- Imunitatea, un echilibru indispensabil sanatatii
- Alergie sau intoleranta alimentara?
- Solutii naturale pentru sistemul imunitar
Provocarile imunitatii la copii
Imunitatea copilului reprezinta o adevarata piatra de incercare pentru orice parinte, indiferent de nivelul educational sau de starea sociala a acestuia. Intrarea in colectivitate si schimbarea sezonului aduc cu sine o serie de afectiuni care pun la incercare sanatatea copilului, an de an.
Ce putem face si cum putem preveni imbolnavirile repetate ale copilului nostru? – sunt intrebarile pe care si le adreseaza orice parinte, in special in aceasta perioada. Raspunsul este relativ simplu: invatand sa-i cunoastem foarte bine reactivitatea si rezistenta la imbolnavire, iar imunitatea are un rol important in acest context. Imunitatea este insusirea unui organism viu de a opune rezistenta in fata actiunii germenilor patogeni. Aceasta poate fi “innascuta” sau dobandita.
IMUNITATE EREDITARA, IMUNITATE DOBANDITA
Imunitatea conditionata genetic, cunoscuta si ca imunitatea “innascuta” sau nespecficai reprezinta un dar de la natura, in conformitate cu care putem avea rezistenta la imbolnavire in cazul contactului cu un anumit agent patogen sau, dimpotriva, ne imbolnavim foarte usor.
Imunitatea dobandita (imunitatea „castigata”, adaptativa sau specifica) reprezinta rezistenta la imbolnavire a organismului dezvoltata de catre acesta, dupa contactul cu un agent perturbator in urma caruia, in organismul gazdei, se produc anticorpi capabili sa ofere protectie organismului in fata actiunii agentului patogen respectiv. La randul ei, imunitatea dobandita poate fi specifica sau nespecifica.
Metode de sustinere a imunitatii:
Metode specific - prin introducerea in organismul gazdei a unui fragment de antigen care va determina productia de anticorpi, realizand protectia organismului la imbolnavire. Un exemplu in acest sens il reprezinta vaccinarea.
Metode nespecifice utilizeaza principii remedii din natura care, odata introduse in organism, vor fi capabile sa sustina cresterea rezistentei organismului fata de diversi agenti patogeni. Cresterea rezistentei este observata printr-o frecventa scazuta a manifestarilor ce pot fi determinate de diversi agenti patogeni, cat si prin reducerea severitatii si duratei acestora.
MEDIUL CONTEAZA!
Sustinerea imunitatii nespecifice ramane un proces complex, care imbina resursele proprii ale organismului cu aportul extern de compusi caror carenta initiala a dus la modificarea imunitatii naturale a organismului. Odata cu cresterea, organismul copiilor trece printr-un proces complex de modificari adaptative la mediu, care influenteaza parametrii biologici ai acestuia. La copiii care cresc in mediul rural sau in zonele montane, cu un nivel redus de poluare, cu hrana naturala echilibrata, frecventa infectiilor este mai redusa, iar manifestarile sunt mai putin agresive. In poluarea marilor orase, chiar daca parintii urmaresc cu atentie mediul de dezvoltare si alimentatia copiilor, acestia prezinta o rata a imbolnavirilor ingrijorator de inalta, simptomatologie mai pronuntata, manifestari ce pot avea o evolutie indelungata si recaderi frecvente.
ASTEPTARI SI SOLUTII
Identificarea unor solutii durabile care sa sustina sanatatea copilului reprezinta obiectivul atat al medicului, cat si al parintelui. La acest deziderat se poate ajunge printr-o pregatire eficienta a copilului:
- Consult profilactic la medicul sau curant (consult lunar pana la varsta de un an; o data la trei luni intre varsta de 1 si 3 ani; la 6 luni intre 3 si 7 ani; si o data pe an dupa 7 ani, daca acel copil nu are probleme speciale de sanatate);
- Anamneza, examinarea periodica, profilaxia corecta a imbolnavirilor in pragul schimbarilor de anotimpuri;
- Miscarea in aer liber;
- Alimentatia echilibrata;
- Promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase in familie si in anturaj
Toamna si primavara sunt cele doua anotimpuri care pot duce la un complex mare de afectiuni respiratorii. In acest context, imunitatea intervine in apararea organismului, fiind recomandat sa o ascultam din timp, astfel incat sa nu tratam efectele nepregatirii/ netratarii la timp.
CUM ALEGEM UN PRODUS DESTINAT SUSTINERII IMUNITATII COPILULUI?
Criteriile de baza in alegerea unui astfel de produs sunt: recomandarea medicala survenita in urma unui consult minutios, varsta copilului, greutatea, starea generala de sanatate, frecventa si severitatea eventualelor afectiuni acute sau a celor cornice, recurenta acestora, factorii de risc cu care se confrunta copilul (poluare, umiditate atmosferica etc.).
Sustinerea imunitatii are la baza scheme diferite, care respecta criteriile minime prezentate anterior.
Asocierea produselor destinate sustinerii imunitatii se recomanda a se face foarte atent, pentru a evita polipragmazia (situatia in care unui pacient i se prescriu prea multe medicamente).
Administrarea produselor de buna calitate, drept criteriu prim, presupune alegerea acelora care au studii clinice serioase in spate si proba timpului in sprijin.
Produsele pentru sustinerea imunitatii se pot utiliza in cure de minimum doua luni, de doua ori pe an, in general primavara si toamna, cu repetarea in serii anuale, minimum trei ani.
Din multitudinea produselor naturale pe care le utilizam in practica, cu rezultate bune in preventie, amintim extractele de soc, struguri, uleiul de peste, Echinaceea. De departe, unul dintre cele mai indragite ingrediente la care apelam va ramane colostrul in combinatie cu probioticele. Pe langa aceste extracte naturale, se pot utiliza si vitamine si minerale, ce intervin in completarea necesarului nutritional sau in echilibrarea unui eventual deficit, contribuind astfel la sustinerea capacitatii de aparare a organismului ( ex. Zincul, vitaminele C si D).
Rezultatele obtinute pe parcursul mai multor ani, reducerea frecventei manifestarilor si a severitatii acestora, reducerea absenteismului parental de la locul de munca si, nu in ultimul rand, cresterea compliantei la consultatiile profilactice destinate copilului mic, permitand monitorizarea optima a parametrilor clinico-biologici ai copilului, justifica pe deplin utilizarea resurselor naturale in sustinerea imunitatii micutilor.
Text de: dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).
Articol publicat in Nr.3 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”