Transport gratuit la orice comanda in perioada 12-13 Octombrie

6 sfaturi pentru sanatatea sistemului imunitar

6 sfaturi pentru sanatatea sistemului imunitar

Un sistem imunitar sanatos reuseste sa blocheze virusurile, bacteriile care ne inconjoara zi de zi. Totusi, in anumite situatii, acestia pot fi mult mai abili, reusesc sa ajunga in organismul nostru, perturbandu-ne starea de bine. Insa, un regim de viata echilibrat si cateva masuri de precautie pot fi de mare ajutor pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar.

1. Respectati normele de igiena
Tineti agentii patogeni departe de organism printr-o buna igiena. Spalati-va mainile inainte si dupa ce preparati alimentele, dupa ce ati folosit mijloacele de transport in comun, dupa folosirea toaletei. Evitati spatiile aglomerate cand sunteti raciti; daca trebuie sa iesiti din casa, folositi servetele sau masca de unica folosinta. In cazul in care v-ati zgariat sau ranit, curatati zona si protejati-o cu un bandaj steril.

2. Regim alimentar echilibrat
Chiar daca v-ati saturat de sfaturile referitoare la alimentatie, trebuie sa stiti ca dieta are o mare influenta asupra sistemului imunitar. Optati pentru mese bogate in proteine, legume si fructe si evitati prajelile, dulciurile, grasimile si excesul de sare. Consumati cel putin doi litri de apa pe zi. O alimentatie de calitate contribuie la intarirea barierelor de aparare a organismului.

3. Nu sariti peste orele de somn
Studiile arata ca un regim haotic de somn afecteaza sistemul imunitar. Astfel, daca va doriti sa treceti peste zilele ploioase de toamna fara a contracta vreo raceala – dormiti cele opt ore in fiecare noapte. Copiii pana la 10 ani au nevoie de 10-13 ore de somn pentru buna functionare a sistemului imunitar.

4. Mentineti-va echilibrul emotional
Stresul e un factor-cheie in dezechilibrarea sistemului imunitar. Evitati situatiile stresante si pastrati-va calmul. Acordati mare atentie starii de spirit. Depresia influenteaza negativ imunitatea, de aceea incercati sa tratati cu mare responsabilitate orice tulburare psihologica.

5. Faceti miscare
Un regim de miscare ofera un bun sprijin pentru imunitate. Sportul diminueaza si unii factori cu impact negativ asupra imunitatii, precum stresul, depresia si anxietatea. In plus, persoanele care fac miscare sunt mult mai putin predispuse la imbolnaviri.

6. Evitati relatiile sexuale neprotejate
Evitati relatiile intamplatoare si protejati-va folosind prezervativul. Nimic nu va poate proteja mai bine de hepatite sau, si mai grav, de virusul imunodeficientiei umane (HIV).

Referinte:

  1. health.harvard.edu
  2. primaryimmune.org

Articol publicat in Nr.3 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare