📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Totul despre anemie: de ce apare, cum se manifesta, remedii si preventie

Totul despre anemie: de ce apare, cum se manifesta, remedii si preventie

Anemia este des intalnita in randul copiilor si femeilor, iar primele semne de ingrijorare sunt starile de oboseala persistente. Afla in cele ce urmeaza de ce apare anemia, cum se manifesta, dar si care sunt principalele metode de ameliorare a simptomelor si de combatere a anemiei.

Ce este anemia si care sunt valorile normale ale fierului din sange

Anemia apare atunci cand nivelul de celule rosii din sange este scazut. Celulele rosii contin o substanta numita hemoglobina, o proteina bogata in fier, care este responsabila cu transportul oxigenului catre tesuturile organismului, iar un numar scazut de celule rosii inseamna un nivel scazut de oxigen in organism.

In general, valorile normale ale fierului din sange trebuie sa fie urmatoarele:

  • 13,5-17,5 grame/decilitru pentru barbati
  • 12-15,5 grame/decilitru pentru femei

In cazul in care aceste valori se afla sub limita normala, apare anemia. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, peste 1,62 miliarde de oameni au anemie, mai exact, 24,8% din totalul populatiei. Cel mai frecvent, anemia apare la copiii prescolari si mult mai rar in randul barbatilor.

Care sunt simptomele anemiei si primele semne de ingrijorare

Majoritatea simptomelor anemiei sunt cauzate de scaderea nivelului de oxigen transportat catre organele si tesuturile vitale ale organismului. Printre cele mai comune simptome se numara:

  • oboseala persistenta;
  • starile de letargie;
  • pielea palida sau galbuie;
  • bataile neregulate ale inimii;
  • dificultatile de respiratie;
  • durerile in piept;
  • ameteala;
  • greata;
  • mainile si picioarele reci; lesin, scaderea drastica in greutate
  • durerile de cap.

Simptomele pot fi diferite insa in functie de tipul de anemie.

Citeste si Deficitul de fier: care sunt simptomele acestei afectiuni si cum le putem combate?

Tipuri de anemie si cauze

Exista mai mult cauze care duc la scaderea numarului de celule rosii din sange sau chiar la distrugerea lor. Iata cateva dintre cele mai des intalnite:

  • organismul nu produce suficiente celule rosii;
  • carenta de fier;
  • sangerarile/ hemoragiile;
  • deficienta de vitamina B12 sau acid folic;
  • existenta unei boli parazitare sau tumorale.

Tipuri de anemie

Anemia poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele care au dus la aparitia acesteia. Astfel, principalele tipuri de anemie sunt:

  • Anemia feripriva - aceasta este cea mai frecventa forma de anemie la nivel global, fiind cauzata de carenta fierului in organism. Fierul este necesar pentru ca maduva osoasa sa produca hemoglobina, proteina vitala pentru celulele rosii din sange. Anemia feripriva apare la majoritatea femeilor insarcinate, caz in care sunt recomandate suplimentele alimentare pe baza de fier, dar numai la indicatia medicului si in dozele recomandate de acesta. Alte cauze care duc la aparitia anemiei feriprive sunt pierderile de sange, precum sangerari severe in timpul menstruatiei, ulcer sau cancer.
  • Anemia megaloblastica sau anemia deficientei de vitamine - este cauzata de o carenta de vitamina B12, necesara pentru producerea de celule rosii sanatoase. In anumite cazuri, desi unele persoane pot avea un nivel optim de vitamina B12 in organism, aceasta nu este procesata corespunzator, fapt care duce la aparitia anemiei.
  • Anemia cronica - unele boli cronice, precum cancer, HIV, boli ale rinichilor, artrita reumatoida, boala Crohn sau alte boli inflamatorii, pot cauza scaderea numarului de celule rosii din sange.
  • Anemia aplastica - apare din cauza deteriorarii celulelor stem din maduva osoasa, aceste fiind responsabile pentru producerea celulelor sanguine si este caracterizata de sinteza scazuta de eritrocite. Acest tip de anemie este destul de rar intalnit, insa poate pune viata in pericol. Cauzele pot fi anumite infectii sau medicamente, boli autoimune sau expunerea la substante toxice.
  • Anemia hemolitica - acest tip de anemie apare atunci cand celulele rosii sunt distruse mai repede decat pot fi inlocuite de maduva osoasa. Exista anumite boli de sange care favorizeaza distrugerea rapida a acestor celule rosii. Anemia hemolitica poate fi ereditara sau poate sa apara pe masura ce inaintam in varsta.
  • Anemia falciforma - cunoscuta si ca siclemie sau anemia cu celule in secera, este o boala ereditara care face ca celulele rosii sa se dezvolte anormal, sub forma de secera. Aceste celule anormale mor prematur, iar rezultatul este scaderea numarului de celule rosii din sange.
  • Anemia mieloftizica - este asociata unor boli de la nivelul maduvei osoase, precum leucemie sau mielofibroza. Acestea duc la scaderea numarului de celule rosii produse de maduva osoasa.
  • Anemia tiroidei - este cauzata de dereglari sau boli ale glandei tiroide, care pot duce la scaderea numarului de celule rosii din sange.
  • Talasemia - acest tip de anemie se transmite pe cale ereditara si consta intr-o mutatie genetica a hemoglobinei.

Cum poate fi depistata anemia si ce analize sunt necesare

Vizita la medic este esentiala daca apar stari de oboseala care persista, insotite adeseori de celelalte simptome specifice anemiei. Pentru a depista o posibila anemie, medicul va realiza o examinare fizica, va nota istoricul medical al familiei si va efectua o serie de analize.

Analizele pentru anemie pot include:

  • hemoleucograma - reprezinta o analiza a sangelui necesara pentru identificarea numarului de celule rosii din sange (hematocrit), dar si a nivelului hemoglobinei;
  • sideremia - acest test se face pentru a determina nivelul de fier din sange si pentru a depista daca este vorba de o anemie feripriva sau nu;
  • coprocultura - presupune analiza unei probe de scaun pentru a depista prezenta sangelui in acesta. In cazul in care rezultatul este pozitiv, inseamna ca exista pierderi de sange la nivelul tractului gastrointestinal. Afectiunile precum ulcer la stomac, cancer de colon sau colita ulcerativa pot cauza aparitia sangelui in scaun.

Care sunt principalele remedii pentru anemie

In functie de cauzele care au dus la aparitia anemiei, medicul va recomanda un tratament specific. Anumite remedii ar putea ameliora rapid simptomele produse de cazurile usoare de anemie, dar pentru cazurile severe pot fi necesare investigatii medicale amanuntite.

In principiu, remediile difera in functie de tipul de anemie si de cauzele care au dus la aparitia ei. De regula, anemia feripriva sau megaloblastica, cauzata de lipsa de fier, respectiv de lipsa vitaminei B12, se poate combate cu ajutorul suplimentelor alimentare. In unele cazuri, medicul poate recomanda injectii cu vitamina B12, daca aceasta nu este absorbita corespunzator in tractul digestiv.

In plus, poate fi recomandata o alimentatie bogata in vitamine, minerale si alti nutrienti. Daca este vorba de anemie severa, medicul poate apela la injectii speciale care favorizeaza cresterea numarului de celule rosii produse de maduva osoasa. Daca apar sangerari, poate fi recomandata transfuzia de sange.

Cum poate fi prevenita anemia

In timp ce unele tipuri de anemie nu pot fi prevenite, anemia feripriva si cea cauzata de carenta de vitamine simptomele pot fi ameliorate printr-o alimentatie corespunzatoare. Pentru a produce hemoglobina si celule rosii, organismul are nevoie de fier, vitamina B12, acid folic si alti nutrienti.

Bineinteles, dozele recomandate de vitamine si fier difera in functie de varsta si de sex. Astfel, femeile au mai mare nevoie de fier si acid folic spre deosebire de barbati, deoarece nivelul de fier poate scadea pe durata menstruatiei, in timpul sarcinii si al alaptarii.

Conform Institului National de Sanatate din America, doza zilnica de fier recomandata pentru femeile cu varsta curpinsa intre 19 si 50 de ani este de 18 miligrame, iar pentru barbatii din acelasi interval de varsta este de numai 8 miligrame.

Pe perioada sarcinii, necesarul zilnic de fier creste la 27 de miligrame, in timp ce femeile care alapteaza au nevoie de doar 9 miligrame de fier pe zi. In schimb, femeile si barbatii cu varsta peste 50 de ani au nevoie de 8 miligrame de fier zilnic.

Cantitatea recomandata de fier poate fi obtinuta prin alimentatie sau prin suplimente alimentare pe baza de fier. Printre alimentele bogate in fier se numara ficatul (pui, porc, vita), branza tofu, ouale, cajuul, legumele cu frunze verzi, carnea rosie, fructele de mare, spanacul, nucile, mazarea si ovazul.

Doza necesara de acid folic pentru femeile si barbatii cu varsta peste 14 ani este de 400 de micrograme pe zi. Pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, doza recomandata de acid folic este de 600 de micrograme pe zi, respectiv de 500 de micrograme pe zi. Surse bogate de acid folic sunt ficatul de vita, sparanghelul si lintea.

Doza zilnica de vitamina B12 recomandata pentru adulti este de 2,4 micrograme. Adolescentii si femeile insarcinate au nevoie de 2,6 micrograme de vitamina B12 pe zi, in timp ce femeile care alapteaza au nevoie de 2,8 micrograme pe zi. Surse bogate de vitamina B12 sunt ficatul de vita, pestele, puiul, ouale si produsele lactate.

Un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata, bogata in fier, vitamina B12 si acid folic, pot ajuta la prevenirea celor mai comune tipuri de anemie, precum anemia feripriva. Totodata, este important un consult medical periodic, pentru a remedia din timp alte forme de anemie mai severe.


Bibliografie:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105608/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2263/
3.https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hemoglobin-test/about/pac-20385075
4.https://www.who.int/vmnis/anaemia/prevalence/summary/anaemia_data_status_t2/en/
5.https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
6.https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • 118 ml (gust de f...
    Pret obisnuit
    109,00 lei
  • Pret obisnuit
    165,00 lei
  • 30 tablete cu eli...
    Pret obisnuit
    55,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare