15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Sindromul oboselii cronice: cauze, simptome si tratament

Sindromul oboselii cronice: cauze, simptome si tratament

Ne confruntam adesea cu starea de oboseala si e foarte important sa stim daca aceasta este un simptom al stilului de viata solicitant sau ascunde probleme de sanatate mai grave.

In ziua de azi, nu am fi prea departe de adevar daca am numi oboseala un „fenomen“. Pare a fi un factor constant al existentei noastre si este un rezultat al solicitarii permanente la care suntem supusi aproape zilnic.

Oboseala este o stare fizica si mintala, caracterizata prin lipsa de energie si motivatie. Perceputa ca o stare generala de slabiciune, ea poate fi cauzata de un efort fizic sau intelectual intens.

„Mi-e somn“ nu e acelasi lucru cu „sunt obosit“. Chiar daca, asa cum vom vedea, calitatea si cantitatea somnului sunt strans legate de starea de oboseala, somnolenta e o cu totul alta stare care se caracterizeaza printr-o nevoie frecventa de somn. Cei care sufera de somnolenta au probleme cu trezitul dimineata, li se face des somn in timpul programului de munca si pot adormi in situatii care nu le solicita atentia, chiar si pret de cateva secunde.

Oboseala poate fi clasificata in mai multe categorii, in functie de durata, intensitate si alte elemente. Cea mai grava forma de oboseala poarta denumirea de sindromul de oboseala cronica (SOC), o tulburare caracterizata prin oboseala extrema care dureaza cel putin sase luni si nu este o consecinta directa a unei afectiuni medicale subiacente. Starea de oboseala se agraveaza ca urmare a desfasurarii activitatii fizice sau mintale, dar nu se amelioreaza datorita odihnei.

Printre posibilele complicatii ale sindromului de oboseala cronica se numara modificari ale stilului de viata, absenteism, izolare sociala si depresie.

Cuprins:

Tot ce trebuie sa stii despre oboseala
Tipuri de oboseala
Care sunt cauzele oboselii?
Cauzele oboselii cronice
Oboseala cronica: simptome
Evaluarea si diagnosticarea sindromului oboselii cronice
Oboseala cronica: tratament
Oboseala cronica: factori de risc

Tot ce trebuie sa stii despre oboseala

Oboseala este mai mult decat o lipsa de energie. O persoana obosita poate avea probleme in a se ridica din pat dimineata si in a-si indeplini sarcinile zilnice.

Oboseala fizica si oboseala mintala sunt diferite, insa, de cele mai multe ori, ele se manifesta impreuna. Epuizarea fizica poate duce, in timp, la oboseala psihica. 

Calitatea slaba a somnului, pentru o perioada indelungata, poate duce la oboseala. Specialistii recomanda adultilor sa doarma intre 7 si 9 ore in fiecare noapte, pentru ca organismul sa se poata reface dupa o zi solicitanta. Desi somnul este una dintre marile nevoi biologice, multi oameni se priveaza, in mod deliberat, de acesta.

Pe de alta parte, o dieta sanatoasa si activitatile fizice regulate pot contribui reducerea oboselii.

Comportamentul persoanelor care sufera de oboseala severa poate fi similar cu al celor care sunt în stare de ebrietate. Mai multe studii au aratat ca exista asemanari in ceea ce priveste functionarea cognitiva si fiziologica intre tulburarile legate de oboseala si intoxicatia cu alcool. De pilda, starea unei persoane care este treaza de 17 ore este similara cu cea a unei persoane care are o concentratie de alcool in sange de 0,05%.

Nivelul de energie: ce este si cum se manifesta asupra organismului

Nivelul de energie este strict legat de alimentatie si de felul in care asimilam cele trei tipuri de nutrienti prezenti in mesele noastre. Proteinele, glucidele (carbohidratii) si lipidele (grasimile) reprezinta combustibilul pe care il ardem cu ajutorul oxigenului si prin care ne mentinem nivelul de energie.

Organismul foloseste procesul de oxidare pentru a extrage din acesti nutrienti compusii de care are nevoie: aminoacizii, glucoza si acizii grasi. Vitaminele si mineralele sunt preluate direct din aliment, fara alt proces, dar si ele ne pot ajuta sa crestem nivelul de energie (spre exemplu, magneziul sau vitamina D).

Tipuri de oboseala

Oboseala poate fi de mai multe tipuri, insa exista doua categorii principale sub umbrela carora se manifesta toate celelalte:

  • Oboseala fizica - o persoana care sufera de oboseala fizica poate avea dificultati in a realiza lucruri care implica efort fizic, cum ar fi urcatul scarilor. Unul dintre simptomele acestei forme de oboseala este slabiciunea musculara, iar pentru a fi pus un diagnostic corect poate fi nevoie de realizarea si finalizarea unui test de rezistenta.
  • Oboseala mintala - o persoana care sufera de oboseala mintala poate avea dificultati in a se focusa asupra anumitor lucruri si a ramane concentrata.

Printre cele mai frecvente forme de oboseala se numara:

Oboseala normala

In mod normal, oboseala apare ca o reactie naturala a organismului in urma solicitarii fizice sau psihice. Atat timp cat starea este eliminata de o odihna corespunzatoare, oboseala poate fi categorisita drept „normala“.

Oboseala acuta

Oboseala acuta poate aparea in timpul perioadelor mai scurte de solicitare fizica si psihica constanta, fie din cauza efortului indelungat si a stresului, fie din cauza lipsei de somn. Desi durata si intensitatea starii par initial nenaturale, o perioada mai lunga de somn si relaxare elimina oboseala acuta.

Oboseala cronica

Oboseala cronica este un subiect inca amplu dezbatut de multi specialisti. Nu toti considera sindromul oboselii cronice drept boala, iar tratamentul se face la nivel simptomatic.

Oboseala cronica poate fi definita ca o reactie a organismului la un cumul de factori fizici si emotionali, care ne produce o stare de extenuare. Spre deosebire de oboseala normala, aceasta se intinde pe o perioada lunga de timp si se poate manifesta, la debut, asemanator gripei. Specific oboselii cronice este ca, oricate ore de somn ar primi, organismul pur si simplu nu mai reuseste sa se simta odihnit, iar starea de slabiciune persista pe intreaga durata a zilelor.

Oboseala emotionala

Cunoscuta si ca „sindromul burnout (sindromul arderii complete)“, oboseala emotionala este o stare de epuizare fizica, psihica si emotionala ce are ca principala cauza perioadele lungi de stres. Ea apare adesea ca rezultat al solictarii intense de la locul de munca, din cauza unui program prelungit constant sau a unui volum prea mare de activitate. 

Burnout-ul apare tot mai frecvent in epoca moderna si conduce la scaderea performantelor la locul de munca, afectează relatiile cu cei din jur si calitatea vietii individului.

Este foarte important sa retinem ca unele persoane sunt mai predispuse catre oboseala emotionala.

Sindromul Burnout se instaleaza atunci cand oamenii isi canalizeaza toata energia in munca lor, cand lucreaza la o intensitate pana la punctul de epuizare si apare implicit nerespectarea conceptului de echilibru intre munca si viata personala.

Nu toate persoanele supuse acelorasi circumstante stresante dezvolta simptome sau necesita ajutor specializat

Care sunt cauzele oboselii?

Oboseala nu poate aparea intr-un organism sanatos fara a avea in spate o cauza. Acestea pot varia de la caz la caz, chiar si pentru fiecare tip de oboseala.

1. Efortul

Una dintre cauzele primare ale oboselii este efortul (fizic sau psihic) care, chiar si atunci cand depaseste limitele organismului, nu poate produce un alt tip de oboseala in afara de cea normala. In fiecare zi depunem efort pentru a consuma energia rezultata din somn si din consumul de calorii. Este pur si simplu felul in care functionam. Dar, chiar si daca intr-o zi sau alta ne suprasolicitam organismul, acest exces este eficient eliminat printr-un ciclu de somn normal.

Insa efortul fizic sau psihic pe perioade de lunga durata pot duce la aparitia oboselii acute, facand necesara o perioada mai lunga de odihna.

2. Privarea de somn

Privarea de somn poate provoca atat somnolenta, cat si oboseala. Neducerea la capat a unui ciclu de somn poate afecta procesele cognitive, ceea ce ne reduce considerabil eficienta din timpul zilei (atentia, concentrarea, capacitatea de a rezolva probleme). Pentru a se odihni, un adult trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore, iar copiii au nevoie de si mai multe ore:

  • intre 10 si 13 ore - copiii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani;
  • intre 9 si 11 ore - copiii cu varste intre 6 si 13 ani;
  • intre 8 si 10 ore - adolescentii intre 14 si 17 ani.

Privarea de somn poate aparea si drept cauza a unei boli numite apnee in somn. Aceasta se manifesta in timpul somnului prin ingustarea extrema a caii respiratorii. In acel moment, creierul primeste un semnal de alarma asupra faptului ca organismul nu mai respira si se trezeste automat. Boala afecteaza in special barbatii si multi nici nu stiu ca sufera de ea. Desi apneea cauzeaza sforait, simptomele cele mai nocive sunt trezirile frecvente in timpul noptii.

In acelasi timp, si somnul excesiv poate cauza oboseala, din cauza dezechilibrarii pe care o produce ritmului circadian al organismului.

3. Deficitul de minerale

O cauza des intalntia a oboselii este deficitul de minerale. Carenta de fier, in special, poate cauza o scadere a capacitatii eritrocitelor de a lega oxigenul, ceea ce duce la o oxigenare deficitara a sistemului nervos central.

4. Anumite alimente

Multiple alimente (mancaruri sau bauturi) contin substante care ne pot provoca oboseala si somnolenta. Lista va putea parea surprinzatoare, intrucat multe din acestea sunt consumate pentru a ridica nivelul de energie.

  • Dulciurile reprezinta un astfel de aliment. Chiar daca ele ne cresc nivelul de zahar in sange si pare ca ne trezesc brusc, odata ce acest nivel scade, resimtim puternic oboseala.
  • Toate produsele realizate din faina alba pot amplifica starea de oboseala, deoarece ele nu contin vitamine, minerale sau fibre care ar fi putut alimenta organismul nostru cu energie.
  • Carnea procesata din mezeluri sau mancaruri fast-food, dar si carnea grasa si alimentele prajite ne provoaca oboseala, deoarece organismului ii ia foarte mult timp sa le digere.
  • Sursa preferata de proteina a vegetarienilor, soia, contine oxerina, care poate produce somnolenta.
  • Ciresele sunt o sursa de melatonina - hormon cu rol in initierea si mentinerea somnului. Melatonina este produsa si de corpul uman, iar nucile ajuta organismul sa o produca.
  • Glicina continuta de ceaiul de musetel este o substanta extrem de relaxanta, insa poate functiona si ca un sedativ.
  • Nu in ultimul rand, excesul de cofeina poate provoca oboseala in mod indirect. Consumate cu moderatie, cafeaua si ceaiul negru chiar ne ofera o cantitate importanta de energie pentru activitatile noastre zilnice. Consumul excesiv duce la palpitatii, tensiune ridicata, anxietate si insomnie. Odata ce cafeina se retrage din sistem, consumatorul resimte o oboseala brusca si puternica.

5. Anumite medicamente

Ca si in cazul alimentelor, numeroase substante din medicamente pot cauza oboseala si somnolenta;

  • medicamentele antialergice, cunoscute si ca antihistaminice;
  • antidepresive;
  • medicamentele anxiolitice;
  • medicamentele pentru scaderea tensiunii;
  • tratamentele pentru cancer;
  • medicamentele (antiemetice si antidiareice), cele care elimina greata, opresc voma sau trateaza diareea;
  • analgezicele opioide;
  • medicamentele anticonvulsivante, folosite pentru ameliorarea epilepsiei.

6. Anumite afectiuni

Atunci cand nu este cauzata de efort, lipsa de somn, alimentatie sau medicamentatie, oboseala poate fi unul din simptomele urmatoarelor boli si afectiuni:

  • anemie;
  • anxietate;
  • apnee in somn;
  • boli ale inimii;
  • cancer;
  • depresie;
  • diabet;
  • emfizem pulmonar;
  • infectii virale sau bacteriene;
  • fibromialgie;
  • hipertiroidism;
  • hipotiroidism;
  • obezitate;
  • scleroza multipla;
  • disfunctii ale sistemului imunitar.

