25% reducere la orice produs de pediatrie din gama ChildLife!

Mituri despre infertilitate

Mituri despre infertilitate

Barbatul determina sexul copilului; avem deja un copil, asa ca n-ar trebui sa fie greu sa-i facem o surioara sau un fratior; gandirea pozitiva si un concediu relaxant sunt solutia pentru a ramane insarcinata. Care este realitatea din spatele celor mai frecvente mituri despre infertilitate?

Daca am deja un copil si imi mai doresc unul, ar trebui sa imi mai fac griji legate de infertilitate?

Desi poate parea greu de crezut, infertilitatea secundara, respectiv incapacitatea de a ramane insarcinata sau de a duce o sarcina la termen dupa o nastere anterioara, este la fel de frecventa ca infertilitatea primara. O treime dintre cuplurile din Romania care isi doresc al doilea copil, dar nu obtin o sarcina pe cale naturala, cred ca „pur si simplu nu s-a intamplat” (arur.ro), asa ca nu mai cauta o solutie medicala. Insa in timpul scurs de la prima sarcina se poate sa fi aparut patologii care sa impiedice obtinerea celei de-a doua. Uneori, infertilitatea secundara poate fi legata de o complicatie care a survenit in sarcina anterioara sau inainte de nastere, precum cicatrizarea uterului sau deteriorarea trompelor uterine. Dar cel mai adesea, infertilitatea secundara este determinata de aceleasi cauze ca si in cazul infertilitatii primare.

Daca reduci stresul si te relaxezi, ramai mai usor insarcinata?

Infertilitatea este de cele mai multe ori o problema medi­cala, nu una de natura psiho­logica. Cauzele care impiedi­ca formarea unei sarcini pot fi diverse si trebuie tratate si inlaturate cu ajutorul medi­cului specialist in probleme de infertilitate. In cazul stre­sului cronic, relaxarea poate contribui la succesul trata­mentului infertilitatii.

Stimularea ovariana, mai ales daca este repetata timp de mai multe cicluri, va reduce rezerva ovariana?

La nastere, o fetita are cateva sute de mii de ovocite in ova­re. Dintre acestea, vor ovula doar 3-400 (un ovul pe luna timp de 3-4 decenii). O can­titate foarte mare de celule reproductive este irosita in fiecare luna deoarece, pe lan­ga ovulul eliberat la ovulatie, se pierd multe alte ovule. Sti­mularea ovariana nu reduce rezerva ovariana. Aceasta uti­lizeaza diferite medicamente cu ajutorul carora, in luna in care sunt administrate, ova­rul este stimulat sa produca semnificativ mai multe ovule decat intr-un ciclu menstrual natural. In mod normal, un singur ovul se maturizeaza si este eliberat la ovulatie.

Tratamentul pentru stimula­rea ovariana este dureros si complicat?

Tratamentul presupune administrarea unor injectii subcutanate zilnice, pe o du­rata de 8-12 zile, cu ajutorul unor dispozitive (pen-uri) usor de folosit. Ca efecte secundare, unele paciente pot resimti o presiune la nivelul ovarelor, balonare, constipatie, irascibilitate ori dureri de cap tranzitorii. Poate fi „complicat“ insa din punct de vedere psihologic, gestionarea asteptarilor sau a esecului fiind foarte dificila pentru cuplu.

Daca un cuplu doreste sa aiba un copil, e important sa aiba contacte sexuale nu­meroase indiferent de mo­ment, nu doar in perioada ovulatiei?

Cuplul trebuie sa aiba relatii sexuale din doua in doua zile in saptamana in care fertilitatea femeii este la cote maxime. Contactul sexual poate avea loc si inainte de perioada de ovulatie, pentru ca spermatozoizii au o dura­ta de viata de 3-5 zile. Daca scopul este obtinerea unei sarcini, barbatului nu i se re­comanda o activitate sexuala prea intensa, fiindca aceasta poate reduce temporar nu­marul spermatozoizilor.

Cat de mult sta in puterea fi­ecarui parinte sa determine sexul copilului?

Din punct de vedere stiintific, barbatul este cel care deter­mina sexul copilului. Fiecare avem 22 de perechi de cro­mozomi identici si o pereche care contine un cromozom X de la mama si un cromozom de la tata – care poate fi X sau Y. Spermatozoizii purtatori de cromozomi Y determina evolutia embrionului catre sexul masculin, iar spermato­zoizii purtatori de cromozomi X determina evolutia embrio­nului catre sexul feminin. Un studiu realizat de Universita­tea din Newcastle sugereaza ca genele barbatului determina predispozitia acestuia de a concepe baieti sau fete. Barbatii mostenesc tendinta de a avea mai multi fii sau mai multe fiice de la parinti. Asta inseamna ca un barbat cu multi frati are mai multe sanse sa aiba fii, in timp ce un barbat cu multe surori are mai multe sanse sa aiba fiice.

Ovulatia are loc in aceeasi zi in fiecare luna?

Ziua ovulatiei se schimba de la un ciclu la altul, de aceea, urmarirea datei ovulatiei este importanta atunci cand un cuplu doreste sa conceapa un copil.

Sangerarea menstruala este un semn sigur al ovulatiei?

Chiar daca o femeie nu a ovulat, ea poate avea sange­rari menstruale ca rezultat al fluctuatiilor hormonale.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare