Produs in mod natural in organism, colagenul este o substanta proteica prezenta in sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, piele, vase de sange si articulatii. Acesta are rol in regenerarea celulara si a tesuturilor conjunctive si se gaseste in mai multe forme in organism, fiecare avand propriul mod de actiune.
-
Build-Your-Joints 30 caps veg
flacon cu 30 caps...- Pret obisnuit
- 133,00 lei
-
Build-Your-Joints 30 de plicuri
cutie cu 30 plicu...- Pret obisnuit
- 167,00 lei
-
Hydraplenish® Plus MSM
60 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 155,00 lei
-
Joint Movement Glucosamine
flacon cu 480ml d...- Pret obisnuit
- 158,00 lei
-
Glucosamine Chondroitin Hyaluronic...
flacon cu 90 comp...- Pret obisnuit
- 147,00 lei
Tot ce trebuie sa stii despre colagen
Produs in mod natural in organism, colagenul este o substanta proteica prezenta in sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, piele, vase de sange si articulatii. Acesta are rol in regenerarea celulara si a tesuturilor conjunctive si se gaseste in mai multe forme in organism, fiecare avand propriul mod de actiune.
Organismul produce in mod natural colagen pana la 30 de ani, insa productia scade treptat dupa aceasta varsta. Nivelul de colagen din organism poate fi afectat si de factori externi precum poluarea, radicalii liberi, fumatul, consumul excesiv de zaharuri sau expunerea la soare, asadar suplimentarea din surse externe poate fi necesara dupa depasirea acestei varste.
Cuprins:
- Ce este colagenul
- Beneficiile colagenului pentru organism
- Colagenul in dermatocosmetica
- Carenta de colagen-Ce duce la degradarea colagenului
- Surse de colagen-Suplimentele cu colagen
- Alimente care stimuleaza productia naturala de colagen
CE ESTE COLAGENUL
Colagenul este o proteina dura, insolubila si este compusa din fibre. Acest nutrient face parte din structura tuturor tesuturilor conjunctive, reprezentand o treime din totalul proteinelor prezente in corpul uman. Impreuna cu elastina (proteina elastica ce ajuta tesuturile sa revina la forma initiala dupa o contractie), colagenul asigura sanatatea si buna functionalitate a intregului organism, in special a pielii, a oaselor si a articulatiilor, dar si a unor tesuturi protectoare, asa cum sunt cele care protejeaza rinichii.
Din punct de vedere chimic, colagenul este alcatuit dintr-o serie de aminoacizi precum glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina. Acesti compusi sunt construiti din molecule de carbon, oxigen si hidrogen.
Celule responsabile pentru secretia fibrelor de elastina si a colagenului se numesc fibroblaste si se gasesc la nivelul dermului. Aceste celule contin aproximativ 1400 de aminoacizi, iar prezenta lor in corp are o pondere mai mare in anumite tesuturi:
- 90% din tesutul conjunctiv
- 90% din masa organica a oaselor
- 70% din piele
PRINCIPALELE FUNCTII ALE COLAGENULUI
Exista 28 de tipuri diferite de colagen, cu structuri si functii variate, insa caracteristica principala comuna este faptul ca toate sunt puternice si flexibile. Dintre acestea, cele mai comune sunt tipurile I, II, III si IV.
Tipul I este cel mai flexibil dintre toate si este secretat in piele, tendoane si oase. Tipul II e regasit in cartilaje, tipul III in piele si vasele de sange, iar tipul IV in tesuturile membranoase. Colagenul poate fi endogen (secretat in mod natural) sau exogen (aportul suplimentar din exterior).
Colagenul confera elasticitate pielii si tesuturilor, stimuleaza regenerarea celulara, vindecarea si cicatrizarea ranilor. Acesta functioneaza si ca un adeziv natural al organismului; de altfel, si denumirea lui, de origine greaca, se traduce ca “generator de lipici”.
BENEFICIILE COLAGENULUI PENTRU ORGANISM
Colagenul este esential pentru sanatate si are o serie de beneficii pentru majoritatea structurilor si a tesuturilor din organismul uman.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA OASELOR SI A ARTICULATIILOR
Colagenul are un rol important in refacerea cartilajelor si totodata creste gradul de lubrifiere, alaturi de acidul hialuronic, prin mentinerea vascozitatii lichidului sinovial. Acesta este o substanta fluida produsa in mod natural in cavitatile articulatiilor sinoviale, al carei rol este sa reduca frictiunea dintre cartilajele articulare si alte tesuturi articulare prin lubrifiere si amortizare in timpul miscarii.
Colagenul contribuie la atenuarea inflamatiilor articulare, indeosebi a celor cauzate de inaintarea in varsta,si are un rol esential in prevenirea unor unor afectiuni precum artrita reumatoida, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita. Asadar, este o proteina importanta pentru sanatatea si buna functionare a sistemului osteoarticular.
Pentru ca reprezinta 90% din structura ligamentelor, ale tendoanelor, ale fasciilor si ale articulatiilor, poate sprijini regenerarea celulelor acestora si poate reduce durerile si rigiditatea asociate cu simptomele artritei. De asemenea, peptidele din colagen ajuta la cresterea mobilitatii si a flexibilitatii, precum si la mineralizarea optima a oaselor si a dintilor, respectiv la intarirea scheletului osos.
Rolul colagenului in afectiunile articulare
Suplimentele ce contin colagen pot reduce cantitatea de analgezice, necesare pentru reducerea durerii, deoarece colagenul are rol in diminuarea durerilor si in ameliorarea simptomelor de rigiditate articulara. De asemenea, acesta amelioreaza si durerile lombare, dar are un rol important si in imbunatatirea motricitatii, in special a celei a membrelor superioare si inferioare.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA PULMONARA
Colagenul este secretat in mod natural la nivelul plamanilor si al membranelor care ii protejeaza. Alaturi de elastina, contribuie la elasticitatea tesuturilor din plamani si, implicit, la buna functionare a acestora. In scop terapeutic, se poate apela la suplimentarea colagenului pentru refacerea tesuturilor si a flexibilitatii plamanilor.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA SISTEMULUI CIRCULATOR
Prezenta colagenului in vasele de sange are rolul de a le fortifica si de a le repara, prin regenerarea celulara. Acesta are un rol important si in mentinerea elasticitatii vaselor sanguine.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA SISTEMULUI GASTROINTESTINAL
Colagenul previne deshidratarea si ajuta la reglarea secretiilor gastrice si a acidului gastric, secretat la nivelul stomacului. De asemenea, poate preveni aparitia arsurilor gastrice, a ulcerelor si a altor probleme gastrointestinale similare.
Peptidele din colagen retin apa in intestine, stimuland astfel miscarea in interiorul tractului si ajutand digestia. In plus, ajuta la vindecarea si regenerarea peretelui intestinal si a membranelor care captusesc intestinele. Glutamina, un aminoacid din componenta colagenului din tractul gastrointestinal joaca un rol important in preventia aparitiei sindromului de colon iritabil.
Colagenul este si un aliat de incredere pentru persoanele care vor sa scada in greutate. Acesta are beneficii pentru procesul de metabolizare al grasimilor, dar contribuie si la dezvoltarea masei musculare. De aceea, suplimentele cu colagen se pot recomanda de specialist in regimurile de slabire.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA SISTEMULUI MUSCULAR
Colagenul ajuta la recuperarea muschilor dupa efortul fizic. Acesta repara si rehidrateaza proteinele distruse in timpul activitatilor intense, dar contribuie si la recuperarea dupa rupturile musculare.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA OCHILOR
Colagenul este prezent si la nivelul ochilor, cu precadere in cornee, care are nevoie de aceasta substanta pentru a-si mentine hidratarea si pentru a ramane lubrifiata. Colagenul are si rol de tonifiere pentru globul ocular. Productia naturala de colagen la nivelul ochilor este stimulata de vitamina C.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA TESUTURILOR
Pe langa faptul ca previne deshidratarea, colagenul ajuta si la regenerarea celulara. In absenta acestuia, procesul de regenerare celulara este mult mai lent sau chiar incomplet.
CONTRIBUTIA LA SANATATEA PIELII, A PARULUI SI A UNGHIILOR
Colagenul este componenta principala a dermei, cea care ii confera elasticitate si flexibilitate. Acesta mentine pielea intinsa si previne aparitia ridurilor, dar are si rolul de a impiedica aparitia celulitei si a vergeturilor.
Acidul hialuronic si colagenul formeaza o combinatie castigatoare in lupta impotriva imbatranirii. Ambele prezente in mod natural in derm, sustin tesutul. Acidul hialuronic hidrateaza pielea, amelioreaza ridurile, in timp ce colagenul ofera rezistenta si fermitate pielii.
Prin rolul sau de hidratare si de regenerare celulara, reduce efectele nocive ale factorilor externi asupra pielii si ajuta la cicatrizarea mai rapida si mai eficienta a dermei. In plus, are un rol important si in cresterea, regenerarea si hidratarea corespunzatoare a parului, dar si in ceea ce priveste cresterea si sanatatea unghiilor.
COLAGENUL IN DERMATOCOSMETICA
Colagenul mentine structura calitativa a pielii si imbunatateste starea epidermei. Acesta imbunatateste si functionarea anumitor organe interne, indirect responsabile de probleme ale pielii precum acneea, iritatiile sau dermatitele locale.
Cu beneficii in mentinerea structurii calitative si a elasticitatii pielii, dar si cu un rol activ in tonifierea acesteia, colagenul are proprietati hidratante si impiedica aparitia ridurilor sau chiar le diminueaza pe cele deja existente, previne celulita si amelioreaza aspectul pielii corpului si ajuta la cicatrizarea rapida a leziunilor de la nivelul dermei.
Colagenul exogen, respectiv cremele si suplimentele alimentare cu colagen sunt recomandate pentru pielea uscata si pentru cea matura si ii confera flexibilitate si luminozitate.
Colagenul s-a dovedit benefic si in tratamentele antiacneice, deoarece ajuta la cicatrizarea rapida si eficienta a semnelor si la vindecarea pielii, stimuland celulele sa se regenereze. Tot datorita rolului de regenerare celulara, colagenul poate diminua afectiuni ale pielii precum edemele si eritemele.
CARENTA DE COLAGEN-CE DUCE LA DEGRADAREA COLAGENULUI?
Daca te intrebi ce duce la degradarea colagenului, trebuie sa stii ca inaintarea in varsta are un rol important. Productia naturala de colagen incepe sa scada treptat in jurul varstei de 20 de ani, insa reducerea cantitatii acestuia din organism este mai vizibila in special la nivelul pielii dupa varsta de 30 de ani.
Odata cu reducerea colagenului, functiile vitale incep sa aiba, la randul lor, de suferit. Persoanele care au o carenta de colagen pot experimenta simptome precum oboseala si lipsa energiei, deteriorarea circulatiei periferice, reducerea tonusului muscular, diminuarea elasticitatii articulare si inflamarea sau chiar deformarea articulatiilor, dar si slabirea functiei vizuale. Odata cu acestea, functiile tractului gastrointestinal se pot reduce in intensitate, la fel si cele ale plamanilor.
SURSE DE COLAGEN-SUPLIMENTELE CU COLAGEN
Carentele de colagen sunt inevitabile dupa depasirea pragului de varsta, dar si din cauza unor factori externi. Obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de zaharuri (inclusiv din alcool sau fructe), precum si expunerea la soare pot determina o scadere a productiei endogene de colagen. Poluarea este un alt factor care poate afecta cantitatea acestuia din organism.
De aceea, aportul suplimentar de colagen devine extrem de important dupa varsta de 30 de ani. Suplimentele simple cu colagen sau cele cu colagen si elastina sunt folosite pentru a preveni sau ameliora problemele articulatiilor, pentru a intari sistemul osos, dar si pentru sanatatea si frumusetea pielii.
SUB CE FORME SE GASESC SUPLIMENTELE CU COLAGEN
Exista mai multe tipuri de colagen sub forma de suplimente, lichid (hidrolizat), pudra sau capsule. Colagenul hidrolizat are absorbtie intestinala rapida. Indiferent de forma administrata, trebuie sa tii cont de tipul de colagen pe care acestea il contin si sa gasesti cea mai buna formula pentru sanatatea ta.
In cazul in care resimti schimbari in ceea ce priveste sanatatea pielii, a sistemului osos sau a tendoanelor, suplimentele cu colagen tip I pot contribui la ameliorarea aceste simptome. Pentru piele, dar si pentru vasele sanguine este important si colagenul tip III. Colagen tip 2 contribuie la sanatatea si regenerarea cartilajelor, iar cel tip IV va reface structura reticulara a membranelor.
Cremele care contin colagen pot fi folosite concomitent cu aceste suplimente si efectele de imbunatatire a aspectului pielii vor fi vizibile (piele mai intinsa, celulita diminuata), insa trebuie sa stii ca cea mai buna absorbtie a acestei proteine se realizeaza prin ingerare.
CUM POT FI STIMULATE ABSORBTIA SUPLIMENTELOR SI PRODUCTIA ENDOGENA DE COLAGEN
Suplimentele sub forma de colagen lichid, colagen pastile sau de alte tipuri pot stimula productia interna a acestui compus, iar eficienta lor este imbunatatita de un aport suplimentar de vitamine. Dintre acestea, cele mai importante sunt vitaminele A, C si E, zincul si aminoacizii esentiali, in special lizina.
Pentru a preveni scaderea productiei de colagen exista, de asemenea, o serie de substante care stimuleaza generarea proteinei. Pe langa cele mentionate pentru favorizarea absorbtiei, foarte importante sunt si seleniul, acizii grasi Omega 3, alanina, l-cisteina si curcumina.
In ceea ce priveste produsele cosmetice cu colagen, trebuie sa stii ca acestea sunt absorbite mai bine in prezenta coenzimei Q10.
EFECTE SECUNDARE ALE SUPLIMENTELOR DE COLAGEN
Ca orice supliment alimentar, exista cateva precautii privind posibilele efecte colaterale ale suplimentelor cu colagen. Acestea pot include aparitia unor dureri musculare si articulare. De asemenea, printre reactiile adverse ale colagenului se mai pot numara resimtirea unui gust amarui, respiratia urat mirositoare, dar si sensibilitatea sau reactiile alergice.
De aceea, este important ca inainte de a incepe administrarea cu un astfel de supliment sa citesti cu atentie prospectul, pentru a elimina riscurile unei alergii si pentru a te informa cu privire la posibilele efecte secundare.
ALIMENTE CARE STIMULEAZA PRODUCTIA NATURALA DE COLAGEN
In ceea ce priveste surse de colagen, trebuie sa stii ca exista alimente care pot stimula productia acestuia. Pestele se afla in topul alimentelor care stimuleaza productia de colagen, datorita continutului de acizi grasi Omega 3. Proteinele de origine animala sunt, de asemenea, eficiente in acest sens, cele mai benefice fiind cele din oua. Un rol similar au si nucile, alunele si semintele bogate in acizi grasi.
Citricele, merele si legumele verzi stimuleaza absorbtia suplimentelor si productia naturala de colagen, datorita continutului de vitamina C. Acelasi lucru se poate spune si despre morcovi si cartofi dulci, datorita continutului de vitamina A. Soia este, de asemenea, un aliment recomandat pentru stimularea colagenului endogen, datorita antioxidantilor pe care ii contine.
Legumele rosii, precum sfecla, ardeii rosii sau rosiile au, la randul lor, antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire si lupta importriva efectelor produse de radiatiile solare.
In concluzie, colagenul este un compus prezent in mod natural in corpul nostru si joaca un rol important in elasticitatea, fermitatea si reînnoirea celulelor. Nivelul de colagen, care se gaseste in piele la nivelul dermului, dar si in unghii, par si oase, devine, cu timpul, mai mic, procesul accelerandu-se de la vârsta de 30 de ani. In functie de mostenirea ta genetica si de stilul tau de viata, fenomenul va fi mai mult sau mai putin rapid, de aici si necesitatea de a pastra si de a stimula acest “adeziv” celular natural, printr-o dieta adecvata si suplimente alimentare recomandate de un specialist.
Sursa foto: Shutterstock