📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Ce sunt aminoacizii esentiali si care este rolul lor in organism

Ce sunt aminoacizii esentiali si care este rolul lor in organism

Cu siguranta ai auzit despre aminoacizi, indiferent daca dintr-o preocupare pentru sanatate sau una, poate, estetica, de crestere a masei musculare. Ce sunt aminoacizii, cum se clasifica acestia si ce rol joaca in organism, de unde ii obtinem si ce beneficii au? Iti vom raspunde la toate aceste intrebari in cele ce urmeaza, intr-un ghid complet despre aminoacizi:

Cuprins:

Ce sunt aminoacizii?
Rolul aminoacizilor
Clasificarea aminoacizilor
Beneficiile aminoacizilor esentiali
Surse de aminoacizi esentiali

Ce sunt aminoacizii?

ce sunt aminoacizii

Aminoacizii sunt elemente constitutive ale proteinelor, cu numeroase roluri in procesele vitale, de la sinteza hormonilor, la cea a neurotransmitatorilor. Unii dintre acestia pot fi, de altfel, administrati sub forma suplimentelor alimentare, pentru sustinerea performantei atletice.

Din punct de vedere chimic, aminoacizii sunt compusi organici cu functiune mixta, ale caror molecule au in componenta gruparile -NH2 si -COOH (amino si carboxil).

Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi pentru a functiona corespunzator. 11 dintre acestia sunt sintetizati de catre corp, iar ceilalti 9, aminoacizii esentiali, pot fi obtinuti doar printr-o alimentatie echilibrata. In cazul deficientelor de aminoacizi, are de suferit sinteza proteinelor, dar pot fi afectate si asimilarea altor nutrienti, precum si imunitatea.

Aminoacizii sunt necesari inclusiv pentru producerea enzimelor. Tocmai de aceea, sunt considerati unii dintre cei mai importanti nutrienti.

Rolul aminoacizilor

aminoacizi rol si functii

Aminoacizii se unesc pentru a forma proteinele, astfel ca functia lor principala este de a construi blocuri de proteine. Acestea cuprind, in mod obisnuit, intre 50 si 2000 de aminoacizi, reuniti in diferite combinatii. Fiecare proteina are o secventa unica de aminoacizi si o configuratie distincta. Functiile proteinelor sunt numeroase, acestea avand un rol important in toate procesele celulare ale functionarii fiziologice normale.

20 de aminoacizi diferiti se combina pentru a construi matricea impresionanta, unica din punct de vedere chimic, a proteinelor. Aminoacizii pot fi esentiali, neesentiali si conditionat esentiali. Sunt considerati esentiali aceia pe care trebuie sa ii absorbim din alimentatie, pe cand cei neesentiali sunt produsi in mod natural in organismul uman. Cei conditionat esentiali sunt necesari doar in anumite circumstante, cum ar fi stresul sau afectiunile.

Maniera sau secventa in care acesti aminoacizi se combina pentru a forma proteinele determina structura tridimensionala si functia acestora, care este distincta pentru fiecare proteina. Anumite functii ale proteinelor includ rolul lor ca anticorpi, enzime, mesageri sau transportori/ depozite si capacitati structurale.

Iata care sunt cele mai importante roluri ale proteinelor constituite din aminoacizi:

  • Anticorpi - acestia sunt proteine produse de sistemul imunitar si joaca un rol cheie in depistarea antigenilor, considerati de catre organism drept straini si daunatori. Virusurile, bacteriile, fungii si parazitii sunt astfel de exemple de antigeni. Uneori, insa, corpul poate confunda tesuturile sanatoase cu antigenii si produce anticorpi pentru a apara organismul necontaminat - acest lucru se intampla in cazul afectiunilor autoimune.
  • Enzime - proteinele care au functia de catalizatori biologici se numesc enzime. Acestea sunt responsabile de catalizarea si accelerarea reactiilor chimice din organism, actionand asupra moleculelor denumite substraturi si stimuland productia acestora. Spre deosebire de alti catalizatori, enzimele sunt macromolecule foarte specifice, a caror activitate poate fi stimulata de molecule denumite activatori si redusa de molecule denumite inhibitori. Pentru ca enzimele sa functioneze corespunzator, sunt necesare conditii optime de temperatura si un pH echilibrat. Enzimele se gasesc in fiecare organ si celula a organismului uman, inclusiv in sange si in tractul gastrointestinal.
  • Alte roluri - proteinele pot expune numeroase tipare de reactii chimice mesagere sub forma hormonilor, a neurotransmitatorilor si a neuropeptidelor. Regleaza comportamentul si fiziologia organelor si a sistemelor, fac posibila comunicarea celulelor nervoase cu cele glandulare sau musculare, sunt parte constituenta a structurii si sustinerii celulare (colagenul, keratina si elastina sunt astfel de proteine). Mai mult, proteinele transporta atomi si molecule de dimensiuni mici in interiorul celulelor si in intregul corp. De aceea, putem spune ca au atat rol de depozitare, cat si de transport. Un astfel de exemplu de proteina este hemoglobina, care, cu ajutorul fierului, transporta oxigenul. O proteina de depozitare intracelulara este feritina, necesara pentru stocarea fierului.

Clasificarea aminoacizilor

Asa cum am mentionat, exista trei tipuri de aminoacizi: esentiali, neesentiali si conditionat esentiali. In cele ce urmeaza, vei afla totul despre aceste tipuri de aminoacizi si despre rolul lor in organism:

Aminoacizi esentiali

Aminoacizii esentiali, care pot fi obtinuti strict din alimentatie, sustin dezvoltarea musculara anabolica si reduc distrugerea musculara catabolica, prin sintetizarea proteinelor necesare acestor procese. Iata care sunt aminoacizii esentiali si ce trebuie sa stii despre fiecare:

  • Lizina - joaca un rol important in cresterea masei musculare, mentinand sanatatea oaselor, contribuind la recuperarea in urma unei accidentari sau a interventiilor chirurgicale, la regularea hormonilor, a anticorpilor si a enzimelor. Lizina poate avea si efecte antivirale. Un studiu indica faptul ca deficienta de lizina poate provoca anxietate indusa de stres.
  • Histidina - este un aminoacid pe care il produce si organismul, insa in cantitati mici, insuficiente, astfel ca este incadrata in aceeasi categorie a acizilor esentiali. Histidina faciliteaza cresterea, crearea celulelor de sange si regenerarea tesuturilor. Ajuta la mentinerea membranelor protectoare ale celulelor nervoase (teaca de mielina). Organismul metabolizeaza histidina in histamina, importanta pentru sistemul imunitar, pentru sanatatea reproducatoare si pentru digestie. Deficienta poate cauza anemie, cu atat mai mult in randul persoanelor care sufera de artrita si afectiuni ale rinichilor.
  • Treonina - este necesara pentru sanatatea pielii si a dintilor, intrand in componenta smaltului dentar, a colagenului si a elastinei. Ajuta la metabolizarea grasimilor si poate fi benefica pentru pacientii care sufera de indigestie, anxietate si stari depresive. Deficienta poate provoca o rezistenta mai mica in fata altor afectiuni, conform unui studiu publicat in Science Direct.
  • Metionina - joaca, alaturi de un aminoacid neesential - cisteina - un rol important in sanatatea si flexibilitatea pielii, a parului si a unghiilor. Contribuie la absorbtia corespunzatoare a seleniului si zincului si la eliminarea din organism a metalelor grele, precum sunt plumbul si mercurul.
  • Valina - este esentiala pentru focusul mintal, pentru coordonarea muschilor si pentru calmul emotional. Suplimentele cu valina sunt adesea utilizate pentru cresterea masei musculare, pentru refacerea tesuturilor si pentru un plus de energie. Deficienta de valina poate provoca insomnii si reduce functionarea mintala.
  • Isoleucina - ajuta la vindecarea leziunilor si a ranilor, fortifica sistemul imunitar, regleaza nivelul zaharului din sange si echilibreaza productia hormonilor. Este prezenta preponderent in tesuturile musculare. Pe masura inaintarii in varsta, pot aparea deficiente de isoleucina, care provoaca pierderi ale masei musculare si simptome precum tremuratul.
  • Leucina - ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si contribuie la cresterea si refacerea tesuturilor musculare si osoase. Este importanta si pentru vindecarea leziunilor si a ranilor superficiale si are un rol important in productia hormonilor de crestere. Deficienta de leucina poate duce la aparitia eruptiilor cutanate, la pierderea parului si se poate manifesta inclusiv prin stari de oboseala.
  • Fenilalanina - ajuta corpul sa foloseasca ceilalti aminoacizi, proteinele si enzimele. Este convertita in tirozina de catre organism, compus necesar pentru anumite functii ale creierului. Deficienta de fenilalalanina are loc doar in cazuri exceptionale si poate duce la ingreunarea procesului de crestere in randul copiilor, respectiv la aparitia eczemelor, la oboseala si la dificultati de memorare, in randul adultilor. La polul opus, excesele pot provoca anxietate, stari de iritabilitate si nervozitate si tulburari ale somnului; aceste simptome pot aparea in cazul consumului excesiv de dulciuri si bauturi racoritoare dietetice, indulcite cu aspartam, care contine fenilalanina in cantitati mari.
  • Triptofanul - este necesar pentru cresterea copiilor si este precursorul serotoninei si al melatoninei. In vreme ce melatonina are rolul de a regla somnul, serotonina contribuie si la aceasta misiune, pe langa cea de a regla apetitul, starea de spirit si durerea. Triptofanul actioneaza ca un sedativ si, administrat ca supliment alimentar, poate imbunatati energia mintala si procesarea emotiilor, conform unui studiu din British Journal of Nutrition. Deficientele pot determina aparitia pelagrei, care poate duce la dementa, probleme digestive si aparitia unor eczeme cutanate.

Aminoacizi neesentiali

Aminoacizii neesentiali sunt produsi de catre organism, chiar daca nu sunt asimilati din sursele alimentare, cu exceptia cazului in care o afectiune sau nivelul ridicat de stres impiedica productia naturala a acestora. Lista acestora cuprinde si aminoacizii conditionat esentiali, pe care ii vom trata in urmatorul capitol.

Aminoacizii neesentiali care nu sunt si conditionat esentiali sunt:

  • Alanina - contribuie la producerea proteinelor. Este folosita pentru descompunerea triptofanului si a vitaminei B6. Este o sursa de energie atat pentru muschi, cat si pentru sistemul nervos central. Contribuie la fortifierea sistemului imunitar si ajuta organismul sa foloseasca zaharurile corespunzator.
  • Asparagina - are functie structurala in proteine si este folosita pentru biosintetizarea acestora. Este necesara pentru cresterea si dezvoltarea creierului. In plus, ajuta la recuperare si la sinteza proteinelor, in perioada replicarii poxvirusurilor.
  • Acidul aspartic - ajuta la producerea si eliberarea hormonilor si contribuie la functionarea optima a sistemului nervos.
  • Acidul glutamic - este un aminoacid pe care organismul uman il utilizeaza pentru a forma proteinele. In corp, acidul glutamic se transforma in glutamat. Acesta ajuta celulele nervoase de la nivelul creierului sa trimita si sa recepteze informatia de la alte celule. Acidul glutamic are, asadar, un rol important in functiile cognitive de memorie si invatare. In plus, poate ameliora simptomatologia specifica afectiunilor care se manifesta prin aciditate gastrica redusa sau inexistenta.

Aminoacizi conditionat esentiali

Aceasta categorie este inclusa in cea a aminoacizilor neesentiali. Suplimentele alimentare cu astfel de aminoacizi pot fi necesare in anumite conditii de sanatate, care impiedica productia lor naturala de catre organism. Iata care sunt acestia:

  • Glutamina - e importanta pentru eficienta sistemului imunitar, joaca un rol important in sanatatea intestinala, creste performanta fizica si contribuie la cresterea masei musculare.
  • Glicina - ajuta corpul sa produca glutation, un antioxidant care protejeaza impotriva degenerarii celulare. Este, totodata, o componenta a creatinei, compusul care furnizeaza energie muschilor si a fost asociat cu o serie de beneficii, de la sanatatea oaselor, la functionarea optima a creierului. Glicina este un aminoacid ce intra in structura colagenului, proteina structurala a pielii, a articulatiilor si a oaselor. Glicina are, de asemenea, un efect calmant si poate imbunatati calitatea somnului.
  • Prolina - este un aminoacid produs de organism, dar care se gaseste si in alimente si suplimenta alimentare. Pentru ca are un rol important in formarea colagenului, are o serie de beneficii asupra pielii, articulatiilor si oaselor si ajuta la vindecarea leziunilor si a ranilor superficiale.
  • Serina - contribuie la biosinteza proteinelor si are un rol catalitic in functionarea mai multor enzime. Serina contribuie la imbunatatirea functiilor cognitive de memorie si invatare, astfel ca e adesea utilizata complementar pentru tratarea simptomelor unor afectiuni precum schizofrenia si boala Parkinson. Serina contribuie la imbunatatirea calitatii somnului si are si rolul de a transmite semnale chimice catre creier.
  • Tirozina - este o componenta esentiala in productia mai multor substante chimice la nivelul creierului, denumite neurotransmitatori, printre care se numara dopamina, epinefrina, norepinefrina.
  • Ornitina - se metabolizeaza in arginina, care stimuleaza eliberarea hormonilor de crestere. Are proprietatea de a contribui la vindecarea mai rapida a leziunilor si ranilor superficiale si un rol imunomodulator.
  • Arginina - este un aminoacid cu efect vasodilatator, utilizat adesea complementar, ca supliment alimentar, in tratarea anumitor afectiuni cardiace, dar si pentru tratarea disfunctiei erectile. Arginina poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si la ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni ale sistemului circulator.
  • Cisteina - contribuie la formarea proteinelor si are un rol important in mai multe functii metabolice. Este proteina principala din par, piele si unghii si contribuie la formarea colagenului. Cisteina are proprietati antioxidante si isi aduce aportul la cresterea masei musculare.

Beneficiile aminoacizilor esentiali

Pentru ca ai aflat deja care este rolul fiecaruia dintre aminoacizii esentiali, iata si o lista scurta a beneficiilor pe care acestia le au asupra sanatatii:

  • Contribuie la imbunatatirea calitatii somnului.
  • Imbunatatesc performanta activitatii fizice.
  • Previn pierderea masei musculare.
  • Stimuleaza arderea grasimilor si contribuie la eliminarea kilogramelor de surplus.

Surse de aminoacizi esentiali

surse alimentare aminoacizi esentiali

Aminoacizii esentiali trebuie asimilati fie din alimentatie, fie din suplimente alimentare cu aminoacizi, deoarece organismul uman nu ii poate produce. Iata cele mai bune surse alimentare de aminoacizi:

  • Quinoa - contine fibre, dar si toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie. Are un continut mai mare de lizina decat orzul si orezul.
  • Ouale - sunt o sursa excelenta de proteine si contin toti aminoacizii esentiali.
  • Carnea de curcan - contine triptofan in cantitati mari si ajuta organismul sa produca niacina (cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3), necesara pentru digestie, sanatatea pielii si a nervilor. Tot triptofanul stimuleaza productia de serotonina, care influenteaza starea emotionala.
  • Branza cottage - o portie de 100 de grame de branza proaspata de vaci furnizeaza aproape un sfert din cantitatea necesara zilnic de proteine si cantitati semnificative de aminoacizi, dintre care cei mai importanti sunt treonina si triptofanul.
  • Ciupercile - contin, insumat, 17 aminoacizi, printre care sunt inclusi toti cei esentiali.
  • Pestele - contine numerosi micronutrienti si o serie de aminoacizi. Pestele gras, precum somonul, este bogat in aminoacizi si acizi grasi Omega 3, care sustin sanatatea inimii si nu numai.
  • Leguminoasele - sunt bogate in proteine si lizina. Mazarea si fasolea, soia, nautul, lintea sunt astfel de leguminoase.

Consumul Necesar de Aminoacizi si dozele recomandate (DZR)

Conform referintelor Institutului de Medicina din SUA, acestea sunt dozele recomandate de aminoacizi esentiali per kilogram de greutate corporala:

tabel aminoacizi

In concluzie, aminoacizii sunt compusi care contribuie la formarea proteinelor si au o serie de alte functii in organism. Unii dintre ei - neesentiali si conditionat esentiali - sunt produsi de catre organism, pe cand altii - cei esentiali - pot fi asimilati doar din alimentatie si suplimente.

Sursa foto: Pexels, Unsplash

Resurse:

1. https://www.britannica.com/science/amino-acid
2. https://docs.abcam.com/pdf/immunology/aminoacids.pdf
3. https://chem.libretexts.org/Courses/Mount_Aloysius_College/CHEM_100%3A_General_Chemistry_(O'Connor)/18%3A_Amino_Acids_Proteins_and_Enzymes
4. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Histidine
5. https://www.verywellhealth.com/methionine-4771763
6. https://www.researchgate.net/publication/235431806_Functions_of_Dietary_Valine_as_Revealed_by_Dietary_Valine-Deficiency
7. https://www.news-medical.net/life-sciences/What-are-Leucine-and-Isoleucine.aspx
8. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-653/phenylalanine
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146355/
10. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/alanine
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5723983/
12. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-12/aspartic-acid
13. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=GlutamicAcid
14. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320850
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773366/
17. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/serine
18. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-200/ornithine
19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15459550/
20. https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/cysteine

Produse recomandate


  • flacon HDPE cu 10...
    Pret obisnuit
    138,00 lei
  • 100 capsule
    Pret obisnuit
    72,00 lei
  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    50,00 lei
  • 50 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    77,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    63,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare