Biotina

Date generale despre Biotina

Biotina face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile din complexul B, ceea ce inseamna ca nu poate fi stocata in organism. Biotina mai este cunoscuta sub denumirea de vitamina B7, coenzima R sau vitamina H (H de la Haar und Haut, care in limba germana inseamna par si piele). Deoarece se gaseste intr-o varietate de produse (germeni de grau, cereale integrale, oua, arahide, produse lactate, soia, carne de pui, somon), deficitul sau este rar intalnit.

Directii de recomandare

Metabolismul macronutrientilor: biotina are un rol important in productia de energie. Cateva enzime implicate in metabolismul carbohidratilor, lipidelor si proteinelor au nevoie de biotina pentru a-si desfasura activitatea.

Biotina contribuie la: gluconeogeneza, sinteza acizilor grasi si este implicata in metabolismul catorva importanti aminoacizi.

Sanatatea unghiilor: suplimentele pe baza de biotina contribuie la intarirea unghiilor. Cateva studii au evidentiat imbunatatirea simptomatologiei la persoanele cu unghii fragile si casante, in urma administrarii de vitamina B7.

Sanatatea parului: biotina este adesea asociata cu cresterea parului si cu un par puternic si sanatos. Desi dovezile nu sunt foarte clare in acest sens, deficitul de biotina este in stransa legatura cu caderea parului.

Sanatatea pielii: persoanele cu deficiente de biotina pot dezvolta mai usor afectiuni ale pielii, fapt ce se poate explica prin rolul vitaminei B7 in metabolismul lipidic, important pentru piele.

Sarcina si alaptare: biotina este importanta in sarcina si alaptare. Se estimeaza ca pana la 50% din femeile insarcinate dezvolta o carenta usoara de biotina, ceea ce inseamna ca poate afecta usor starea de bine, insa fara simptome vizibile.

Diabet: asociata cromului, biotina poate induce scaderi ale nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet de tip II.

Alte actiuni: biotina poate ameliora simptomatologia din scleroza multipla, prin statutul sau de precursor al mielinei (cu rol de protectie).

Preparate farmaceutice cu biotina

Suplimentele pe baza de biotina contin intre 30 si 1000 de micrograme pe zi, iar concentratia activa difera in functie de dozaj si de forma prezentarii (capsule, tablete sau sirop). Biotina se gaseste singura sau alaturi de alte substante active, potentandu-si reciproc actiunea.

Interactiuni si alte reactii adverse

Biotina are un nivel de siguranta si tolerabilitate ridicat, chiar si la doze crescute. Datorita solubilitatii in apa, excesul se elimina prin urina.

Cu toate acestea, administrarea de catre femeile insarcinate, de catre cele care alapteaza sau catre copii se va face doar la recomandarea specialistului.

La asocierea cu alte medicamente, biotina poate duce la scaderea efectului acestora. Vitamina B7 interactioneaza cu: antibioticele (reduce nivelul de biotina), acidul lipoic (creste necesarul de biotina).

 

Referinte:

What are the health benefits of biotin?, https://www.medicalnewstoday.com
Biotin, https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements

Produse ce contin Biotina

 • 237ml (gust de po...
  Pret obisnuit
  106,00 lei
 • 120 tablete Easy-...
  Pret obisnuit
  227,00 lei
 • 50 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • 30 tablete cu eli...
  Pret obisnuit
  55,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • Pret obisnuit
  80,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • Pret obisnuit
  83,00 lei
 • Pret obisnuit
  73,00 lei