Totul despre sistemul endocrin

Glandele endocrine si hormonii: tipuri, functii si rol în organism

Sistemul endocrin este format din mai multe organe numite glande. Aceste glande, care se gasesc in tot corpul, produc si secreta hormoni. 

Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii in organism, transmitand mesaje, prin sange, catre organe, muschi si alte tesuturi. Asadar, aceste semnale transmise de hormoni ii spun corpului cand si de ce sa indeplineasca anumite functii.

Desi sunt numeroase in organism, exista doar doua tipuri de glande principale sub umbrela carora se aduna toate celelalte:

  • glande endocrine - produc si elibereaza hormoni;
  • glande exocrine - produc alte substante care sunt eliberate, prin diferite canale, in exteriorul corpului (saliva, transpiratia, lacrimile). 

Despre glandele endocrine, hormonii pe care ii produc si modul in care functioneaza sistemul endocrin vom vorbi in randurile urmatoare: 

Cuprins:

CE ESTE SISTEMUL ENDOCRIN SI CUM FUNCTIONEAZA?

Sistemul endocrin, cunoscut si sub denumirea de sistem hormonal, se intalneste la toate mamiferele, pasarile, pestii si alte tipuri de organisme vii. Acesta functioneaza avand la baza trei componente principale:

  • glandele endocrine  - prezente in tot corpul;
  • hormonii - secretati de glande si eliberati in sistemul sangvin sau in fluidul celulelor din jur;
  • receptorii - care se gasesc in diferite organe si tesuturi, ce recunosc si raspund mesajelor transmise de hormoni. Anumite celule din organism sunt compuse din proteine numite receptori care reactioneaza la anumiti hormoni.  

Asadar, sistemul endocrin reprezinta o retea de glande din organism, responsabile cu producerea hormonilor, care, la randul lor, ajuta celulele sa comunice intre ele. Sistemul endocrin este similar cu sistemul nervos, prin faptul ca joaca un rol vital in controlul si reglarea multor functii ale corpului. Insa, in timp ce sistemul nervos foloseste impulsuri nervoase si neurotransmitatori pentru comunicare (serotonina, dopamina, endorfinele), sistemul endocrin foloseste mesageri chimici, respectiv hormoni. Unii hormoni, precum adrenalina, au si rol de neurotransmitatori. 

Printre functiile controlate de sistemul endocrin se numara:

  • metabolismul;
  • cresterea si dezvoltarea;
  • functia sexuala si reproducerea;
  • ritmul cardiac;
  • tensiunea arteriala;
  • apetitul;
  • ciclurile de veghe si somn;
  • temperatura corporala.

Cum functioneaza sistemul endocrin? Cand un hormon este eliberat dintr-o glanda, acesta se deplaseaza in intregul organism, prin fluxul sangvin, trece pe langa majoritatea celulelor, pentru ca, in cele din urma, sa isi atinga tinta. In acel moment, se ataseaza de un anumit tip de celula, numita celula receptor. Hormonul ii transmite apoi celulei receptor sa indeplineasca o functie. De exemplu, sa accelereze dezvoltarea celulelor, sa elibereze un alt hormon, sa absoarba zaharul din sange ori sa retina apa din rinichi.

Uneori, glandele produc prea multi sau prea putini hormoni, ceea ce creeaza un dezechilibru. Daca sistemul endocrin nu functioneaza in parametri normali, pot aparea probleme de dezvoltare in perioada pubertatii, precum si dificultati in a ramane insarcinata sau in a gestiona stresul.

De asemenea, din cauza unui dezechilibru hormonal, schimbarile bruste de greutate (in special ingrasarea) sunt mai frecvente, apar modificari ale ritmului circadian si la nivel comportamental, se poate observa o slabiciune la nivelul oaselor, precum si o lipsa de energie, din cauza cantitatii mari de zahar care ramane in sange, in loc sa ajunga la celule.

Sunt mai multi factori care pot crea un dezechilibru hormonal, printre care diverse afectiuni (hipotiroidism, hipertiroidism, sindromul ovarelor polichistice, diabet), anumite medicamente, precum si nivelul ridicat de stres.

CE SUNT GLANDELE ENDOCRINE SI CARE ESTE ROLUL LOR IN ORGANISM?/strong>

Glandele reprezinta componenta principala a sistemului endocrin, intrucat ele produc si elibereaza diferiti hormoni. Glandele endocrine exista in tot organismului, inclusiv la nivelul gatului, al creierului si al organelor de reproducere. Unele dintre acestea sunt de mici dimensiuni, de marimea unui bob de orez, de exemplu. Altele, in schimb, sunt mai mari, cea mai mare glanda fiind pancreasul. 

Principalele glande care produc hormoni sunt:

  • hipotalamusul;
  • glanda pituitara;
  • glanda pineala;
  • glanda tiroida;
  • glandele paratiroide;
  • timusul;
  • glandele suprarenale;
  • pancreasul;
  • ovarele (gonadele);
  • testiculele (gonadele).

HIPOTALAMUSUL

Hipotalamusul nu este, propriu-zis, o glanda, ci este o parte a encefalului. Are insa una dintre cele mai importante functii pentru buna functionare a organismului: leaga sistemul nervos de sistemul endocrin, prin intermediul glandei pituitare. Hipotalamusul foloseste informatii de la sistemul nervos pentru a determina cand sa transmita altor glande sa produca hormoni.

Hipotalamusul sintetizeaza si secreta anumiti neurohormoni sau hormoni de eliberare, care, la randul lor, stimuleaza sau inhiba secretia de hormoni din glanda pituitara:

  • hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH);
  • hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH).

Printre procesele pe care hipotalamusul le controleaza in organism se numara starea de spirit, apetitul, ciclurile de veghe si somn, temperatura corporala si functia sexuala.

GLANDA PITUITARA

Hipofiza sau glanda pituitara are dimensiunea unui bob de mazare si indeplineste o functie importanta: produce hormoni care controleaza mai multe glande endocrine (glanda tiroida, glandele suprarenale, ovarele si testiculele). Impreuna, glanda pituitara si hipotalamusul controleaza sistemul endocrin si nivelurile de hormoni. Glanda pituitara este situata sub hipotalamus si, prin hormonii pe care ii produce, este responsabila de multe functii ale organismului, inclusiv cresterea si reproducerea (menstruatia, productia de lapte matern dupa nastere, maturizarea ovulelor, productia de estrogen, progesteron si testosteron), dar si metabolismul.

GLANDA PINEALA

Glanda pineala (epifiza) este situata in mijlocul creierului si este responsabila de ciclurile de veghe si somn. Aceasta elibereaza melatonina, un hormon care are functia de a regla ceasul intern al corpului.

GLANDA TIROIDA

Glanda tiroida are forma de fluture si este situata la baza gatului. Aceasta este responsabila de buna functionare a metabolismului, respectiv de modul in care organismul foloseste energia.

GLANDELE PARATIROIDE

Situate la baza gatului, in spatele tiroidei, cele patru glande paratiroide mentin sub control nivelul de calciu din oase si sange. Pentru ca inima, rinichii si sistemul nervos sa functioneze corespunzator, organismul are nevoie de cantitatea corecta de calciu, de aceea glanda paratiroida are un rol important in mentinerea unei stari de sanatate bune.

TIMUSUL

Timusul este situat in cavitatea toracica, in partea posterioara a sternului, se dezvolta in copilarie si este activ pana la pubertate. Timusul face parte din sistemul endocrin, dar si din cel limfatic si din cel imunitar. Timusul elibereaza hormoni importanti pentru dezvoltarea unui tip de globule albe, numite limfocite T, esentiale pentru sistemul imunitar, intrucat contribuie la distrugerea celulelor infectate sau canceroase.

GLANDELE SUPRARENALE

Deasupra fiecarui rinichi se gaseste cate o glanda suprarenala. Acestea produc hormoni importanti pentru reglarea unor functii esentiale, precum tensiunea arteriala, ritmul cardiac, raspunsul la stres si dezvoltarea sexuala, dar si metabolismul, echilibrul hidric (apa) si sodic (saruri). Glandele suprarenale fabrica si o cantitate mica de estrogen si testosteron, care sunt hormoni sexuali.

PANCREASUL

Pancreasul este localizat in abdomen, in spatele stomacului. Aceasta glanda face parte din sistemul endocrin, insa joaca un rol semnificativ si in buna functionare a sistemului digestiv. Pancreasul produce un hormon numit insulina, care controleaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, pancreasul fabrica enzime care sunt eliberate in intestin pentru a ajuta la digerarea hranei.

OVARELE

La femei, ovarele elibereaza hormoni sexuali numiti estrogen, progesteron si testosteron, care regleaza toate etapele sistemului reproducator. Ovarele sunt situate de fiecare parte a uterului.

TESTICULELE

La barbati, testiculele produc spermatozoizi si elibereaza testosteron, un hormon asociat cu apetitul sexual, cu masa musculara si osoasa, precum si cu distributia celulelor adipoase.

Unele glande endocrine au si functii non-endocrine. De exemplu, ovarele si testiculele elibereaza hormoni, dar au si functia de a produce ovule si spermatozoizi.

CE SUNT HORMONII SI CARE ESTE ROLUL LOR IN ORGANISM?

Hormonii reprezinta sistemul de comunicare al organismului. Acestia preiau mesajele de la o parte a corpului (glanda) si le transmit unei alte parti a corpului (celula tinta), astfel incat sa se realizeze un proces relevant pentru buna functionare a organismului.

Fiecare glanda produce unul sau mai multe tipuri de hormoni. Acestia din urma sunt importanti pentru ca celulele din corp sa functioneze. Unii hormoni influenteaza aproape toate celulele din organism, altii, doar un numar mic de celule din organe specifice.

Cu toate ca hormonii ajung in toate partile corpului, doar celulele vizate, care au receptori compatibili, vor raspunde mesajelor transmise. Peste 50 de hormoni au fost identificati la oameni, fiecare avand functii specifice.

HORMONUL DE CRESTERE

Hormonul de crestere sau somatotropina - produs de glanda pituitara - este esential in primii ani de viata, deoarece stimuleaza cresterea oaselor, dar influenteaza si alte procese ce privesc dezvoltarea organismului. La maturitate, acest hormon influenteaza masa musculara si distributia tesutului adipos. Stresul acut accentueaza producerea si eliberarea acestui hormon, iar stresul cronic are efect contrar.

OXITOCINA

Oxitocina este un hormon produs de glanda pituitara a carui functie este de a stimula contractia muschilor uterini in timpul travaliului si la nastere, precum si productia de lapte la nivelul glandelor mamare. Oxitocina sau „hormonul atasamentului“ favorizeaza crearea unei legaturi emotionale intre mama si nou-nascut.

PROLACTINA

Prolactina este un hormon secretat de glanda pituitara, al carui rol principal este sa stimuleze glandele mamare sa produca lapte (lactactia). Totodata, prolactina are un impact asupra nivelului hormonilor sexuali.

VASOPRESINA (HORMONUL ANTIDIURETIC)

Hormonul antidiuretic (ADH), numit si vasopresina, determina rinichii sa absoarba o cantitate mai mare de apa din sange si sa elimine o cantitate cat mai mica si mai concentrata de urina. Asadar vasopresina - hormon secretat de glanda pituitara - influenteaza retentia de apa in rinichi si controleaza tensiunea arteriala.

HORMONUL ADRENOCORTICOTROP

Hormonul adrenocorticotrop (ACTH) este secretat de glanda pituitara, care controleaza productia de hormoni sexuali (estrogen - la femei si testosteron - la barbati), precum si productia de ovule (la femei) si spermatozoizi (la barbati).

HORMONUL DE STIMULARE A TIROIDEI (TSH)

Acest hormon, produs de glanda pituitara, stimuleaza productia si secretia de hormoni tiroidieni (T3 si T4).

MELATONINA

Produsa in glanda pineala, melatonina este un hormon esential pentru reglarea ceasului intern al corpului, respectiv ciclurile de veghe si somn, dar si pentru reglarea secretiei de hormoni sexuali. Nivelul de melatonina creste odata cu lasarea intunericului, astfel incat organismul sa fie pregatit pentru somn. Daca acest ciclu natural este intrerupt, calitatea somnului este afectata.

HORMONII TIROIDIENI

Triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) sunt cei doi hormoni tiroidieni principali produsi de glanda tiroida. Acestia au rol in reglarea metabolismului, fiind esentiali pentru dezvoltarea si diferentierea normala a tuturor celulelor corpului uman. Cand glanda tiroida functioneaza optim, produce in proportie de aproximativ 80% tiroxina (T4) si cam 20% triiodotironina (T3) - acest hormon actionand mai rapid si fiind mai activ decat T4.

HORMONUL PARATIROIDIAN (PTH)

Produs de glandele paratiroide, acest hormon mentine echilibrul calciului in organism. Astfel, regleaza nivelul de calciu absorbit din alimentatie, cantitatea de calciu care trebuie eliminata prin urina si cea care trebuie depozitata in oase si alte parti ale corpului. Totodata, prin stimularea sintezei de vitamina D activa, hormonul paratiroidian favorizeaza absorbtia intestinala de calciu si de fosfor.

FACTORII UMORALI

Sunt hormoni produsi de timus, care au rol in apararea sistemului imunitar si contribuie la dezvoltarea sistemului limfatic.

ALDOSTERONUL

Aldosteronul este un hormon secretat de glandele suprarenale, care actioneaza la nivelul tubului distal si tubului colector ai nefronului, influentand absorbtia de sodiu si excretia de potasiu. Aldosteronul joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale.

CORTIZOLUL

Cortizolul este un hormon corticosteroid produs de glandele suprarenale si joaca un rol important in controlarea unor functii cheie din organism. Acesta mai este denumit „hormonul stresului“, fiind un sistem de alerta natural, care ajuta organismul sa faca fata pericolelor. Cortizolul actioneaza ca un antiinflamator, mentine in parametri optimi nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si forta musculara. Secretia de cortizol urmareste un anumit tipar zilnic: dimineata are un nivel crescut (valoarea maxima este in jurul orei 8.00), dupa amiaza nivelul scade, iar cel mai mic nivel este la trei ore dupa ce adormim.

EPINEFRINA (ADRENALINA)

Epinefrina este un hormon produs de glandele suprarenale, care are numeroase functii pentru organism, printre care cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a presiunii sangvine. Epinefrina pregateste organismul pentru arderea lipidelor si sinteza glucozei. Totodata, adrenalina este un neurotransmitator cu rol excitator, care induce starea de stres in orga­nism, declansand mecanismele de tip „lupta sau fugi“.

NOREPINEFRINA (NORADRENALINA)

Norepinefrina este atat un hormon, produs de glandele suprarenale, cat si un neurotransmitator, un mesager chimic care transmite semnale prin terminatiile nervoase ale organismului. Norepinefrina este produsa in partea interioara a glandelor suprarenale, numita si medulla. Una dintre cele mai importante functii ale acestui hormon este ca mentine tensiunea arteriala, insa influenteaza si starea de spirit si concentrarea. Impreuna cu alti hormoni, norepinefrina ajuta organismul sa raspunda la stres.

INSULINA

Hormon produs de pancreas, insulina ajuta organismul sa stocheze si sa utilizeze glucoza care ajunge in sange in urma digestiei. Mai exact, de cate ori o parte a organismului are nevoie de glucoza, insulina este cea care asigura transportul pana la locul respectiv.

GLUCAGONUL

Glucagonul, este un hormon produs de pancreas si are rolul de a stimula celulele sa elibereze glucoza in sange, dupa ce insulina a favorizat transportul glucozei din sange la celule. Astfel, glucagonul contribuie la mentinerea nivelului glicemiei in parametri normali.

ESTROGENUL

Estrogenul sau hormonul sexual feminin este eliberat de ovare si are un rol important in dezvoltarea sanilor, dezvoltarea reproductiva, in reglarea menstruatiei, dar si in formarea oaselor si coagularea sangelui.

PROGESTERONUL

Progesteronul se numara printre hormoni feminini, este eliberat de ovare si are un rol important in reglarea ciclului menstrual. Mai mult decat atat, progesteronul pregateste uterul pentru sarcina, dupa fecundarea ovulului, dar si sanii pentru alaptare.

TESTOSTERONUL

Testosteronul este un hormon sexual produs de testicule (la barbati) si ovare (la femei - se secreta in cantitati mici). Este asociat cu apetitul sexual, dar are legatura si cu masa musculara si osoasa, precum si cu distributia celulelor adipoase. Acest hormon este esential, la pubertate, pentru o buna dezvoltare a caracteristicilor sexuale masculine si, ulterior, la maturitate, pentru mentinerea fortei musculare, a soliditatii structurii osoase si stimularea libidoului.

CE AFECTIUNI POT INFLUENTA FUNCTIONAREA SISTEMULUI ENDOCRIN?

Sunt numeroase afectiuni care pot provoca dereglari ale sistemului endocrin, ce duc la aparitia unor probleme de sanatate. Printre cele mai comune afectiuni care influenteaza functionarea sistemului endocrin se numara:

  • Diabetul - aceasta afectiune endocrina influenteaza modul in care organismul foloseste energia din alimentele pe care le consumam. Diabetul se dezvolta atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina sau acest hormon nu mai functioneaza optim.
  • Tulburarile tiroidiene - mai multe afectiuni pot influenta functionarea glandei tiroide. De pilda, hipotiroidismul (cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni) sau hipertiroidismul (cand glanda tiroida produce prea multi hormoni) sunt boli endocrine
  • Hipogonadismul (nivel scazut de testosteron) - la barbati, hipogonadismul poate provoca disfunctie erectila, probleme de memorie si concentrare, schimbari ale fortei musculare si apetit sexual scazut. Hipogonadismul apare cand testiculele nu produc suficient hormonul sexual testosteron.
  • Sindromul ovarelor polichistice - un dezechilibru hormonal face ca femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice sa aiba cicluri menstruale neregulate, o pilozitate anormala, eruptii acneice in exces si crestere in greutate. Totodata, poate duce la diabet, la infertilitate si risc crescut de sindrom metabolic.
  • Osteoporoza - cand ovarele unei femei nu produc suficient estrogen, oasele devin fragile. Desi aceasta afectiune este mai frecventa in randul femeilor, si barbatii pot suferi de osteoporoza cand nivelul de testosteron este prea scazut. Persoanele cu o glanda paratiroida hiperactiva (care sufera de hiperparatiroidism) pot avea o slabiciune a oaselor.

Anumite substante chimice pot afecta, de asemenea, sistemul endocrin. Acesti perturbatori endocrini se intalnesc la tot pasul: in pesticide, in materiale plastice, in produse cosmetice, in alimente si in apa. Din cauza lor, pot aparea mai multe probleme la nivelul intregului corp, intrucat hormonii nu mai trimit mesajele catre celule si tesuturi in mod corespunzator. 

Pe de alta parte, unele tipuri de cancer, ca cel mamar si cel de prostata, folosesc anumiti hormoni pentru a se dezvolta. Medicii apeleaza de obicei, in aceste cazuri, la hormonoterapie, pentru a trata cancerul, in asociere cu alte metode, precum interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia. Hormonoterapia este un tip de tratament prin care sunt administrati, blocati sau suprimati hormoni, cu scopul de a incetini proliferarea celulelor bolnave in corp. 

Sistemul endocrin, la fel ca restul organismului, are nevoie de anumite conditii pentru a se mentine sanatos. Drept urmare, este important sa adoptam un stil de viata activ, sa urmam o dieta echilibrata si sa nu ratam controalele periodice la medic. Totodata, daca exista in familie un istoric de diabet, tulburari tiroidiene sau sindrom al ovarelor polichistice, este necesar sa acordam o atentie sporita acestor afectiuni. Gestionarea unor astfel de manifestari ne poate ajuta sa evitam un dezechilibru hormonal, care poate crea alte probleme de sanatate.

Sursa foto: Pexels, Freepik

Resurse:

  1. https://www.epa.gov/endocrine-disruption/what-endocrine-system
  2. https://www.healthline.com/health/the-endocrine-system#organs
  3. https://www.healthdirect.gov.au/endocrine-glands-and-their-hormones
  4. https://www.webmd.com/diabetes/endocrine-system-facts
  5. https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/hormones-and-endocrine-function
  6. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hormones-and-the-endocrine-system
  7. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21201-endocrine-system

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare