Vitamina D si sindromul metabolic

Vitamina D si sindromul metabolic

Deficitul de Vitamina D3 este asociat cu un risc de sindrom metabolic, un factor important pentru afectiunile cardiovasculare si cele cerebrovasculare. La aceste concluzii au ajuns mai multe studii recente care au analizat relatia dintre sindromul metabolic si vitamina D3, acest hormon al carui rol inca este necunoscut in totalitate.

Ce este Sindromul Metabolic?

"Sindromul X" este prima definitie a sindromului metabolic, atribuita de Reaven, in anul 1988. Potrivit acestuia, „Sindromul X” reprezinta asocierea dintre rezistenta la insulina, disglicemie, dislipidemie si hipertensiune arteriala1. Definitii ale sindromului metabolic care aveau printre criterii si masurarea obezitatii centrale au fost dezvoltate intre 1999 si 2005 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS Consultation, 1999), European Group for the Study of Insulin Resistance (EGIR, Balkau si Charles, 1999), National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation and Treatement Panel (ATP-III) in 2001, revizuita in 2004 si International Diabetes Federation in 2005.

Obezitatea centrala si masurarea valorilor circumferintei abdominale reprezinta un criteriu pe care-l propune si Federatia Internationala de Diabet. In cazul europenilor, risc de sindrom metabolic se considera atunci cand circumferinta abdomenului este mai mare de 94 cm la barbati si 80 cm la femei.

In Romania, conform ultimelor estimari, prevalenta sindromului metabolic este de circa 44%, 43% in randul barbatilor si 45 % la femei. Sindromul metabolic este asociat cu cresterea riscului unei patologii variate, care include diabetul, boala arteriala periferica, ficatul gras si steatoza non-alcoolica, sindromul ovarului polichistic, litiaza biliara, astmul, boala degenerativa articulara, depresia si boala Alzheimer, sindromul de apnee in somn si unele forme de cancer (prostata, san, endometru, colorectal)2.

Criterii de diagnotisc
Diagnosticul de sindrom metabolic presupune existenta obezitatii centrale asociate cu cel putin doua din urmatoarele 4 criterii:

  • Nivel crescut de trigliceride 150 mg/dl, sau tratament specific pentru acest tip de dislipidemie;
  • Nivel scazut al HDL-colesterolului<40 mg/dl, sau tratament specific pentru acest tip de dislipidemie
  • Cresterea tensiunii arteriale: TA sistolica ≥130 mm Hg, sau TA diastolica ≥85mm Hg, sau tratament pentru HTA diagnosticata anterior;
  • Nivel crescut al glicemiei a'jeun ≥100 mg/dl, sau diabet zaharat tip 2 diagnosticat anterior.

Insulinorezistenta constituie elementul patogenic central in diabetul zaharat de tip 2 si in sindromul metabolic3.
Obezitatea, in special cea abdominala reprezinta o componenta esentiala a sindromului metabolic4. Se considera ca insulinorezistenta si hiperinsulinemia sunt consecintele cresterii si modificarii esutului adipos, cu mentiunea ca obezitatea centrala confera un risc metabolic si cardiovascular crescut5,6. In etiologia si patogenia sindromului metabolic rolul cel mai important il detine functia endocrina a tesutului adipos. Studii epidemiologice multiple au evidentiat puternica legatura care exista intre obezitate si celelalte componente ale sindromului metabolic7.

Rolul Vitaminei D in etiologia sindromului metabolic

Cauza principala a sindromului metabolic este o dieta bogata in lipide si carbohidrati. Cu toate acestea, studii clinice si observationale, au stabilit o legatura intre sindromul metabolic si deficienta de vitamina D3, fapt ce afecteaza 30-60% din populatia globului.

Un studiu publicat in Jurnalul Clinical Nutrition, editia din iulie 2016, arata ca deficitul de vitamina D3 este asociat frecvent cu sindromul metabolic. Studiul a investigat 73 de pacienti cu obezitate morbida (BMI40kg/m2). La 37 de pacienti din totalul de 73 s-a inregistrat un nivel de 25(OH)D < 12ng/ml. Un numar de 46 din cei 73 au fost diagnosticati cu sindrom metabolic, iar 60% din acestia aveau deficit de vitamina D3. Din cei nediagnosticati cu sindrom metabolic doar 33% aveau acest deficit. S-a mai observat ca nivelul de HDL-colesterol era de 37 mg/dl vs. 44.9 mg/dl si nivelul de trigliceride era mai ridicat 163.3 mg/dl vs. 95.1 mg/dl la cei care aveau deficienta de vitamina D38.

Un alt studiu publicat in volumul 2012 al ISRN Endocrinology (International Scholarly Research Notices – Endocrinology), a demonstrat ca interdependenta dintre deficitul de vitamina D3 si sindromul metabolic este independeta de gradul obezitatii. Varsta medie a pacientilor inclusi in studiu a fost de 42 ± 11 ani, dintre care 65.9% erau femei. Indicele de masa corporala (IMC) mediu a fost de 34.7 ± 8.3 kg/m2 si nivelul de 25(OH)D de 53.7 ± 29.8 nmol/L. 46 de pacienti (13.4%) au fost diagnosticati cu sindrom metabolic. Statusul vitaminei D a fost asociat cu gradul obezitatii, mai ales daca valoarea IMC depasea 40kg/m2. Pacientii cu sindrom metabolic au avut niveluri scazute de 25(OH)D, fata de pacientii nediagnosticati (43.3 ± 29.0 vs 55.3 ± 29.6 mmol/L), iar raportul cotelor (Odds Ratio) pentru hipovitaminoza D, in cazul pacientilor cu sindrom metabolic fata de cei fara sindrom metabolic, indiferent de gradul obezitatii, este de 2.7 (interval de incredere 1.14-6.4)(p=0.023)9.

Dieta hiperlipidica si deficitul de vitamina D sunt doi factori esentiali pentru instalarea sindromului metabolic si implicit rezistenta la insulina si steatoza hepatica, sunt concluziile unui studiu in vivo, realizat pe animale de labor si publicat in noiembrie 2016. Din cauza faptului ca receptorii pentru vitamina D se gasesc in numar mare la nivelul ileumului, s-a emis ipoteza ca vitamina D poate determina si regla enterotipul microbiomului intestinal. Alfa defensinele specifice celulei Paneth, inclusiv α-defensina 5 (DEFA5), MMP7 (metaloproteinazele matriceale 7) ce determina activarea pre-defensinelor, precum si a genelor jonctiunilor stranse, si MUC2 (Mucin 2) sunt supresate la nivelul ileumului, rezultand colapsul mucoasei intestinale, cresterea permeabilitatii intestinale, disbioza, endotoxiemie, inflamatie sistemica ce accentueaza rezistenta la insulina si steatoza hepatica10.

Vitamina D in sindromul metabolic, perspective
Nivelurile optime de vitamina D se asociaza cu un risc scazut al sindromului metabolic. Alte beneficii demonstrate includ scaderea riscului de afectiuni tumorale, scaderea riscului de osteoporoza si fracturi osoase la varstnici, cresterea imunitatii impotriva visusului gripal, dar si a bacilului tuberculozei, reducerea riscului de boli cardiovasculare, reducerea riscului de aparitie a unor boli autoimune si multe altele.



Referinte:
1. Reaven GM. The Metabolic Syndrome: Requiescat in Pace. Clinical Chemistry 2005; 51: 931- 938.
2. Botezat Mihai, Sindromul Metabolic si Stroke, Teza de Doctorat, 2011, Universitatea de Medicina si Farmacie „CAROL DAVILA”, Bucuresti
3. Blaj S, Sindromul X metabolic – o problema in medicina interna, Editura medicala Amalteea, 2003
4. Bonora E. Relationship between regional fat distribution and insulin resistance. International Journal of Obesity & Related Metabolic Disorders: Journal of the International Association for the Study of Obesity, 2000; 24 (Suppl 2): S32-5
5. Campo A, Fruhbeck G, Zulueta J, et al. Hyperleptinaemia, respiratory drive and hypercapnic response in obese patients. European Respiratory Journal, 2007; 30(2): 223-231.
6. Lakka HM., Lakka TA., Tuomielehto J., Salonen JT. Abdominal obesity is associated with increased risk of acute coronary events in men. European Heart Journal, 2002; 23: 706-713.
7. JSt.Pierre, I Lemieux, MC Vohl, JP Despres, D Gaudet. Contribution of Abdominal Obesity and Hypertriglyceridemia to Impaired fasting Glucose and Coronary Artery Disease. Am J Cardiol., 2002; 90: 15-18
8. Botella-Carretero, José I., et al. "Vitamin D deficiency is associated with the metabolic syndrome in morbid obesity." Clinical Nutrition 26.5 (2007): 573-580.
9. Inka Miñambres, Joan Sánchez-Hernández, Jose Luis Sánchez-Quesada, Jose Rodríguez, Alberto de Leiva, and Antonio Pérez, “The Association of Hypovitaminosis D with the Metabolic Syndrome Is Independent of the Degree of Obesity,” ISRN Endocrinology, vol. 2012, Article ID 691803, 5 pages, 2012. doi:10.5402/2012/691803
10. Su, Danmei, et al. "Vitamin D Signaling through Induction of Paneth Cell Defensins Maintains Gut Microbiota and Improves Metabolic Disorders and Hepatic Steatosis in Animal Models." Frontiers in Physiology 7 (2016).

Produse recomandate


  • 30 ml (gust de fr...
    Pret obisnuit
    58,00 lei
  • 120 capsule moi
    Pret obisnuit
    55,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare