📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Ceaiul verde si beneficiile sale pentru sanatatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandata

Ceaiul verde si beneficiile sale pentru sanatatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandata

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti benefici pentru sanatatea organismului, fiind ideal pentru curele de detoxifiere.

DESPRE CEAIUL VERDE - ORIGINE, PRELUCRARE SI TIPURI DE CEAI VERDE

Ceaiul verde este obtinut din planta Camelia Sinensis si isi are originea in China, iar in prezent, tarile in care se cultiva cu preponderenta ceai verde sunt China, India si alte state din Asia de Est.

Numele ceaiului provine de la faptul ca frunzele isi pastreaza nuanta de verde atunci cand sunt preparate termic. Motivul pentru care frunzele de ceai raman verzi este acela ca, in timpul prelucrarii, acestea nu oxideaza. Prin urmare, ceaiul verde isi pastreaza proprietatile antioxidante benefice pentru sanatatea organismului.

Istoria spune ca metoda de infuzare a ceaiului verde a aparut pentru prima data in anul 2737 i.Hr., in timpul domniei imparatului Shennong, o figura populara in mitologia chineza in domeniul agriculturii si medicinei. In timpul unei calatorii, cand imparatul Shennong si convoiul sau s-au oprit sa se odihneasca, o frunza de ceai verde a cazut in ceasca sa cu apa calda. Initial, acesta nu a observat ca apa si-a schimbat culoarea insa atunci cand a baut ceaiul i s-a parut ca este o bautura revigoranta si le-a cerut celor care il insoteau ca de acum inainte sa ii prepare aceasta bautura. Acest eveniment este mentionat in cartea “The Classics of Tea” a scriitorului Lu Yu si este important pentru istoria ceaiului verde, deoarece este prima data cand a fost consemnata prepararea si consumarea ceaiului, denumit „cha“.

Totodata, alti istorici sustin ca originea ceaiului verde dateaza de peste 3000 de ani, cand oamenii obisnuiau sa mestece frunzele de ceai fara sa le gateasca, in special populatia din Asia de Sud-Est. Mult mai tarziu acestia au inceput sa adauge mugurii si frunzele in apa fierbinte, pentru aromatizarea bauturilor.

Odata cu secolul al V-lea, in timpul Dinastiei Tang, obiceiul de a bea ceai a devenit o conventie sociala pe intreg teritoriul Chinei. Astfel, ceremoniile formale in care oamenii obisnuiau sa bea ceai au devenit parte din viata sociala a locuitorilor din China. In timpul Dinastiei Song, in secolul al XIII-lea, obiceiul de a bea ceai verde era nelipsit din activitatile de zi cu zi al oamenilor din China, la fel cum acest ritual a fost integrat in cultura britanica.

Epoca de aur a ceaiului verde incepe in timpul Dinastiei Ming, secolele XIII - XVII, cand imparatul Zhu Yanzhang anuleaza controlul guvernului asupra culturilor de ceai. Astfel, productia de ceai infloreste si apar noi metode de preparare a ceaiului verde. Este introdusa tehnica de prajire a frunzelor de ceai, care are rolul de a opri procesul de oxidare si care a ramas pana in ziua de azi una dintre principalele metode de obtinere a ceaiului verde.

Abia ceva mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, maestrii de ceai din Japonia au introdus si tehnica mecanica de infuzare a frunzelor deja procesate in apa fierbinte. Prin aceasta metoda a fost creat si ceaiul verde cunoscut sub denumirea de sencha.

In prezent, ceaiul verde de calitate este obtinut cu precadere prin prepararea la abur a frunzelor sau prajirea lor la wok la temperatura mare pentru o perioada scurta de timp.

PRELUCRAREA CEAIULUI VERDE

Prelucrarea in mod traditional a ceaiului verde are loc la inceputul primaverii. Metoda traditionala presupune recoltarea frunzelor de ceai, prepararea la abur, uscarea si rularea acestora:

  • Culesul frunzelor - recoltarea se face de catre culegatori experimentati, la primele ore ale diminetii, inainte ca soarele sa activeze principiile active din continutul frunzelor. Ruperea frunzelor trebuie facuta atunci cand temperaturile sunt scazute si inca se mai formeaza bruma pe frunze. Dupa recoltare, frunzele proaspete sunt imprastiate pe platouri din bambus si lasate la soare sau expuse la aer cald timp de una sau doua ore.
  • Prepararea la abur - pentru prevenirea oxidarii catechinelor si pentru mentinerea prospetimii frunzelor de ceai verde, acestea sunt preparate apoi la abur.
  • Uscarea si rularea frunzelor - ulterior, frunzele sunt rulate in diferite forme si lasate la uscat. Rularea ajuta la eliberarea uleiurilor naturale si a aromei in timpul infuzarii.

In China, frunzele de ceai verde sunt de obicei prajite in vase wok mari si apoi sunt rulate manual in diferite forme: rasucite, plate, ondulate. In Japonia, frunzele sunt preparate rapid la abur pe un platou din bambus asezat deasupra apei, putand fi apoi mai usor de modelat.

Prin prepararea traditionala, frunzele de ceai verde raman intregi si au o aroma mai bogata decat ceaiul verde preparat in mod industrial. De obicei, prin prepararea industriala, frunzele de ceai sunt maruntite, ceea ce face ca ceaiul sa fie astrigent si sa aiba o aroma usor amaruie. Din acest motiv, ceaiurile obtinute prin metoda traditionala au o aroma mai subtila si bogata, fiind un deliciu pentru simturi.

CEL MAI BUN CEAI VERDE - TIPURI DE CEAI VERDE

contradictii ceai verde

Exista mai multe tipuri de ceai verde care sunt obtinute prin preparare traditionala si care pastreaza aroma si calitatea frunzelor de ceai proaspete, iar cateva dintre aceste tipuri de ceai verde sunt urmatoarele:

  • Sencha - planta creste sub razele directe ale soarelui, iar frunzele sunt recoltate de indata ce au inverzit. Cel mai bun ceai verde de acest tip este considerat cel din prima recolta. Odata recoltate, frunzele ceai verde sunt preparate la abur, incepand cu cele mai tinere, care cresc la varful plantei. Ulterior, frunzele de ceai verde sunt lasate la uscat si apoi rulate. Acest proces ajuta la eliberarea aromei intense.
  • Gyokuro - procesul de obtinere a acestui tip de ceai este similar cu cel al ceaiului Sencha, cu exceptia faptului ca, inainte de recoltarea frunzelor, cu trei saptamani, plantele sunt ferite de razele de soare. Acest proces priveaza planta de fotosinteza si faciliteaza retinerea aminoacizilor puternic aromati care dau ceaiului Gyokuro un gust intens.
  • Tencha - procesul de obtinere a acestui tip de ceai verde este similar cu cel al ceaiului Gyokuro. Singura diferenta consta in faptul ca frunzele de ceai verde nu mai trec prin etapa de rulare.
  • Matcha - ceaiul Matcha este de fapt ceai Tencha, insa, la finalul procesului, frunzele sunt macinate pana este obtinuta o pudra fina.
  • Bancha - acest tip de ceai este obtinut din frunzele din cea de-a doua recolta, dupa prima recolta folosita pentru obtinerea ceaiului Sencha. De obicei, frunzele de ceai verde sunt recoltate in trei perioade diferite, in perioada iunie - octombrie.
  • Ceylon - acest sortiment de ceai verde este obtinut in cateva regiuni din Sri Lanka, iar, la finalul procesului de preparare, frunzele sunt rulate sau rasucite. Acest sortiment de ceai verde a inceput sa devina din ce in ce mai popular datorita calitatii culturilor de ceai din aceasta regiune. Spre deosebire de celelalte tipuri de ceai verde din China, ceaiul verde Ceylon este obtinut din frunze putin mai inchise la culoare, avand o aroma usor picanta si un gust subtil de nuci.

CE CONTINE CEAIUL VERDE - VALORILE NUTRITIVE SI BENEFICIILE CEAIULUI VERDE PENTRU SANATATE

Daca te-ai intrebat ce contine ceaiul verde, trebuie sa stii ca acesta, fiind obtinut din frunze neoxidate, are o cantitate mare de polifenoli, antioxidanti benefici pentru sanatatea organismului, dar si patru tipuri de substante derivate din catechine: epicatechina, epigalocatechina, epicatechina galat (ECG) si epigalocatechina-3-galat (EGCG). Mai exact, catechinele din ceai verde reprezinta un tip de compusi organici de natura polifenolica, cu proprietati antioxidante.

Valorile nutritionale ale ceaiului verde per 100 g sunt:

  • Proteine - 24.5 g
  • Fibre - 8.7 g
  • Calorii - 293 g
  • Grasimi - 2.8 g
  • Calciu - 327 mg
  • Fier - 24.3 mg
  • Sodiu - 50 mg
  • Fosfor - 313 mg
  • Magneziu - 1 mg
  • Mangan - 0.18 mg
  • Potasiu - 8 mg

Alti compusi care se gasesc in ceai verde sunt cafeina, L-teanina, fluorina, acidul folic, betacarotenul, flavonoidele si alcaloizi, precum teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina si adenina.

CE EFECTE ARE CEAIUL VERDE ASUPRA ORGANISMULUI

ceai matcha contraindicatii

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale persoanelor care isi doresc o dieta echilibrata este ce efecte are ceaiul verde asupra organismului. Printre beneficiile ceaiului verde se numara:

  • Are efect antioxidant - datorita continutului bogat de polifenoli, ceaiul verde ajuta la reducerea stresului oxidativ si a radicalilor liberi, care au efecte negative asupra sanatatii organismului. Totodata, ceaiul verde este ideal in curele de detoxifiere si slabire.
  • Participa la cresterea ratei de metabolizare a organismului - unele studii au aratat ca ceaiul verde favorizeaza arderea grasimilor si ajuta la mentinerea unei greutati optime.
  • Protejeaza sistemul cardiovascular - compusii din ceaiul verde, in special catechinele, protejeaza sistemul cardiovascular si scade riscul de aparitie a bolilor de inima.
  • Contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL - consumul de ceai verde, ca bautura sau sub forma de supliment alimentar, cu extract de ceai verde, ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Mai exact, scade nivelul de colesterol „rau” sau colesterol LDL din sange, dar si nivelul trigliceridelor.
  • Scade riscul de aparitie a diabetului de tip 2 - studiile au aratat ca ceaiul verde poate imbunatati sensibilitatea la insulina si reduce nivelul de glucoza din sange.
  • Imbunatateste functiile cerebrale - un studiu publicat de revista Psychopharmacology in anul 2014 a aratat ca ceaiul verde imbunatateste functiile cognitive ale creierului, in special capacitatea de memorare, atentia si viteza de reactie.
  • Amelioreaza unele boli de piele - ceaiul verde are proprietati antiinflamatorii si anticarcinogenice si poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, printre care psoriazis sau dermatita.
  • Imbunatateste sanatatea dentara - catechinele care sa gasesc in ceaiul verde ajuta la mentinerea sanatatii dentare. Mai exact, inhiba dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans si scade riscul de aparitie a cariilor sau caderea dintilor. In plus, ceaiul verde poate reduce respiratia urat mirositoare.

CEAIUL VERDE IN COSMETICA

Datorita continutului bogat in antioxidanti, extractul de ceai verde este un ingredient esential pentru produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii. Acesta protejeaza impotriva radicalilor liberi si are proprietati hidratante.

Cremele cu extract de ceai verde imbunatatesc retentia de apa care ajuta la mentinerea unei pieli hidratate.

CAND SE BEA CEAIUL VERDE - PREPARARE SI CONSUM

Ceaiul verde poate fi gasit sub forma de pliculete, pudra sau vrac si este usor de preparat, insa exista cateva aspecte importante legate de modul de preparare corecta. Ceaiul verde capata un gust amarui daca apa este prea fierbinte si este recomandat ca temperatura apei sa nu depaseasca 85 grade Celsius. Atunci cand preparam o cana de ceai verde e important ca apa sa nu inceapa sa clocoteasca.

Totodata, cu cat frunzele de ceai verde sunt lasate mai mult timp la infuzat, aroma ceaiului va fi mult mai intensa. Pentru ceaiul verde la plic sau vrac, timpul mediu pentru infuzie este de trei minute.

CEAIUL VERDE CU LAMAIE

Ceaiul verde cu lamaie este o bautura populara, care imbina antioxidantii naturali din planta cu elementele nutritive esentiale din fructul aromat. Bautura este saraca in calorii, fiind recomandata persoanelor care doresc sa-si mentina greutatea. Adaugarea de suc de lamaie in ceai verde creste nivelul de antioxidanti, flavonoide si alti fitonutrienti benefici pentru organism. In plus, lamaia contine vitamina C, cu proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, si imbunatateste gustul de ceai verde.

CAND ESTE RECOMANDAT CONSUMUL DE CEAI VERDE

Consumul de ceai verde este benefic pentru sanatatea organismului, dar si pentru persoanele care tin cura de slabire. Insa este important sa stim cand se bea ceaiul verde, in mod corect:

  • Nu trebuie consumat pe stomacul gol - ceaiul verde contine L-teanina, compus care poate creste nivelul de aciditate din stomac; nu este recomandat consumul dimineata pe stomacul gol.
  • Cu doua ore inainte si dupa mesele principale - ceaiul verde poate fi consumat intre mese si ajuta la cresterea absorbtiei de nutrienti.
  • Cu cel putin doua ore inainte de culcare - consumat seara, ceaiul verde chinezesc ajuta la reducerea nivelului de stres si imbunatateste somnul. Deoarece ceaiuri verzi contin cafeina, este recomandat un consum moderat deoarece poate duce la aparitia insomniei.

CE SE INTAMPLA DACA BEI CEAI VERDE ZILNIC

ceai verde de slabit

Daca te intereseaza ce se intampla daca bei ceai verde zilnic, trebuie sa stii ca acest lucru este posibil, in contextul unui regim alimentar sanatos si echilibrat. Acesta este, de altfel, factorul cheie pentru a beneficia de proprietatile ceaiului verde. Un consum moderat de ceai verde este sanatos pentru majoritatea oamenilor. In cazul anumitor persoane, totusi, dozele prea mari de ceai verde - peste trei cesti consumate zilnic - pot avea unele efecte negative, de exemplu, stare de anxietate, dureri de cap, tulburari digestive si de somn.

CAND SE BEA CEAIUL VERDE PENTRU A SLABI

Asa cum au demonstrat studiile, consumul de ceai verde este recomandat in dieta pentru persoanele care vor sa slabeasca. Cand se bea ceaiul verde pentru a slabi? Pentru ca efectele sa fie vizibile, este necesar sa efectuam exercitii fizice in mod regulat. Tocmai de aceea, consumul de ceai verde trebuie sa vina in completarea sportului si alimentatiei.

Totodata, pentru accelerarea procesului de slabire, ceaiul verde poate fi consumat inainte de culcare.

ALTE MODURI DE UTILIZARE A CEAIULUI VERDE

Pe langa infuziile cu ceai verde, acesta poate fi consumat si sub forma de supliment alimentar sau sub forma de capsule vegetale cu extract de ceai verde. Capsulele cu ceai verde pot fi consumate si de persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana.

CARE SUNT CONTRAINDICATIILE CONSUMULUI DE CEAI VERDE

Recomandarea de consum pentru adulti este de 2 sau 3 cani cu ceai verde pe zi.

Printre contraindicatii ceai verde se numara cazurile de probleme digestive, deficienta de fier, persoanelor care au toleranta scazuta la cafeina, sunt anemice, au probleme cu ficatul, persoanelor care administreaza medicatie antidepresiva, medicatie anticoagulanta sau antibiotice de tipul chinolonelor. Totodata, ceaiul verde nu este recomandat femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate, din cauza continutului de cafeina.

Riscurile consumului excesiv de ceai verde, adica mai mult de cinci cani de ceai verde pe zi, includ urmatoarele efecte secundare: diaree, dureri de cap, palpitatii sau aritmie, probleme digestive, cresterea tensiunii arteriale sau glaucom.

Sursa foto: Shutterstock, Freepik

Produse recomandate


  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    104,00 lei
  • cutie de aluminiu...
    Pret obisnuit
    113,00 lei
  • cutie cu 20 plicu...
    Pret obisnuit
    38,00 lei
  • cutie cu 20 plicu...
    Pret obisnuit
    38,00 lei

Urmatorul articol


2 comentarii

  • ion saghin

    Imi place descrierea completa si recomandarile de consum si preparare !

  • dragomir emilian

    foarte interesant

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare