Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Candidoza de la A la Z: tipuri, simptome, diagnostic si tratament

Candidoza de la A la Z: tipuri, simptome, diagnostic si tratament

Candida este o specie de fungi care se gaseste, in cantitati mici, in cavitatea bucala si in intestine, dar face parte si din flora vaginala.

Problemele apar cand aceasta ciuperca incepe sa se multiplice si sa elibereze toxine in organism (acetalhide si glicotoxine), fapt care duce la probleme gastrointestinale, alergii si iritatii cutanate, tulburari hormonale, dar si dureri articulare sau musculare. Cele mai multe infectii cu candida au loc la nivelul vaginului, motiv pentru care este adeseori confundata cu o boala cu transmitere sexuala, desi motivele aparitiei infectiei nu tin de activitatea sexuala a unei persoane.

Cuprins:

Ce este candidoza?
Tipuri de candidoza
Simptome candidoza
Cauze - De ce apare candidoza?
Candidoza la femei - Ce trebuie sa stie femeile despre candidoza?
Candidoza la barbati - Ce trebuie sa stie barbatii despre candidoza?
Candidoza la bebelusi si la copii
Candidoza: tratament
Riscurile candidozei

Ce este candidoza?

Candidoza este o infectie produsa, in majoritatea cazurilor, de o ciuperca numita Candida Albicans, care apare ca rezultat al unui dezechilibru al florei din organism, pe fondul unei imunitati scazute. Multiplicarea celulelor ciupercii sunt favorizate si de un dezechilibru al pH-ului, iar, lasata netratata, infectia poate cauza probleme cronice, scrie WebMD. Candidoza poate provoca sindromul de intestin permeabil, ale carui simptome sunt similare celor ale intolerantei la gluten sau lactoza. Astfel, unele persoane remarca o sensibilitate sau alergie la unele alimente, pe care este recomandat sa le evite cel putin pana la disparitia infectiei.

Cele mai frecvente sunt infectiile vaginale, care afecteaza peste 75% femei, la un moment dat in viata, conform statisticilor. Majoritatea femeilor au cel putin doua infectii de acest tip, insa cele cu un pH mai sensibil sau cu un sistem imunitar slabit se pot confrunta cu o candidoza recurenta, care apare de cel putin trei ori pe an. Una dintre solutiile prin care va puteti proteja cel mai bine este sa va sustineti sistemul imunitar, cu ajutorul unei diete echilibrate si al unor suplimente naturale, care sa va ajute organismul in lupta cu infectiile.

Tipuri de candidoza

In functie de zona afectata de candidoza, exista mai multe tipuri ale acestei infectii:

  • Candidoza orala sau candidoza bucala este localizata la nivelul cavitatii bucale si se manifesta prin aparitia unor pete albicioase, care pot sangera la stergere, aparitia unui gust neplacut in gura, rosirea si inflamarea gurii si a gatului, aparitia unor fisuri in colturile gurii si a senzatiei de arsura sau de usturime, scrie nhs.uk. Candidoza bucala poate avea cauze multiple: de la administrarea antibioticelor, pana la o igiena orala necorespunzatoare. Risc crescut de infectie exista la fumatori, la persoanele care au gura uscata, din cauza unui tratament, sau la persoanele care fac chimio si radioterapie, pentru tratarea cancerului. Bebelusii, copiii sau persoanele in varsta sunt mai predispuse infectiei, deoarece au un sistem imunitar mai slabit. Trebuie mentionat si faptul ca acest tip de candidoza nu este contagios, intrucat toate persoanele au aceasta ciuperca in flora cavitatii bucale.
  • Candidoza vaginala sau candidoza genitala are simptome care nu pot fi ignorate, ce cauzeaza disconfort. Simptomele includ o senzatie de mancarime, usturime si iritatie, precum si modificari ale secretiei vaginale, dureri la urinare si in timpul actului sexual. In majoritatea cazurilor, infectia este cauzata de Candida Albicans, insa in cazul in care un alt tip de ciuperca a cauzat infectia, este posibil ca simptomele sa fie mai severe, iar boala mult mai dificil de tratat.
  • Candidoza inghinala se manifesta prin aparitia unor iritatii in zona inghinala sau pe partea interioara a coapselor. Infectia este insotita de prurit vulvar, inrosirea organelor genitale si aparitia senzatiei de usturime si mancarime.
  • Candidoza mamara este o infectie localizata la nivelul sanului, in jurul mameloanelor, si apare mai ales in timpul alaptarii. Simptomele includ o senzatie de arsura a mameloanelor, in special dupa alaptare, aparitia unor pete mici de culoare rosie pe areole sau a unor zone albicioase. Mama poate da infectia bebelusului, motiv pentru care se recomanda ca ambii sa fie tratati in acelasi timp, pentru a neutraliza infectia eficient. Diagnosticarea corecta o poate face doar medicul dumneavoastra, dupa un consult, asa ca nu ezitati sa va adresati acestuia, daca suspectati ca ati contractat o infectie cu candida.
  • Candidoza digestiva sau candidoza intestinala se manifesta prin stari de disconfort la nivel abdominal, diaree sau modificari ale scaunului si poate cauza alergii la unele alimente. Infectia micotica apare pe fondul unui sistem imunitar slabit, din cauza unei diete dezechilibrate, saraca in proteine, insa administrarea antibioticelor, terapia cu citostatice sau diabetul zaharat pot fi alti factori de risc.
  • Candidoza esofagiana apare atunci cand candida se raspandeste in jos, spre esofag, din cavitatea bucala. Infectia afecteaza mai ales persoanele cu imunitate scazuta, motiv pentru care 10-15% dintre cei infectati cu virusul HIV contracteaza infectia, la un moment dat, iar 20% dintre persoanele care urmeaza un tratament pentru cancer au risc crescut. Bebelusii care sunt nascuti natural pot face candidoza esofagiana sau orala, daca mama a avut o infectie vaginala la nastere. De asemenea, bebelusii pot contracta infectia si daca sunt alaptati la san, iar mameloanele mamei sunt afectate.
  • Candidoza faringiana se depisteaza printr-un exudat faringian si afecteaza o treime dintre persoanele care fac tratament pentru cancer si in proportie de 90% dintre cei infectati cu HIV, potrivit US National Library of Medicine National Institutes of Health. Infectia indica o imunitate scazuta si este insotita, de multe ori, si de aparitia altor tipuri de candidoza.

Simptome candidoza

Candidoza vaginala are simptome care dau o stare de disconfort in zona intima si sunt dificil de ignorat. Printre acestea se numara:

  • mancarimi in zona intima;
  • inflamarea zonei din jurul vaginului;
  • senzatie de arsura la urinare sau in timpul contactului sexual;
  • dureri in timpul contactului sexual;
  • senzatia de iritare;
  • inrosirea zonei afectate;
  • modificarea consistentei, culorii si mirosului secretiei vaginale.

La femei, simptomele candidozei pot fi resimtite mai accentuat in saptamana de dinaintea menstruatiei si se pot ameliora in timpul si dupa menstruatie, insa asta nu inseamna ca infectia a disparut.

Candidoza la barbati este mai rar intalnita si apare, de obicei, in urma unui contact sexual cu o femeie care are infectia. Simptomele frecvente includ disconfort la urinare si in timpul actului sexual, iritatie, senzatie de arsura si mancarime. Zona afectata capata o culoare rosiatica, iar pe penis pot aparea mici leziuni albicioase sau rosii.

O candidoza netratata poate avansa, iar simptomele devin severe. Acestea includ:

  • inrosirea pielii pe suprafete mari;
  • fisurarea pielii;
  • inflamare severa;
  • oboseala cronica;
  • tulburari ale dispozitiei;
  • infectii ale sinusurilor;
  • dezechilibre hormonale;
  • dureri de cap si dureri musculare sau ale articulatiilor.

Femeile insarcinate, diabeticii, persoanele cu o imunitate scazuta sau cele care au suferit de o candidoza recurenta sau provocata de o alta ciuperca decat Candida Albicans sunt mai predispuse la aceasta infectie.

Cauze - De ce apare candidoza?

Flora vaginala contine mai multe ciuperci, printre care si Candida, si bacterii, care ajuta la functionarea organismului in parametri normali. Lactobacillus reprezinta o clasa de bacterii care produc acid, in special acid lactic, iar acesta previne inmultirea necontrolata a candidei. In momentul in care apare un dezechilibru care afecteaza flora de lactobacili, candida incepe sa se multiplice si astfel apare infectia. Potrivit MayoClinic, exista mai multi factori care pot cauza aparitia infectiei:

  • Antibioticele, care distrug lactobacilii si afecteaza pH-ul vaginului. Antibioticele sunt administrate pentru a combate o infectie bacteriana, insa acestea nu omoara doar bacteriile „rele”, ci si pe cele „bune”, necesare pentru buna functionare a organismului. Problemele apar mai ales in cazul antibioticelor puternice, in cazul administrarii pe o perioada mai lunga de 3-4 zile sau la administrarea unei doze mai mari. Medicii recomanda de obicei un probiotic, care sa protejeze flora din organism.
  • Sarcina schimba nivelul hormonilor din organism, iar un nivel crescut de estrogen, precum si un pH mai acid al vaginului pot favoriza aparitia infectiei cu candida.
  • Diabetul de tip I sau II se caracterizeaza printr-un nivel ridicat al glicemiei in membranele mucoase. Glicemia marita alimenteaza dezvoltarea candidei, motiv pentru care diabeticii au un risc crescut al infectiei.
  • Imunitatea scazuta cauzeaza dezechilibre atat la nivelul florei, iar organismul nu mai poate lupta la fel de eficient impotriva infectiilor.
  • Administrarea de corticosteroizi este folosita in tratamentul afectiunilor autoimune, insa acestia pot favoriza aparitia candidei in cavitatea bucala.
  • Terapia cu hormoni, care creste nivelul de estrogen din organism.
  • Administrarea de contraceptive orale nu reprezinta o cauza directa a aparitiei candidozei, insa acestea pot favoriza aparitia infectiei atunci cand femeia are o dieta bogata in zahar. Potrivit portalului de sanatate Dr.Axe.com, multe femei observa ca infectiile cu candida revin in momentul in care reincep sa ia anticonceptionale, dupa o pauza de cateva luni.
  • Contactul sexual neprotejat cu o persoana care are infectia. Candidoza se transmite si prin contact sexual, insa infectia nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, deoarece este intalnita si la femeile care nu sunt active sexual.
  • Stresul si oboseala sunt factori de risc, care cauzeaza un dezechilibru la nivelul intregului organism, slabesc activitatea sistemului imunitar si pot fi responsabili de aparitia candidozei.

Candidoza la femei - Ce trebuie sa stie femeile despre candidoza?

Portrivit WebMd.com, aproximativ 75% dintre femei au cel putin o infectie cu candida, la un moment dat in viata. In cazul candidozelor vaginale recurente, care apar de mai mult de trei ori pe an, ginecologul poate prescrie un tratament de rutina, axat pe preventia infectiei si mentinerea unei flore vaginale echilibrate. De asemenea, sunt recomandate o dieta bogata in proteine, fara exces de zahar, o igiena corespunzatoare, evitarea lenjeriei intime din materiale sintetice, precum si mentinerea unei imunitati puternice.

Candidoza in sarcina

Candidoza este cea mai frecventa infectie din timpul sarcinii si apare din cauza nivelului ridicat de estrogen din corp, fara sa afecteze insa fatul sau sarcina. Cu toate acestea, daca la nastere mama are o infectie cu candida, este posibil sa o dea si bebelusului, la care se manifesta mai ales oral sau esofagian.

Daca sunteti insarcinata, ar trebui sa va consultati cu medicul ginecolog inainte de administrarea oricarui tip de tratament, chiar si a celor impotriva candidozei. Potrivit National Health System, candidoza in sarcina poate fi ameliorata cu ajutorul unguentelor sau a ovulelor, luate insa numai la recomandarea medicului dumneavoastra. Unul dintre cele mai importante sfaturi este sa urmati intotdeauna tratamentul pana la capat, chiar daca simptomele dispar, intrucat infectia poate recidiva, daca nu este restabilit echilibrul florei vaginale.

Chiar daca nu exista o cale sigura pentru a preveni candidoza in timpul sarcinii, exista cateva masuri de siguranta, care diminueaza riscurile aparitiei acesteia:

  • Purtati lenjerie intima din bumbac, care lasa pielea sa respire;
  • Faceti dus in loc de bai lungi in apa fierbinte;
  • Mentineti igiena zilnica a zonei intime;
  • Evitati dusurile vaginale;
  • Limitati consumul de alimente bogate in zahar.

Candidoza la barbati - Ce trebuie sa stie barbatii despre candidoza?

Candidoza este mai putin intalnita la barbati. Acestia pot contracta infectia dupa un contact sexual neprotejat cu o femeie care are candidoza vaginala. Simptomele includ aparitia unor pete mici, de culoare alba, pe penis, roseata si uscarea preputului, precum si o senzatie de mancarime si arsura. Barbatii necircumcisi au risc mai mare de a face aceasta infectie, cunoscuta si sub denumirea candidoza penisului. Tratamentul candidozei la barbati presupune aplicarea unui unguent antifungic pe zona afectata sau administrarea de comprimate orale, caz in care infectia este tratata in maximum o saptamana.

Candidoza la bebelusi si la copii

Sistemul imunitar al bebelusilor si al copiilor nu este la fel de rezistent ca acela al unui adult, motiv pentru care ei sunt mai vulnerabili in fata unei infectii cu candida. Potrivit babycenter.com, aceasta se manifesta mai ales la nivelul gurii si este usor de recunoscut pentru ca pe suprafata limbii, pe cerul gurii, pe gingii si in interiorul obrajilor apar niste pete de culoare albicioasa sau galbuie. Unii bebelusi fac o astfel de infectie si din cauza scutecelor. Daca observati la copil o forma de candida, adresati-va pediatrului.

Candidoza: tratament

Infectiile vaginale cauzate de candidoza sunt usor de depistat. Exista si forme ale infectiei cu caracter asimptomatic, mai ales in stadiile incipiente, cand cea mai buna varianta pentru diagnosticare este un test de urina, pentru a exclude posibilitatea unei infectii de tract urinar, apoi o analiza a secretiilor vaginale. Ginecologul va efectua o examinare pelvina, pentru a identifica semnele infectiei cu candida pe organele genitale externe. Apoi va examina cervixul si peretii vaginului. Mostra de secretie va fi supusa unei analize microscopice, pentru stabilirea diagnosticului.

Tratamentul candidozei depinde de mai multe aspecte: severitatea infectiei, daca este vorba despre o infectie recurenta, precum si de tipul de candidoza. Exista tratamente care se administreaza oral, vaginal sau local, prin aplicarea unor solutii specifice. Medicul dumneavoastra este singurul care poate prescrie tratamentul optim pentru candidoza, iar in cazurile usoare va poate recomanda chiar si un tratament naturist, care sa stimuleze productia de bacterii bune, care sa ajute la contracararea infectiei. De asemnenea, urmarea unei terapii pentru imbunatatirea imunitatii, asigurarea unei igiene zilnice optime si adoptarea unui stil de viata echilibrat contribuie major la preventia recidivei infectiei.

In cazul candidozei vaginale, tratamente se gasesc sub forma de creme, unguente, comprimate sau ovule. In cazul ovulelor antimicotice, este posibil sa fie nevoie de o masura contraceptiva suplimentara, intrucat acestea pot afecta eficienta latexului din care sunt fabricate prezervativele, insa este recomandat sa intrerupeti activitatea sexuala pe parcursul tratamentului.

Tratemente cu administrare orala

Este o clasa care poate include medicatie cu efect antifungic, frecvent utilizata in terapia candidozei. Dupa efectuarea investigatiilor, medicul va poate recomanda comprimate sau pastilele pentru candidoza, in functie de mai multi factori.

Tratamentele locale

Candidoza inghinala, mamara, chiar si vaginala pot cuprinde si tratamente locale cu unguente antifungice, care ajuta la distrugerea coloniilor de candida si la ameliorarea simptomelor. Unguentul pentru candidoza trebuie aplicat la intervale regulate, iar tratamentul dureaza intre 7 si 14 zile, in functie de severitatea infectiei.

Ovule pentru candidoza

Ovulele antifungice au forma unor supozitoare si se introduc in vagin pentru a trata candidoza si a reechilibra flora bacteriana. Ovulele sunt o clasa importanta in tratamentul candidozei vaginale. Acestea contin substante antifungice care contracareaza infectia si amelioreaza simptomele. Retineti insa ca este recomandat intotdeauna sa va consultati cu ginecologul inainte, pentru a va asigura ca nu este vorba despre un alt tip de infectie, cu simptome similare.

In cazul in care candidoza apare din nou, la mai putin de o luna de la incheierea unui tratament, este posibil sa va confruntati cu o candidoza recurenta, insa doar medicul ginecolog poate stabili cu exactitate daca este vorba despre aceasta problema. De asemenea, acesta poate stabili concret cauzele recidivei si va poate recomanda un tratament care sa combata eficient simptomele si sa scada riscul reaparitiei infectiei.

Candidoza: tratamente naturiste - Cum putem trata candidoza acasa?

O dieta bogata in fibre si proteine, saraca in zahar, este un prim pas in prevenirea candidozei. Usturoiul are proprietati antimicrobiene, antifungice si de intarire a sistemului imunitar, asa ca il puteti include in dieta. De asemenea, lactatele, in special cele cu fermentatie, precum iaurtul, sustin flora organismului si pot fi eficiente in ameliorarea simptomelor candidozei.

Pe langa dieta, nu trebuie neglijata nici importanta unei toalete adecvate a zonei intime. Spalarile repetate cu sapunuri dure nu fac decat sa dezechilibreze si mai mult pH-ul zonei genitale. De aceea, este recomandat sa alegeti un sapun cu pH neutru, sa va spalati intotdeauna din fata in spate si sa evitati dusurile vaginale, care pot agrava problema.

Un studiu de laborator a descoperit ca uleiul de cocos poate ajuta la combaterea unor ciuperci, prin proprietatile sale antibacteriene si antifungice. Candida Albicans este una dintre ciupercile pe care studiul a demonstrat eficienta uleiului de cocos. Un alt studiu realizat in 2012 a confirmat ca uleiul de cocos are eficienta in special in tratarea infectiilor cu Candida Albicans. De asemenea, uleiul de cocos ajuta la rehidratarea si lubrifierea optima a zonelor afectate, care se usuca odata ce sunt cuprinse de infectie.

Pentru a ameliora o candidoza orala, topiti doua lingurite de ulei de cocos, apoi clatiti bine gura cu el timp de 10 secunde. Nu consumati alimente timp de 30 de minute dupa aplicarea tratamentului.

In cazul infectiilor vaginale sau inghinale, uleiul de cocos trebuie aplicat cu ajutorul unui tampon si lasat sa actioneze cel putin 30 de minute. Tratamentul poate fi aplicat de mai multe ori pe zi, iar singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este ca uleiul sa fie fabricat 100% din cocos, fara sa contina aditivi sau conservanti.

In cat timp trece candidoza?

Tratamentul unei candidoze dureaza, de obicei, intre 3 si 7 zile. Potrivit Everydayhealth.com, infectia ale carei simptome nu se amelioreaza in primele zile de tratament poate indica o problema mai grava. Unele tratamente, in special cu creme vaginale, pot dura 14 zile si sunt folosite pentru a trata infectiile cu o ciuperca, alta decat Candida Albicans.

Candidoza se transmite?

Candidoza nu se transmite in acelasi mod precum virusurile, in mare parte pentru ca toate persoanele au aceasta ciuperca in organism, scrie Webmd. Insa, in cazul unui contact sexual neprotejat cu o persoana care are infectia, aceasta poate fi transmisa partenerului. De asemenea, mamele care au candidoza la nastere pot transmite infectia bebelusului. Cu toate acestea, candidoza nu este o infectie contagioasa si contractarea ei este determinata mai degraba de starea sistemului imunitar, de eventuale tratamente cu antibiotice si de stilul de viata adoptat.

Cum prevenim candidoza recurenta?

Nu exista inca studii care sa arate de ce unele femei sunt mai predispuse infectiilor cu candida si ce anume cauzeaza recidivarea sau cronicizarea unei candidoze. Cu toate acestea, un articol publicat in 2006 in Jurnalul Clinic de Microbiologie arata ca exista cativa factori de risc:

  • tratamentele frecvente cu antibiotice;
  • sarcina;
  • administrarea de contraceptive sau terapiile cu estrogen;
  • diabetul zaharat;
  • bolile care ataca sistemul imunitar;
  • obezitatea;
  • materialele sintetice, care mentin umezeala;
  • transferul de microorganisme din zona anusului spre vagin.

In cazuri rare, poate fi vorba si despre o reactie alergica la candida, aparuta dupa prima infectie.

Riscurile candidozei

Candidoza nu este o infectie cu riscuri majore pentru organism, insa, netratata, aceasta poate cauza probleme mai grave de sanatate. O candidoza netratata poate patrunde in sange (candidoza invaziva) si poate ajunge astfel la organele vitale ale corpului (plamani, ficat sau in valvele inimii). Un raport publicat in Jurnalul Clinic de Microbiologie arata ca infectiile cu candida sunt a patra cauza a infectiilor la nivelul sistemului circulator si pot cauza, in ultima faza, cedarea organelor.

Candidoza se poate extinde si asupra tractului urinar. Candidoza renala este o complicatie rara a infectiior si include simptome precum durerile abdominale si lombare, iar in unele cazuri poate aparea si febra.

In concluzie, candidoza este o infectie fungica, provocata, in cele mai multe cazuri, de o ciuperca numita Candida Albicans. In mod normal, candida este prezenta in diferite zone ale corpului, printre care cavitatea bucala, intestinul si vaginul, fara a cauza probleme. Cand incepe sa se multiplice si sa elibereze toxine in organism, apar problemele. Exista mai multe tipuri de candidoze si, implicit, mai multe tratamente. Simptomele acestei probleme medicale pot disparea dupa 3-7 de la inceperea tratamentului.

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    87,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    85,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    103,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    78,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare