Mituri si adevaruri despre cancer

Mituri si adevaruri despre cancer

Medicii de la Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom® raspund la unele dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc de la pacienti, referitoare la cancer.

TRATAMENTELE CONVENTIONALE IMPOTRIVA CANCERULUI SUNT INEFICIENTE SI PROVOACA MAI MULTE EFECTE NEPLACUTE?

Desi tratamentele conven-tionale pentru cancer, cum ar fi fi chimioterapia si radioterapia, pot avea efecte secundare neplacute, au rate de succes mai mari impotriva bolii, ajutand la prelungirea vietii. In plus, progresele recente au avut ca rezultat tratamente mult mai bine tolerate decat cele din trecut, iar o parte din efectele neplacute pot fi reduse prin asocierea stiintifica cu tratamente complementare.

TEHNOLOGIA MODERNA POATE CAUZA CANCER PRIN RADIATIILE EMISE?

Telefoanele mobile, com­puterele si cuptoarele cu microunde folosesc radiatii de frecventa joasa – ne-ionizante, care nu produc cancer. Trebuie sa fim atenti insa la expunerea prelun­gita la radiatii de frecventa inalta – ionizante (raze X, gamma), in doze mai mari de 500 millisievert (mSv – unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism). Computerul tomograf (CT) emite, in functie de tipul si numarul de scanari, o doza mica de radiatii, de 2-30 mSv, deci cu risc redus. O scanare prin CT poate aduce insa informatii importante pen­tru stabilirea diagnosticului si a tratamentului corect. Beneficiul este intotdeauna mult mai mare decat riscul potential!

TOATE TIPURILEDE CANCER POT FITRATATE LA FEL?

Exista peste 200 de tipuri de cancer, care se manifesta diferit. Chiar si la persoane cu acelasi tip de tumora, localizata in acelasi organ, rezultatele tratamentelor pot fi foarte diferite. Este nevoie de o abordare stiintifica, individuala si integrativa a fiecarui pacient.

„SUPERALIMENTELE” (AFINE, SFECLA, BROCCOLI, USTUROI, CEAI VERDE) PREVIN CANCERUL?

Consumul acestor alimente este benefic pentru sanatate, dar nu poate asigura cantita­tea de substanta bioactiva ne­cesara pentru un efect antitu­moral. Efecte pozitive studiate in lupta impotriva cancerului au extractele standardizate de substanta bioactiva din anu­mite plante (ex.: sulforafanul din germenii de broccoli).

ZAHARUL „ALIMENTEAZA” CANCERUL?

Toate celulele organismului consuma glucoza pentru a produce energie. Celulele tumorale consuma mai mul­ta glucoza, deoarece cresc mai rapid in comparatie cu celulele normale. Nu exista dovezi ca zaharul „hraneste” in special celulele canceroa­se si nici ca reducerea apor­tului de zahar incetineste dezvoltarea lor. Riscul este dat de indicele glicemic (IG). Alimentele cu IG scazut, precum legumele sau pastele integrale, sunt digerate mai lent, glicemia crescand, ast­fel, lent, treptat. Alimentele cu IG ridicat, painea alba, cartofii, dulciurile, bauturile carbogazoase, sucurile din fructe, sunt digerate rapid, provocand cresterea rapida a glicemiei, insulinei si a IGF – factorul de crestere in­sulinic (factor de crestere tu­morala) si, in timp, crestere ponderala si diabet. Acestea cresc riscul de cancer prin producerea tulburarilor hor­monale, a stresului oxidativ si inflamatiilor.

DIETELE „ACIDE” CRESC RISCUL DE CANCER, IAR CELE ALCALINE IL REDUC?

Organismul are capacitatea de a-si mentine pH-ul sangu­in la un nivel usor alcalin. Oricare ar fi nutritia, starea de sanatate sau de stres a organismului, pH-ul sanguin ramane in echilibru (aproxi-mativ 7,4), cu exceptia unor boli grave renale, pulmona­re, metabolice, unele tipuri de diete – de exemplu, „di­etele ketogenice". Celulele tumorale provoaca acidoza in tesuturile inconjuratoare. Aceasta aciditate locala, si nu cea sistemica, poate con­tribui la progresia tumorii. Unele studii sugereaza ca bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea din tesuturile din jurul unei tumori, dar ar fi nevoie de doze prea mari pentru un tratament, care pot insa provoca probleme de sanata­te severe. Deoarece tendinta organismului este de a-si pastra pH-ul, va elimina bicarbonatul prin rinichi, existand riscul ca dozele mari sa cauzeze alcaloza, o afectiune cu consecinte grave, chiar fatale.

ALCOOLUL IN EXCES PRODUCE CANCER?

Alcoolul este transformat, in ficat, in acetaldehida, care, in exces, poate pro­voca cancer prin deteriora­rea ADN-ului si reducerea capacitatii organismului de a repara aceasta deteriorare. Consumul in exces de alcool deterioreaza de asemenea celulele ficatului, afectand procesele de detoxifiere hepatica. In plus, poate provoca ciroza, ce poate evolua spre cancer hepatic. Totodata, modificarile hor­monale induse de alcool influenteaza diviziunea celu­lara, iar afectarea mucoasei bucale creste absorbtia unor agenti cancerigeni.

RISCUL DE APARITIEA CANCERULUIE INFLUENTATDE ISTORICUL FAMILIAL?

Doar 5-10% din cazurile de cancer sunt rezultatul unor mutatii genetice mostenite. Restul de 90-95% sunt cauza-te de cumularea mai multor factori de risc. Se estimeaza ca 4 din 10 tipuri de cancer pot fi prevenite prin menti-nerea unui stil de viata sanatos. Totusi, prezenta anumitor forme de cancer in istoricul familial impune efectuarea, in mod regulat, de teste de screening sau tratamente pentru a reduce riscul de aparitie a bolii.

UNII AGENTI INFECTIOSI POT CAUZA DEZVOLTAREA ANUMITOR TIPURIDE CANCER?

Unele infectii pot creste riscul de cancer prin afec­tarea genelor care contro­leaza cresterea celulara, producerea inflamatiilor, reducerea raspunsului imu­nitar antitumoral. De exemplu, tulpinile on­cogene ale HPV cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin, anal, de cap si de gat, iar virusurile hepatice B si C, riscul de cancer la ficat. Insa, majoritatea per­soanelor cu aceste infectii nu dezvolta niciodata can­cer, care este influentat si de prezenta altor factori de risc.

CONTRACEPTIVELE SI TERAPIA DE SUBSTITUTIE HORMONALA POT PRODUCE CANCER?

Potrivit studiilor, anticon­ceptionalele cresc riscul de cancer la san, cancer de col uterin cervical si hepatic. Riscul scade dupa intrerupe­rea consumului, disparand la aproximativ 10 ani de la oprire. S-a demonstrat insa ca anticonceptionalele scad riscul de cancer ovarian si endometrial. De aseme­nea, medicamentele de substitutie hormonala (HRT) si tratamentele de fertilizare pot creste riscul de cancer de san, ovar si endometrial, in functie de varsta la care sunt incepute, perioada de administrare si starea de sanatate.

EXISTA SUBSTANTE CU EFECT CERT CANCERIGEN?

Exista dovezi ca unele substante – care se gasesc in sol si panza de apa freatica, in materiale de constructie, pneuri, alimen­te sau produse cosmetice – au potential cancerigen: radon, benzen, azbest, bi­sfenoli, parabeni, arsenic, compusi organici clorurati, unii aditivi alimentari folositi pentru conservare si aromatizare.

Referinte:

www.cancer.gov
www.cancerresearchuk.org
https://cancerpreventionresearch.org
https://www.researchgate.net
https://medicamente-biologice.ro

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare