Inozitol

DATE GENERALE DESPRE INOZITOL

Inozitolul reprezinta un cumul de molecule cu structura similara, care numara noua stereoizomeri. De obicei, termenul inozitol se foloseste pentru stereoizomerul mio-inozitol. Considerat un compus pseudovitaminic, inozitolul face parte (in mod eronat, conform unor specialisti), din familia complexului B si se gaseste in multe alimente, in concentratii mari in cereale integrale si in citrice.

Cu o structura similara glucozei, inozitolul este implicat in transmiterea semnalului celular.

DIRECTII DE RECOMANDARE - LA CE ESTE BUN INOZITOLUL

Adjuvant in sindromul ovarelor polichistice: una dintre cauzele valide ale sindromului ovarelor polichistice este rezistenta la insulina. Mioinozitolul contribuie la cresterea sensibilitatii la insulina si la imbunatatirea activitatii receptorilor la insulina. Contribuie la: modificarea raportului FSH/LH, scaderea nivelului de testosteron si restabilirea ciclicitatii menstruale normale.

Ameliorarea tulburarilor de panica: desi dovezile nu sunt suficiente, studiile actuale sugereaza rolul inozitolului in controlul atacurilor de panica. La ce este bun inozitolul? Acesta poate contribui la reducerea sentimentului de teama fata de locuri publice sau spatii deschise (agorafobie).

Adjuvant in tulburarea obsesiv-compulsiva: exista cateva sugestii ale oamenilor de stiinta care indica faptul ca administrarea de inozitol persoanelor cu TOC pentru o perioada de sase saptamani poate contribui la imbunatatirea simptomatologiei.

Sarcina: la femeile insarcinate al caror fat sufera de defecte de tub neural s-a observat un nivel scazut de inozitol, in comparatie cu femeile a caror sarcina se desfasoara normal. Inozitolul poate preveni o gama larga a defectelor de tub neural, rezistente la suplimentarea de acid folic.

Alte efecte: adjuvant la medicatia pacientilor cu stari depresive; inozitolul se administreaza intravenos la nascutii prematur cu probleme respiratorii.

ALIMENTE CARE CONTIN INOZITOL

Inozitolul se gasește in mod natural in anumite alimente. Cele mai bune surse de inozitol sunt ficatul si inima de vita, dar acesta se gaseste si in carnea de vita si porc. Semintele oleaginoase (nuci proaspete, alune, migdale), leguminoasele (lintea, fasolea), cerealele integrale (ovazul, graul, germeni de grau, hrisca) si anumite fructe (portocale, lamai, grepfrut, capsuni) si legume (conopida, mazarea) sunt surse bogate de inozitol.

PREPARATE FARMACEUTICE CU INOZITOL

Inozitolul este disponibil in diverse forme (inozitol capsule moi, inozitol gel, inozitol pastile, inozitol pudra), singur sau cu alte substante active, alaturi de care isi completeaza reciproc activitatea.

INTERACTIUNI SI ALTE REACTII ADVERSE

Inozitolul prezinta un profil de siguranta ridicat pentru majoritatea adultilor. Printre posibilele reactii adverse ce pot aparea la administrarea sa, se numara: stari de greata si ameteli, oboseala sau cefalee.

Inozitolul este considerat sigur pentru a fi administrat in spital copiilor nascuti prematur, cu SDRA (sindrom de detresa respiratorie acuta).

In cazul tulburarilor afective bipolare, se recomanda evitarea administrarii de inozitol, deoarece poate declansa inrautatirea simptomatologiei.

Nu se cunosc pana in prezent interactiuni cu alte medicamente.

Sursa foto: Freepik

Referinte:

Inositol, https://www.webmd.com/vitamins-supplements
Inositol, https://examine.com/supplements/inositol/
Gerli S. et al., „Effects of inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS: a randomized double blind placebo-controlled trial”, European review for medical and pharmacological sciences 7 (2003): 151 -160
Cavalli P. et al., „Effects of Inositol Supplementation in a Cohort of Mothers at Risk of Producing an NTD Pregnancy”, Birth Defects Research (Part A), 2011; 91:962-965.

Produse ce contin Inozitol

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    111,00 lei
  • Pret obisnuit
    73,00 lei
  • Pret obisnuit
    109,00 lei
  • flacon cu 59 ml
    Pret obisnuit
    153,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    80,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    134,00 lei