DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Cum ne ajuta D–manoza in infectiile urinare

Cum ne ajuta D–manoza in infectiile urinare

Similare unor furtuni care vin rapid si neanuntate, infectiile urinare ne perturba atat starea de bine, dar si activitatile, pentru cel putin cateva zile. Acesta este momentul in care lucrurile incep sa se reconfigureze in jurul nostru si privim catre solutiile salvatoare. D-manoza este unul dintre ingredientele care, alaturi de tratamentul alopat prescris de medic, ne pot ajuta sa ne recuperam mai usor atunci cand ne confruntam cu un episod de infectie urinara.

Cuprins:

Ce este D-manoza?

D-Manoza este unul dintre ingredientele noi in abordarea integrativa a infectiilor urinare. Aceasta este un tip de zahar, inrudit cu glucoza si fructoza. D-Manoza este forma biologic activa a manozei, un monomer al zaharului, care are o structura foarte asemanatoare glucozei, insa este mult mai greu metabolizat de organism si nu determina o crestere a glicemiei.

Manoza se gaseste in mod natural in lemnul anumitor rasinoase, in fructe ca merisorul, agrise, afine, coacaze, precum si in legume ca fasolea verde, broccoli, vinetele, algele, ciupercile shiitake.[1]

D–manoza participa la o multitudine de procese celulare, spre deosebire de restul zaharidelor de baza. Numeroase studii biochimice descriu rolul D–manozei in comunicarea intre celule, in inhibarea cresterii celulelor tumorale si in protectia in infectiile parazitare, bacteriene, virale si fungice, avand si un rol important in remodelarea tesuturilor. Aceasta mai este implicata in productia citokinelor, substante de natura proteica implicate in procesul de raspuns al sistemului imunitar.

D–manoza se absoarbe in proportie de 90% la nivelul intestinului subtire, insa viteza de absorbtie este de 8 ori mai mica decat cea a glucozei. Aceasta trece direct in fluxul sangvin, nu se transforma in glicogen si nici nu se stocheaza la nivelul ficatului. Datorita acestui fapt, cea mai mare parte a D-manozei ajunge la nivelul rinichilor, unde, prin procesul de filtrare glomerurala, intra in compozitia urinei.

Ingredientul este interesant si pentru ca nu determina perturbari la nivelul florei intestinale si nici nu duce la aparitia unor tulpini rezistente la tratament, motiv pentru care este din ce in ce mai utilizata in infectiile de tract urinar.

Relatia dintre D-manoza si infectiile urinare

D-manoza

In aparitia infectiilor urinare sunt implicate specii de agenti patogeni gram negativi ca Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Pseudomonas aeruginosa, Serratia spp., dar si microorganisme gram pozitive care includ grupul streptococilor B, Enterococcus spp. si Staphylococcus aureus; dintre acestea Escherichia coli uropatogena (UPEC) are cea mai ridicata prevalenta (70-90%).[2]

In infectiile urinare, D-manoza ajuta la inhibarea aderarii bacteriei E Coli. Procesul se realizeaza prin doua mecanisme care presupun, pe de o parte, blocarea fimbriilor de tip 1, iar, pe de alta parte, blocarea fimbriilor de tip P. Bacteria E coli are capacitatea de a adera prin aceste formatiuni filamentoase, numite fimbrii sau pili.[3]

  • Blocarea fimbriilor de tip 1

In momentul instalarii infectiei, aderarea initiala a bacteriilor la epiteliul vezicii urinare se realizeaza preponderent prin intermediul fimbriilor de tip 1. Tulpinile uropatogene E. coli cu fimbrii manozosensibile formeaza complexe stabile cu D–manoza din urina ceea ce impiedica procesul de adeziune a acestora la epiteliul tractului urinar, fapt care duce la eliminarea agentului patogen prin urina.

  • Blocarea fimbriilor de tip P

Proantocianidinele de tip A din extractul de merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) actioneaza inca din prima faza de aderare a Escherichiei coli, se leaga de fimbriile de tip P si impiedica astfel aderarea acestora la celulele epiteliale, determinand aparitia modificarilor morfologice ale tulpinilor de Escherichia coli (prelungirea celulelor bacteriene, scurtarea si pierderea de fimbrii).

D-manoza ajuta la reducerea infectiilor urinare recurente

Pornind de la ipoteza potrivit careia administrarea preventiva a D-manozei poate reduce episoadele infectioase urinare, un grup de cercetatori a urmarit timp de 6 luni eficienta substantei asupra unui grup de paciente cu infectii urinare recurente. Studiul a cuprins un lot format din 308 femei, dintre care 103 au fost tratate cu D-manoza - 200mg/zi, 103 au fost tratate cu antibiotic (nitrofurantoina) - 50mg/zi si 102 nu au urmat nicio forma de profilaxie. Dupa 6 luni de tratament, s-a observat ca 85% dintre femeile carora li s-a administrat D-manoza nu au prezentat recurente, cele care au urmat tratamentul cu antibiotice n-au mai contractat boala in proportie de 79.6%, in timp ce doar la 39,2% dintre femeile fara profilaxie nu au mai aparut infectii urinare.[4]

Merisorul potenteaza actiunea D-manozei

suc de merisoare

Merisorul este o planta medicinala cu traditie, fiind intens folosita de indienii nord-americani in tratamentul diverselor afectiuni. In secolul al 18-lea merisorul se cultiva pe suprafete intinse in cateva state din USA si Canada. Datorita efectelor benefice ale merisorului in scorbut, in secolul al 19-lea, aceasta planta a inceput sa fie cultivata si in Europa, in special in Germania si Regatul Unit al Marii Britanii.

Fructele de merisor contin substante bioactive ca: flavonoide, antocianidine, acizi fenolici, taninuri, resveratrol, vitamina C, saruri minerale etc.
In anul 2004, Agentia Franceza pentru Securitatea Sanitara a Alimentelor (AFSSA) a recunoscut oficial ca merisoarele consumate sub forma de suc concentrat sau pulbere contribuie la diminuarea fixarii bacteriilor E. coli pe peretii cailor urinare.[5]
Un studiu realizat in Finlanda, a demonstrat ca merisorul, administrat de 5 ori pe saptamana (50ml de 3 ori/saptamana), vreme de cel putin 3 luni, duce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene, in cazul a 150 de femei diagnosticate cu infectii urinare cauzate de Escherichia coli.[6]

D-manoza - efecte secundare si interactiuni

D-manoza este disponibila ca supliment alimentar sub forma de pudra sau tablete. In general, se recomanda o cantitate de 2.000 de miligrame (2 g) de pudra de D-manoza sub forma de capsule sau pulbere dizolvata in apa, administrata de doua ori pe zi, insa este recomandat sa se ceara si sfatul medicului specialist, in prealabil. 

Administrata pe termen lung, in cantitati importante, D-manoza nu a fost asociata cu efecte secundare, fiind, in general, bine tolerata de adulti si copii. Nefiind asimilata in organism si fiind eliminata prin urina, D-manoza este recomandata inclusiv persoanelor care sufera de diabet. Totuși, femeilor insarcinate si celor care alapteaza li se recomanda sa ceara sfatul medicului inainte de un tratament cu D-manoza.

Sursa foto: Freepik

 

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    78,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare