Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Echilibrul emotional in societatea moderna

Echilibrul emotional in societatea moderna

Interviu cu Oana Nicolau, psihoterapeut

Presiunile vietii moderne fac sa fie adesea dificil sa ne pastram echilibrul emotional. Atunci cand trecem printr-o perioada complicata, ne confruntam cu o problema existentiala complexa sau ne gasim intr-o situatie pe carenu stim cum s-o rezolvam singuri sau cu ajutorul celor apropiati, putem apela la psihoterapie. Oana Nicolau ne ajuta sa ne infrangem retinerea de a apela la psihoterapeut pentru a ne regasi echilibrul.

  • In ce consta psihoterapia? Cum neajuta, concret, sa rezolvam sau sa imbunatatim ceva in starea noastra emotionala?

Psihoterapia este o varianta sanatoasa de ajutor atunci cand o persoana intam­pina dificultati in plan emotional. Spun „sanatoasa” pentru ca psihoterapeutul este un specialist, cineva care a invatat si s-a pregatit astfel incat sa poata ghi­da persoana care apeleaza la serviciile sale catre solutii pentru imbunatatirea calitatii vietii, prin ameliorarea sau reducerea simptomelor generate de anu­mite situatii dificile de viata. Procesul terapeutic in sine se desfasoara pe parcursul mai multor sedinte – in medie, zece-cincisprezece –, in cadrul carora psihoterapeutul va fi un insotitor activ in drumul catre atingerea obiectivelor clientului. Unul dintre factorii esentiali legat de succesul unui act terapeutic este relatia dintre client si psihotera­peut. Pentru ca in psihoterapie vorbim foarte mult despre emotii, trairi, uneori chiar secrete sau chestiuni intime, este important ca persoana sa aiba incredere si deschidere fata de specialistul din fata sa, iar acest lucru se poate realiza doar dupa ce cei doi si-au creat ceea ce numim „relatie terapeutica” – acea „chimie” care ne ajuta sa fim noi insine. In cazul in care cineva nu se simte con­fortabil in relatia cu psihoterapeutul sau (simte ca nu este inteles sau ca nu se poate deschide), se recomanda alegerea unui alt psihoterapeut.

interviu oana nicolau

  • Ce dezechilibre reusesc sa amelioreze sedintele de terapie?

Lista este foarte lunga: depresie, fobii, obezitate, sedentarism, crize, insom­nie, anxietate, alcoolism, adaptarea la starea de boala/acceptarea ideii de moarte, agresivitate, dificultati de integrare sociala, dependente... Tot ceea ce inseamna dezechilibru in plan emotional se poate rezolva cu ajutorul psihoterapiei. In plus, este un lucru stiut ca bolile din plan fizic au un corespondent in plan emotional. Asadar, inclusiv in cazul afectiunilor medicale, este foarte utila interventia sau cola­borarea cu psihoterapeutul, lucru care, in tarile dezvoltate, se practica deja la nivel obligatoriu si se bucura de un real succes, in special in cazurile de afectiuni grave.

  • Care sunt cel mai des intalnite tipuri de dezechilibre, inclusiv provocate de stres, pe care le observati in practica de zi cu zi in clinica dumneavoastra si care raspund bine la psihoterapie?

Stresul a devenit, din pacate, parte din viata noastra cotidiana, ajungand sa ne afecteze in toate aspectele vietii, de la cel personal (familie, prieteni) pana la cel profesional. Ceea ce ne propunem prin psihoterapie nu este sa eliminam stresul, ci, mai degraba, sa ne impriete­nim cu el. Asta inseamna ca, odata ce cunoastem cauzele care genereaza stres in viata noastra, vom sti ce anume este nevoie sa schimbam, astfel incat sa ne bucuram de viata pe care ne-o dorim.

Din categoria aceasta, cei mai multi dintre clientii mei au dificultati in plan personal, in special in relatia de cuplu, din motive care tin de „stres prea mare in zona profesionala”. Presiunea foarte mare de la birou, termenele-li­mita, foarte multe sarcini acumulate ii obosesc peste masura, atat fizic, cat si psihic, iar odata ajunsi acasa, nu mai au energie si nici timp pentru a se dedica partenerului. Daca si acesta din urma are o viata profesionala similara, este foarte clar ca cei doi sunt mai degraba colegi de apartament decat soti sau iubiti.

In plan de manifestare, stresul poate sa ia mai multe forme si fiecare individ va experimenta diferit consecintele. Uneori apare o stare de oboseala cro­nica, un soi de epuizare fizica, dar si mentala, persoana spunand „parca nu mai pot sa gandesc”, alteori este vorba despre o agitatie constanta, cu furie nejustificata, dar si cu insomnii si inca­pacitatea de a sta linistit chiar si cateva minute, de parca „trebuie sa fac mereu ceva, nu imi permit niciun moment de pauza”. De asemenea, o alta manifesta­re este o imunitate scazuta, individul fiind mai mereu racit sau primul care ia orice virus de gripa care apare. In plus, pot aparea alte simptome fizice, dureri de spate, musculare sau chiar afectiuni medicale, ca si cand corpul ar spune „nu mai pot si, daca tu nu faci ceva, voi face eu in locul tau – ma voi imbolnavi si te voi obliga sa te opresti”.

Interventia terapeutica in general, dar si in situatiile de stres, este persona­lizata de la individ la individ. Ceea ce ma intereseaza initial pe mine, ca spe­cialist, este sa il ajut pe clientul meu sa inteleaga ce anume a dus la momentul prezent, care este rutina lui zilnica, ce presupune jobul lui, cum isi petrece timpul liber si cu cine si, nu in ultimul rand, cat si ce anume face pentru el. De cele mai multe ori, primesc raspun­suri de genul „nici nu mai stiu de cand nu am mai facut ceva pentru mine”.

Cea mai importanta persoana din viata ta esti tu. Respecta-te, ofera-ti ceea ce ai nevoie, pentru ca abia atunci vei putea sa le oferi si celorlalti ceva cu adevarat valoros.

“Eu vad psihoterapia ca pe o forma de preventie si ca pe o dovada a respectului fata de propria persoana.”

  • Daca nu suferim de o boala si nu trecem printr-o situatie traumatizanta (disparitia cuiva drag, divort, mutarea intr-un oras nou), cand ne poate fi de folos psihoterapia, pentru a ne imbunatati echilibrul emotional?

Psihoterapia nu este utila doar pentru cazurile traumatizante, dificile, sau acelea in care chiar s-a intamplat ceva. Eu vad psihoterapia in primul rand ca pe o varianta de preventie. Nu trebuie sa asteptam sa ne simtim rau, sa nu mai fim eficienti, sa lasam sa se strice relatiile cu cei apropiati sau sa ajungem la altfel de consecinte pentru a apela la serviciile unui psihoterapeut. Asa cum mergem o data pe an sa ne facem analizele medicale sau la con­trolul stomatologic, la fel ar trebui sa fim preocupati si de starea noastra emotionala si ar fi util sa facem cate o vizita la psihoterapeut.

  • Ca profesionist, care este tipul de tera­pie de care sunteti cel mai mult atrasa?

Dupa ani de zile in care am practicat toate tipurile de terapie – individuala, cuplu, familie, grupuri –, am decis sa-mi indrept atentia si energia catre ceea ce imi place cel mai mult. Astfel ca, in ultimii cinci ani, tinta mea a devenit terapia de cuplu. In general, lucrez cu cuplurile care nu mai reusesc sa gestioneze anumite situatii din viata lor. Au dificultati in zona de comunica­re, de petrecere a timpului liber – mai exact, de lipsa timpului liber petrecut impreuna –, convingeri si valori diferite, care fac greoi traiul in doi, sau dificultati care tin de sexualitatea cuplului, fie pentru ca exista anumite disfunctii sexuale, fie pentru ca nu mai exista atractie intre cei doi. Mai sunt situatiile de infidelitate sau cele care tin de aparitia unui copil si, deci, trecerea la o alta etapa a vietii de cuplu. Sunt situatii care, daca nu sunt gestionate corect, pot produce in timp dezechilibre profunde.

  • Aveti pacienti adolescenti sau seniori? Care sunt problemele pentru care apeleaza la psiholog?

Sunt foarte incantata sa constat o mare deschidere catre psiholog din partea adolescentilor si tinerilor. Si sa observ ca abordarea generatiilor mai in varsta, cum ca esti nebun daca mergi la psiho­log sau nu ai nevoie de cineva care sa iti stie toate problemele si „rufele murda­re”, incepe, incet-incet, sa se schimbe. Oamenii vorbesc acum deschis despre faptul ca apeleaza la psiholog, iar aceas­ta atitudine influenteaza si generatiile de seniori, care incep sa vada ca psihoterapia ii poate ajuta sa obtina o imbunatatire in ceea ce priveste echilibrul emotional si calitatea vietii, in general.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare