Vitamina B3

Date generale

Vitamina B3 mai este cunoscuta sub denumirea de niacina sau de acid nicotinic. Prezinta, insa, si alte doua forme, niacinamida si inozitol hexanicotinat, cu efecte diferite de cele ale niacinei. Niacina se transforma in niacinamida, cand aportul sau este mai mare decat necesarul organismului. Vitamina B3 face parte din grupul celor opt vitamine hidrosolubile din complexul B. Acestea contribuie la sanatatea ochilor, a pielii si a parului, dar si la functionarea normala a sistemului nervos. Niacina este bine absorbita la administrarea pe cale orala si nu poate fi stocata in organism si utilizata mai tarziu, de aceea aportul sau este foarte important.

Deficitul sever de vitamina B3 determina aparitia afectiunii numite pelagra, boala celor „3 D”, dermatita, dementa si diaree.

Directii de recomandare

Afectiuni cardiovasculare: niacina are efecte benefice asupra coagularii sangelui si asupra normalizarii nivelului de trigliceride.

Osteoartrite: cercetarile in derulare sugereaza ca niacinamida poate imbunatati simptomatologia afectiunilor osteoarticulare, incluzand o crestere a mobilitatii articulatiilor si o scadere a necesitatii antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Alte actiuni: afectiuni de la nivelul pielii (prin aplicarea preparatelor topice), migrena, cataracta.

Preparate farmaceutice

Vitamina B3 este disponibila in suplimente sub trei forme: niacina, niacinamida si inozitol hexanicotinat. Niacina se gaseste sub forma de comprimate sau capsule, in diverse forme de eliberare. Cele cu eliberare prelungita pot avea mai putine efecte secundare, insa prezinta risc de afectare hepatica.

Interactiuni si alte reactii adverse

Doze crescute si administrarea pe perioada indelungata a niacinei pot determina: disconfort abdominal, durere de cap, senzatie de ameteala si vedere incetosata.

De asemenea, o reactie comuna la administrarea orala o reprezinta senzatia de inrosire la nivelul fetei, bratelor si pieptului, insotita de mancarime, furnicaturi, senzatia de arsura si de dureri de cap. Consumul de alcool poate inrautati aceste reactii.

Alergii: niacina si niacinamida pot inrautati simptomatologia reactiilor alergice, deoarece elibereaza histamina, compus chimic responsabil de manifestarile alergice.

Diabet: niacina si niacinamida pot creste nivelul de zahar in sange, de aceea trebuie administrata cu prudenta de catre pacientii diabetici.

Niacina poate inrautati simptomatologia din ulcer gastric, afectiuni hepatice si renale, guta si poate contribui la scaderea tensiunii arteriale la pacientii hipotensivi.

Niacina poate interactiona cu antibiotice (tetracicline), acid acetilsalicilic, anticonvulsivante, anticoagulante (creste riscul de sangerare), hipotensive si hipocolesterolemiante, antidiabetice si antitubeculotice, dar si cu plasturii de nicotina (care pot inrautati senzatia de roseata).

Referinte:

Vitamin B3 (Niacin), http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/
Vitamin B3 (Niacin), https://examine.com/supplements/vitamin-b3
NIACIN AND NIACINAMIDE (VITAMIN B3), https://www.webmd.com/vitamins

Produse ce contin Vitamina B3

  • 50 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    80,00 lei