-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Miscarea ar trebui sa ne intre in reflex, sa devina o necesitate

Miscarea ar trebui sa ne intre in reflex, sa devina o necesitate

Interviu cu Conf. univ. dr. Adrian Bighea, Presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala

Demn de cele mai complexe tratate de mecanica, sistemul osteoarticular este o constructie solida si vulnerabila, totodata, ale carei dezvoltare si buna functionare depind de foarte multi factori. Ce putem face pentru a ne mentine sanatatea sistemului osteoarticular si cum ar trebui sa intervenim in contextul unei patologii aflati de la presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala, conf. univ. dr. Adrian Bighea.
Perspective_nr4_tipar-18
Definiti-ne, va rog, in cateva cuvinte, ce este reabilitarea medicala.

Reabilitarea medicala este o specialitate care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratarea si managementul dizabilitatii. Atunci cand ne adresam functiei pierdute la persoanele cu dizabilitati, urmarim cresterea capacitatilor si a performantelor fizice si cognitive, precum si imbunatatirea calitatii vietii acestora. Cu alte cuvinte, noi intervenim cu ajutorul unor mijloace specifice, reunite sub denumirea de medicina fizica. Ne adresam unei palete foarte largi de afectiuni, insa cel mai frecvent intervenim in bolile reumatismale, neurologice, ortopedice, dar si respiratorii sau cardiovasculare, iar specialistul in reabilitare medicala coordoneaza o echipa complexa, din care mai fac parte fizioterapeutul, kinetoterapeutul, logopedul, masorul, specialistul in terapie ocupationala, asistentul medical.

Care este ponderea afectiunilor osteoarticulare in reabilitarea medicala si care este rolul reabilitarii medicale in acest context?

Patologia osteoarticulara are o pondere foarte mare, boala artrozica este, de departe, cea mai frecventa. Artrozele afecteaza o proportie foarte importanta din populatie, iar odata cu cresterea duratei de viata, creste si numarul persoanelor cu boala artrozica. Din fericire, in ultimii ani se intervine operator, cel putin la nivelul genunchiului si al soldului, prin protezare. Insa succesul interventiei nu vine odata cu ultimul fir pus, ci odata cu incheierea reabilitarii. Problemele acestor pacienti sunt destul de mari, iar reabilitarea vizeaza capsula articulara, ligamentele si muschii, structuri care au fost afectate de boala care a evoluat o perioada lunga. Pacientul nu si-a putut mobiliza bine o articulatie, caz in care muschii se scurteaza si apare o retractura musculara.

Din acest motiv, dupa operatie, chiar daca pacientul a primit o proteza foarte buna, acesta nu misca mai bine articulatia pentru ca trebuie reabilitate structurile periarticulare.

Odata cu inaintarea in varsta, sistemul osteoarticular sufera anumite modificari, iar problemele care apar la acest nivel sunt complexe. Cum pot fi gestionate problemele osteoarticulare in acest caz?

Procesul inerent de deconditionare fizica a varstnicului poate fi mult intarziat printr-o viata activa, prin practicarea unor sporturi, prin invatarea unui program de exercitii fizice care sa mentina atat mobilitatea articulara, cat si forta musculara. Pana la urma, aceasta deconditionare se refera la pierderea de masa musculara si la pierderea de masa osoasa care se produc odata cu trecerea anilor. Este, deci, logic ca activitatea fizica, alaturi de alimentatia sanatoasa, va intarzia aceste procese.

Ce ne facem insa in situatia in care varstnicii care sufera de diverse afectiuni osteoarticulare refuza sa mai faca miscare din cauza durerilor sau din teama de a nu-si agrava boala?

Este o problema delicata. Este foarte adevarat ca multi pacienti, uneori sfatuiti, renunta la miscare. Aici intervine rolul specialistului in reabilitare medicala. Pacientul trebuie sa-si schimbe stilul de viata, alimentatia si sa invete ce miscari poate face in contextul afectiunii sale osteoarticulare. Face rau atat renuntarea la miscare, cat si efectuarea unor miscari inadecvate. Sa luam exemplul gonartrozei. Pacientul va invata un program de kinetoterapie bazat pe exercitii care sa-i mentina mobilitatea genunchilor si sa-i conserve forta musculara. Aceste exercitii se vor desfasura din pozitii care sa nu-i suprasolicite articulatia in suferinta, de exemplu din pozitia culcat. De aceea, nu vom urca un bolnav de gonartroza pe stepper, dar il vom urca pe bicicleta. Nu ii vom recomanda mersul prelungit, dar ii vom recomanda sa mearga intr-o statiune balneara in care poate face kinetoterapie in bazinul cu apa termala, unde intervine descarcarea de greutate, asa cum ne-a invatat Arhimede.

„Copiii trebuie sa se miste. La scoala, nu ar trebui sa stea nemiscati ore in sir in pozitii nefiresti, pentru ca nu se dezvolta armonios. In ciclul primar, as pune cel putin o ora de miscare in fiecare zi. Dezvoltarea armonioasa a copilului ar trebui sa fie politica de stat!”


Cand vine vorba despre probleme osteoarticulare, tindem sa ne gandim la varstnici, insa nici tinerii nu sunt feriti de probleme. Durerile de spate ar fi una dintre acestea. Care sunt cauzele care duca la afectarea tinerilor si ce ar trebui sa faca pentru a le preintampina?

Intr-adevar, durerea de spate este extrem de frecventa si ii afecteaza adesea si pe tineri. Una dintre probleme ramane cea a diagnosticarii cauzei acestor dureri. Cel mai des, ne confruntam cu dureri de spate de cauza musculara, provenite la tineri din adoptarea unor pozitii vicioase indeosebi in timpul orelor la scoala. Sunt putine scolile din Romania care au banci de dimensiuni adaptate varstei elevului. Numarul mare de ore petrecute in banca, la care se adauga alte ore acasa pentru pregatirea temelor si lipsa miscarii pot duce la aparitia unor dureri de spate. Discutam la nesfarsit de numarul de ore de sport pe care sa le faca copilul la scoala, dar pana la urma n-am facut nimic in privinta asta. In ciclul primar, as pune cel putin o ora de miscare in fiecare zi.

Copiii trebuie sa se miste. Nu ar trebui sa stea nemiscati ore in sir in pozitii nefiresti pentru ca nu se dezvolta armonios. Dezvoltarea armonioasa a copilului ar trebui sa fie politica de stat!

O problema aparte la care m-as referi este cea a deviatiilor coloanei vertebrale, adica a scoliozelor. Aplicarea la timp si cu consecventa a unui program de kinetoterapie, sub indrumarea unui medic specialist, reprezinta solutia de urmat in majoritatea cazurilor. Din pacate, vedem tot mai multi copii cu scolioze si, spre surprinderea noastra, ei ajung la medic foarte tarziu, uneori la sfarsitul perioadei de crestere, cand nu mai putem face mare lucru pentru a le corecta. Este foarte greu de crezut ca parintii nu au vazut deviatia de coloana a copilului!

In plus, in ultimii ani a crescut si numarul de hernii de disc lombare la persoane tinere si foarte tinere. Tratam adesea persoane de 18-20 de ani, iar in unele cazuri suntem chiar nevoiti sa le indrumam spre interventie operatorie.

Care este ponderea afectiunilor osteoarticulare in reabilitarea medicala si care este rolul reabilitarii medicale in acest context?osteo

Patologia osteoarticulara are o pondere foarte mare, boala artrozica este, de departe, cea mai frecventa. Artrozele afecteaza o proportie foarte importanta din populatie, iar odata cu cresterea duratei de viata, creste si numarul persoanelor cu boala artrozica. Din

fericire, in ultimii ani se intervine operator, cel putin la nivelul genunchiului si al soldului, prin protezare. Insa succesul interventiei nu vine odata cu ultimul fir pus, ci odata cu incheierea reabilitarii. Problemele acestor pacienti sunt destul de mari, iar reabilitarea vizeaza capsula articulara, ligamentele si muschii, structuri care au fost afectate de boala care a evoluat o perioada lunga. Pacientul nu si-a putut mobiliza bine o articulatie, caz in care muschii se scurteaza si apare o retractura musculara. Din acest motiv, dupa operatie, chiar daca pacientul a primit o proteza foarte buna, acesta nu misca mai bine articulatia pentru ca trebuie reabilitate structurile periarticulare.

Recomandati activitatea fizica, insa nu putem sa nu remarcam o preocupare mai mare a tinerilor pentru sport. Avem tot mai multe persoane inscrise la maratoane, tinerii merg la sala, ies pe bicicleta, lucrurile merg intr-o directie buna...

Dupa cum spuneti, directia este buna, dar suntem foarte departe de tarile dezvoltate, in care activitatile fizice, de obicei practicate in aer liber, reprezinta un adevarat cult. Da, vedeti cateva mii de tineri inscrisi la maraton, dar trebuie sa stiti ca pentru majoritatea dintre ei este vorba despre o activitate ocazionala, nu despre o obisnuinta. Miscarea ar trebui sa ne intre in reflex, sa devina o necesitate. Se duc mai multi tineri la sala, dar cei mai multi dintre ei inteleg aceasta activitate ca o moda, nu ca o necesitate. Lipsa de indrumare corecta la sala, alaturi de amatorismul unor asa-zisi specialisti de acolo, a favorizat inmultirea traumatologiei sportive. Vedem adesea tineri cu tendinite, cu intinderi sau chiar cu rupturi musculare care ajung la sala si se reped direct la haltere, sarind peste perioada de incalzire obligatorie.

Si, totusi, pentru cei care aleg sa faca sport ce recomandari ati da?

Daca discutam despre o anumita afectiune, recomandam kinetoterapia. Aceasta se realizeaza analitic, personalizat, in functie de afectiunea si nevoia pacientului. Sunt programe de grup, insa acestea se fac, de obicei, in statiunile balneare si au rol preventiv. In ceea ce priveste fitnessul, exercitiile trebuie foarte bine gandite si realizate de antrenori calificati. Observ o mare aderenta pentru programele de aerobic, care sunt extrem de bune si care, pe langa dezvoltarea armonioasa, cresc rezistenta cardiaca. Sigur, aici putem include si pilates-ul, un program bun pentru mentinerea flexibilitatii articulare, care ar trebui practicat inainte de instalarea unei patologii.

In problemele osteoarticulare, solutiile naturale ofera anumite beneficii. Care este rolul acestora si la ce ar trebui sa fie atenti pacientii?

Este o axioma ca tot ce este natural este mai bun. De aceea ar fi de preferat ca intotdeauna cand avem la indemana produse de origine naturala, sa le folosim, cu atat mai mult in cazurile in care exista si studii pertinente cu privire la eficienta lor. Din pacate, abundenta de produse pe piata, dintre care unele nu respecta niste standarde de calitate minimale, poate face ca increderea, atat a medicilor, cat si a pacientilor, in produsele naturale sa scada. Va pot da exemplul topicelor, pe care noi le folosim foarte mult in afectiunile osteoarticulare.

Gasim pe piata produse asa-zis naturale care contin in mod intentionat substante iritante pentru tegument sau intens mirositoare pentru a crea bolnavului falsa impresie ca „actioneaza”. Este modul in care producatorul acelui topic a inteles sa pacaleasca pacientul ca actioneaza.

Este foarte adevarat ca pacientii vin la noi si ne spun despre topice cu dovezi stiintifice ca nu dau doi bani pe ele pentru ca nu i-a piscat si cauta lucruri care inrosesc pielea si care miros, desi niciunul dintre acele produse nu depaseste epidermul. In aceste cazuri, pierd producatorii seriosi, ale caror produse contin ingrediente dovedite ca utile intr-un anumit tip de patologie.

Articol publicat in Nr. 4 al revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare