Ce este osteoporoza, ce simptome are si cum se trateaza

Ce este osteoporoza, ce simptome are si cum se trateaza

Oasele sunt tesuturi vii, care se descompun si refac in mod constant. Atunci cand regenerarea acestora este mai lenta decat procesul de degradare, se instaleaza osteoporoza. Aceasta afecteaza deopotriva femeile si barbatii, insa, in ceea ce priveste factorii de risc, o incidenta mai mare este inregistrata in randul caucazienilor si al asiaticilor. De asemenea, femeile ajunse la menopauza prezinta un risc crescut de osteoporoza. Aceasta afectiune a sistemului osos poate fi prevenita prin medicatie, un regim alimentar echilibrat, mentinerea unei greutati optime si exercitii fizice. Iata, in continuare, tot ce ar trebui sa stii despre osteoporoza sau boala oaselor fragile:

Cuprins:
Ce este osteoporoza?
Simptomele osteoporozei
Cauze si factori de risc pentru osteoporoza
Diagnosticarea osteoporozei si a osteopeniei
Tratament si preventie pentru osteoporoza
Tratamente alternative si naturiste, complementare, pentru osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos care face oasele sa devina slabe si foarte fragile. Orice factor de stres mecanic, oricat de minor, precum o aplecare sau simpla actiune de a tusi reprezinta un real pericol pentru persoanele care sufera de osteoporoza si poate cauza fracturi ale oaselor. De cele mai multe ori, astfel de fracturi au loc la nivelul soldurilor, al incheieturii mainii sau al coloanei vertebrale.

Osteoporoza este o afectiune care se instaleaza lent, pe parcursul a cativa ani si, de regula, este diagnosticata dupa ce o lovitura provoaca o fractura.

Osteoporoza severa

In absenta unui tratament adecvat si a unui stil de viata echilibrat, osteoporoza se poate agrava. In aceasta etapa, se numeste osteoporoza severa si se manifesta inclusiv prin dureri puternice, sensibilitate si oase atat de fragile, incat fracturile devin frecvente, iar declansatorii, tot mai insignifianti. Durerea cauzata de osteoporoza severa dureaza intre sapte zile si trei luni si poate iradia in zona spatelui si a gatului. Tot in osteoporoza severa pot avea loc fracturi de compresie, adica rupturi ale vertebrelor cauzate de presiunea propriei greutati pe coloana vertebrala. De asemenea, osteoporoza severa netratata poate cauza descresterea in inaltime.

Osteoporoza senila

Osteoporoza senila este specifica, asa cum sugereaza si denumirea sa, persoanelor de varsta inaintata. Afecteaza deopotriva barbatii si femeile si are o incidenta de varf in jurul varstei de 75 de ani. Aceasta varietate a osteoporozei se caracterizeaza prin pierderea progresiva a densitatii osoase si este corespondenta a osteoporozei cronice - mai lenta - pe care o experimenteaza in special femeile aflate la menopauza. In aceasta perioada a vietii, activitatea de refacere a oaselor intra intr-o faza cronica. Aceasta etapa este cunoscuta si drept osteoporoza senila de tip 2, iar tratamentele si terapiile recomandate sunt directionate spre cresterea activitatii osteoblastice, in timp ce mentin activitatea osteoclastica sub control, in incercarea de a creste masa osoasa.

Simptomele osteoporozei

simptome osteoporoza fracturi

Desi sistemul osos uman este foarte puternic, este format din tesut viu care se descompune si reconstruieste in mod continuu. Pe masura ce imbatranesti, procesul de descompunere poate deveni mai lent decat cel de reconstructie si, de aceea, oasele devin mai poroase si mai fragile, afectiunea asociata acestor simptome fiind osteoporoza.

Tratarea osteoporozei in stadiile incipiente este cea mai buna metoda pentru a preveni consecintele mai grave, precum scaderea in inaltime si fracturile.

Simptomele osteoporozei in stadiile incipiente

Semnele timpurii ale pierderii osoase sunt rare. Cel mai adesea, oamenii descopera aceasta manifestare in urma unei fracturi de sold, coloana sau incheietura. Anumite semne si simptome pot, insa, indica aceasta pierdere osoasa:

  • Retragerea gingiilor - pe masura ce pierzi masa osoasa, gingiile se pot retrage.
  • Reducerea puterii de prindere - un studiu privind densitatea minerala a oaselor, realizat pe femei aflate in perioada post-menopauza indica faptul ca reducerea puterii de prindere cu mainile este asociata scaderii densitatii osoase. Mai mult decat atat, acest simptom este asociat si unui risc crescut de caderi si lovituri.
  • Unghii fragile si casante - sanatatea unghiilor este un indicator bun pentru cea a oaselor. Ia, insa, in considerare si alti factori care ar putea cauza aceasta transformare a unghiilor, precum inotul, gradinaritul sau alte activitati similare.

Semnele timpurii ale osteoporozei sunt putine si greu observabile. Pentru a detecta afectiunea in acest stadiu, este indicat sa mergi la controalele medicale regulate, cu atat mai mult daca ai un istoric de osteoporoza in familie.

Simptomele osteoporozei in stadiile avansate

Atunci cand oasele sunt deteriorate semnificativ, simptomele devin mai evidente si includ:

  • Pierderea inaltimii - fracturile de compresie de la nivelul coloanei vertebrale pot cauza o scadere a inaltimii corpului. Acesta este unul dintre cele mai vizibile semne ale osteoporozei.
  • Fracturile - evenimentele minore precum o cazatura sau o lovitura pot cauza fracturi, daca suferi de osteoporoza. Intr-un stadiu avansat, aceste fracturi pot fi cauzate chiar si de un stranut sau de tuse.
  • Durerile de spate sau de gat - fracturile de compresie de la nivelul coloanei vertebrale pot fi foarte dureroase, deoarece vertebrele pot atinge nervii prezenti in maduva spinarii. Simptomele de durere de la nivelul spatelui si al gatului, cauzate de osteoporoza, pot varia in intensitate si durata.
  • Postura inclinata si fracturile de compresie - compresia vertebrelor poate cauza inclusiv cifoza, o afectiune asociata posturii inclinate (popular, ”cocosate”). Cifoza poate provoca dureri de spate si gat si poate afecta respiratia, din cauza presiunii de la nivelul cailor respiratorii si expansiunii limitate a plamanilor.

Complicatiile osteoporozei

Pe langa faptul ca osteoporoza creste incidenta fracturilor, poate duce si la o serie de alte complicatii:

  • Mobilitate redusa - osteoporoza te poate inabilita si iti poate limita activitatea fizica. Scaderea activitatii poate duce la cresterea in greutate, care, la randul sau, poate creste presiunea si stresul la care este supus sistemul osos, cu precadere oasele soldului si genunchii. De altfel, cresterea in greutate este asociata si altor probleme de sanatate, precum afectiunile cardiovasculare sau diabetul.
  • Depresia - reducerea activitatii fizice poate duce la reducerea sentimentului de independenta si la izolare. Activitatile de care te bucurai inainte pot deveni dureroase. Aceste pierderi, pe langa posibilele dureri si fracturi cauzate de osteoporoza, pot duce la afectiuni si dezechilibre emotionale precum depresia.
  • Durerea provocata de osteoporoza si fracturile pot degenera in durere persistenta, modificarea posturii corpului si scaderea inaltimii.
  • Leziunile frecvente au loc mai degraba la nivelul incheieturilor mainolor, la al soldurilor si la al vertebrelor.

Cauze si factori de risc pentru osteoporoza

cauze si predispozitie osteoporoza

Procesul de regenerare a tesutului osos devine mai lent dupa varsta de 20 de ani. Dupa pragul de 30 de ani, masa osoasa pierduta astfel depaseste cantitatea celei regenerate. Pierderea osoasa anterioara instalarii osteoporozei se numeste osteopenie. Cauzele variaza de la factori genetici, la sex - incidenta este mai mare in randul femeilor, inaintare in varsta si chiar statura - persoanele inalte au un risc mai scazut de osteoporoza decat cele scunde, tocmai pentru ca structura osoasa a celor din urma este inca de la inceput mai redusa.

Factori de risc pentru osteoporoza

Factorii care pot contibui la aparitia osteoporozei sunt numerosi:

  • Varsta - depasirea varstei de 30 de ani si pierderea osoasa care o caracterizeaza constituie principalul factor de risc in aparitia osteoporozei. De aceea, exercitiile de forta si ridicarea greutatilor, asigurarea din alimentatie sau suplimente a necesarului de calciu si vitamina D pot intarzia sau chiar stopa acest proces de degenerare.
  • Sexul - Incidenta osteoporozei este mai mare in randul femeilor cu varste de peste 50 de ani. De altfel, femeile sunt de patru ori mai predispuse sa faca osteoporoza decat barbatii.
  • Istoricul medical familial - daca parintii sau bunicii tai au avut osteoporoza sau orice simptom al acesteia, precum fracturile de sold dupa un accident minor, predispozitia ta de a dezvolta aceasta afectiune este mai mare.
  • Structura osoasa si greutatea corporala - persoanele mai scunde prezinta un risc mai mare sa dezvolte osteoporoza, pentru ca masa lor osoasa este mai redusa.
  • Fracturile - daca ai suferit fracturi osoase anterior, oasele tale ar putea sa nu mai fie la fel de puternice.
  • Structura rasiala - asa cum am mentionat anterior, rasele caucaziana si asiatica sunt mai predispuse la osteoporoza decat alte etnii. Fracturile de sold au, de asemenea, un potential dublu sa se intample in randul femeilor caucaziene decat in cel al femeilor afro-americane.
  • Preexistenta altor afectiuni poate creste riscul osteoporozei. Este vorba despre afectiuni precum artrita reumatoida, boala celiaca, sindromul colonului iritabil, afectiunile rinichilor sau ale ficatului, cancerul sau afectiunea autoimuna lupus.
  • Administrarea pe termen lung a unor tratamente medicamentoase cu steroizi sau prednison poate spori sansele aparitiei osteoporozei. Medicamentele care pot contribui la aparitia osteoporozei sunt cele care trateaza refluxul gastric, convulsiile, cancerul sau medicamentele imunosupresive.
  • Fumatul este daunator si pentru sistemul osos, nu doar pentru cel cardiovascular si respirator.
  • Schimbarile hormonale - atat hormonii sexuali (testosteronul, la barbati, respectiv estrogenul, la femei), cat si cei ai tiroidei si ai altor glande, precum paratiroida si glandele suprarenale pot oscila brusc, odata cu inaintarea in varsta.
  • Stilul de viata - sedentarismul, dar si excesul de alcool sau fumatul pot contribui la aparitia osteoporozei.
  • Regimul alimentar sarac in calciu si vitamina D, care contribuie la stabilizarea acestuia in oase poate fi un factor determinant in aparitia osteoporozei. De asemenea, tulburarile alimentare si interventiile chirurgicale gastrointestinale pot duce la astfel de deficiente; de aceea, este important sa faci analize in mod regulat, in cazul in care istoricul tau include astfel de interventii sau afectiuni.

Diagnosticarea osteoporozei si a osteopeniei

analize si teste osteoporoza

Daca medicul tau suspecteaza ca suferi de osteoporoza sau ca esti predispus la ea, poate simula riscurile inclusiv prin diferite programe online care, in functie de densitatea osoasa si alte variabile (varsta, greutate etc.), poate calcula riscurile fracturilor osoase. FRAX sau Q-Fracture sunt astfel de programe care se folosesc in Statele Unite, insa, nu sunt singurele simulatoare de acest gen. Un cabinet medical bine dotat poate pune la dispozitia pacientilor aceasta simulare.

O alta varianta pentru diagnosticarea osteoporozei este scannerul densitatii (DEXA scan sau osteodensitometria DEXA). Acesta poate masura puterea si rezistenta oaselor, in functie de densitatea lor. Procedura de testare dureaza putin, intre 10 si 20 de minute si este lipsita de durere. Ulterior scanarii, densitatea ta osoasa va fi comparata cu a unui adult tanar si sanatos. Diferenta se calculeaza ca o deviatie standard si se numeste “scor T”. O deviatie standard este masura variabilitatii bazata pe o valoare medie sau etalon. Astfel, un scor T poate fi interpretat astfel:

  • Peste -1 deviatie standard: normal
  • Intre -1 si -2,5 deviatie standard: pierdere osoasa, osteopenie
  • Sub -2,5 deviatie standard: pierdere osoasa considerabila, diagnostic de osteoporoza

Alte investigatii pentru osteoporoza pot include tomografia computerizata cantitativa a coloanei vertebrale, absorbtiometria unifotonica la nivelul antebratului proximal, absorbtiometria bifotonica la nivelul coloanei vertebrale si al soldului si dubla absorbtiometrie cu raze X la nivelul coloanei lombare sau al soldului. Ultima metoda este cea preferabila, deoarece doza de radiatii este mai mica decat in cazul tomografiei computerizate, este eficienta chiar si in stadiile incipiente, spre deosebire de absorbtiometria bifotonica si este, totodata o metoda mai accesibila si din punct de vedere al costurilor.

Tratament si preventie pentru osteoporoza

tratament osteoporoza

Un stil de viata echilibrat, care include activitate fizica si un regim alimentar bogat in nutrienti - vitamine si minerale - dar si controalele regulate la medic pot preveni sau intarzia aparitia osteoporozei sau ii pot incetini evolutia. Afla mai multe despre preventia si tratarea osteoporozei in cele ce urmeaza:

Metode de preventie a osteoporozei

Poti lua masuri pentru preventia osteoporozei inca de la o varsta tanara, indiferent de sex si de istoricul medical. Iata care sunt actiunile care te vor contribui la sanatatea sistemului osos:

  • O dieta echilibrata si sanatoasa, bogata in fructe proaspete, legume si cereale integrale, dar si in alimente care contin calciu;
  • Absorbtia suficienta a vitaminei D;
  • Evitarea fumatului;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Limitarea consumului de bauturi si alimente care contin cofeina;
  • Activitatea fizica: greutati si forta;
  • Controlul greutatii si mentinerea unui indice de masa corporala optim.

Tratamente pentru osteoporoza

Tratarea osteoporozei implica tratarea si preventia fracturilor, dar si administrarea tratamentelor medicamentoase pentru intarirea oaselor. Desi diagnosticul acestei afectiuni se bazeaza pe rezultatele testarii densitatii oaselor, decizia privind alegerea unui tratament de catre medic poate varia in functie de o serie de factori precum varsta, sexul biologic, riscul de fracturi sau istoricul anterior de fracturi. Indiferent de terapia aleasa de catre medic, un lucru este cert: calciul si vitamina D sunt esentiale in tratarea acestei afectiuni, in orice conditii. Acestea pot fi asimilate din alimentatie, in general, insa, exista si situatii in care suplimentele alimentare trebuie sa completeze regimul alimentar, pentru o absorbtie optima.

Medicamentele recomandate pentru osteoporoza

Atat pentru tratarea osteopeniei, cat si pentru cea a osteoporozei, se pot folosi o serie de medicamente:

  • Tratament osteoporoza cu bifosfonati - bifosfonatii incetinesc ritmul de descompunere a oaselor, mentinand astfel densitatea acestora si reducand riscul fracturilor. Bifosfonatii precum acidul alendronic, acidul ibandronic, acidul risedronic sau acidul zoledronic se administreaza sub forma de tablete sau injectii. In primul caz, acestia trebuie administrati pe stomacul gol, alaturi de un pahar plin cu apa. Dupa administrare, pozitia verticala este dezirabila timp de 30 de minute. De asemenea, ar trebui sa astepti intre o jumatate de ora si doua ore, in functie de recomandarile medicului, inainte de a manca sau consuma orice fel de lichide. Bifosfonatii incep sa isi faca efectul dupa 6-12 luni, iar perioada tratamentului poate dura pana la cinci ani sau char mai mult. Este posibil ca, alaturi de acest tratament, medicul sa iti recomande suplimente alimentare cu calciu si vitamina D, in paralel, pentru perioade limitate. Printre efectele adverse frecvente ale tratamentului injectabil sau oral cu bifosfonati se numara iritatii ale esofagului, dificultati la inghitire si dureri de stomac. Osteonecroza maxilarului este un alt efect advers posibil, insa acesta are o incidenta foarte rara si este mai degraba asociat tratamentelor intravenoase cu bifosfonati pentru cancer, decat tratamentelor pentru osteoporoza. In orice caz, daca ai un istoric medical de probleme dentare, este indicat sa discuti cu medicul despre asta, inaintea administrarii tratamentului pentru osteoporoza cu bifosfonati.
  • Tratament osteoporoza cu modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici - acestia au un efect similar asupra oaselor cu al estrogenului. Pot contribui la mentinerea densitatii oaselor si reduc riscul fracturilor, mai ales la nivelul coloanei vertebrale. Raloxifene este singurul astfel de modulator care se foloseste in tratarea osteoporozei. Se administreaza oral, zilnic si este sub forma de tablete comprimate. Efectele adverse comune includ bufeuri, crampe musculare la nivelul membrelor inferioare si un risc crescut al aparitiei cheagurilor de sange (tromboze).
  • Tratament osteoporoza cu hormoni paratiroidieni - acesti hormoni sunt prezenti in mod natural in corp, iar rolul lor este de a regla cantitatea de calciu din oase. Tratamentele cu hormoni paratiroidieni pentru osteoporoza sunt folosite pentru a stimula celulele care contribuie la regenerarea oaselor. Hormonii paratiroidieni, precum este hormonul teriparatid se administreaza exclusiv injectabil. In timp ce alte tratamente incetinesc ritmul pierderii osoase, tratamentul pentru osteoporoza cu hormoni paratiroidieni pot creste densitatea osoasa. Acest tratament este, insa, recomandat doar pacientilor cu o densitate osoasa foarte scazuta, care nu raspund la alte tratamente. Greturile si starea de voma sunt frecvente in cazul administrarii tratamentului.
  • Tratament osteoporoza pe baza de calciu si vitamina D - daca doza zilnica recomandata de calciu pentru un adult sanatos esste de 700 mg, in cazul persoanelor diagnosticate cu osteoporoza, necesitatea poate fi mai mare. In aceasta situatie, medicul va recomanda suplimentele alimentare pe baza de calciu. Alaturi de acestea, vitamina D contribuie la absorbtia optima a calciului in organism. Pentru adulti, doza zilnica recomandata de vitamina D este de 5 mcg (200 UI). Cum probabilitatea ca vitamina D sa fie suficienta strict din alimentatie este redusa, iar perioada de expunere la soare este posibila, pentru cei mai multi oameni, doar in intervalul martie - septembrie, suplimentele cu vitamina D sunt, de asemenea, recomandate, mai ales in perioada toamnei si a iernii.
  • Terapia de inlocuire a hormonilor - este recomandata mai frecvent femeilor, in perioada menopauzei, deoarece poate ameliora simptomele asociate acesteia. Terapia de inlocuire hormonala nu este, in sine, un tratament pentru osteoporoza, insa poate ameliora simptomele acesteia. Efectele adverse pot fi, insa, mai grave; riscul crescut de cancer mamar, endometrial si ovarian si cel al stopului cardiovasculator, precum si posibilitatea aparitiei tromboembolismului depasesc beneficiile terapiei de inlocuire hormonala asupra osteoporozei.
  • Tratament osteoporoza cu testosteron - este terapia omolog pentru barbati si se recomanda atunci cand osteoporoza este cauzata de un nivel scazut al hormonilor sexuali masculini.

Tratamente alternative si naturiste, complementare, pentru osteoporoza

tratament naturist osteoporoza

Scopul tratamentelor complementare este de a contribui, pe langa cele alopate, la reducerea simptomelor osteoporozei si la sporirea densitatii osoase. Tocmai de aceea, o discutie cu medicul, anterioara administrarii oricarui fel de tratament, este necesara. In plus, in ceea ce priveste tratamentele naturiste, e important de stiut ca anumite plante si extracte din plante pot altera modul de functionare al medicamentelor. Doar medicul specialist poate stabili un plan de tratament corespunzator si potrivit nevoilor tale. Iata care sunt tratamentele si terapiile alternative si naturiste care pot completa schema de tratament:

Proteina din soia si osteoporoza

Boabele de soia sunt folosite pentru obtinerea unor produse bogate in proteine si izoflavone, precum sunt laptele de soia sau tofu. Izoflavonele sunt compusi similari estrogenului, care pot proteja sistemul osos si contribui la stoparea scaderii masei osoase.

Black Cohosh si beneficiile sale in tratarea osteoporozei

Black Cohosh este o planta folosita de in medicina nativilor americani, dar si ca repelent pentru insecte. Contine fitoestrogeni care pot preveni pierderea masei osoase. Un studiu din 2008 realizat pe soareci arata ca planta sustine formarea si refacerea oaselor.

Melatonina

Melatonina este un hormon generat de glanda pineala in mod natural. Este folosita in medicina complementara atat datorita actiunii de atenuare a tulburarilor de somn, cat si pentru sustinerea reducerii procesului inflamator. Insa, pe langa aceste actiuni, melatonina sustine regenerarea celulelor osoase sanatoase. Se administreaza sub forma de capsule sau tablete, dar este disponibila si in forma lichida. Desi este un supliment sigur, poate interactiona cu un eventual tratament antidepresiv, cu un tratament pentru reglarea tensiunii arteriale, dar si cu beta-blocantele administrate in randul pacientilor care sufera de aritmie cardiaca. De aceea, este indicat un consult de specialitate inaintea administrarii unui tratament complementar cu melatonina pentru osteoporoza.

Cand vine vorba despre orice afectiune medicala, preventia are prioritate in fata tratamentelor. Un stil de viata echilibrat, cu o dieta bogata in nutrienti si din care nu lipseste activitatea fizica, precum si controalele regulate, cu atat mai mult in cazul unei predispozitii, sunt masuri care te pot feri de instalarea osteoporozei sau pot intarzia aparitia acesteia.

Sursa foto: Pexels, Unsplash

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3111798/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29430846/
  3. https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/men
  4. https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteoporosis-risk-factors
  5. https://www.ucihealth.org/blog/2018/11/smoking-bone-health
  6. https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/
  7. https://www.nice.org.uk/guidance/ta464
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995266/
  9. https://www.nice.org.uk/guidance/ta161
  10. https://www.medicalnewstoday.com/articles/181726
  11. https://www.webmd.com/osteoporosis/news/20151102/soy-protein-osteoporosis
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18555764/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676828/

Produse recomandate


  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    72,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei
  • flacon cu 30 caps...
    Pret obisnuit
    70,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare