📢10% reducere la 150 lei sau 20% la 250 lei cheltuiti

Acid folic

Date generale despre acidul folic

Vitamina B9, cunoscuta si sub denumirea de acid folic sau folat, face parte din grupul celor opt vitamine hidrosolubile ce alcatuiesc complexul B. Acestea contribuie la metabolismul carbohidratilor, cu rol in producerea de energie, dar si la transformarile suferite de lipide sau proteine in organism si la buna functionare a sistemului nervos. Fiind solubile in apa, nu pot fi stocate in organism.

Folatul este forma vitaminei B9 care apare in mod natural in alimente precum: legume (spanac, broccoli, salata verde), fructe (banane, lamai, pepene), fasole, ciuperci, carne de vita, organe (ficat). Acidul folic reprezinta forma de sinteza, folosita pentru a preveni si a remedia deficitul de folat.

Directii de recomandare

Malformatii congenitale: femeilor insarcinate le este recomandata suplimentarea de acid folic, pentru a evita riscul de aparitie a defectelor de tub neural ale fatului la nastere. Tubul neural este o structura care, intr-un final, da nasterea creierului si maduvei spinarii. Studiile au demonstrat ca administrarea de acid folic in perioada de preconceptie si in primul trimestru de sarcina a dus la scaderea riscului de aparitie a malformatiilor congenitale cu 72% - 100%. Desi nu sunt dovezi suficiente, se considera ca suplimentarea cu acid folic in perioada sarcinii poate contribui la prevenirea avortului spontan.

De asemenea, cercetarile din literatura asociaza aportul de acid folic la femeia gravida cu: risc scazut de autism la nou-nascuti si, ulterior, cu risc redus de intarziere a vorbirii sau al problemelor emotionale.

Afectiuni renale si cardiace: 85% dintre persoanele care dezvolta tulburari renale severe au un nivel ridicat de homocisteina. De asemenea, acest aminoacid poate creste riscul de aparitie a unor afectiuni coronariene si AVC. Vitamina B9, alaturi de vitaminele B6 si B12, contribuie la scaderea nivelurilor ridicate de homocisteina.

Pierderea auzului/vazului la persoanele varstnice: un studiu sugereaza ca suplimentarea cu acid folic poate contribui la incetinirea pierderii auzului la varstnici cu niveluri crescute de homocisteina. De asemenea, se pare ca o suplimentare de acid folic si vitamina B6 poate avea rol in reducerea dezvoltarii degenerescentei maculare, asociate varstei inaintate (AMD), care poate duce la pierderea vederii.

Alte actiuni: scaderea riscului de a dezvolta stari depresive, protectia impotriva aparitiei unor afectiuni tumorale.

Preparate farmaceutice cu acid folic

Vitamina B9 se gaseste in produse sub forma de comprimate filmate, capsule moi sau comprimate masticabile si forme lichide, singura sau alaturi de alte vitamine, in special cele din complexul B, deoarece acestea au nevoie de aportul sau pentru a-si desfasura actiunea.

Interactiuni si alte reactii adverse

In urma administrarii de doze mari si pe perioade lungi, pot sa se manifeste reactii adverse precum: crampe, diaree, tulburari de somn, iritabilitate, confuzie, disconfort gastric, tulburari de comportament, balonare, reactii alergice la nivelul pielii.

Dozele mai mari de 800-1200mcg ar putea creste riscul de infarct miocardic in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Cateva studii sustin ca dozele mari pot creste riscul de cancer pulmonar sau de prostata.

Se recomanda administrarea in timpul sarcinii si alaptarii.

In cazul persoanelor cu deficit de vitamina B12, administrarea de acid folic ar putea masca aceasta deficienta, intarziind astfel tratarea acesteia.

Dozele mari in cazul persoanelor cu convulsii ar putea inrautati starea acestora.

Referinte:
Folic Acid, https://www.webmd.com/vitamins-supplements
Vitamin B9 (Folic acid), http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement

 

Produse ce contin Acid folic

 • 237ml (gust de po...
  Pret obisnuit
  115,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  92,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  190,00 lei
 • 100 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  64,00 lei
 • 30 tablete cu eli...
  Pret obisnuit
  57,00 lei
 • 45 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  82,00 lei