📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

L-Glutamina

Date generale

L-glutamina este aminoacidul cu cea mai mare raspandire in organismul uman, reprezentand peste 60% din totalul aminoacizilor liberi din corp. Acesta este produs in muschi si transportat prin fluxul sangvin in tot corpul.

Actiune

L-glutamina joaca un rol in sinteza proteinelor, protectia imunitara, mentinerea integritatii peretelui intestinal si echilibrul acido-bazic al organismului. 

L-glutamina este unul dintre putinii aminoacizi din corpul uman care contine doi atomi de azot, majoritatea continand un singur atom. Din acest motiv, glutamina este esentiala in procesul de refacere post-operator, favorizeaza cicatrizarea ranilor si functia organelor, azotul fiind folosit de tesuturi pentru a se reface.

Organismul uman foloseste l-glutamina pentru a produce alti aminoacizi si glucoza. Este folosita, de exemplu, la fabricarea glucozaminei endogene, care, la randul ei, participa la refacerea cartilajelor si a tendoanelor.

Glutamina este un aminoacid neesential, adica poate fi sintetizat de organism si poate fi procurat si din anumite alimente. De asemenea, exercitiile fizice moderate regulate ajuta la cresterea nivelului de glutamina din sange. Pe de alta parte, in conditii de stres extrem, ca interventiile chirurgicale majore, traumatisme ori arsuri grave, nivelul de glutamina poate sa scada. Nivelul de glutamina poate sa scada si in conditiile unor antrenamente sportive intensive (sindromul de supraantrenament).

Directii

Reducerea masei musculare: atunci cand organismul foloseste mai multa l-glutamina decat pot produce muschii, poate aparea o reducere a masei musculare. Acest lucru se poate intampla in perioade de stres intens, in infectii cu HIV, in diverse afectiuni tumorale.

Activitate cerebrala: l-glutamina este convertita in glutamat, cel mai abundent neurotransmitator din creierul uman. Acesta are o importanta majora in memorie si in procesul de invatare.
Arsuri, trauma, interventii chirurgicale: administrarea de l-glutamina poate reduce migrarea bacteriilor din intestin si infectarea ranilor dupa o interventie chirurgicala majora. Creste rezistenta organismului la infectii si sustine refacerea rapida a organismului in stari de boala prelungita. Administrarea de glutamina intravenos la pacientii care au suferit transplant de maduva a redus, in anumite cazuri, perioada de recuperare si a scazut riscul de fi contractate infectii.
Complicatiile asociate terapiei antitumorale: administrarea de l-glutamina a redus ulceratiile si inflamatiile localizate la nivelul cavitatii bucale, care apar la pacientii care se supun chimioterapiei.
Alte directii: administrarea de l-glutamina poate imbunatati rezistenta la efort fizic sustinut si poate reduce senzatia de febra musculara. In afectiuni ale sistemului digestiv, sustine refacerea mucoaselor, reduce durerea in diverticulita si sindrom de colon iritabil.

Preparate farmaceutice

L-glutamina poate fi achizitionata sub forma de pulbere, tablete, capsule, picaturi, ca substanta unica sau in combinatie cu alte substante active. Este des intalnita in formulele complexe de aminoacizi care se adreseaza sportivilor de performanta sau persoanelor care vor sa creasca masa musculara.

Surse alimentare de l-glutamina

Printre cele mai importante surse alimentare de glutamina se numara carnea, inclusiv cea de peste, produsele lactate, cerealele si leguminoasele, dar si spanacul crud si patrunjelul si miso. O dieta echilibrata poate sa furnizeze zilnic intre 5 si 10 g de glutamina.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor care administreaza tratament antitumoral, anticonvulsiv. Este recomandat sa se consulte un medic inainte de a fi administrata l-glutamina persoanelor diagnosticate cu ciroza etanolica.

Referinte
1. Glutamine, www.webmd.com
2. L-Glutamine Benefits, Use, and Information, www.l-glutaminebenefits.com
3. What Happens if You Have High Neutrophils?, www.livestrong.com
4. Glutamine, www.umm.edu
5. Glutamine and glutamic acid, www.aminoacid-studies.com

Produse ce contin L-Glutamina

  • flacon HDPE cu 10...
    Pret obisnuit
    138,00 lei