DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Rolul suplimentelor alimentare in sustinerea unui stil de viata echilibrat

Rolul suplimentelor alimentare in sustinerea unui stil de viata echilibrat

Suplimentele alimentare – preparate ce contin vitamine, minerale sau alti compusi cu actiune nutritionala sau fiziologica – sunt indicate atunci cand, din diferite motive, nu se regasesc intr-o cantitate suficienta in dieta zilnica, in sustinerea persoanelor cu o conditie speciala (femei insarcinate sau la menopauza, persoane varstnice, care urmeaza diete restrictive sau fac sport intens), ori in tratamentul complementar al diverselor patologii.

Natura ne ofera solutiile de care avem nevoie pentru a duce o viata sanatoasa. Pentru reglarea unor deze­chilibre si pentru a sustine tratamentele unei game largi de tulburari, fitote­rapia stiintifica vine cu solutii naturale, moderne, eficiente.

PRODUSE NATURALE CE SUSTIN UN STIL DE VIATA ECHILIBRAT

Probioticele

Probioticele sunt bacterii bune, care se gasesc in mod natural in organismul nostru – in mare masura la nivel intestinal – si ajuta la asimilarea nutrientilor, sustinand actiunea sistemu­lui imunitar in fata virusu­rilor, bacteriilor etc.

Probioticele au multiple roluri: creeaza un filtru in­testinal protector impotriva microbilor neprietenosi, ajuta sistemul imunitar, mentin echilibrul de la nivel gastric si intestinal, oferind suport in reducerea manifestarilor de la nivelul sistemului genito-urinar, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil. De asemenea, probioticele sunt implicate in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic si bi­otina si sustin procesul de detoxifiere a organismului de compusi nocivi (amoni­ac, colesterol, excesul de hormoni). De asemenea, sunt utile complementar tratamentului alopat impo­triva depresiei si anxietatii.

Adaptogenii

Plantele adaptogene au fost descoperite si introduse in fitoterapie de dr. Israel Brekhman, in anul 1958. Acestea sunt un adevarat dar al naturii: ajuta orga­nismul sa faca fata cu bine stresului fizic, psihic si imu­nitar si sa-si reechilibreze si sa isi mentina functiile, devenind mai rezistent.

Iata mai jos detalii despre cele mai cunoscute plante adaptogene.

Rhodiola rosea are actiune benefica asupra starii psi­hice si ajuta la reducerea stresului – echilibreaza sis­temul neuro vegetativ.De asemenea, sustine ni­ velurile normale de sero­tonina si de dopamina din organism, oferind suport in reducerea nivelu­lui de stres si de oboseala.

Schizandra este o planta medicinala unica prin faptul ca fructele sale com­bina toate cele cinci gusturi (dulce, sarat, acru, amar si iute) si, de aceea, in China antica era considerata depo­zitara energiei vitale a celor cinci elemente primordiale (lemn, foc, pamant, metal, apa). Fructele erau consu­mate pentru efectul cal­mant, antidepresiv si pentru reducerea insomniei.

Ashwagandha ajuta la mentinerea nivelului nor­mal de cortizol si echilibra­rea hormonilor tiroidieni, oferind suport in diminu­area anxietatii, a stresului si a oboselii si mentinand capacitatea de concentrare.

Ciupercile medicinale (Reishi, Cordyceps) au rol adaptogen, prin sustinerea functiilor glandelor suprare­nale si echilibrarea sistemu­lui imunitar.

Suplimente care ajuta in dietele speciale(vegetariana si vegana)

Dezechilibrele provin adesea din carentele nutritionale ce apar ca urmare a optiunii pentru un anumit plan nutritional si poate cel mai comun exemplu este cel al vegetarienilor si veganilor. Acestia pot prezenta defi­cit de vitamina B12, care se gaseste preponderent in alimente de origine animala (carne, ficat, ou, peste). Cei care nu consuma aceste ti­puri de alimente au nevoie de suplimente pe baza de vi­tamina B12, ce contribuie la maturizarea globulelor rosii si la formarea invelisului de mielina al nervilor. Deficienta de B12 determina diferite manifestari neurolo­gice (de echilibru, oboseala accentuata, dezorientare, de­presie, pierderea memoriei).

Suplimente necesare femeilor in conditii speciale (sarcina, menopauza, osteoporoza)

Pentru a mentine echili­brul organismului, femeile insarcinate au nevoie de suplimente – pe baza de fier, acid folic. Fara cantitatea de fier necesara, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina, compus care sustine transportul oxigenu­lui catre tesuturi. Deficienta de fier se manifesta prin ane­mie, oboseala, dureri de cap, pierderea poftei de mancare. Acidul folic sustine produce­rea de celule noi (ale pielii, sangelui, parului etc.) si buna functionare a maduvei osoase, precum si reducerea aparitiei malformatiilor la fat. Este prezent in alimen­te, dar aparitia unei sarcini poate necesita suplimenta­rea cantitatii de acid folic. Carenta se manifesta prin oboseala, astenie, dureri de cap, paloare, anemie, scadere in greutate, irascibilitate, diaree, scaderea memoriei. Odata cu menopauza, orga­nismul femeii trece printr-o serie de schimbari hormona­le semnificative, cu impact potential nefavorabil. De aju­tor sunt in aceste situatii in­dolii, o categorie de compusi extrasi din crucifere care ajuta la reglarea nivelului hormonal, precum si Black cohosh, o planta utilizata pentru reducerea mani­festarilor din menopauza (bufeuri, transpiratie noc­turna, uscaciune vaginala, palpitatii, iritabilitate, tul­burari ale somnului). Dupa 40 de ani, femeilor li se reco­manda suplimente cu vitami­na D, pentru a sustine limi­tarea demineralizarii osoase care, dupa menopauza, odata cu aparitia deficitului de hor­moni sexuali, se accelereaza si favorizeaza osteoporoza.

Suplimente pentru dezechilibrele ce apar odata cu varsta

Dupa 50-60 de ani, e nevoie sa fim mai constienti de problemele ce pot aparea si sa sustinem organismul in mentinerea unui echilibru. Carentele de vitamine si mi­nerale pot fi identificate prin teste specifice de laborator, iar consecintele neplacute ale acestora pot fi corectate prin administrarea anumitor suplimente alimentare. De exemplu, suplimentele pe baza de vitamina B12 sustin reducerea unor manifestari ale sistemului nervos precum pierderile de memorie, lipsa de concentrare, tulburarile de echilibru. Coenzima Q10 actioneaza pentru corectarea manifes­tarilor care apar odata cu varsta, in special cele de la nivelul sistemului cardiovas­cular, imunitar si cerebral.

PRODUSE NATURALE CARE SUSTIN TRATAMENTUL AFECTIUNILOR COMUNE CAUZATE DE STILUL DE VIATA DEZECHILIBRAT

Odata instalate anumite afectiuni asociate unui stil de viata dezechilibrat, pe langa tratamentul alopat recomandat de medic, de mare ajutor sunt suplimen­tele alimentare. Oboseala cronica impune in primul rand schimbarea stilului de viata (odihna si somn, dieta, relaxare, antrenarea orga­nismului in activitati fizice usoare), dar si suplimente pe baza de Gingseng, extract de Lemn dulce sau radacina de Astragalus. Pentru sustinerea reducerii insomniilor cauzate de stres sunt recomandate suplimen­tele pe baza de extract de valeriana, roinita sau melato­nina, un neurohormon care ajuta la inducerea somnului si reducerea numarului de treziri nocturne.Anxietatea este definita ca o stare permanenta de tensi-une psihica, iritabilitate, lipsa de incredere fara un motiv concret, cu efecte neplacute, manifestate prin transpiratie, tremur, palpitatii si dificultati de respiratie. Acidul gamma-aminobutiric (GABA) sustine reducerea anxietatii, actionand asupra manifestarilor de la nivelul mai multor aparate si sisteme ale organismului.

IMPORTANTA IMAGINII DE SINE

Imaginea de sine este modul in care ne percepem propriile caracteristici fizice, emotionale, sociale, cognitive, spirituale, si care ne influenteaza com­portamentul. Felul in care noi ne percepem nu reprezinta adevarul despre noi, ci este un indicator al starii noastre de bine. O imagine de sine negati­va duce la comportamente de evitare, la rezistenta la schim­bare, agresivitate defensiva sau motivatie scazuta. O imagine de sine pozitiva are ca efect relatii armonioase cu cei din jur, performante profesionale ridicate, dorinta de a ne pune in valoare resursele. Printre cele mai simple masuri de a ne imbunatati imaginea despre noi insine sunt cele care tin de ingrijire, de igiena. Ingrijirea parului sau a unghiilor, igiena orala, ingrijirea tenului si a corpului sunt primii pasi catre o imagine de sine buna. Pe langa produsele cu care ne-am obisnuit, avem acum la inde­mana si cosmetice naturale pentru femei si barbati, cu formule inovatoare cu celule stem din fructe, diferite uleiuri sau extracte – un intreg arsenal pus la dispozitie de natura si stiinta pentru ca noi sa ne bucuram pe deplin de viata.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare