DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Repere tematice

Repere tematice

Noutati si studii relevante din domeniul oncologiei, pentru a va ajuta sa aveti informatii corecte si sa puteti lua cele mai bune decizii pentru dumneavoastra si cei dragi.

PREVENTIA POATE FACE DIFERENTA

Si anul acesta, peste 18 milioane de oameni din intreaga lume au fost diagnosticati cu cancer. Dar specialistii considera ca intre 30 si 50% dintre toate cazurile ar fi putut fi prevenite.

Doar 5-10% din cazurile de cancer pot fi atribuite unor anomalii genetice ere­ditare, in timp ce restul de 90-95% isi au sursa in mediu si stilul de viata. Din­tre toate decesele cauzate de cancer, 30-35% sunt rezultatul consumului de tutun, 30% sunt legate de alimentatia dezechilibrata, 15-20% sunt cauzate de infectii, iar restul sunt generate de factori precum radiatiile solare, stre­sul, lipsa activitatii fizice, poluantii de mediu etc. Prin urmare, renuntarea la fumat, aportul suplimentar de fructe si legume in dieta, consumul moderat de alcool, restrictia calorica, limitarea consumului de carne rosie, folosirea cerealelor integrale in locul celor rafi­nate, evitarea expunerii la soare fara protectie, vaccinarea conform reco­mandarilor medicale si efectuarea de controale periodice pot contribui la prevenirea acestei boli. Si miscarea, activitatea fizica constanta are un rol important in mentinerea sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii re­comanda ca adultii cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani sa faca in fiecare saptamana cel putin 150 de minute de activitate fizica aeroba cu intensitate moderata (plimbare, gradinarit, mers pe bicicleta, dans usor), 75 de minute de exercitii cu intensitate puternica (jogging, fotbal, tenis, fitness, inot) sau o combinatie echivalenta din cele doua tipuri de activitati. Preventia este cea mai eficienta strategie pe termen lung pentru controlul cancerului. De aceea, ar trebui puse in aplicare politici si pro­grame nationale care sa creasca gradul de constientizare a factorilor de risc pentru cancer si importanta reducerii expunerii la acestia.

IMUNOTERAPIA, REVOLUTIE IN MEDICINA

Timp de peste 100 de ani, oamenii de stiinta au incercat sa implice sistemul imunitar in lupta impotriva cancerului, dar cu progrese modeste pana de curand. Recent insa, doi cercetatori au demon-strat ca, daca e stimulat corespunzator, corpul omenesc poate lupta singur cu cancerul si il poate invinge.

2018 a fost un an de referinta in medicina – Premiul Nobel pentru Medicina si Fizi­ologie a fost acordat profesorului James P. Allison din Statele Unite si profesorului Tasuku Honjo din Japonia, pentru desco­peririle facute in imunoterapia pentru cancer.

James P. Allison a studiat o proteina cunoscuta pentru rolul ei de „frana” pentru sistemul imunitar. El a inteles potentialul eliberarii acestei frane si declansarii sistemului imunitar impotriva celulelor tumorii. In paralel, Tasuku Honjo a descoperit o proteina a celulelor imu­nitare care, de asemenea, functioneaza ca frana, dar cu un mecanism diferit de actiune. Allison si Honjo au aratat cum pot fi utilizate strategii diferite de inhibare a franarii sistemului imunitar in tratamen­tul cancerului, descoperirile lor constitu­ind un reper in lupta impotriva cancerului.

NU DOAR FUMATORII DEZVOLTA CANCER PULMONAR!

Fumatorii au un risc foarte mare de a suferi de cancer pulmonar din cauza substantelor cancerigene eliberate de tigara. Din pacate insa, boala nu-i ocoleste pe nefumatori. Studiile arata ca bagajul genetic, istoricul familial, expu­nerea la substante precum azbestul, ra­donul, uraniul, arsenicul, fumatul pasiv, cicatrici in tesutul pulmonar produse de boli anterioare si/sau infectii pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer pulmonar si in cazul nefumatorilor.

Suprimarea emotiilor ne poate imbolnavi

Specialistii avertizeaza ca emotiile reprimate duc la aparitia unor simptome fizice. Somatizarea este modalitatea prin care corpul nostru trage un semnalde alarma si ne transmite mesajul ca undeva existaun conflict puternic nerezolvat.

suprimarea emotiilor ne poate imbolnavi

Tendinta de a ne abtine sa ne exprimam emotiile (nemultumire, manie, suferinta, anxietate, vinovatie etc.) ne influen-teaza starea de sanatate. Solutia este sa invatam sa ne exteriorizam emotiile, sa ne schimbam atitudinea si com­portamentul, astfel incat sa restabilim echilibrul dintre corp si minte.

Un studiu realizat de experti de la Harvard School of Public Health si de la Uni-versitatile Rochester si Columbia pe o perioada de 12 ani a evidentiat faptul ca persoanele care isi suprima emotiile prezinta un risc cu o treime mai mare de a muri la varste tinere decat oamenii care isi exprima emotiile. Spre deosebire de reprimarea emotionala, care este definita prin lipsa de constientizare a emotiei negative, suprimarea emotiei presupune evitarea intentionata a sentimen­telor de suferinta, gandin­du-ne la alte lucruri sau inchizandu-ne in noi insine. Studiul s-a desfasurat pe un esantion reprezentativ la nivel national din SUA si a observat asocierea dintre su­primarea emotiilor si morta­litate. S-a descoperit astfel ca riscul de deces din cauza problemelor cardiace creste cu 47%, iar cel din cauza cancerului, cu 70%. Suprima­rea emotiilor produce stres cronic, care poate deregla sistemul imunitar, iar acest lucru afecteaza capacitatea corpului de a contracara proliferarea necontrolata a celulelor cancerigene.

Terapiile complementare sprijin in lupta impotriva cancerului

Plantele medicinale si fitocompusii lor derivati castiga din ce in ce mai multa recunoastere ca terapii complementare impotriva cancerului.

terapii complementare

O serie de studii clinice au raportat efectele benefice ale produselor pe baza de plante, in sensul in care acestea cresc rata de supravietuire, moduleaza sistemul imunitar si imbunatatesc cali­tatea vietii pacientilor cu cancer, atunci cand aceste produse naturale sunt utilizate in combinatie cu tratamentele conventionale. De exemplu, in cazul cancerului pulmo­nar, peste 77% dintre pacienti utilizeaza produse pe baza de plante ca adjuvanti, alaturi de tratamentul conventional (ex. chimioterapie). Plantele sunt utilizate in principal pentru a reduce toxicitatea asociata tratamentelor clasice si simptomele specifice si, uneori, pentru a potenta efectele anticancerigene ale tratamen­tului conventional.

Mai multe studii au detectat compusi cu efect anticancerigen in diferite pro­duse din plante. Numeroase medica­mente din plante chinezesti sunt utilizate in combinatie cu chimioterapia sau radioterapia pentru a imbunatati eficacitatea acestora impotriva cance­rului si pentru a le reduce efectele se­cundare si complicatiile. Printre aceste plante se numara Astragalus, turme­ricul, gingsengul, Ganoderma lucidum (lingzhi sau reishi), Cordyceps.

Unele studii au evidentiat medicamen­tele pe baza de plante ca fiind superioa­re altor terapii complementare, precum cele homeopate sau acupunctura. Dar, indiferent ce terapie se alege ca adjuvant la terapia conventionala, este foarte important sa fie facuta doar cu consultarea si supervizarea medicului oncolog.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare