Seleniu

Date generale

Seleniul este unul dintre mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului. A fost descoperit la inceputul secolului al 19-lea si o lunga perioada s-a crezut ca este toxic pentru organism. Functia de mineral esential a fost descoperita in anii ’50, iar din perioada anilor ’60 a inceput sa fie studiat ca posibil adjuvant in afectiuni tumorale. Cele mai importante surse alimentare pentru obtinerea seleniului sunt: nucile de Brazilia, fructele de mare si carnea, in special organele animale, dar concentratia in aceste surse are foarte mare legatura cu concentratia naturala de seleniu in apa si cu solul regiunilor din care provin aceste alimente. De exemplu, anumite regiuni din Rusia si China sunt cunoscute pentru concentratiile foarte mici de seleniu din sol si apa si pentru problemele de sanatate tipice pe care le au locuitorii acestor regiuni (maladia Kashin-Beck).

Actiune

Seleniul intra in structura selenoproteinelor, proteine esentiale pentru organism. Concentratiile scazute de seleniu sunt asociate cu risc crescut de afectiuni cardiace, hepatice si tumorale. Seleniul activeaza o parte din enzimele cu rol antioxidant, deficienta de seleniu fiind asociata cu degradarea membranei celulare. Acesta intra si in structura prostaglandinelor, cu rol in reglarea procesului inflamator.

Directii

Afectiuni ale tiroidei: in organismul uman, glanda tiroida este organul care foloseste cea mai mai cantitate de seleniu, acesta participand la sinteza hormonilor tiroidieni. Administrarea de seleniu tine sub control hipotiroidia si inflamatia in timpul sarcinii, amelioreaza simptomatologia asociata tiroiditei Hashimoto.

Rol antioxidant si antiimbatranire: procesul de imbatranire a fost asociat cu cresterea cantitatii de radicali liberi din corp si cu reducerea nivelului de antioxidanti produsi de organismul uman. Desi nu ne putem proteja 100% de stresul oxidativ, acesta fiind parte integranta din metabolism, putem intarzia si reduce efectele lui administrand substante cu rol antioxidant.
Afectiunea Kashin-Beck: este o boala cardiaca, afecteaza populatiile din zonele cu sol sarac in seleniu. Afectiunea se caracterizeaza prin degradarea articulara, deficit de crestere, cu evolutie spre artrite inca de la varste fragede. In cazul pacientilor cu forme grave ale acestei afectiuni, evolutia poate duce pana la invaliditate.
Alte directii: seleniul mai este administrat pentru intarirea imunitatii, pentru a sustine organismul in lupta cu afectiunile tumorale, pentru a preveni depunerea colesterolului in vasele de sange, impotriva matretii si a altor infectii de origine fungica la nivel de scalp sau piele.

Preparate farmaceutice

Seleniul poate fi achizitionat sub forma de capsule, tablete, siropuri, plicuri cu pulbere, ca substanta activa unica sau in combinatie cu alte substante active. Este recomandat sa fie administrata o forma de seleniu chelatat cu aminoacizi, pentru a imbunatati absorbtia acestuia la nivelul organismului.

Interactiuni si reactii adverse

Desi seleniul are un profil de siguranta ridicat la administrare, cu putine efecte adverse cat timp se respecta dozele recomandate, medicii atentioneaza ca supradozajul de seleniu este periculos pentru starea generala de sanatate. Se recomanda administrarea cu precautie in cazul pacientilor care folosesc substante active cu rol anticoagulant sau in cazul celor care folosesc sedative.

Referinte:
1. What Are Selenium Supplements?, http://www.livescience.com/
2. Selenium, http://www.webmd.com/
3. 7 Ways Selenium Benefits Your Body, http://www.globalhealingcenter.com/
4. What are the health benefits of selenium?, http://www.medicalnewstoday.com/
5. Selenium: An Essential Mineral, http://www.healthline.com/
6. Health Benefits Of Selenium, https://www.organicfacts.net
7. Seleniu, https://www.synevo.ro

Produse ce contin Seleniu

 • 237ml (gust de po...
  Pret obisnuit
  106,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  147,00 lei
 • Pret obisnuit
  56,00 lei
 • Pret obisnuit
  73,00 lei
 • flacon cu 120 tab...
  Pret obisnuit
  227,00 lei
 • 30 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • Pret obisnuit
  80,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • Pret obisnuit
  83,00 lei