Cauzele oboselii cronice

Cauzele sindromului de oboseala cronica sunt inca necunoscute. Unele persoane sunt predispuse la aceasta tulburare inca de la nastere, iar declansarea oboselii cronice poate avea la baza o combinatie de factori. Printre potentialii declansatori se numara:

  • Infectiile virale. Deoarece unii pacienti dezvolta sindromul de oboseala cronica dupa ce au avut o infectie virala, oamenii de stiinta iau in calcul posibilitatea ca unele virusuri sa reprezinte factorii declansatori pentru aceasta tulburare. Printre microorganismele care ar putea declansa sindromul oboselii cronice se numara virusul Epstein-Barr si virusul herpetic uman tip 6.
  • Problemele sistemului imunitar. Sistemul imunitar al persoanelor care sufera de sindromul de oboseala cronica pare sa fie usor afectat, dar inca nu este clar daca doar problemele imunitare pot provoca tulburarea.
  • Dezechilibrele hormonale. Persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica se confrunta, uneori, cu niveluri anormale ale hormonilor produsi in hipotalamus, in glandele pituitare sau in glandele suprarenale.
  • Traumele fizice sau emotionale. In cazul anumitor persoane, simptomele oboselii cronice apar imediat dupa o inverventie chirurgicala sau o ranire ori ca urmare a unui eveniment care le-a provocat un puternic stres emotional.

oboseala cronica

Oboseala cronica: simptome

Daca oboseala naturala se manifesta doar printr-o scurta stare de extenuare, atunci cand se instaleaza oboseala cronica, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei gripe si includ durerile in gat si durerile de cap (cefaleea moderata, de obicei difuza, care cuprinde intregul cap), inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului si durerile musculare. Diferenta se face insa simtita prin starea permanenta de oboseala, prezenta in ciuda unei odihne suficiente.

In cazul oboselii cronice, probleme apar si la nivelul sistemului nervos si sistemului muscular. Dificultatea de concentrare, pierderea temporara a memoriei si uitarea frecventa a unor notiuni simple sunt modalitatea prin care sistemul nervos contribuie la semnalizarea fatigabilitatii. La nivel osteoarticular pot aparea dureri si inflamatii locale.

Simptomele sindromului de oboseala cronica nu sunt aceleasi in cazul tuturor pacientilor, iar severitatea manifestarilor poate varia de la o zi la alta.

Evaluarea si diagnosticarea sindromului oboselii cronice

Inainte sa se poata diagnostica sindromul oboselii cronice, este necesar sa elimine alte posibile cauze care au oboseala ca simptom. Adesea, o aparenta oboseala cronica poate fi doar una dintre manifestarile unei boli mult mai grave. Este important sa ii explicati medicului absolut toate manifestarile acestei stari, fie ca sunt fizice sau psihice.

Desi este un sindrom foarte des intalnit, oboseala cronica inca pune mari semne de intrebare medicilor. Astfel, diagnosticare se face doar in momentul in care alte posibilitati au fost eliminate.

In prima faza, este foarte important ca medicul sa adune date despre toate simptomele pacientului si despre istoricul bolilor sale (anamneza). Urmeaza apoi examinarea fizica, in care sunt incluse si urmatoarele analize:

  • hemograma completa - aceasta ofera medicului date importante atat despre numarul de celule sanguine, cat si despre proprietatile acestora;
  • testul VSH - prin care este masurata viteza de sedimentare a hematiilor (celulelor rosii);
  • glicemia - determina nivelul de glucoza din sange;
  • testarea TSH - testarea hormonului stimulant al tiroidei;
  • sumar de urina - prin care medicul poate identifica diverse afectiuni prezente in organism.

Oboseala cronica: tratament

Nu exista o cauza dovedita clinic pentru sindromul oboselii cronice. De aceea, tot ce face tratamentul este sa incerce sa indeparteze simptomele acesteia.

Odihna

Oboseala cronica poate dura pana la 6 luni, timp in care pacientului i se recomanda multa odihna, pentru ca organismul sa isi poata recapata vitalitatea. Se incepe prin reglarea somnului; pacientului ii pot fi recomandate anumite medicamente pentru insomnii pentru a putea adormi la ore fixe si a avea parte de un somn netulburat.

Dieta

Medicul poate stabili o dieta pentru a ajuta pacientul sa creasca nivelul de energie din corp. Cei care sufera de acest sindrom ar trebui sa manance trei mese pe zi, insa nu foarte copioase, pentru a putea fi completate de inca trei gustari. Desi consumul de proteine este extrem de important, este posibil ca proteinele vegetale sa ofere chiar mai multa energie decat cele animale, asa ca unele zile fara carne sunt recomandate. Exceptie face carnea de peste, bogata in vitamina D.

Cerealele si fainoasele integrale sunt o sursa buna de energie, la fel si ouale. Fructele si legumele devin cele mai bune gustari, iar mentinerea organismului hidratat este obligatorie.

In timpul acestei perioade este necesara renuntarea la alcool si la cafea. Cea din urma poate fi inlocuita, dimineata, cu ceaiul verde.

Relaxarea

Unul din primii pasi catre ameliorare este eliminarea stresului din rutina zilnica. Angajatorii trebuie sa inteleaga ca oboseala cronica este o cauza primara a ineficientei angajatului. Reducerea sarcinilor sale, cat si tratarea sa cu o atitudine pozitiva reprezinta o investitie pe termen lung, care va rezulta in refacerea completa a angajatului afectat de sindrom.

De asemenea, este recomandata consilierea psihologica pentru a identifica posibilele tulburari de comportament care ar determina perpetuarea simptomelor.

Antrenarea organismului

Starea continua de epuizare il impiedica pe pacient sa execute cele mai simple activitati. Terapia prin care oboseala cronica este indepartata implica insa un numar redus de exercitii pentru a ajuta organismul sa-si poata recapata incet functiile. Acestea includ simplul mers, intinderi, iar mai tarziu pot evolua catre mers pe bicicleta sau pe bicicleta medicinala sau scurte sesiuni de inot.

De exemplu, cei care sufera de oboseala cronica severa incep cu maximum un minut de exercitiu pe zi, pentru ca apoi sa mareasca treptat timpul si dificultatea exercitiilor. Planul de exercitii este realizat in functie de tipul si de severitatea oboselii.

Medicamente pentru tratarea oboselii

Desi nu exista un medicament pentru vindecarea oboselii cronice, medicii pot prescrie anumite medicamente pentru a trata diversele simptome cauzate de boala:

  • In cazul in care oboseala cronica este insotita de depresie, pot fi prescrise medicamente antidepresive.

Nu trebuie sa uitam insa ca aceste tipuri de medicamente pot provoca si o stare de somnolenta. Cereti intotdeauna sfatului medicului inainte de a folosi un produs medicamentos pentru o astfel de afectiune.

Suplimente pentru cresterea nivelului de energie

Daca medicamentele sunt folosite pentru indepartarea simptomelor, diverse suplimente pot fi folosite pentru a creste nivelul de energie, un factor important, care duce la indepartarea oboselii. De obicei, sunt recomandate urmatoarele suplimente:

  • Vitamina B12 - Folosita de organism pentru transformarea hranei in glucoza, vitamina B12 este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos si pentru prevenirea anemiei. Gasita in special in produsele animale, aceasta vitamina este inclusa si in majoritatea suplimentelor de multivitamine.
  • Ginseng - Radacina plantei Panax ginseng a fost folosita de mii de ani in medicina traditionala chinezeasca, iar astazi proprietatile ei de revitalizare a organismului au fost dovedite. Exista multe suplimente ce contin extract de ginseng, insa nu toate au un dozaj potrivit pentru a asigura efectele benefice ale plantei.
  • Coenzima Q10 - Aceasta substanta este folosita de organism pentru a transfera energie intre celule, insa, dupa o varsta, procesul prin care se produce acesta coenzima devine mai lent. Coenzima Q10 nu ajuta doar la reglarea nivelului de energie, ci poate preveni si imbatranirea prematura.
  • Magneziul - Este considerat un adevarat combustibil, folosit de organism in peste 300 de reactii chimice, inclusiv cea care transforma glucoza in energie. Din fericire, un nivel scazut de magneziu poate fi reglat nu doar prin administrare de suplimente, ci si prin consumul de nuci (alune de padure, migdale), cereale integrale si carne de peste.
  • Vitamina D - Aceasta vitamina este deosebita, deoarece este produsa in organism in urma expunerii la soare. Desigur, aceasta nu este intotdeauna o optiune valabila, mai ales in anotimpurile reci. Vitamina D este importanta pentru organism deoarece sporeste activitatea mitocondriilor - acele organite citoplasmatice prin care celulele produc energie pentru tot corpul. Pe langa suplimente, Vitamina D poate fi gasita si in carnea de peste sau in galbenusul de ou.

Remedii naturale pentru reducerea oboselii

Pe langa suplimentele alimentare administrate sub forma de pastile, exista diverse plante care s-au dovedit uneori eficiente in lupta cu simptomele oboselii cronice. Nutrientii continuti de acestea sunt benefici pentru organism; chiar daca nu trateaza direct boala, ei ofera pacientului un surplus de elemente naturale.

  • Ginseng - Am vazut deja cum suplimentele pe baza de ginseng ne pot ajuta, alungand unele efecte ale depresiei si anxietatii si imbunatatindu-ne, cel putin temporar, buna dispozitie. Acesta nu se gaseste insa doar sub forma de pastile; din feliile uscate sau pudra de ginseng (in special cel siberian) se poate face si ceai.
  • Lucerna - Aceasta iarba nu ajuta doar sistemul digestiv sa asimileze mai bine nutrientii, dar reda pofta de mancare, creste capacitatea cognitiva si reduce stresul.
  • Extractul de lemn dulce - Lemnul dulce este radacina unei plante leguminoase numita Glycyrrhiza glabr. Consumarea extractului sau sprijina cresterea nivelurilor de adrenalina si cortizol, care pot ajuta corpul sa execute activitatile zilnice.
  • Radacina de valeriana - In cazul in care insomniile sunt parte a oboselii cronice, radacinile din planta valeriana (Valeriana officinalis), servite sub forma de ceai sau tinctura, au rolul unui sedativ natural.
  • Radacina de Astragalus - exista multe specii de plante din genul Astragalus, insa Astragalus membranaceus - plana originara in Mongolia - a fost recunoscuta pentru abilitatile sale de a ameliora oboseala cronica, prin cresterea nivelurilor de energie si vitalitatii.
  • Ovazul - Una dintre cele mai benefice cereale pentru organism ramane ovazul. Aceasta cereala pe care o consumam sub forma de fulgi ajuta la reglarea somnului, a circulatiei sangelui si reuseste chiar sa stimuleze activitatea mintala.

In ciuda faptului ca nu exista o metoda care sa vindece specific sindromul oboselii cronice, tratamentul simptomatic functioneaza, iar pacientii reusesc sa-si revina chiar si dupa perioade lungi in care au suferit din cauza acestei afectiuni.

Oboseala cronica: factori de risc

Sindromul oboselii cronice este mai frecvent in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani. Sexul joaca, de asemenea, un rol important in evolutia acestei tulburari, femeile fiind mai predispuse in a fi diagnosticate cu oboseala cronica in comparatie cu barbatii.

Alti factori de risc pentru sindromul oboselii cronice sunt:

  • predispozitia genetica;
  • alergiile;
  • stresul;
  • factorii de mediu.

Sindromul de oboseala cronica progreseaza diferit la fiecare pacient, drept urmare este important ca persoanele diagnosticate cu aceasta tulburare sa stabileasca, impreuna cu un medic specialist, un plan de tratament care sa raspunda nevoilor lor specifice. Oboseala excesiva poate afecta calitatea vietii, provocand, printre altele, depresie, anxietate si izolare sociala. Odihna suficienta si o dieta echilibrata sunt doua dintre masurile eficiente pentru a combate oboseala cronica.

Mai multe detalii despre burnout puteti gasi in editia 21 a revistei Perspective, aici

Sursa foto: Shutterstock

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490

https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894

https://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome#outlook

https://www.healthline.com/health/fatigue

https://www.cdc.gov/niosh/work-hour-training-for-nurses/longhours/mod3/08.html

Produse recomandate


  • flacon cu 30 caps...
    Pret obisnuit
    60,00 lei
  • Pret obisnuit
    76,00 lei
  • 60 comprimate dub...
    Pret obisnuit
    79,00 lei
  • 50 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    105,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare