Ceaiul negru: istorie, tipuri si arome, proprietati si beneficii

Ceaiul negru: istorie, tipuri si arome, proprietati si beneficii

Ceaiul negru este consumat zilnic de sute de milioane de oameni din toate tarile pentru calitatile sale racoritoare, energizante, benefice pentru organism, dar si pentru gustul intens si aromat.

Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura in intreaga lume, dupa apa: aproximativ 3 miliarde de oameni beau ceai regulat, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a ONU.

Ceaiul negru este cel mai cautat sortiment pe glob, iar cererea este in crestere si oglindeste productia: specialistii prognozeaza ca, pana in 2027, productia de ceai negru va atinge 4,4 milioane de tone anual, cu cea mai mare cantitate provenind din Kenya, desi ceaiul este originar din China. Paradoxal, potrivit statisticilor, tara care consuma cea mai mare cantitate de ceai pe cap de locuitor nu este Marea Britanie, nici India, nici China, ci... Turcia.

In 2017, turcii au consumat, in medie, nu mai putin de 3,1 kilograme de ceai pe cap de locuitor. In ciuda beneficiilor pe care le are ceaiul, Romania este la coada clasamentului, cu doar 72,5 grame de ceai consumat in medie, anual, de fiecare roman.

Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre ceaiul negru, de la istorie la beneficii si la cum se prepara o ceasca perfecta de ceai negru.

Istoria ceaiului negru

Bautura obtinuta din frunzele de ceai are radacini adanc infipte in legendele Chinei. Se spune ca legendarul imparat chinez Shennong astepta sa se raceasca un bol cu apa fierbinte, cand o pala de vant a aruncat cateva frunze de ceai in apa clocotita, schimbandu-i gustul si coloritul. Potrivit legendei, aceasta intamplare avea loc in anul 2737 i.Hr.

Primele dovezi concrete legate de consumul de ceai dateaza din secolul II i.Hr. Cuvantul care denumeste ceaiul in dialectul mandarin, cha, apare pentru prima oara abia in secolul X d.Hr., asa ca este dificil de stabilit o data concreta. Ceaiul negru apare chiar mai tarziu, tot in China, intr-o zona muntoasa numita Lapsang. Arbustii de ceai se numeau Suchong si din alaturarea celor doua nume a aparut prima varietate cunoscuta de ceai negru: Lapsang Suchong.

Ceaiul negru in Europa

In Occident, ceaiul este mentionat pentru prima oara in 1285, in scrierile exploratorului venetian Marco Polo. Abia la inceputul secolului al XVII-lea, Compania Olandeza a Indiilor de Est aduce frunze de ceai verde pentru prima oara in Europa. Planta este comercializata in principal in farmacii si este promovata ca planta medicinala. In urmatorii 200 de ani, ceaiul devine a doua cea mai consumata bautura in Occident, surclasand cafeaua.

Citeste si: Ceaiul verde si beneficiile sale pentru sanatatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandata

Cum este produs ceaiul negru

Si ceaiul verde, si ceaiul negru provin din frunzele aceleiasi plante: Camellia Sinensis, arbustul de ceai. Diferentele de culoare, de arome si de compusi chimici apar in functie de modul in care sunt procesate frunzele de ceai dupa cules.

culturi de ceaiCeaiul verde este procesat din frunze care au fost oparite si uscate imediat dupa recoltare, in timp ce procedeul de fabricare a ceaiului negru este mai complex si implica mai multe etape, intre care macinarea si oxidarea sunt printre cele mai importante si dau aroma finala a ceaiului negru.

Un alt lucru important atunci cand vine vorba despre aroma si intensitatea unui ceai negru este momentul in care au fost culese frunzele.

Unele plantatii de ceai sunt recoltate doar o data pe an, in timp ce altele pot fi culese pe parcursul a doua sau trei sezoane. In alte cazuri, culesul se imparte in doua recolte, una principala in primavara si alta, secundara, la sfarsitul verii sau chiar in toamna. Momentul din an in care a fost cules un sortiment de ceai spune multe despre aroma si savoarea lui, mai ales cand este vorba despre ceaiul negru.

Etapele procesarii frunzelor de ceai

Odata ce planta de ceai a ajuns la maturitate, frunzele ei pot fi recoltate de-a lungul a mai multi ani. Momentul ales pentru recoltare este extrem de important: culesul incepe neaparat atunci cand frunzele de ceai au atins dimensiunile potrivite, cand sunt suficient de mature, dar nu imbatranite. Pentru ceaiurile negre de calitate superioara se recolteaza doar primele doua frunze ale plantei, impreuna cu mugurele din varful ramurii.

1. Culesul frunzelor de ceai

culesul frunzelor de ceai

Ceaiul este cules de mana, pe parcursul mai multor luni: doar frunzele tinere din varful plantei sunt culese la un moment dat. Acest mod de recoltare se poate intinde de-a lungul intregului an, in functie de regiune. In India, sudul Chinei, Indonezia si Sri Lanka, de exemplu, ceaiul este cules de-a lungul intregului an. In regiunile de nord ale Chinei, culesul dureaza din aprilie pana in septembrie.

Un alt pas important care are loc in aceasta etapa este sortarea frunzelor de ceai premium. Acestea sunt culese exclusiv manual si vor fi utilizate in productia ceaiurilor negre de cea mai buna calitate.

2. Ofilirea frunzelor

A doua etapa a procesarii ceaiului negru este ofilirea lor. Acest lucru se obtine fie prin lasarea in aer liber pana la 18 ore, fie, mai rapid, prin directionarea unui jet de aer cald asupra frunzelor sau amplasarea lor intr-un tunel de aer. Procedeul ajuta la reducerea continutului de apa din planta. Tot acum, taninii si uleiurile esentiale ies la suprafata frunzei, iar aroma ceaiului incepe sa se dezvolte.

3. Rostogolirea sau macerarea frunzelor de ceai

Rostogolirea sau macerarea frunzelor de ceai

Odata ce au fost sortate, frunzele de ceai sunt introduse in cilindri speciali, unde sunt rostogolite timp de cateva zeci de minute sau chiar mai mult, in functie de particularitatile producatorului, de metoda de procesare sau de calitatea ceaiului. Aceasta procedura are rolul de a sparge peretii celulari ai plantei si de a elibera uleiurile esentiale si enzimele din compozitie, care vor da ceaiului negru aroma sa distincta.

In aceasta etapa apar primele diferentieri intre metoda de prelucrare industriala si cea traditionala a ceaiului. Cele doua metode sunt metoda ortodoxa (traditionala) si metoda industriala sau metoda CTC (in engleza ”crush, tear, curl” - in traducere „zdrobeste, rupe, rasuceste”). Iata care sunt particularitatile fiecareia:

- Metoda ortodoxa sau traditionala

In trecut, metoda ortodoxa era cea mai dificila metoda de prelucrare a ceaiului. Aceasta metoda utilizeaza prese sau cilindri speciali, actionati manual, care preseaza si rasucesc frunzele de ceai.

Pe masura ce frunzele de ceai trec prin masa de rulare, peretii celulari ai plantei se rup, uleiurile esentiale ale ceaiului intra in contact cu aerul si incepe procesul de oxidare. In plus, presiunea la care sunt supuse frunzele de ceai in presa sau in cilindri accelereaza procesele chimice.

Dupa aproximativ o jumatate de ora sau o ora de presare si rulare, frunzele de ceai sunt scoase din prese si cernute. Acest pas ajuta la separarea bucatilor de frunze in functie de marimea lor. Sitele folosite au perforatii de diferite marimi, care ajuta la impartirea corecta a frunzelor rupte de ceai.

In acest moment are loc o noua sortare a ceaiului: bucatile de dimensiuni mai mari trec la etapa urmatoare, cea de oxidare, in timp ce frunzele de ceai de calitate slaba intra din nou in procesul de presare si macerare.

- Metoda industriala (CTC)

Metoda industriala cuprinde toate etapele metodei traditionale, insa procesarea are loc pe linia de productie si este mult mai rapida. Frunzele sunt presate pentru aproximativ o jumatate de ora, apoi intra in masini industriale rotative care le maruntesc, le taie si le rasucesc intr-un timp mult mai scurt.

Ceaiul negru produs prin metoda industriala are un gust intens, puternic si astringent, usor amar si de culoare inchisa, in timp ce metoda traditionala ofera o paleta mai larga de gusturi, culori variate si note subtile.

4. Oxidarea ceaiului

Pasul urmator este oxidarea frunzelor de ceai, un proces care are loc intr-un mediu controlat de temperatura si de umiditate. Procedura mai este numita in mod gresit si „fermentare”. In timpul oxidarii, aerul interactioneaza cu enzimele expuse, iar culoarea frunzelor devine rosiatica sau maronie. Acum se dezvolta aromele produsului final, iar timpul de oxidare variaza de la un sortiment la altul.

Oxidarea propriu-zisa are loc in loturi lasate pentru o anumita perioada in conditii verificate de temperatura si umezeala. Pentru ca procesul de oxidare incepe inca din faza de rostogolire a frunzelor de ceai, durata oxidarii este foarte importanta pentru calitatea produsului final.

5. Uscarea ceaiului

Uscarea ceaiului are mai multe roluri, la fel de importante: pe de o parte opreste procedura de oxidare la momentul potrivit, scade continutul de apa sub 3% si stabileste aroma finala a ceaiului.

Uscarea ceaiului

Uscarea se poate face prin nenumarate metode: prin uscare la soare, prin prajire sau prin incalzire in cuptoare speciale, care este cmetoda cel mai des intalnita.

6. Sortarea frunzelor de ceai

La finalul etapei de uscare, ceaiul trece printr-o noua etapa de sortare. Cele mai bune frunze, in functie de lungime si de grosimea lor, formeaza ceaiurile negre de calitate superioara, in timp ce frunzele rupte si praful (frunze macinate marunt) sunt la randul lor separate si vor fi utilizate pentru crearea unor sortimente de ceaiuri de calitate mai slaba.

7. Ambalarea ceaiului negru

Este ultima etapa din intregul proces. In functie de calitatea frunzelor de ceai, acesta este impartit intr-unul dintre cele patru grade existente:

  • frunze integrale (orange pekoe) - este ceaiul negru de cea mai buna calitate, care contine doar frunze intregi de o anumita dimensiune. Este comercializat indeosebi in cutii sau vrac.
  • frunze rupte - atunci cand frunzele de calitate superioara sunt rupte pentru a fi comercializate in pliculete sau in saculeti, acestea primesc numele de broken orange pekoe;
  • bucati faramitate de frunze - acestea sunt, de fapt, resturile ramase in urma prelucrarii frunzelor de ceai de calitate superioara. Sunt folosite in special pentru comercializarea sub forma de pliculete de ceai.
  • praful de ceai - este vorba despre particulele de dimensiuni mici ramase in urma procesarii ceaiului de calitate superioara. Praful de ceai poate fi comercializat in pliculete sau utilizat in fabricarea unor produse pe baza de ceai, cum ar fi cosmeticele.

Regiuni celebre pentru ceaiul negru

Ceaiul negru poate fi categorisit, la modul general, in functie de locul de provenienta. Zonele diferite de recoltare produc ceaiuri negre cu arome diferite, datorate in primul rand conditiilor climaterice si particularitatilor solului. Iata principalele regiuni de productie a ceaiului negru si aromele specifice fiecarei zone in parte.

Ceylon (Sri Lanka) - ceaiul negru de Ceylon este considerat cel mai pur si cel mai savuros ceai negru din lume. Plantatiile de ceai sunt foarte extinse pe teritoriul insulei si variaza in altitudine, ceea ce da o aroma diferita si ceaiului obtinut: cel din zonele mai joase e considerat mai tare, iar cel din zonele inalte e cunoscut pentru aroma puternica si bogata.

regiuni celebre pentru ceai

Assam (India) - ceaiul produs in zonele joase ale acestei regiuni din India este robust, tare si are o aroma distincta.

Darjeeling (India) - are o aroma delicata si fructata, cu tonuri florale. Este des intalnit in combinatie cu alte tipuri de ceai - verde si oolong fiind cel mai des intalnite -, desi este clasificat in continuare ca ceai negru.

Nilgiri (India) - este un ceai intens, aromat si parfumat, obtinut din plantatiile de ceai din regiunile indiene Karnataka, Kerala si Tamil Nadu.

Keemun (China) - ceaiul recoltat din aceasta regiune din China este recunoscut pentru aroma sa fructata, cu note florale si tonuri care amintesc de prunele uscate si de parfumul pinului.

Yunnan (China) - aceasta regiune este cunoscuta pentru ceaiul negru de calitate superioara produs aici. Principala diferenta dintre ceaiul de Yunnan si alte ceaiuri negre chinezesti este cantitatea de muguri de frunze fine prezenta in ceaiul uscat. Aroma lui este dulce, blanda si fara astringenta.

Tipuri si arome de ceai negru

Pe langa locul de provenienta, ceaiul negru mai poate fi identificat si in functie de modul in care a fost procesat ceaiul, dar si de plantele si aromele care au fost adaugate:

  • Lapsang Suchong - este o varietate de ceai negru obtinut prin uscarea frunzelor de ceai deasupra unui foc de lemn de pin, ceea ce adauga ceaiului note profunde, de fum.
  • Earl Grey - este o varietate de ceai negru a carui aroma a fost imbunatatita cu lamaie sau cu ulei de bergamota (un soi de portocala specifica Italiei si Frantei).
  • Masala Chai - este un ceai negru aromatizat cu un amestec de plante si ierburi specifice subcontinentului indian.
  • Rose Black Tea - o varietate de ceai negru de Ceylon in care au fost amestecate petale de trandafir. Aroma este puternica si dulce, specifica ceaiului de Ceylon.
  • Lichee Black - este un ceai negru puternic, dulce si fructat, obtinut prin adaugarea de coji de lychee, un fruct tropical specific Asiei.

Pe piata sunt comercializate mult mai multe tipuri de ceai negru. Cele mai populare sunt, de fapt, amestecuri de ceai negru din diferite zone. De exemplu, English Breakfast este un tip de ceai negru foarte popular in Marea Britanie, provenit din Assam, Ceylon si Kenya.

Proprietatile ceaiului negru

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul medical Current Pharmaceutical Design, ceaiul negru contine nenumarate substante si compusi chimici benefici pentru organismul uman, cum ar fi teaflavini si tearubigini. Pe langa acestia, in ceai se mai gasesc:

  • alcaloizi (cafeina, teofilina si teobromina)
  • polifenoli
  • vitamine (B1, B2, C, PP, K)
  • aminoacizi
  • carbohidrati
  • proteine
  • clorofila
  • fluor
  • aluminiu
  • minerale
  • compusi organici volatili

Beneficiile ceaiului negru

Ceaiul negru este recunoscut pentru beneficiile asupra organismului, cu nenumarate studii care atesta efectele sale pozitive asupra starii generale de sanatate, dar si pentru ajutorul pe care il ofera in prevenirea sau combaterea unor probleme medicale grave si des intalnite. Iata care sunt principalele proprietati ale ceaiului negru:

Imbunatateste starea generala de sanatate

Polifenolii au un efect antioxidant si astfel ajuta la contracararea radicalilor liberi, potrivit unui studiu publicat in Pharmacognosy Review. Radicalii liberi sunt molecule care pot afecta sanatatea prin faptul ca ataca, modifica si chiar distrug celulele corpului uman.

Un alt efect benefic al ceaiului negru este dat de taninii pe care acesta ii contine. Potrivit unui studiu publicat in revista Science, taninii ajuta organismul sa contracareze virusurile care produc gripa, dar si dizenteria sau hepatita.

Stimuleaza activitatea cerebrala

Ceaiul negru contine cafeina si un aminoacid numit L-teanina, care poate sa stimuleze capacitatea de atentie si vigilenta. Potrivit unui studiu publicat de Nutrition Reviews, L-teanina stimuleaza si activitatea undelor alfa in creier, ceea ce da o stare de relaxare si imbunatateste concentrarea.

Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange

Mai multi compusi din ceaiul negru au efecte favorabile asupra modului in care corpul uman produce si foloseste insulina. Printre acesti compusi, cel mai important este galatul de epigalocatechina, potrivit unui studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Un alt studiu, aparut in Journal of Functional Foods, a stabilit ca ceaiul negru contribuie la mentinerea unui nivel redus de zahar in sange si imbunatateste modul in care corpul uman metabolizeaza zaharul.

Poate reduce riscul aparitiei accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este a doua cauza de deces la nivel mondial, insa este si una dintre afectiunile cerebrale care pot fi prevenite cu usurinta. Dieta echilibrata si exercitiile fizice pot contribui la reducerea riscului, iar ceaiul negru poate avea, la randul lui, efecte benefice.

Un studiu publicat in Annals of Epidemiology a monitorizat aproape 75.000 de oameni pe parcursul a 11 ani si a stabilit ca cei care consumau patru sau mai multe cesti de ceai negru pe zi aveau un risc de accident vascular cerebral mai redus cu 32% fata de cei care nu consumau ceai deloc.

Previne afectiunile cardiovasculare

Hipertensiunea este una dintre cele mai comune probleme cardiace, cu aproape un miliard de oameni afectati in intreaga lume. Potrivit unui studiu publicat de American Medical Association, ceaiul negru poate contribui la reducerea tensiunii.

Rezultatele studiului au aratat ca pacientii care au consumat cate trei cesti de ceai negru pe parcursul a sase luni au inregistrat o reducere semnificativa a tensiunii sistolice si diastolice.

Un alt studiu, publicat in European Journal of Clinical Nutrition, a aratat ca persoanele care consuma cel putin trei cesti de ceai negru pe zi prezinta un risc cu 11% mai redus de aparitie a bolii coronariene.

Contribuie la reducerea colesterolului „rau”

beneficii ale ceaiului negru

Colesterolul „rau” (LDL, sau lipoproteinele cu densitate joasa) este responsabil pentru unele dintre cel mai des intalnite probleme medicale, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Un studiu aparut in Journal of Nutrition a concluzionat ca ceaiul negru reduce nivelul de colesterol total si de colesterol „rau” in cazul pacientilor cu risc crescut de boala coronariana, accident vascular cerebral sau obezitate.

Alte beneficii ale ceaiului negru

  • Regenereaza pielea si ajuta la cicatrizarea arsurilor - ceaiul negru este bogat in vitaminele B2, C, E, dar si in zinc, potasiu si magneziu, o combinatie de minerale si vitamine care intinereste pielea si ajuta in cazurile de arsuri solare si inflamatii.
  • Ajuta la intarirea sistemului osos - un studiu aparut in Europe PMC a stabilit ca unul dintre antioxidantii din ceaiul negru - teaflavina-3 - poate preveni pierderea densitatii oaselor, in special la pacientii cu osteoporoza.
  • Imbunatateste sanatatea orala - un studiu publicat in Jurnalul Societatii Americane de Microbiologie a demonstrat ca ceaiul negru ajuta la combaterea tartrului si ataca bacteriile care duc la aparitia cariilor.
  • Combate stresul - o ceasca sau doua de ceai negru ajuta la eliminarea efectelor neplacute ale stresului, potrivit unui studiu elaborat de cercetatorii de la University College London.

Cum se prepara o ceasca de ceai negru

preparearea ceaiului negru

Pentru a prepara o ceasca de ceai negru dupa toate rigorile artei, ai nevoie doar de o ceasca, un ceainic, o farfuriuta, un termometru (pentru a fierbe apa la temperatura ideala de 80-90 de grade Celsius) si, eventual, de un infuzor.

Este recomandat sa nu prepari dintr-odata o cantitate mai mare de ceai, pentru ca lichidul trebuie consumat atunci. Daca este lasat sa se raceasca, isi va pierde mult din arome. Iata ingredientele si cum se prepara ceasca perfecta de ceai negru:

Ingrediente

  • 180-200 de mililitri de apa
  • Un plic piramidal de ceai negru sau 2-3 grame de frunze
  • optional: lapte sau lamaie, zahar sau alt indulcitor, in functie de preferinte

Preparare pas cu pas

  1. Pune apa intr-un ceainic si las-o pe foc pana incepe sa clocoteasca.
  2. Preincalzeste ceasca de ceai: pune putina apa clocotita in ceasca, las-o pentru cateva secunde, pana cand ceasca s-a incalzit, apoi goleste-o.
  3. Pregateste un plic piramidal de ceai, care cantareste deja cantitatea optima de ceai negru. Alternativ, poti cantari 2-3 grame de frunze de ceai cu ajutorul unui cantar de bucatarie.
  4. Pune frunzele de ceai in ceasca. Le poti aseza direct in apa sau poti folosi un infuzor.
  5. Toarna apa fierbinte peste frunzele de ceai sau plicul de ceai si acopera totul cu o farfurie mica.
  6. Lasa ceaiul sa infuzeze timp de aproximativ trei-cinci minute. Poti gusta ceaiul dupa primele trei minute, pana cand intensitatea aromei este pe gustul tau.
  7. Cand ceaiul este gata, scoate infuzorul sau strecoara ceaiul ca sa-l separi de frunze.
  8. Adauga lapte, lamaie sau indulcitori. Acest ultim pas este optional, in functie de gusturi.

Ceaiul negru in dieta

Compusii chimici din compozitia ceaiului negru au nenumarate roluri benefice asupra organismului uman, dar nu trebuie neglijat nici rolul pe care il are aceasta licoare in diete si sprijinul pe care il ofera in controlul greutatii. Iata cele trei moduri de baza in care ceaiul negru actioneaza:

  • Polifenolii din ceaiul negru ajuta sistemul digestiv sa se mentina sanatos prin faptul ca incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune din tractul intestinal, in timp ce inhiba dezvoltarea bacteriilor periculoase, cum ar fi Salmonella. Un studiu publicat in European Journal of Nutrition arata ca ceaiul negru contribuie astfel la o sanatate generala mai buna si sustine pierderea in greutate.
  • Flavonoizii sunt antioxidanti care se formeaza in timpul procesului de oxidare la care sunt supuse frunzele de ceai in timpul procesarii. Din acest motiv, sunt diferiti fata de cei din ceaiul verde. Acesti compusi chimici ajuta la reducerea nivelului de trigliceride din organism si au un efect benefic in prevenirea obezitatii.
  • Mai mult decat orice, ceaiul negru este un inlocuitor ideal pentru bauturile carbogazoase sau de alt tip care contin cantitati ridicate de calorii si zaharuri. O cana de ceai negru contine o cantitate neglijabila de calorii - aproximativ doua calorii -, nu contine grasimi saturate si nici colesterol, ceea ce il face bautura ideala pe parcursul oricarei diete.

Cantitatea recomandata pentru consum zilnic

Specialistii sunt de parere ca ceaiul, in general, este o bautura care nu implica riscuri majore pentru consumatori. Asta nu inseamna ca putem bea oricate cesti de ceai in fiecare zi. Efectele secundare pe care le poate produce consumul excesiv de ceai negru sunt cauzate in principal de cafeina, substanta activa care se regaseste in mod obisnuit in cafea.

O cana de ceai negru contine intre 42 si 72 de miligrame de cafeina, adica aproape jumatate din cantitatea de cafeina dintr-o cana cu aceeasi cantitate de cafea neagra, potrivit Institutului Linus Pauling de la Universitatea din Oregon. In aceste conditii, consumul a mai mult de cinci cani de ceai negru pe zi poate sa provoace un exces de cafeina in corp si poate duce la o serie de efecte secundare si reactii adverse.

Riscurile consumului excesiv de ceai negru

La fel ca in cazul altor alimente, si consumul excesiv de ceai negru implica o serie de riscuri si efecte secundare. Printre acestea se numara:

  • Anxietate si probleme cu somnul
  • Dureri de cap
  • Aritmie (batai neregulate ale inimii)
  • Stari de greata si vasaturi
  • Stare de nervozitate
  • Tremuraturi
  • Respiratie accelerata

De asemenea, pe langa consumul excesiv, evita sa combini ceaiul negru cu alte alimente sau bauturi care contin cafeina, pentru ca pot sa apara probleme grave de sanatate. Printre acestea sunt hipertensiunea arteriala, pulsul oscilant, convulsiile sau chiar lesinul.

Ceaiul negru poate sa interactioneze si cu unele medicamente, asa ca e recomandat sa il informezi pe medicul tau daca obisnuiesti sa consumi ceai negru, inainte sa-ti prescrie orice fel de medicament.

La final, pe langa toate beneficiile pe care le ofera consumul de ceai negru si orice motiv ai avea ca sa-ti prepari o ceasca aburinda, un lucru ramane esential: aroma intensa a unei bauturi care a traversat milenii de istorie. Te va ajuta sa-ti mentii si sa-ti imbunatatesti starea de sanatate si este cel mai bun inlocuitor pentru orice bautura de pe aceasta lume - in afara de apa, bineinteles.

Sursa foto: Shutterstock

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare