Terapii complementare pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii

Terapii complementare pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii

Medicina integrativa (MI) priveste fiinta umana ca pe un intreg a carui armonie depindede echilibrul intre starea fizica, mentala si spirituala. Prin aceasta abordare holistica,MI se concentreaza asupra unicitatii fiecarui pacient si elaboreaza programe de tratament complementar personalizate, asociind diferite practici terapeutice care pot restabilisanatatea fizica si echilibrul psiho-emotional.

Medicina integrativa este flexibila si se poate adapta evolutiei pacien­tului si schimbarilor de viata sau evenimentelor care ar putea aparea in cursul terapiei. Exista nume­roase practici terapeutice folosite de medicina integrativa, unele cu o istorie de mii de ani, altele noi, aparute ca urmare a dezvoltarii unor tehnologii inovatoare.

In acest material va prezentam tera­piile complementare care incep sa fie tot mai mult folosite in Romania in sustinerea tratamentelor alopate: fitoterapia stiintifica, acupunctura, oxigenoterapia hiperbara, ozonote­rapia, terapia intravenoasa.

Alte terapii utilizate in medicina integrativa si pentru care interesul romanilor a crescut in ultimii ani includ exercitiile de respiratie, homeopatia, masajul, yoga, tai chi, reiki, manipularea chiropractica si osteopatica, meditatia, imaginile ghidate, reflexoterapia, terapia Bowen-Bowtech, aromoterapia, terapia craniosacrala, terapia cu sunet/culoare/lumina/arta, apite­rapia etc.

impactul stiintelor omice asupra fitoterapiei

FITOTERAPIA

Fitoterapia traditionala este o meto­da terapeutica cu o istorie de mii de ani care utilizeaza plantele medicina­le pentru tratarea multor simptome si afectiuni. Toate popoarele lumii au folosit plantele pentru mentinerea sanatatii. Astfel, fitoterapia face parte din patrimoniul cultural si medical al oricarei civilizatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimea­za ca produsele pe baza de plante sunt folosite in asistenta medicala primara de 3,5 pana la 4 miliarde de oameni din intreaga lume, iar circa 85% din medicina traditionala utili­zeaza extracte din plante.

De la fitoterapia empirica la fitoterapia bazata pe stiinta

Fitoterapia a evoluat de-a lungul timpului de la o practica empiri­ca la o practica medicala bazata pe stiinta. Fitoterapia stiintifica valorifica experienta milenara a fitoterapiei traditionale europene, a medicinei traditionale chineze si a medicinei ayurvedice, folosind doar acele plante ale caror efecte terapeu­tice au fost confirmate prin cercetari stiintifice moderne.

Fara aceasta experienta acumulata in milenii, progresul fitoterapiei si al medicinei moderne nu ar fi fost posi­bil, asa cum il cunoastem astazi. De exemplu, unele medicamente intens utilizate, cum ar fi morfina, atro­pina, aspirina au la baza substante extrase din plante, dar care au fost modificate la nivel molecular.

Validarea stiintifica, bazata pe do­vezi, a efectelor benefice ale unor plante asupra sanatatii a ajutat la dezvoltarea fitoterapiei moderne la nivel mondial.

Astazi, fitoterapia stiintifica este un sprijin pentru oamenii care vor sa isi mentina sau sa isi imbunatateasca sanatatea prin intoarcerea la natura, oferind posibilitati de tratament complementar, atat pentru afectiuni cronice, cat si acute.

Cea mai eficienta biomedicina bazata pe plante

Fitoterapia stiintifica (fitostiinta) este cea mai eficienta biomedi­cina pe baza de plante. Plantele medicinale sunt o sursa bogata de substante bioactive, inclusiv polifenoli, acizi fenolici, cumari­ne, lignani, terpenoizi, alcaloizi, glicozide, flavonoide, polizaharide, proantocianine, saponine, taninuri, uleiuri volatile, vitamine, minerale, care se gasesc in anumite parti ale plantelor (radacina, tulpina, frunze, flori, micelii).

Acesti compusi bioactivi standardizati si administrati in cantitati bine definite au beneficii terapeutice importante. Potrivit literaturii de specialitate, produse­le naturale de tipul suplimentelor alimentare care includ astfel de ex­tracte standardizate pot avea actiuni antioxidante, vasorelaxante, diure­tice, antiinflamatoare, imunomodu­latoare, adaptogene, detoxifiante, antiaging, neuroprotectoare etc.

Pentru ca beneficiile fitoterapiei mo­derne sa fie recunoscute de intreaga comunitate medicala si integrate mai frecvent in tratamentele alopa­te, sunt necesare cercetari sustinute la nivel mondial, respectarea stricta a cerintelor privind calitatea ma­teriei prime si concentratiile de substante active prezente in produ­se, precum si realizarea unor teste clinice care sa respecte standardele din domeniu.

OZONOTERAPIA

Ozonoterapia este o procedura me­dicala in care se administreaza un amestec de 95% oxigen si 5% ozon medicinal (O3) pentru a obtine efec­te terapeutice benefice in afectiuni acute si cronice.

Ozonoterapia a fost utilizata si este studiata in intreaga lume de peste un secol. In timpul Primului Razboi Mondial (1914-1918), de exemplu, cand inca nu se descoperise penicilina, medicii au aplicat O3 pe ranile infec­tate si au constatat ca are proprietati antiinfectioase si antiinflamatoare.

Moduri de tratare cu ozon

# autohemotransfuzia implica ex­tragerea unei cantitati predetermi­nate de sange, ozonarea acestuia si reinjectarea in fluxul sanguin;
# administrarea intraarticulara,intravenoasa, subcutanata si intra­musculara;
# insuflarea ozonului intr-o cavi­tate a corpului (nas, gura, rect sau vagin);
# acupunctura cu ozon presupune introducerea O3 prin punctele de acupunctura;
# impachetarile cu ozon;
# utilizarea externa si interna a apei si a uleiurilor ozonificate;
# baia cu ozon.

Mecanisme de actiune a ozonului

fitoterapia stiintifica si fitoterapia traditionala

Ozonul (O3) este un gaz instabil for­mat din trei atomi de oxigen care se degradeaza rapid in O2 format din doi atomi. In aceasta reactie se eli­bereaza o cantitate mare de energie, ajutand astfel la desfasurarea unor procese care stau la baza efectelor benefice ale ozonoterapiei.

Utilizarea ozonului medical contri­buie la:

# modularea sistemului imunitar;
# imbunatatirea circulatiei sangelui
# cresterea nivelului de oxigen si eliberarea acestuia in tesuturi;
# cresterea energiei celulare (adeno­zin trifosfat – ATP);
# vindecarea mai rapida a ranilor prin imbunatatirea sintezei facto­rului de crestere transformator-beta (TGF beta 1), important in regenera­rea tesuturilor;
# actiune antimicrobiana (bacterii, virusuri, ciuperci, protozoare);
# activarea sistemului antioxidant al organismului; prin stimularea unor enzime (ex.: superoxid dismu­taza, glutation peroxidaza, glutationS-transferaza, catalaza), O3 ajuta la reducerea radicalilor liberi implicati intr-un numar mare de boli (ate­roscleroza, diabet, cancer) si are efect antiimbatranire;
# reducerea factorilor proinflama­tori si a perceptiei durerii prin sti­mularea cresterii factorului Nrf2, im­portant in reactiile de detoxifiere si antioxidante la nivel hepatic, dar si prin reducerea NF-κB, un regulator-cheie al inflamatiei si al perceptiei durerii;
# sustinerea efectelor benefice ale tratamentelor oncologice prin efecte indirecte de modulare imu­nitara, reducerea hipoxiei tumorale, imbunatatirea procesului de vinde­care dupa interventii chirurgicale sau radioterapie;
# reducerea hiperglicemiei prin imbunatatirea ratei de absorbtie a glucozei in tesuturi.

Indicatii pentru terapia cu ozon

ABORDAREA AFECTIUNILOR DE LA CAUZE LA SIMPTOME

Se apreciaza ca ozonul, in concentratii bine controlate, poate fi folosit in tratarea unui numar mare de afectiuni cardiovasculare, osteoar­ticulare, imunitare, gastrointestinale, neurologice, respiratorii, urogenitale, alergii, ORL, oculare, oncologice, dermatologice, dar si in detoxifiere, dureri cronice, terapii antiaging (anti­imbatranire), reducerea efectelor ne­gative ale unor medicamente folosite in chimioterapie.

Terapia cu ozon trebuie sa fie efectu­ata de catre un medic care stabileste oportunitatea terapiei, metoda de administrare, doza si numarul de sedinte necesare, in functie de starea generala de sanatate, de varsta si de afectiunea principala a pacientului.

Terapia cu ozon nu este un panaceu. Efectele tratamentului variaza de la persoana la persoana, in functie de stilul de viata, metabolism, varsta, starea de sanatate etc.

TERAPIA INTRAVENOASA CU NUTRIENTI (IV)

Terapia intravenoasa (terapia IV) este o tehnica medicala care con­sta in administrarea unor perfu­zii cu nutrienti si medicamente in concentratii mari pentru a fi asimilati in organism mai rapid, in comparatie cu administrarea pe cale orala. Timp de decenii, perfuziile in­travenoase au fost o solutie eficienta si rapida de ingrijire a pacientilor in caz de deshidratare, tulburari de absorbtie a nutrientilor ori a unor medicamente. Presiunile societatii moderne, stilul de viata solicitant, sedentarismul, odihna inadecvata au dus la o nevoie tot mai mare pentru o nutritie de inalta calitate. In plus, din cauza practicilor agricole mo­derne, care au redus substantele nu­tritive din sol, cantitatea si calitatea nutrientilor pe care ii obtinem din alimente s-au diminuat. In unele ca­zuri, capacitatea intestinului de a le absorbi este redusa. Terapia intrave­noasa ofera, in conditii de siguranta, nutrienti in doze mari, care nu sunt tolerate prin administrare orala. Un alt avantaj al terapiei IV cu nutrienti consta in asigurarea unei absorbtii mai rapide si mai eficiente a acestora direct din fluxul sanguin, ocolind sistemul digestiv. Astfel, absorbtia substantelor nutritive poate sa creas­ca pana la 100% (fata de doar 20-50% pe cale orala).

Beneficiile terapiei intravenoase

In functie de protocolul utilizat si de starea generala de sanatate a pacientu­lui, terapiile IV pot fi benefice pentru:

# hidratarea rapida a organismului;
# imbunatatirea nivelului de energie si a capacitatii de regenerare a organis­mului;
# imbunatatirea starii emotionale si a rezistentei la factorii de stres;
# sustinerea bunei functionari a sis­temelor: nervos, imunitar, cardiovas­cular, endocrin si digestiv;
# reducerea timpului de recuperare dupa efort fizic;
# recuperarea postchirurgicala, in special dupa operatiile de bypass gastric;
# detoxifiere (ex.: metale grele);
# reducerea proceselor asociate imba­tranirii (antiaging).

Substantele administrate IV pot fi vitamine, aminoacizi, substante lipo­tropice, antiinflamatoare (ex.: calciu, magneziu, seleniu, vitaminele B si C, glutation, cisteina, arginina, taurina, acid alfa lipoic, coenzima Q10 etc.).

Terapiile intravenoase sunt persona­lizate de medicul specialist pe baza analizei holistice a fiecarui pacient si pot fi asociate altor terapii sau trata­mente alopate.

OXIGENOTERAPIA HIPERBARA – HBOT

CELE MAI UTILIZATE TERAPII DE MEDICINA COMPLEMENTARA

Dintre toate elementele chimice, oxigenul este cel mai important pentru corpul uman. Celulele obtin energie din oxigen si din glucoza lu­ata din alimente.

Importanta oxigenului in metabolismul celular

Fara oxigen nu putem supravietui decat cateva minute, deoarece aproape toate activitatile corpului depind de prezenta oxigenului in concentratie normala in toate tesuturile. La nivelul celulelor, 80% din oxigenul absorbit este utilizat de mitocondrii pentru generarea ener­giei celulare (ATP).

Hipoxia este definita ca o stare carac­terizata prin nivelul scazut de oxigen din celule, care se instaleaza cand oxigenul furnizat este mult mai mic decat este necesar.

Saturatia oxigenului din sange (SpO2) indica procentul de hemoglobina totala (Hb) care transporta oxigen in organism. Valorile SpO2 cuprinse in intervalul 94-100% reflecta o saturatie optima a Hb in O2, valorile de 93-88% definesc hipoxia usoara, cele intre 88 si 83% hipoxia medie, iar cele sub 83%, hipoxia grava.

Hipoxia prelungita este o caracteristi­ca de baza a mai multor boli. Deficitul de oxigen determina trecerea de la metabolismul aerob la metabolismul anaerob, care nu poate furniza decat o parte din energia necesara celulei, ducand la disfunctia organelor si, in final, la moarte.

Ce este terapia cu oxigen hiperbaric

Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxi­genoterapia hiperbara (Hyperbaric oxygen therapy – HBOT) este un tip de tratament realizat prin inhalarea a 100% oxigen pur concentrat la ni­veluri de presiune de 1,5 pana la 3 ori mai mari decat presiunea normala a aerului. Terapia se efectueaza intr-o camera hiperbara de uz medical (nu cosmetic), care furnizeaza oxigen pur 100% la o presiune crescuta, de cel putin 3 atmosfere. In aceste conditii, plamanii acumuleaza o cantitate de oxigen mult mai mare decat ar fi posibil prin respiratie, crescand astfel rata de absorbtie a acestuia in celule si productia de energie celulara (ATP).

Efectele benefice ale oxigenului hiperbaric

Transportul oxigenului in organism este asigurat de hemoglobina din globulele rosii (eritrocite) si oxigenul plasmatic. Terapia cu oxigen hiper­baric creste nivelul oxigenului atat in eritrocite, cat si in plasma, putand fi astfel transportat si in tesuturile cu circulatie sanguina diminuata sau blocata.

HBOT poate fi utilizata impreuna cu alte tratamente alopate sau terapii, contribuind la:

# cresterea oxigenului la nivel celular;
# stimularea capacitatii de regenerare a organismului si de imbunatatire a functiilor celulelor;
# reducerea edemelor;
# imbunatatirea circulatiei sanguine si a drenajului limfatic;
# imbunatatirea angiogenezei normale (dezvoltarea de noi vase sanguine in tesuturile hipoxice);
# activarea proceselor de vindecare a ranilor si refacere a tesuturilor, reducerea aparitiei cicatricelor cheloide;
# stimularea regenerarii osoase, prin favorizarea osteogenezei;
# imbunatatirea capacitatii bacteriocide si bacteriostatice a organismului;
# stimularea activitatii cerebrale (creste capacitatea de invatare si de memorare);
# eliminarea substantelor toxice si reducerea efectelor acestora;
# reducerea inflamatiilor;
# imbunatatirea sistemului de apa­rare antioxidanta a organismului;
# incetinirea procesului de imbatra­nire a intregului organism (antiaging).

Tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT)

Aceste tratamente complementare sunt utilizate frecvent in afectiuni cerebrale, cardiovasculare, imuni­tare, osteoarticulare, infectioase, digestive, hematologice, ORL, sto­matologice, respiratorii, dar si in chirurgie, tratamente oncologice, traumatisme, boala de decompresie (un risc potential pentru scafandri in timpul scufundarilor), arsuri grave, intoxicatii cu monoxid de carbon etc.

Oxigenoterapia hiperbara este, in general, o procedura sigura, complicatiile fiind rare. Avand in ve­dere beneficiile si riscurile posibile, decizia de a utiliza oxigenoterapia trebuie luata impreuna cu medicul specialist. Protocoalele de tratament sunt personalizate de acesta pe baza analizei holistice a pacientului, fiind de obicei parte a unui plan de ingri­jire medicala integrativa.

tipuri de terapii complementare

yoga are o multime de efecte pozitive asupra sanatatii fizice si mentale

Peste 300 de milioane de oameni din toata lumea practica astazi yoga, conform Federatiei Internationale de Yoga, iar rata de crestere este spectaculoasa – in ultimii 5 ani (2016-2020), in SUA a fost de 87%, iar in Japonia, de 413%. Aceasta practica veche de peste 5.000 de ani are o multime de efecte pozitive asupra sanatatii fizice si mentale, de la ameliorarea durerilor de spate si imbunatatirea flexibilitatii pana la reducerea stresului.

ACUPUNCTURA

Acupunctura este o ramura a medici­nei traditionale chineze, aparuta in urma cu peste 3.000 de ani. Terme­nul de acupunctura descrie proce­duri care implica stimularea anumi­tor puncte anatomice ale corpului folosind o varietate de tehnici. Dintre acestea, cea mai studiata si utilizata presupune introducerea in piele, in puncte precise, in functie de patologia fiecarui pacient, a unor ace metalice subtiri.In medicina chineza se considera ca organismul uman este strabatut de o energie vitala care circula prin meridiane energetice, pe care sunt situate anumite puncte.

Afectiunile apar atunci cand aceste fluxuri de energie sunt dezechili­brate. Procedeele incluse in tera­pia prin acupunctura au rolul de restabilire a echilibrului energetic al organismului si au aplicabilitate intr-un numar mare de afectiuni reumatice, digestive, respiratorii, cardiovasculare, neurologice, os­teoarticulare, musculare, pentru ameliorarea durerii, precum si in alergii, infertilitate, depresii, anxie­tate, dezechilibre hormonale, vertij, obezitate, afectiuni ale coloanei vertebrale etc.Integrarea terapiilor complemen­tare cu tratamentele alopate este o tendinta in crestere in domeniul sanatatii la nivel mondial. Multe dintre aceste terapii devin tot mai accesibile si in Romania, putand fi practicate in conditii de siguranta, cu ajutorul unor medici specialisti sau al unor terapeuti certificati.

referinte:

1. Phytotherapy medicine – britannica.com
2. Application of ozone therapy in interventional medicine – sciencedirect.com
3. The Biochemical and Pharmacological Proper­ties of Ozone: The Smell of Protection in Acute and Chronic Diseases – ncbi.nlm.nih.gov
4. Hyperbaric Oxygen Therapy– hopkinsmedicine.org
5. IV Vitamin Therapy: Your Questions Answered – healthline.com
6. How does acupuncture work?– medicalnewstoday.com
7. New Perspectives on How to Discover Drugs from Herbal Medicines: CAM's Outstanding Con­tribution to Modern Therapeutics– ncbi.nlm.nih.gov

Urmatorul articol


1 comentariu

  • Tomita rau

    Informatiile prezentate mi-au fost de mare folos,

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare