📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Durerile de cap. Ce afectiuni pot ascunde si modalitati de ameliorare

Durerile de cap. Ce afectiuni pot ascunde si modalitati de ameliorare

Durerile de cap pot avea cauze usoare, dar pot ascunde si afectiuni grave. Cand reprezinta un motiv de ingrijorare, ce le provoaca si cum le amelioram?

Cuprins:

CE ESTE DUREREA DE CAP. TIPURI IN FUNCTIE DE INTENSITATE SI DE ZONE

Durerea de cap sau, in limbaj medical, cefaleea, este durerea localizata in zona capului, dar aceasta se poate manifesta si in zona gatului sau in segmentul superior al spatelui.

De ce te doare capul? De cele mai multe ori, durerea de cap este un semnal de alarma pe care organismul il transmite atunci cand se confrunta cu conditii de mediu nefavorabile precum poluarea fonica, iluminarea incorecta sau o temperatura ce produce disconfort.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca jumatate dintre adultii din intreaga lume sufera de dureri de cap cel putin o data pe an, cefaleea fiind una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confrunta omul modern.

Durerile de cap pot fi si un simptom al unei alte afectiuni, asadar trebuie monitorizate cu atentie, mai ales din punct de vedere al intensitatii si frecventei. Daca durerile devin persistente si constante, atunci este important sa ne adresam medicului.

TIPURI DE DURERI DE CAP - HARTA DURERILOR DE CAP

durerile de cap in crestetul capului

Durerea poate fi localizata in locuri diferite la nivelul capului. In functie de tipul durerii resimtite, se va stabili daca este necesara interventia medicului, daca este vorba despre o durere pe care o putem ameliora prin schimbarea unor elemente ce tin de mediul exterior sau daca ar putea fi simptomul unei afectiuni mai grave.

Tipuri de dureri de cap in functie de intensitate si cauza. De la durerile de cap zilnice la cele ocazionale

Neurologii au grupat durerile de cap in doua mari categorii: primare si secundare, in functie de intensitate, dar si in functie de factorii declansatori.

Durerile de cap primare sunt urmatoarele:

Migrena - este o durere de cap moderat-severa, care poate fi precedata sau insotita de fotofobie (sensibilitate la lumina), fonofobie (sensibilitatea la sunete), greata, varsaturi sau durere intensa in timpul activitatii fizice.

Este o tulburare cronica, cu manifestari recurente pe parcursul intregii vieti, se intalneste mai des la femei decat la barbati si afecteaza mai ales adultii cu varsta intre 35 si 45 de ani, conform datelor OMS.

Cefalee cluster - Numita si durere de cap „in ciorchine”, face parte dintre durerile de cap puternice. Aceasta afecteaza 1 pana la 2 persoane din 1000. Cefaleea cluster are adesea o cauza genetica, fiind mostenita din familie.

Cefalee de tensiune - Aceasta este cel mai des intalnita durere de cap primara, incidenta sa fiind mai crescuta la femei decat la barbati, conform datelor OMS, Cefaleea de tip tensional episodica, ce apare in mai putin de 15 zile dintr-o luna, afecteaza peste 70% dintre adulti, iar cefaleea de tensiune cronica, ce apare in peste 15 zile dintr-o luna, mai mult de trei luni, afecteaza 1-3% dintre adulti. 

Durere sinusala - Se resimte ca o senzatie de presiune in cap, in zona sinusurilor - frunte, obraji - schimbandu-si intensitatea la miscarile bruste ale capului. Aceasta durere apare de regula din cauza infectiilor sinusurilor (sinuzita), dar si din cauza racelilor sau a rinitelor alergice.

Dureri de cap secundare - sunt durerile de cap provocate de alte afectiuni precum encefalita, traumatismul cerebral, hipertensiunea arteriala, hemoragiile cerebrale sau nevralgiile.

Tipuri de dureri de cap in functie de zona in care se manifesta. De la durerea de ceafa la cea generalizata

 

Un aspect important pentru a determina cauza unei dureri de cap este si zona in care se resimte. Harta durerilor de cap arata astfel, in functie de localizare:

  • Dureri frontale - Resimtite la nivelul fruntii, localizate de cele mai multe ori deasupra sprancenelor. De regula, sunt dureri tensionale, resimtindu-se in zonele in care sunt localizati muschii temporali si muschii frontali. Pot fi si dureri sinusale, provocate de raceala sau de gripa.
  • Dureri de cap laterale - Sunt dureri tensionale, localizate in ambele parti ale capului, pe partea stanga sau pe partea dreapta a capului, care de regula au o intensitate redusa spre medie. Nu sunt suficient de puternice pentru a intrerupe activitatea zilnica.
  • Durerea de ceafa - De cele mai multe ori durerea de cap in spate este durerea asociata cu cefaleea de tensiune si poate fi cauzata de spasme la nivelul muschilor cervicali. Totodata, aceste dureri pot avea drept sursa chiar si afectiuni ale coloanei vertebrale (hernia de disc cervicala).
  • Dureri de cap din zona maxilarului - Durerile din zona maxilarului sunt cel mai des provocate de afectiuni stomatologice, avand drept sursa pulpa dentara. Infectiile paradentare pot provoca dureri care radiaza, dand senzatia de durere de-a lungul intregului maxilar.
  • Durerile de cap frunte si ochi - Localizate in spatele globului ocular, sunt provocate de o afectiune oftalmologica, fie provocata de oboseala sau de sinuzita.
  • Dureri de cap generalizate, precum durerile de scalp - Sunt provocate de o serie larga de factori: raceli, gripa, alergii, lovituri in zona capului, dar si de hipotensiune sau hipertensiune arteriala.

CAUZELE DURERILOR DE CAP

durerile de cap in crestetul capului cauze

Cauzele durerilor de cap pot fi dintre cele mai diverse, de la factori usor de controlat - zgomot puternic, o noapte nedormita - pana la cele greu de depistat chiar si de medici. Le vom trece in revista pe toate, de la cele mai usoare, pana la cele care ar trebui investigate in profunzime de un specialist in neurologie.

  • Deshidratare - Toate tesuturile din organism au nevoie de apa pentru a functiona, iar, in lipsa ei, apar diverse stari de disconfort - de la dureri de cap, pana la somnolenta.
  • Foame - Durerile de cap sunt adesea provocate de un element care a perturbat rutina organismului, astfel incat si foamea poate fi o cauza a aparitiei lor.
  • Consumul de alcool - Principalul motiv pentru care alcoolul provoaca dureri de cap este deshidratarea.
  • Oboseala - Ca si in cazul foamei, si oboseala reprezinta un element ce perturba ritmul cotidian al organismului.
  • Calitatea scazuta a aerului - Desi uneori nu realizam ca aerul contine impuritati, organismul nostru observa acest lucru si reactioneaza. Durerile de cap sunt o reactie la prezenta impuritatilor in aer, a poluarii, cat si a substantelor iritante, se arata intr-un studiu publicat in 2010 in jurnalul medical Headache.
  • Temperaturile prea ridicate sau prea scazute - Reprezinta conditii de mediu ce ne provoaca disconfort din toate punctele de vedere.
  • Iluminarea incorecta - Lumina influenteaza in mare masura activitatea umana inca din cele mai vechi timpuri, iar o lumina prea puternica sau prea slaba poate provoca dureri de cap.
  • Stres - Cand mintea noastra lucreaza la foc automat in permanenta, aparitia durerilor de cap este aproape inevitabila. Presiunea constanta va duce la dureri de cap, oboseala si o stare generala de rau.
  • Atacul de panica si starea de anxietate - Durerile de cap au adesea ca sursa afectiuni de natura psihologica si pot fi provocate de o stare de tensiune ridicata, precum atacul de panica.
  • Lovituri la nivelul capului (traumatisme) - Orice lovitura la nivelul capului poate duce la dureri locale pentru o anumita perioada de timp.
  • Hipotensiunea sau hipertensiunea arteriala - Ambele situatii pot provoca dureri de cap, deoarece sunt procese care se desfasoara intr-un mod anormal.
  • Consumul de cafea si nicotina - Durerile de cap pot aparea si cand renuntam la cafea sau nicotina, fiind o reactie de sevraj a organismului, dar si atunci cand consumam o cantitate prea mare din aceste substante.

CE AFECTIUNI POT ASCUNDE DURERILE DE CAP

cefalee simptome

Durerile de cap pot fi un simptom care indica afectiuni mai serioase:

  • Afectiuni oculare (miopie, prezbitism) - Sunt adesea o sursa a durerilor de cap si foarte des primul simptom pe care il acuza copiii care sufera de miopie.
  • Glaucom - Este o afectiune oculara cronica bilaterala caracterizata prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in cele din urma, se poate ajunge la orbire. Durerea de cap este doar unul dintre simptomele acestei afectiuni, care poate avea consecinte precum pierderea vederii. De altfel, glaucomul este principala cauza de orbire la nivel mondial in cazul persoanelor de peste 60 de ani.
  • Edem cerebral - Este provocata de ruperea unei artere la nivelul creierului, de tumori, de infectii (meningita, toxoplasmoza) sau de altitudini ridicate. In cazul acestora, durerile de cap sunt insotite de convulsii, amorteli, tulburari de vedere si de coordonare.
  • Tumori cerebrale - Gravitatea acestora depinde atat de dimensiunile si localizarea lor, cat si de momentul in care a fost depistata tumoarea. Daca durerile de cap au drept cauza o tumoare cerebrala, acestea sunt dublate de schimbari radicale de personalitate, tulburari de auz/vaz/limbaj, dificultati de articulare a unor cuvinte, tulburari de memorie.
  • Anevrism - Este caracterizat de dilatarea unei artere. In cazul in care apare la nivelul creierului, acesta poate duce la un accident vascular cerebral sau la o hemoragie cerebrala. Simptomele anevrismului cerebral sunt durerile de cap, dar si tulburarile de vorbire sau de vedere.
  • Sinuzita - Infectiile la nivelul sinusurilor provoaca dureri de cap frontale ce isi modifica intensitatea si devin mai puternice atunci cand ne aplecam.
  • Dezechilibre hormonale - Modificarile de natura hormonala sunt in masura sa provoace reactii dintre cele mai diverse in organism - cresteri in greutate, modificari ale comportamentului, dar si dureri de cap. Activitatea hormonala este si cea care poate duce la aparitia durerilor de cap in perioada premenstruala sau la menopauza.
  • Dieta dezechilibrata - Alimentatia bazata pe alimente hiperprocesate, din care lipsesc vitaminele si mineralele poatet provoca dureri de cap. Lipsa vitaminei D si a magneziului in mod special poatet cauza migrene, ameteli, stari de somnolenta si chiar irascibilitate.

CAND DEVINE DUREREA DE CAP UN MOTIV DE INGRIJORARE?

durerea de cap la ceafa

Durerile de cap, dupa cum am vazut, pot avea numeroase surse si pot fi reactii firesti ale organismului cand se confrunta cu anumite conditii de mediu sau pot reprezenta motive de ingrijorare atunci cand sunt insotite de alte simptome. Conform WebMD, este imperativa solicitarea unei ambulante daca durerile de cap insuportabile sunt insotite de:

  • Dificultati de vorbire, de intelegere si de orientarea in spatiu (confuzie)
  • Pierderea constientei
  • Febra peste 39 de grade Celsius
  • Greata si varsaturi
  • Convulsii
  • Senzatia de amortire a unor membre sau a unei parti a corpului, senzatia de paralizie intr-o anumita sectiune a corpului
  • Dificultati motorii
  • Tulburari de vedere

Dincolo de aceste situatii extreme, sunt si circumstante in care durerea de cap este un simptom ce trebuie investigat de un medic. Portalul medical WebMD precizeaza, totodata, si ca ar trebui sa-ti faci o programare la medic in cazul in care durerea de cap:

  • Apare mai des de trei ori pe saptamana, inclusiv durerile de cap zilnice
  • Se declanseaza la tuse sau la efort fizic
  • Este foarte puternica si este in masura sa impiedice pacientul sa-si desfasoare activitatile normale
  • Apare in urma unei lovituri in zona capului

INVESTIGATII PENTRU A DIAGNOSTICA SURSA DURERILOR DE CAP

Pentru a stabili atat cauza durerilor de cap, cat si modalitatea corecta de ameliorare va fi nevoie de cateva investigatii medicale. In functie de examenul fizic, medicul poate indica necesitatea efectuarii urmatoarelor analize:

  • Tomografie computerizata in zona capului (CT) - Are rolul de a evalua structurile creierului pentru a determina prezenta unei tumori, a unei sangerari, anomalii ale unor vase de sange sau un accident vascular.
  • RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) - Investigatie care releva o imagine a creierului si a altor structuri din organism.
  • Radiografie la nivelul sinusurilor - Pentru a detecta infectii la nivelul sinusurilor. De regula, acestea se observa si prin RMN sau CT, ramanand la decizia medicului daca va recomanda sau nu aceasta investigatie.
  • Electroencefalograma (EEG) - O metoda prin care este investigata activitatea electrica a creierului. Cu ajutorul ei se detecteaza epilepsia, traumatismele de la nivelul capului, tumorile cerebrale, encefalita, encefalopatia, atacul vascular cerebral.
  • Teste de sange - Pentru a se determina daca pacientul are anumite carente ce ii provoaca durerile de cap, daca exista infectii in organism, dereglari la nivelul glandei tiroide sau exista riscul ca pacientul sa sufere de diabet.
  • Consultatiile de specialitate - ORL, oftalmologie, stomatologie - Fiecare dintre aceste zone ar putea sa fie o sursa a durerilor de cap si trebuie explorate si investigate de specialisti.

DURERI DE CAP LA COPII. CE TREBUIE SA STIM

febra si durerile de cap la copii

Cauzele cele mai comune ale durerilor de cap in cazul copiilor sunt afectiunile sinusale, afectiuni ale urechii (otitele, in general), dar si unele carente de vitamine, precum vitamina B.

In cazul copiilor, se vor monitoriza mai multe aspecte care tin de comportamentul lor si de starea generala de sanatate. Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita la:

  • Frecventa durerilor de cap acuzate de copil
  • Durata si intensitatea durerii
  • Momentul in care apar durerile de cap
  • Daca sunt insotite de alte reactii precum febra, greata, varsaturi

Este indicat a se consulta un medic pediatru pentru a se determina cauza exacta si tratamentul adecvat.

FEMEILE INSARCINATE SI DURERILE DE CAP

ma doare capul si sunt ametita

Durerile de cap in sarcina sunt relativ frecvente si sunt cauzate de schimbarile firesti prin care trece corpul mamei in aceasta perioada. Printre aceste schimbari se numara:

  • Modificari hormonale
  • Deshidratare
  • Hipertensiune arteriala
  • Renuntarea la cafea
  • Stres
  • Oboseala

De regula, durerile de cap in sarcina sunt frecvente in trimestrul I si trimestrul III. Desi pot fi catalogate drept dureri normale si comune in sarcina, daca sunt insotite de umflarea picioarelor si a mainilor, de o stare de somnolenta permanenta si de varsaturi frecvente, ar putea fi vorba despre preeclampsie - cresterea tensiunii arteriale la un nivel care pune in pericol si viata copilului, si a mamei.

REMEDII PENTRU DURERI DE CAP IN SARCINA

Cele mai sigure modalitati prin care femeile insarcinate isi pot calma durerile de cap sunt:

  • Odihna
  • Exercitiile fizice
  • Hidratarea
  • Comprese reci/calde aplicate la nivelul fruntii
  • Masajul usor la nivelul umerilor, al gatului si al capului
  • Evitarea unor alimente care ar putea determina aparitia durerilor de cap: ciocolata, alune, iaurt, branza maturata (din cauza continutului de tiramina)

Daca simptomele persista, persoana in cauza trebuie sa apeleze la ajutor specializat, automedicatia fiind interzisa cu desavarsire in sarcina.

MODALITATI DE AMELIORARE A DURERILOR DE CAP

Ameliorarea durerilor de cap se poate face acasa, in cazul in care este vorba despre dureri care apar rar si care au o cauza usor de intuit - oboseala, galagie, o zi grea la birou.

Durerile de cap frecvente si de o intensitate ridicata trebuie tratate la medic si in urma unor investigatii. Aceste dureri au de regula alte cauze, iar daca nu actionam asupra lor, ele nu vor inceta.

SOLUTII NATURALE: OTET PENTRU DUREREA DE CAP SI ALTE REMEDII PENTRU CALMARE

Dintre solutiile naturale utile in calmarea durerilor de cap merita amintite:

  • Inlaturarea factorului de stres - zgomote puternice, un miros intepator si neplacut, lumina prea intensa etc.
  • Renuntarea la consumul de alcool si tutun - acesti factori pot contribui substantial la instalarea durerilor de cap
  • Hidratarea - daca organismul este deshidratat, uneori e suficient sa consumi un pahar cu apa pentru a calma durerea de cap.
  • O gustare - exista posibilitatea ca durerea sa fie provocata de foame, astfel incat o gustare poate fi de ajutor. Unele alimente si bauturi sunt cunoscute ca factori declansatori ai durerilor de cap, iar printre acestea se numara branzeturile maturate, cele cu mucegai, carnea, mai ales cea procesata, si bauturile carbogazoase.
  • Ceaiul negru/verde - in cazul in care durerea este provocata de scaderea tensiunii ca urmare a renuntarii la cafea.
  • Comprese cu apa calda sau rece - pot ajuta la reglarea circulatiei in zona respectiva, la relaxarea muschilor; la fel de bine functioneaza si un dus cald sau o baie.
  • Comprese cu otet pentru durerea de cap - ajuta la calmarea durerii, cu conditia ca otetul sa fie foarte rece
  • Odihna - uneori durerile de cap reprezinta un mod prin care organismul ne transmite ca are nevoie de o pauza.
  • Imbunatatirea calitatii somnului - legatura dintre durerile de cap si somn este complexa si paradoxala. Somnul poate calma sau declansa o durere de cap. Mai precis, lipsa somnului, dar si excesul pot declansa crize de migrena. Solutia este adoptarea unui program de somn regulat, de sapte - opt ore pe noapte, renuntarea la ecrane inainte de a merge la culcare, precum si o alimentatie echilibrata.
  • Adoptarea unei posturi corecte - persoanele care au o postura incorecta, de exemplu, cele care stau mult la birou, pot resimti dureri la ceafa, spate si umeri. Solutia este de a lua pauze, la fiecare ora, si, eventual, de a consulta un specialist pentru a-ti corecta postura.
  • Uleiul de eucalipt - este util pentru decongestionarea sinusurilor, o sursa frecventa a durerilor de cap.
  • Ceaiuri calmante - de musetel, de tei, de lavanda, de menta - de ajutor si pentru somn, cat si pentru decongestionarea cailor nazale.
  • Relaxarea - o sedinta de masaj, o plimbare sau o carte pot ajuta in mare masura la ameliorarea durerilor de cap si la indepartarea stresului
  • Terapia comportamentala cognitiva - daca stresul este partial responsabil de durerile de cap, medicul iti poate recomanda aceasta terapie pentru a invata tehnici de gestionare a acestuia.

CU CE TRECE DUREREA DE CAP? CE PASTILE SA IAU PENTRU DUREREA DE CAP? 

medicamente pentru durerea de cap

Raspunsul la intrebarea  “Ce pastile sa iau pentru durerea de cap” sau “Cu ce trece durerea de cap?” este unul complex. Tratamentul medicamentos in cazul durerilor de cap depinde foarte mult de cauza durerii. Asadar, in functie de factorul care provoaca durerea, putem apela la:

  • In cazul durerilor sinusale - decongestionante nazale sau antibiotice, doar daca este vorba despre o sinuzita diagnosticata de medic si doar daca medicul prescrie aceste medicamente.
  • In cazul cefaleei de tensiune - sunt utile medicamentele analgezice si antiinflamatoare - paracetamol, aspirina (doar pentru adulti), ibuprofen.
  • In cazul migrenei si a durerilor de cap de tip cluster - se pot administra medicamente pe baza de triptani prescrise de medic.

Durerile de cap pot fi reactii normale ale organismului la conditiile de mediu sau semnale de alarma transmise de corpul nostru. Este important sa distingem corect intre cele doua situatii pentru a actiona responsabil si adecvat.

Sursa foto: Shutterstock, Freepik

 

Produse recomandate


  • 30 tablete ActivT...
    Pret obisnuit
    87,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    142,00 lei

Urmatorul articol


1 comentariu

  • Maria teczes

    5 stele

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare