Ce este argintul coloidal - proprietati, recomandari si beneficii

Ce este argintul coloidal - proprietati, recomandari si beneficii

Recunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antifungice, argintul coloidal poate fi un ajutor in echilibrarea sistemului imunitar. Prezentam in acest ghid mai multe informatii despre:

Originea argintului coloidal - scurt istoric
Ce este argintul coloidal
Cum functioneaza argintul coloidal
Proprietatile argintului coloidal
Beneficii ale argintului coloidal
Administrare argint colidal la copii
Cum se foloseste argintul coloidal
Doza zilnica recomandata
Depozitarea produselor cu argint coloidal
Cum alegi produsul cu argint coloidal potrivit
Posibile efecte adverse si precautii

Originea argintului coloidal - scurt istoric

originea argintului coloidal

Argintul a fost folosit in scopuri medicinale inca din anul 4000 i.Hr., in Grecia Antica, Egipt, Imperiul Roman. Argintul era folosit pentru a sustine sistemul imunitar. Mult timp, ionii de argint au fost utilizati pentru dezinfectarea si purificarea apei. Initial, efectele terapeutice ale argintului nu s-au bazat pe studii stiintifice, ci doar pe practica si observatii. Abia in anul 1880, procesul de utilizare a argintului in medicina a fost rafinat prin descoperirea argintului coloidal. Doctorul Carl Siegmund Franz Crede, un obstetrician german, a utilizarea picaturile pentru ochi pe baza de nitrat de argint, pentru a preveni orbirea in cazul conjunctivitei purulente gonococice a nou-nascutului. Mai intai, a folosit o solutie de 2% nitrat de argint, ulterior, a redus concentratia la o solutie de 1%. Acesta a fost un lucru extrem de eficient. Incidenta oftalmiei a fost redusa de la 7,8% la 0,13% in 13 ani, spun studiile1.

Mai tarziu, la inceputul anilor 1970, doctorii Robert O. Becker, Joseph A. Spadaro si Andrew Marino au realizat noi cercetari2, demonstrand efectul benefic pe care il au firele de argint implantate si alimentate cu mici curenti electrici in tratarea infectiilor osoase complexe. Ulterior, cercetarile au fost reluate si de alte echipe, rezultatul fiind introducerea comerciala a numeroase tipuri de produse pe baza de argint, utilizate in special ca ajutor in tratarea ranilor.

In prezent, argintul coloidal este utilizat cu precadere ca supliment alimentar, fiind cunoscut pentru actiunea sa benefica asupra sistemului imunitar si pentru proprietatile sale bactericide.

Ce este argintul coloidal

Pentru a intelege ce inseamna argintul coloidal, putem porni de la definitia unui sistem coloidal. Un sistem dispers coloidal reprezinta un sistem obtinut prin amestecarea a doua sau mai multe componente meniscibile. Argintul coloidal este un compus mineral care contine particule de argint suspendate intr- un mediu de dispersie (de regula, apa pura, apa deionizata), avand o incarcare electrica pozitiva. Se considera ca argintul coloidal este cu atat mai eficient cu cat particulele de argint sunt mai mici. De regula, ele sunt denumite „nanoparticule”, adica au o dimensiune mai mica de 100 nm si nu sunt vizibile cu ochiul liber. De aceea, vei gasi si denumirea de „argint coloidal cu nanoparticule de argint”3.

Cum functioneaza argintul coloidal

Mai multe studii sustin ca argintul coloidal poate fi un bun adjuvant in lupta cu bacteriile, ciupercile, virusurile. Cum actioneaza, mai exact? In lucrarea „The Development and Functions of Silver in Water Purification and Disease Control”4, cercetatorii Richard L. Davies si Samuel F. Etris sustin mai multe ipoteze. Prima ar fi ca ionii de argint au capacitatea de a se atasa pe peretii celulari ai bacteriilor, virusurilor sau fungilor, deteriorandu-le membranele celulare, respectiv ADN-ul. Astfel, agentul patogen este distrus si eliminat de organism.

O alta ipoteza este aceea ca, prin oxidarea catalitica, argintul coloidal ar putea inhiba respiratia celulara a agentilor patogeni. Astfel, virusul, ciuperca sau bacteria patogena este „sufocata” si moare. Ulterior, este eliminata din organism prin sistemul de drenare limfatica.

Proprietatile argintului coloidal

Argintul coloidal este recunoscut pentru beneficiile sale in actiunea sa benefica in cazul infectiilor bacteriene, virale si fungice. Astfel, printre principalele proprietati ale argintului coloidal se numara:

Proprietati antibacteriene

Din cele mai vechi timpuri, oamenii obisnuiau sa puna monede de argint in apa pentru purificarea ei. Herodot spunea chiar ca persanii, inclusiv Cirrus, obisnuiau sa bea apa doar din recipiente de argint, care pastrau apa proaspata mult timp1.

De asemenea, in anul 1960, Centrul Spatial Johnson a dezvoltat un generator pentru a distribui ioni de argint in apa potabila de la bordul navei spatiale Apollo. Scopul a fost de a impiedica aparitia si dezvoltarea bacteriilor in apa. In anul 2015, NASA a aprobat utilizarea unui sistem de purificare a apei pe baza de argint, la bordul Statiei Spatiale Internationale5.

Alte studii6 au adus in discutie actiunea antibacteriana a ionilor de argint impotriva infectiilor cu bacteria Escherichia coli si cu Staphylococcus aureus.

Datele studiului „Spectrum of antimicrobial activity associated with ionic colloidal silver”7 sustin, de asemenea, faptul ca argintul coloidal ionic poate fi utilizat ca agent antimicrobian cu spectru larg impotriva bacteriilor aerobe si anaerobe.

Afla mai multe detalii in articolul: Argintul coloidal, dusmanul agentilor patogeni

Proprietati antivirale

Potrivit studiilor6, prin prisma proprietatilor antivirale, nanoparticulele de argint ar putea inhiba activitatea virusurilor precum: herpes simplex (HSV) tipurile 1 si 2, virusul hepatitei B (VHB) si chiar Virusul Imunodeficientei Umane (HIV).

Proprietati antifungice

Conform studiului Silver Nanoparticles6, argintul coloidal ar putea juca un rol important impotriva diferitelor manifestari cauzate de ciuperci precum: Trichophyton (o categorie de fungi implicati in aparitia infectiilor de piele la om si animale) si Candida albicans (levuri care cauzeaza candidoza).

Beneficii ale argintului coloidal

Astfel, pe baza proprietatilor si actiunilor mentionate anterior, s-au evidentiat mai multe beneficii ale argintului coloidal:

  • Poate contribui la reducerea manifestarilor caracteristice infectiilor urinare cauzate de bacteria E. coli;
  • Poate fi utilizat ca dezinfectant cu spectru larg de uz medical;
  • Poate contribui la dezinfectarea apei;
  • Poate actiona ca suport in tratamentul bolilor autoimune;
  • Poate grabi vindecarea si reduce riscul de infectii la nivelul ranilor;
  • Actioneaza ca adjuvant in tratamentul infectiilor cu stafilococul auriu;
  • Actioneaza ca adjuvant in tratamentul cazurilor de gripa, pneumonie, otita, sinuzita si meningita. Administrat sub forma de spray, poate ajuta la calmarea iritatiilor nasului si gatului;
  • Prin actiunea si proprietatile antibacteriene si antivirale, poate contribui la echilibrarea sistemului imunitar;
  • Poate fi un adjuvant in tratamentele pentru acnee; limiteaza proliferarea bacteriilor si reduce, in acelasi timp, excesul de sebum;
  • Poate sa contribuie la vindecarea anumitor infectii oculare de origine virala si bacteriana si sa reduca iritatiile la nivelul ochilor;
  • Poate sa fie folosit pentru combaterea anumitor afectiuni orale, precum gingivita, retractia gingivala, micoze. Se foloseste ca apa de gura, avand grija sa nu se inghita lichidul.
  • Contribuie la reducerea timpului de recuperare dupa toate tipurile de infectii bacteriene si virale.

 

Beneficii pentru femeile insarcinate

In prezent, femeile care alapteaza sau sunt insarcinate pot utiliza solutiile pe baza de argint coloidal ca alternativa la tratamentele alopate aferente racelii si gripei. Este important, insa, de retinut faptul ca nu au fost efectuate studii care sa demonstreze efectele sau siguranta argintului coloidal asupra dezvoltarii bebelusului. Cel mai bine este sa consultati medicul specialist inainte de a folosi o solutie pe baza de argint coloidal.

Beneficii pentru frumusete

beneficiile argintului coloidal pentru frumusete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit studiilor8, gelurile pe baza de nanoparticule de argint pot contribui la tratarea acneei. De aceea, in prezent, putem gasi in comert atat creme pentru fata, lotiuni, geluri de curatare, cat si spray-uri pe baza de argint coloidal.

Administrare argint colidal la copii

Spre deosebire de alte categorii de varsta, cei mici pot fi afectati mai des de infectiile bacteriene. In special cei care nu au fost alaptati si nu au preluat anticorpi de la mama pot fi vulnerabili in fata infectiilor bacteriene cu E. coli, streptococi, dar nu numai. De asemenea, infectiile tractului respirator si cele gastrointestinale pot fi manifestari frecvente in randul celor mici. Pentru a preveni astfel de afectiuni, este necesar ca fiecare parinte sa recurga la masuri prin care sa stimuleze sistemul imunitar al copilului. Datorita proprietatilor sale, argintul coloidal poate fi una dintre solutiile care contribuie la echilibrarea sistemului imunitar.

Afla mai multe detalii in articolul: Pregateste-ti copilul pentru lupta cu bacteriile!

Cum se foloseste argintul coloidal

Argintul coloidal se gaseste ca atare, sub forma de solutie lichida, sau in componenta altor produse, in special cosmetice pentru ingrijirea pielii (creme, lotiuni, geluri). Astfel, solutiile pe baza de argint coloidal se pot folosi pentru uz extern (se aplica picaturi direct pe zonele afectate de acnee, arsuri, muscaturi de insecte, eczeme, infectii sau inflamatii ale tegumentului) sau pentru uz intern.

Argintul coloidal poate sa fie integrat in rutina de infrumusetare zilnica, pentru ca poate sa atenueze roseata, sa curete in profunzime si sa hidrateze pielea sau sa ofere luminozitate tenului.

Alte moduri de utilizare ale argintului coloidal

In unele cazuri, argintul coloidal poate fi utilizat si sub forma de picaturi pentru ochi, cu scopul de a preveni aparitia conjunctivitei atat la nou-nascuti, cat si la adulti. Conjunctivita este o afectiune inflamatorie care poate avea o cauza bacteriana, virala, alergica sau factori iritanti9.

Doza zilnica recomandata

Pentru ca acest mineral nu este secretat in mod natural de organism, trebuie sa ne asiguram ca respectam o doza echilibrata. Potrivit Agentiei Statelor Unite pentru Protectia Mediului EPA10, doza de argint recomandata si utilizata fie oral, fie aplicata pe piele, nu trebuie sa depaseasca cinci micrograme per kilogram al greutatii corporale.

Depozitarea produselor cu argint coloidal

Fiind fotosensibile, produsele cu argint coloidal trebuie depozitate in zone ferite de razele soarelui. De asemenea, nu este indicat consumul direct din sticla, ci utilizati o lingurita curata. In functie de compozitia si pH-ul salivei, dimensiunea si morfologia particulelor de argint se pot modifica, ceea ce poate duce la schimbarea culorii solutiei de argint coloidal.

Cum alegi produsul cu argint coloidal potrivit

Pentru ca au fost intens mediatizate unele cazuri de albastrire a tesuturilor ca urmare a ingerarii argintului, recomandat este sa alegem doar produsele pe baza de argint coloidal fabricate de producatori certificati. Urmariti daca produsele sunt fabricate din materie prima standardizata si certificata conform standardelor impuse de legislatia americana CGMP (Current Good Manufacturing Practice) si FDA (Food And Drug Administration).

De asemenea, asa cum s-a mentionat in primele capitole ale articolului, se considera ca argintul coloidal este mai eficient cu cat particulele de argint sunt mai mici. De aceea, atunci cand alegeti un produs, este bine sa urmariti si informatiile privind dimensiunea particulei (cea scrisa pe eticheta produsului). Cele mai multe studii academice au fost efectuate pe nanoparticule de argint sau ioni de argint (obtinuti pe cale naturala). Cu alte cuvinte, dimensiunea nanoparticulei este un criteriu de calitate esential.

Posibile efecte adverse si precautii

In ceea ce priveste preventia, preocuparile sunt legate mai mult de consecintele utilizarii argintului coloidal pe termen lung. Depasirea dozei recomandate poate genera, in timp, o stare ireversibila numita argirie11 - se caracterizeaza prin pigmentarea gri-neagra a pielii si mucoaselor, produsa de depozitarea argintului. De asemenea, anumite surse12 mentioneaza faptul ca argintul coloidal poate reduce eficacitatea anumitor tratamente urmate in paralel sau poate afecta functiile hepatice, pe masura ce medicamentul este metabolizat. De aceea, este indicat ca suplimentele pe baza de argint coloidal sa fie administrate in urma validarii cu medicul specialist.

 

Info

  1. History of the Medical Use of Silver: https://www.researchgate.net/publication/26330393_History_of_the_Medical_Use_of_Silver
  2. Clinical Experiences with Low Intensity Direct Current Stimulation of Bone Growth, Robert O. Becker, Joseph A. Spadaro si Andrew Marino: https://www.researchgate.net/publication/22833910_Clinical_Experiences_with_Low_Intensity_Direct_Current_Stimulation_of_Bone_Growth
  3. Nanoparticles in modern medicine: State of the art and future challenges, Shashi K Murthy: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673971/
  4. The Development and Functions of Silver in Water Purification and Disease Control. By Richard L. Davies and Samuel F. Etris. The Silver Institute, Washington DC: http://bergenhelse.no/wp-content/uploads/2019/06/The-Development-and-Functions-of-Silver-in-Water-Purification-and-Disease-Control.pdf
  5. Water Treatment Systems Make a Big Splash: https://spinoff.nasa.gov/Spinoff2004/er_1.html
  6. Silver Nanoparticles: Synthesis, Characterization, Properties, Applications, and Therapeutic Approaches: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037809/#B199-ijms-17-01534
  7. Spectrum of antimicrobial activity associated with ionic colloidal silver: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23017226/
  8. Comparative Trial of Silver Nanoparticle Gel and 1% Clindamycin Gel when Use in Combination with 2.5% Benzoyl Peroxide in Patients with Moderate Acne Vulgaris: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29911775/
  9. What Is Colloidal Silver - https://www.healthline.com/health/colloidal-silver#what-the-experts-say
  10. Silver; CASRN 7440-22-4 , National Center for Environmental Assessment: https://cfpub.epa.gov/ncea/iris/iris_documents/documents/subst/0099_summary.pdf#nameddest=rfc
  11. Consumer Advisory: Dietary Supplements Containing Silver May Cause Permanent Discoloration of Skin and Mucous Membranes (Argyria)
  12. Myoclonic status epilepticus following repeated oral ingestion of colloidal silver: https://n.neurology.org/content/62/8/1408

Sursa foto: Shutterstock, Freepik

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    123,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare