15% reducere la comenzi de minim 200 de lei!

Caderea parului, un inamic al frumusetii. Cauze si remedii

Caderea parului, un inamic al frumusetii. Cauze si remedii

Caderea parului este o problema cu care se confrunta atat barbatii, cat si femeile. Cand factorul ereditar si ingrijire necorespunzatoare ies din discutie, pierderea unui numar mare de fire de par ne poate oferi informatii despre starea organismului.

Cuprins:

Informatii generale despre caderea parului

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, o persoana pierde zilnic, in medie, intre 50 si 100 de fire de par, cel mai adesea in timpul dusului, uscarii sau perierii parului. Caderea parului este, asadar, un proces normal, prin care firele imbatranite sunt inlocuite cu altele noi, care vor creste din acelasi folicul.

Pierderea unui numar mai mare de fire de par poate ascunde insa diferite afectiuni sau carente.

Afectiuni care pot determina caderea parului

Caderea parului poate fi un simptom al unei afectiuni si poate fi interpretat ca un semnal de alarma dat de organism. Printre afectiunile care pot determina caderea parului se numara:

  • Dereglarile hormonale - Anumite dezechilibre hormonale, inclusiv cele asociate afectiunilor tiroidiene, la fel ca modificarile hormonale care au loc in timpul sarcinii, nasterii, in perioada de premenopauza si la menopauza, pot determina caderea parului.
  • Bolile de piele - Diferite afectiuni ale pielii, precum dermatita seboreica, eczemele sau psoriazisul pot conduce la caderea parului.
  • Traumatismele fizice - Caderea parului poate fi si urmarea unor traumatisme fizice sau interventii chirurgicale, astfel de evenimente avand capacitatea de a intrerupe brusc ciclul normal de crestere a parului. In decurs de cateva luni, poate fi afectata pana la 75% din suprafata scalpului. Vestea buna este ca de cele mai multe ori parul se va regenera.
  • Infectiile - Anumite infectii precum impetigo (infectie bacteriana a pielii, intalnita frecvent la copii) sau sifilis pot provoca subtierea si caderea firelor de par si pot duce chiar la alopecie.
  • Sindromul ovarelor polichistice - Sindromul ovarelor polichistice este unul dintre motivele pentru care multe femei se confrunta cu pierderea parului sau aparitia acestuia in zone nedorite.
  • Stresul - Stresul fizic sau emotional se numara, de asemenea, printre cauzele pierderii parului. De obicei, firele de par incep sa cada dupa 2-3 luni de la manifestarea episodului neplacut, inlaturarea factorilor stresanti restabilind cresterea normala a parului, in decurs de cateva luni.
  • Unele afectiuni autoimune - Printre simptomele anumitor boli autoimune precum lupus eritematos sistemic (afectiune cronica care se manifesta prin inflamatie si leziuni ale tesuturilor din organism) sau boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) se numara si caderea parului, potrivit American Autoimmune Related Diseases Association.

caderea parului

Alti factori care provoaca pierderea parului

Nu doar afectiunile pot sa duca la pierderea parului, ci si aspecte ce tin de genetica sau stil de viata. Uneori, in ciuda unei ingrijiri ca la carte si a unui organism sanatos, caderea parului este ereditara si aproape imposibil de contracarat. Alti factori demni de mentionat si care provoaca pierderea parului sunt:

  • Mostenirea genetica - In cazul in care se manifesta treptat, devenind tot mai evidenta in decurs de cativa ani, caderea parului poate avea cauze ereditare, fiind mostenita de la unul dintre parinti. Mostenirea genetica este una dintre cele mai intalnite cauze ale caderii parului, primele semne fiind vizibile inca de la varsta de 20-30 de ani.
  • Varsta - Aproape toate persoanele vor observa subtierea si caderea firelor de par odata cu inaintarea in varsta. Totusi, in cazul a pana la 40% dintre femei si barbati, aceasta conditie este mult mai evidenta, cauzele tinand nu doar de varsta, ci si de factorul genetic si de nivelul de hormoni.
  • Alimentatia deficitara - Foarte des, responsabila de pierderea parului este alimentatia necorespunzatoare, saraca in vitamine, minerale si proteine. Un regim alimentar prea strict, dietele rapide si tulburarile de alimentatie (bulimia, anorexia) pot duce, la randul lor, la caderea in exces a parului.
  • Greselile in ingrijirea parului - Anumite sampoane, utilizarea frecventa a uscatorului, intinderea parului cu placa, obiceiul de a strange parul cu un elastic agreseaza, de asemenea, firele de par si provoaca pierderea podoabei capilare.
  • Factorii de mediu - Poluarea atmosferica, expunerea la raze X, dar si clorul din piscine sau anumite metale care se pot depune pe scalp pot declansa pierderea unui numar mai mare de fire de par.

Carente care pot duce la caderea parului

O cauza frecventa a caderii parului este reprezentata de carenta unor vitamine sau minerale.

Carenta de fier are printre consecinte si caderea parului. Galbenusul de ou, ficatul de pasare si carnea rosie se numara printre alimentele bogate in fier. Vegetarienii pot introduce fierul in alimentatie consumand spanac, patrunjel, rucola, naut, linte si smochine.

Lipsa proteinelor din alimentatie incetineste procesul de regenerare a parului. Pieptul de pui, tonul, soia, nucile si ouale sunt printre cele mai bogate surse de proteine.

Deficitul de zinc poate contribui la pierderea podoabei capilare. Zincul poate fi gasit in oua, fasole, carne rosie, piersici, caise si grau incoltit.

Vitamina B12 previne anemia si are un rol important in sanatatea si frumusetea parului. Din acest motiv, o carenta a acestei vitamine poate determina si caderea parului. Principalele surse de vitamina B12 sunt carnea, ouale si lactatele fermentate, dar si unele alimente de origine vegetala (algele, ciupercile Shitake).

Nu doar lipsa anumitor substante nutritive poate determina caderea parului, ci si surplusul. Excesul de vitamina A poate determina caderea parului.

Caderea parului la barbati

Aproximativ 40% dintre barbati sunt afectati de caderea parului pana la varsta de 35 de ani, intre 35 si 60 de ani procentul crescand la 65%, potrivit American Hair Loss Association.

De cele mai multe ori, caderea parului la barbati, caracterizata de subtierea si retragerea parului, este cauzata de mostenirea genetica, persoanele afectate avand foliculi de par cu o sensibilitate genetica la dihidrotestosteron, un metabolit biologic activ al testosteronului, produs mai ales la nivelul prostatei.

Dincolo de factorii genetici, un rol important il are si stilul de viata, diverse studii evidentiind o legatura semnificativa intre fumat si alopecie, in cazul barbatilor.

Caderea parului la femei

In cazul femeilor, cele mai intalnite cauze ale caderii parului sunt schimbarile hormonale, inclusiv cele asociate afectiunilor tiroidiene, carenta de fier (anemia), lipsa vitaminei B12 si scaderea brusca in greutate. Unele studii mentioneaza ca principale cauze anemia si stresul emotional.

Alopecia

Alopecia este o afectiune autoimuna care afecteaza foliculii pilosi de la nivelul scalpului si duce la pierderea localizata sau generalizata a parului. Cauzele sunt, cel mai frecvent, de natura genetica, in asociere cu factorii de mediu.

Cea mai cunoscuta forma este alopecia involutiva sau de tip masculin, care se manifesta mai ales in a doua jumatate a vietii, in timp ce alopecia androgenica se poate manifesta la varste mult mai tinere si afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

In functie de extindere, alopecia poate fi clasificata si astfel:

  • tipul I se manifesta la barbati in jurul varstei de 20 de ani, la nivelul fruntii si tamplelor;
  • tipul II apare in jurul varstei de 30 de ani, in zona crestetului;
  • tipul III se manifesta la nivelul fruntii, la barbatii de 40 de ani;
  • tipul IV apare la varsta de 50 de ani si se intinde de la nivelul fruntii, pana la vertex;
  • tipul V se manifesta dupa varsta de 55 de ani, neexistand par decat la liziera.

Remedii impotriva caderii parului

Daca nu este vorba despre cauze legate de diverse afectiuni sau factori genetici, caderea parului poate fi evitata prin ingrijirea corecta a parului si adoptarea unui regim de viata sanatos.

Ce consumam pentru a avea un par sanatos

Dieta care previne caderea parului este bogata in

  • Omega-3 - somon, nuci, soia, fasole, seminte de in
  • Fier - ficat de porc, spanac, cereale integrale
  • Zinc - carne de vita, porc si pui, ciuperci, fasole, nuci, seminte de dovleac
  • Seleniu - oua, carne de vita, pui, curcan, peste, ciuperci, cereale, ceapa
  • Vitamina A - morcovi, spanac, dovleac, cartofi dulci, rosii, piersici, mango
  • Vitamina C - patrunjel, cimbru, usturoi, sparanghel, ardei gras, varza, conopida, kiwi, portocale, grepfrut, coacaze, zmeura
  • Complexul de vitamine B - cereale integrale, nuci, alune, migdale, fasole, mazare, broccoli, lapte de vaca, lapte de capra, ton, somon, fructe de mare

Masti preparate in casa impotriva caderii parului

masti impotriva caderii parului

La nivelul firului de par, putem aplica tratamente cu ulei de ricin, ulei de cocos sau ulei de jojoba, sau una dintre urmatoarele masti naturale:

  • Masca de par cu galbenus de ou si ulei de masline se obtine simplu, din amestecul a 2 galbenusuri de ou cu 2 linguri de ulei de masline. Inainte de a lasa tratamentul sa actioneze, timp de aproximativ o ora, este recomandat sa realizam un masaj al scalpului, in asa fel incat ingredientele sa patrunda in firul de par.
  • Masca de par cu mustar se realizeaza din 2 linguri de mustar pudra, 1 galbenus de ou, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de zahar si 2 linguri de apa. Compozitia se aplica doar la nivelul scalpului, se acopera cu un prosop cald si se mentine astfel timp de 30 de minute - 1 ora, inainte de a fi indepartata cu apa calduta.

Reguli in ingrijirea parului

Parul are nevoie de ingrijire speciala pentru a fi sanatos, iar asta nu inseamna decat urmarea catorva reguli simple, precum:

  • Spalarea parului de 2-3 ori pe saptamana. Nu este indicata spalarea mai frecventa deoarece sunt indepartate uleiurile naturale care protejeaza firul de par (este afectata bariera hidrolipidica a scalpului);
  • Cele mai potrivite sunt sampoanele blande si naturale, fara surfactanti puternici; o cantitate de marimea unei monede este suficienta pentru un par de lungime medie, samponul aplicandu-se o singura data;
  • Parul nu trebuie stors imediat dupa baie, ci infasurat lejer intr-un prosop din microfibra, care absoarbe apa fara a agresa firele de par;
  • Sunt de evitat: folosirea mult prea frecventa a produselor de styling, uscarea parului cu aer prea cald, decolorarile repetate si folosirea accesoriilor rigide pentru prinderea parului.

In concluzie, este important sa identificam cauzele pierderii firelor de par, de foarte multe ori, caderea parului putand fi prevenita.

Sursa foto: Shutterstock.com



Produse recomandate


  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    51,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    51,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    66,00 lei
  • Pret obisnuit
    47,00 lei
  • Pret obisnuit
    76,00 lei
  • Pret obisnuit
    71,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare