alimentatia-sanatoasa-singura-dieta-antiimbatranire

Intr-o epoca in care promisiunea tineretii ocupa o parte considerabila a discursului, apar si intrebarile firesti – exista oare o dieta care sa mentina tineretea sau sa incetineasca imbatranirea? Ce ingrediente ar trebui sa contina aceasta, astfel incat sa ne pastram energia si sanatatea?

text: Andreea Conicescu, Consultant Nutritie Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom®

In realitate, alimentele pe care le consumam nu pot opri procesul de imbatranire celulara. Putem totusi evita imbatranirea prematura prin reducerea nivelului de radicali liberi, dar si prin respectarea principiilor alimentatiei sanatoase.

1 Mancati direct proportional cu necesarul organismului si cu efortul depus.

2 Nu va infometati, deoarece riscati sa se consume tesutul muscular in detrimentul grasimii, care produce factori proinflamatori si duce la aparitia radicalilor liberi.

3 Mancati fructe si legume de sezon in stare proaspata – sunt bogate in fitonutrienti precum carotenoizi, flavonoide, taninuri, va asigura aportul de antioxidanti si cresc capacitatea organismului de a produce SOD si glutation.

4 Consumati lactate fermentate (iaurt, sana, kefir) – contin bacterii prietenoase ce reduc inflamatiile, inhiba dezvoltarea agentilor patogeni, imbunatatesc imunitatea; luati, suplimentar, probiotice.

5 Consumati saptamanal peste si oua – contin Omega‑3, colina, diverse vitamine ce reduc inflamatiile, mentin integritatea membranelor celulare si imbunatatesc sistemul imunitar.

6 Beti apa si renuntati la bauturile racoritoare.

7 Eliminati zaharul, alcoolul, tutunul – acestea deshidrateaza, scad nivelul de acid folic, vitamine B si vitamina C.

8 Consumati alimente integrale – paine, orez, paste.

9 Renuntati la gatitul prin prajire si evitati alimentele arse sau foarte bine rumenite – aceste tehnici de gatire formeaza compusi toxici pentru organism, precum acroleina, hidrocarburile aromatice, acrilamida.

10 Consumati uleiul crud. Adaugati-l la finalul procesului de gatire.

11 Tineti post una-doua zile pe saptamana – reduceti cantitatea de alimente consumate, mancati legume cat mai putin prelucrate termic si fiti atenti la carbohidrati.

12 Consumati la fiecare masa legume crude.

13 Scoateti din alimentatie mezelurile, fast-foodul, margarina, produsele de patiserie – contin grasimi „trans”, diversi stabilizatori de gust, culoare, miros.

14 Reduceti consumul de sare si inlocuiti-l cu condimente precum marar, patrunjel, cimbru, oregano, rozmarin, usturoi, ardei iute, suc de rosii etc.

Andreea Conicescu