimente cu probiotice.

Fiecare dintre aceste doua tipuri de probiotice are mai multe tulpini, cu proprietati diferite pentru organism. Denumirea tulpinilor este data de genul probioticului, specia si numele cercetatorului sau a institutului care a descoperit-o. Formele farmaceutice ale probioticelor (capsule, pudra etc.) combina mai multe tipuri de probiotic natural, cu un spectru larg de tulpini, care impreuna pot ajuta sistemul digestiv si cel imunitar sa functioneze corect. De aceea, nu toate probioticele au acelasi efect si este important sa te adresezi medicului inainte de a lua un astfel de supliment nutritiv. Medicul este cel care va decide atat tipul de probiotic, cat si doza recomandata.

CUM SE ADMINISTREAZA PROBIOTICELE PENTRU MAXIMUM DE BENEFICII

Probioticele pot fi benefice atat pentru adulti, cat si pentru copii. Acestea pot fi administrate la copii pentru reducerea manifestarilor constipației, diareei, gazelor, refluxului gastroesofagian, utilizarii antibioticelor, dar si a dermatitei atopice.

Cu toate acestea, este important sa discutați cu medicul pediatru inainte de administrarea suplimentelor cu probiotice. Efectele probioticelor difera in functie de tipul tulpinii, fiecare tulpina avand proprietati specifice.

Probioticele au efecte benefice in special in timpul tratamentelor cu antibiotice. Studiile au descoperit ca unele culturi de bacterii bune, care sunt ucise de antibiotice, nu se mai refac niciodata. In timpul unui tratament cu antibiotice, probioticele sustin echilibrul florei intestinale si contribuie la prevenirea unor afectiuni cauzate de disparitia bacteriilor prietenoase.

CUM ALEGEM PROBIOTICELE - CELE MAI BUNE PROBIOTICE

Exista sute de probiotice pe piata. De aceea este important sa te informezi bine si sa citesti cu atentie eticheta produsului inainte sa il cumperi, pentru a te asigura ca ai ales cele mai bune probiotice. Asadar, urmareste ca pe ambalaj sa se regaseasca:

  1. Numarul, tipul si numele complet al tulpinii

Efectele probioticelor sunt dependente de tipul tulpinii, asa ca este important sa optezi pentru produse pe a caror eticheta este specificat numele complet al acesteia. Trebuie stiut ca fiecare grup de bacterii benefice (Lactobacillus si Bifidobacterium) are tulpini specifice care ajuta probioticele sa supravietuiasca mediului acid si in prezenta bilei.

De regula, tulpina este semnalata pe eticheta printr-un cod de identificare compus dintr-o litera sau grup de litere urmate de un cod numeric. Codul de identificare urmeaza genului si speciei (ex. Lactobacillus acidophilus La-14), cod ce poate fi cu usurinta cautat pe site-uri de specialitate.

  1. Conditiile de pastrare, intrucat anumite tulpini se pastreaza doar la frigider
  2. Daca produsul contine sau nu prebiotice;
  3. Daca produsul ofera protectie enterica, adica daca asigura supravietuirea probioticelor, indiferent daca administrarea se face in timpul mesei sau nu.

CE PERIOADA TREBUIE SA ADMINISTREZI PROBIOTICE?

Este recomandat ca formula de probiotice aleasa pentru consumul zilnic sa contina intre 1 miliard si 10 miliarde de bacterii probiotice, provenite din cat mai multe tulpini. La administrarea de antibiotic, este recomandata continuarea administrarii de probiotic inca 10-14 zile dupa incheierea tratamentului. O lunga perioada de timp s-a cautat solutia ideala de administrare a probioticelor astfel incat sa nu fie distruse de aciditatea gastrica. Protejarea enterica a formulelor si introducerea unui prebiotic in formula a dus la solutionarea acestei probleme.

Totusi, pentru a beneficia de maximum de actiune, este bine sa respectam cateva reguli simple de administrare: este recomandata administrarea probioticelor cu aproximativ 30 de minute inainte de masa, astfel incat alimentele sa creasca pH-ul gastric, protejand bacteriile. La administrarea de antibiotic, este recomandat sa fie o diferenta de cateva ore intre momentul administrarii probioticelor si cel al administrarii antibioticelor.

PASII CORECTI DE ADMINISTRARE

In cazul antibioticelor, atat bacteriile bune cat si cele rele sunt distruse din organism. Asadar, este foarte important sa inlocuim bacteriile bune pierdute, pentru a nu crea dezechilibre. Insa, tocmai pentru a avea efect, probioticele nu se administreaza simultan cu antibioticul. Trebuie sa astepti in jur de 2 ore de la administrarea antibioticului pentru a administra probioticul. In acest fel eviti situatia in care si probioticele administrate sunt ucise de efectul antibioticului.

Momentul in care iei probioticele este extrem de important, deoarece influenteaza modul in care bacteriile bune sunt absorbite in organism. Probioticele sunt bacterii vii, care au nevoie de apa, hrana si caldura pentru a se dezvolta. De aceea, este indicat sa fie luate pe stomacul gol, cu aproximativ 20 de minute inainte de masa, astfel incat sa nu fie distruse de sucul gastric acid care se elibereaza in cantitati mai mari in timpul procesului de digestie, scrie portalul de sanatate NutritionFacts.

PROBIOTICE SI PREBIOTICE? DIFERENTE SI ASEMANARI

Desi au denumiri asemanatoare, probiotice si prebiotice indeplinesc functii diferite in organismul uman. Asa cum explicam mai sus, probioticele sunt organisme vii, cu rol in digerarea corecta a alimentelor, asimilarea completa a nutrientilor si intarirea sistemului imunitar.

Prebioticele sunt carbohidrati nedigerabili care au rolul de a hrani probioticele, de a sustine dezvoltarea coloniilor si avansarea lor prin tractul digestiv pana la nivelul colonului. In plus, aceste substante stimuleaza descompunerea alimentelor digerate si asimilarea nutrientilor.

Exista doua tipuri de prebiotice:

- inulina: fibra solubila eficienta in reducerea trigliceridelor si colesterolului din sange, fiind totodata utila in prevenirea si tratarea constipatiei;

- fructo-oligozaharide (FOS) si galacto-oligozaharide (GOS): fibre nedigerabile, necesare in inmultirea si dezvoltarea bacteriilor probiotice la nivelul colonului.

Astfel, pentru a beneficia de proprietatile probioticelor, este bine sa le asociezi cu prebiotice, deorece acestea cresc eficienta probioticelor si mentin beneficiile lor pana la nivelul colonului.

Produsele care contin ambele substante se numesc simbiotice. Asocierea celor doua poarta denumirea de sinbiotic si este optiunea cea mai potrivita atunci cand se doreste o repopulare optima a florei.

Specialistii de la Mayo Clinic sustin ca probioticele, asociate cu prebioticele, ajuta la:

  • ameliorarea simptomelor de balonare si diaree;
  • eliminarea simptomelor asociate diareei ca efect secundar al administrarii de antibiotice;
  • reducerea acutizarii bolilor intestinale inflamatorii;
  • reducerea inflamatiei la nivelul colonului;
  • sustinerea sistemului imunitar al organismului.

Ba mai mult, potrivit unui studiu efectuat de Jurnalul American de Nutritie in anul 2007, probioticele si-au demonstrat efectul asupra eliminarii simptomelor bacteriei Helicobacter Pylori, responsabila pentru gastritele cronice, ulcerele duodenale si formelor de cancer gastric. Aproximativ 40% din populatia europeana sufera de infectia cu Helicobacter Pylori, care afecteaza mucoasa peretelui stomacului uman si care, de regula, se trateaza prin administrarea unor doze soc de antibiotice.

PROBIOTICELE, CUM IL AJUTA PE COPILUL TAU?

probiotice si prebiotice

Un studiu publicat in Jurnalul de Sanatate, Populatie si Nutritie a descoperit ca probioticele administrate copiilor au beneficii in dezvoltarea acestora in greutate si inaltime, atat in cazul copiilor subnutriti, cat si in cazul celor sanatosi.

Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 2.757 de copii, dintre care 1.598 copii care proveneau din tari subdezvoltate. In total, cinci studii au descoperit ca probioticele au beneficii in dezvoltarea copiilor.

La fat, tubul digestiv este steril, dar colonizarea cu bacterii incepe odata cu nasterea si cu alaptarea. Mai mult, s-a demonstrat ca nasterea normala il „contamineaza" pe copil cu un numar mare de bacterii benefice. Efectul? Un tub digestiv populat cu „bacterii bune” la aproximativ o luna de la nastere, arata studiile si o imunitate mai puternica, adica mai putine infectii dupa nastere.

In schimb, la copiii nascuti prin cezariana, flora intestinala se echilibreaza in aproximativ sase luni, perioada in care micutii au un sistem imunitar slab. Mai mult, studiile au aratat si ca nasterea prin cezariana, care implica un numar mai mic de probiotice in intestinele bebelusului, creste riscul de alergii mai tarziu in viata. Explicatia este ca probioticele sunt implicate in multe procese din organism, nu doar in cele digestive.

Printre efectele lor benefice asupra copiilor putem aminti urmatoarele aspecte:

PROBIOTICELE FAC DIVERSIFICAREA ALIMENTARA MAI USOARA

Dezechilibrele florei intestinale sunt vinovate pentru multe dintre problemele digestive frecvent intalnite la bebelusi. Celebrele colici, dar si problemele digestive aparute dupa diversificarea alimentatiei au drept cauza principala imaturitatea florei intestinale a micutilor. In astfel de situatii, copilul poate beneficia de ajutorul probioticelor. Acestea ajuta la digestia eficienta a alimentelor, adica atenueaza din efectele secundare ale lipsei alaptarii, precum sistemul imunitar slabit si colicile abodominale, dar si din efectele secundare ale diversificarii alimentare care pun la grea incercare digestia celor mici.

PREVIN AFECTIUNILE DIGESTIVE

Alte probleme frecvente ale copiilor, constipatia si diareea, pot fi prevenite cu ajutorul probioticelor.

Multi micuti se confrunta cu aceste probleme digestive din cauza unor greseli in alimentatie, dar si a terapiilor medicamentoase, in special a celor cu fier si cu vitamina D. De asemenea, administrarea de antibiotice poate conduce la constipatie si diaree, fiindca reduce numarul de probiotice din intestine, fapt ce influenteaza in mod direct digestia.

Antibioticele distrug in egala masura bacteriile rele si pe cele bune. Din acest motiv, este asociata consumului de antibiotice „colita de antibiotice (pseudomembranoasa)" data de bacteria Clostridium difficile, care produce toxine, se inmulteste rapid in intestine si este responsabila de episoadele de diaree. Din cauza toxinelor produse de aceasta bacterie, peretele intestinal este lezat. Pentru preventie, in timpul tratamentelor cu antibiotice se recomanda administrarea concomitenta de probiotice care contin bacterii lactice.

LUPTA CU INFECTIILE

Probioticele care populeaza tractul gastrointestinal, in jur de 400 de specii diferite ajuta la sintetizarea de nutrienti. De exemplu, vitamine precum acidul folic (vitamina B9), vitamina K si vitamina B 12 sunt sintetizate in organism si cu ajutorul florei intestinale. Fara aceste vitamine, sistemul imunitar al micutului tau nu functioneaza la parametri normali, iar in corp se pot instala si alte dezechilibre, pe fondul deficitului de nutrienti. Asa se ajunge la oboseala, la scaderea capacitatii intelectuale, precum si la o sensibilitate crescuta a organismului, care se imbolnaveste mai usor.

AJUTA LA PREVENIREA UNOR BOLI GRAVE

Diareea infectioasa, periculoasa in cazul copiilor fiindca deshidrateaza organismul, sindromul de intestin permeabil, care apare atunci cand intestinul isi pierde functia de bariera pentru toxine, iar acestea ajung in sistemul limfatic si in cel circulator, producand leziuni la nivel celular, crizele alergice si astmul sunt doar cateva probleme de sanatate care pot fi prevenite cu ajutorul probioticelor. Totodata, probioticele sunt un ajutor de nadejde si pentru a trata si a prevenit dermatita atopica la copii.

PROBIOTICELE IN SARCINA

probiotice in sarcina

Riscul de a face candidoza este mai crescut in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, cand schimbarile hormonale care au loc in organism pot duce la modificarea secretiei vaginale. Desi candidoza nu afecteaza fatul, afectiunea este mai dificil de controlat pe parcursul sarcinii si poate cauza un disconfort pentru femeia insarcinata.

Tratamentul conventional al candidozei presupune utilizarea locala a cremelor impotriva iritatiilor si utilizarea ovulelor antifungice. Pentru controlul pe termen lung al problemei, probioticele sunt o resursa spre care isi indreapta tot mai mult atentia oamenii de stiinta, arata specialistii citati de Institutul National de Sanatate Publica din SUA.

Potrivit unui studiu condus de US National Library of Medicine National Institutes of Health, probioticele nu pun probleme femeilor insarcinate si fatului, datele sugerand ca nu exista o corelatie intre administrarea de probiotice si posibile malformatii sau avorturi spontane. In sarcina, probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor unor afectiuni digestive si pot avea efecte benefice in combaterea candidozei. Studiul realizat pe 1500 de femei insarcinate a descoperit ca probioticele nu afecteaza nici greutatea bebelusului la nastere, perioada de gestatie sau incidenta nasterilor prin operatie de cezariana.

Pentru mamele care alapteaza, probioticele nu pun probleme, intrucat acestea nu se absorb sistemic, asa ca nu se transfera in laptele matern. Cu toate acestea, evita sa iei probiotice in sarcina sau cand alaptezi fara sa te consulti cu medicul tau. Acesta are tot istoricul tau medical si iti poate recomanda cea mai buna solutie.

Probioticele sunt, asadar, microorganismele responsabile de sanatatea corpului uman in intregul sau. Ele ajuta organismul in lupta cu mai multi inamici si au o importanta de necontestat pentru intarirea sistemului imunitar.

Sursa foto: Shutterstock, Freepik

Probiotice Secom

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    25,00 lei
  • Pret obisnuit
    48,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    145,00 lei

Urmatorul articol


2 comentarii

  • Ioana Avram

    Am fost foarte multumita de produsele SECOM . Mai ales de gama de probiotice si prebiotice Jarrow care intr-adevar m-au ajutat. Am suferit sapte ani de un proces inflamator care nu a putut fi diagnosticat…. si am ajuns in final la un medic- doamna dr. care mi-a recomandat Jarorodophillus.. si lucrurile au inceput sa se clarifice si solutioneze…Va multumesc pentru munca pe care o faceti si calitatea produselor.

  • Steliana Balaceanu

    foarte interesant

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare