Vitamina B3
Vitamina B3 mai este cunoscuta sub denumirea de niacina sau de acid nicotinic. Prezinta, insa, si alte doua forme, niacinamida si inozitol hexanicotinat, cu efecte diferite de cele ale niacinei. Niacina se transforma in niacinamida, cand aportul sau este mai mare decat necesarul organismului. Vitamina B3 face parte din grupul celor opt vitamine hidrosolubile din complexul B. Acestea contribuie la sanatatea ochilor, a pielii si a parului, dar si la functionarea normala a sistemului nervos. Aceasta contribuie la un metabolism energetic normal, la reducerea oboselii, mentinerea sanatatii mucoaselor, precum si la sustinerea functiilor psihologice.
Niacina este bine absorbita la administrarea pe cale orala si nu poate fi stocata in organism si utilizata mai tarziu, de aceea aportul sau din dieta si suplimente alimentare este foarte important.
Cele mai importante surse alimentare de vitamina B3 sunt carnea alba, rosie, pestele gras, fructele de mare, organele. De asemenea, anumite alimente de origine vegetala sunt bogate in vitamina B3, iar printre acestea se numara leguminoasele, fructele oleaginoase, mai ales arahidele, drojdia de bere si cerealele.
Deficitul de vitamina B3 si triptofan este asociat cu simptome precum senzatia de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, eruptie pigmentara pe pielea expusa la soare, dar si pierderea apetitului, varsaturi, constipatie si diaree, dureri de cap, oboseala si schimbari de dispozitie. Deficitul poate sa apara mai ales in cazul persoanelor sedentare, vegane, suferind de alcoolism sau de o afectiune intestinala cronica.Deficitul sever de vitamina B3 determina aparitia afectiunii numite pelagra, boala celor „3 D”, dermatita, dementa si diaree. Singurul tratament in cazul acestei afectiuni, care, netratata, poate provoca decesul, este suplimentarea cu vitamina B3.
DIRECTII DE RECOMANDARE
Afectiuni cardiovasculare: niacina are efecte benefice asupra coagularii sangelui si asupra normalizarii nivelului de trigliceride.
Osteoartrite: cercetarile in derulare sugereaza ca niacinamida poate imbunatati simptomatologia afectiunilor osteoarticulare, incluzand o crestere a mobilitatii articulatiilor si o scadere a necesitatii antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Alte actiuni: afectiuni de la nivelul pielii (prin aplicarea preparatelor topice), migrena, cataracta.
Reglarea somnului: vitamina B3 actioneaza ca un co-factor care directioneaza triptofanul catre productia de serotonina si poate ameliora insomniile prin prelungirea somnului REM, adica cel profund.
PREPARATE FARMACEUTICE - NIACINA, NIACINAMIDA, INOZITOL HEXANICOTINAT
Vitamina B3 este disponibila in suplimente sub trei forme: niacina, niacinamida si inozitol hexanicotinat. Niacina se gaseste sub forma de comprimate sau capsule, in diverse forme de eliberare. Cele cu eliberare prelungita pot avea mai putine efecte secundare, insa prezinta risc de afectare hepatica. Utilizarea suplimentelor alimentare cu vitamina B3 trebuie sa se faca doar la recomandarea medicului, pentru a se evita acumularea in exces a acestui compus nutritiv in organism.
INTERACTIUNI SI ALTE REACTII ADVERSE
Doze crescute si administrarea pe perioada indelungata a niacinei pot determina: disconfort abdominal, durere de cap, senzatie de ameteala si vedere incetosata.
De asemenea, o reactie comuna la administrarea orala o reprezinta inrosirea la nivelul fetei, bratelor si pieptului, insotita de mancarime, furnicaturi, senzatia de arsura si de dureri de cap. Consumul de alcool poate inrautati aceste reactii.
Alergii: niacina si niacinamida pot inrautati simptomatologia reactiilor alergice, deoarece elibereaza histamina, compus chimic responsabil de aceste manifestari.
Diabet: niacina si niacinamida pot creste nivelul de zahar in sange, de aceea trebuie administrata cu prudenta de catre pacientii diabetici.
Niacina poate inrautati simptomatologia din ulcer gastric, afectiuni hepatice si renale, guta si poate contribui la scaderea tensiunii arteriale la pacientii hipotensivi.
Niacina poate interactiona cu antibiotice (tetracicline), acid acetilsalicilic, anticonvulsivante, anticoagulante (creste riscul de sangerare), hipotensive si hipocolesterolemiante, antidiabetice si antituberculotice, dar si cu plasturii de nicotina (care pot inrautati senzatia de roseata).