📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Boala Crohn - tipuri, cauze, simptome, tratament

Boala Crohn: tipuri, cauze, simptome, tratament

Boala Crohn este o afectiune cronica (de lunga durata), ce provoaca inflamatie si iritatie in tractul digestiv.

Nu exista un singur test prin care sa poata fi diagnosticata boala Crohn. Aceasta afectiune are multe manifestari similare cu ale altor probleme de sanatate, insa cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn sunt diareea, crampele, durerea abdominala si pierderea in greutate.

Pana in prezent, nu a fost descoperita cauza exacta pentru aparitia bolii Crohn.

Tratamentul pentru boala Crohn include medicamente, repaus intestinal si interventii chirurgicale. Scopul tratamentului este de a reduce inflamatia, de a preveni agravarea simptomelor si de a mentine afectiunea in remisie.

In acest articol, explicam ce este boala Crohn si cum se manifesta, care sunt cauzele, cum se stabileste diagnosticul si planul de tratament.

Cuprins:

Ce este boala Crohn?
Cauzele dezvoltarii bolii Crohn
Boala Crohn: simptome
Diagnosticul bolii Crohn
Tratamentul bolii Crohn
Boala Crohn: complicatii


Colita

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn, impreuna cu colita ulcerativa, face parte dintr-un grup de afectiuni numite boli inflamatorii intestinale.

Gastroenterologul american Burrill Bernard Crohn (1884-1983) a fost unul dintre primii medici care a descris boala, in 1932.

Boala Crohn provoaca inflamatie si iritatie la nivelul tractului digestiv. Cel mai frecvent, boala Crohn afecteaza intestinul subtire si colonul. Cu toate acestea, boala poate afecta orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus.

Desi aceasta afectiune debuteaza, de obicei, in copilarie sau la varsta adulta timpurie, se poate dezvolta in orice perioada a vietii.

Boala Crohn versus colita ulcerativa

Boala Crohn si colita ulcerativa sunt doua dintre cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale si, de multe ori, simptomele lor pot fi confundate. Exista insa anumite caracteristici ce le diferentiaza.

Caracteristici comune:

  • primele simptome ale bolii Crohn si ale colitei ulcerative sunt asemanatoare: diaree, dureri abdominale si     crampe, sangerare rectala, scadere in greutate si oboseala;
  • ambele afectiuni sunt mai comune in randul tinerilor si al celor care au un istoric familial de boli inflamatorii  intestinale;
  • nu se cunoaste cauza exacta a niciuneia dintre cele doua afectiuni, un sistem imunitar hiperactiv este cel   mai probabil factorul declansator in ambele cazuri.

Caracteristici diferite:

  • colita ulcerativa afecteaza doar colonul, in timp ce boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastro   -intestinal, de la gura pana la anus;
  • colita ulcerativa afecteaza doar stratul exterior de tesut care captuseste colonul, numit mucoasa, in vreme   ce boala Crohn poate afecta toate straturile tesutului intestinal, de la cel superficial la cel profund.

    Cauzele dezvoltarii bolii Crohn

    Cauza exacta a bolii Crohn ramane necunoscuta. In trecut, dieta si stresul erau considerate cauze ale declansarii acestei afectiuni, dar cercetarile ulterioare au aratat ca acesti factori pot agrava, dar nu provoca boala Crohn.

    Potrivit specialistilor, exista mai multi factori, cum ar fi ereditatea si un sistem imunitar defectuos, care pot juca un rol cheie in dezvoltarea bolii Crohn.

    • Sistemul imunitar 

    Este posibil ca un virus sau o bacterie sa declanseze boala Crohn. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au identificat inca un astfel de declansator. Cand sistemul imunitar incearca sa lupte impotriva microorganismului invadator, un raspuns imunitar anormal face ca insusi sistemul imunitar sa atace si celulele din tractul digestiv

    • Ereditatea

    Boala Crohn este mai frecventa la persoanele care au membri ai familiei care sufera de aceasta boala, astfel incat factorul genetic poate creste riscul de imbolnavire

    Boala inflamatorie intestinala

    Boala Crohn: factori de risc

    Exista anumiti factori de risc care pot duce la dezvoltarea bolii Crohn.

    • Genele. Boala Crohn este, cel mai adesea, mostenita. Aproximativ 20% dintre pacientii cu boala Crohn au un membru al familiei (un frate sau un parinte) diagnosticat cu o boala inflamatorie intestinala.
    • Varsta. Desi boala Crohn poate afecta persoane de toate varstele, este o problema medicala de care sufera, in primul rand, tinerii. Majoritatea pacientilor sunt diagnosticati inainte de varsta de 30 de ani.
    • Viciile. Fumatul agraveaza simptomele bolii Crohn si, in unele cazuri, contribuie la cresterea riscului unui interventii chirurgicale. Cu toate acestea, fumatul este singurul factor de risc care este usor de controlat.
    • Medicamentele. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul si naproxenul, nu provoaca boala Crohn, dar pot duce la aparitia inflamatiei la nivel intestinal, ceea ce agraveaza manifestarile acestei afectiuni.
    • Mediul social. Oamenii care locuiesc in zone urbane sau in tari industrializate au un risc crescut de a dezvolta boala Crohn.
    • Alimentatia. O dieta bogata in alimente grase sau procesate poate contribui la cresterea riscului de a declansa simptomele asociate bolii Crohn.
    • Infectiile. Printre bacteriile asociate cu boala Crohn se numara Mycobacterium avium paratuberculosis, care provoaca o afectiune similara la bovine, si un tip de E. coli.

      Boala Crohn: tipuri

      Exista cinci tipuri de boala Crohn, in functie de partea tractului digestiv afectata:

      1. Ileocolita - este cea mai frecventa forma a bolii Crohn si implica colonul si ultima parte a intestinului subtire (numita ileon terminal). Simptomele includ diaree, pierdere inexplicabila in greutate si durere la nivelul abdomenului inferior si mijlociu;
      2. Colita Crohn sau colita granulomatoasa - afecteaza numai colonul. Manifestarile pot include diaree, sangerare rectala si leziuni in jurul anusului (ulcere, fistule si abcese), dureri articulare si leziuni ale pielii;
      3. Boala Crohn gastroduodenala - afecteaza stomacul si prima parte a intestinului subtire (numita duoden). Printre simptome se numara greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare si scadere inexplicabila in greutate;
      4. Ileita  - afecteaza partea terminala a intestinului subtire (numita ileon). Simptomele sunt aceleasi cu cele ale ileocolitei, dar o persoana cu un caz sever ar putea dezvolta fistule sau un abces inflamator;
      5. Jejunoileita - provoaca zone mici de inflamatie in jumatatea superioara a intestinului subtire (numita jejun). Simptomele includ crampe abdominale dupa masa, diaree si, in cazuri severe, fistule.


        Boala crohn

        Boala Crohn: simptome

        Pacientii cu boala Crohn pot avea simptome severe, urmate de perioade fara manifestari sau manifestari usoare (remisie) care pot dura saptamani sau ani. Simptomele pot varia in functie de zona afectata si severitatea inflamatiei. Unele cercetari sugereaza ca stresul, inclusiv acela de a trai cu boala Crohn, poate agrava manifestarile afectiunii. De asemenea, unii pacienti pot observa ca anumite alimente le pot declansa sau agrava simptomele.

        Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn sunt:

        • diareea;
        • crampele si durerile abdominale;
        • pierderea in greutate.

        Alte simptome pot fi:

        • anemia;
        • senzatia de oboseala;
        • pierderea apetitului;
        • febra;
        • greata;
        • sangerarile rectale;
        • leziunile cutanate. 

        Simptomele pot deveni mai severe, pe masura ce boala progreseaza. Printre manifestarile mai suparatoare se numara:

        • o fistula perianala, care provoaca durere si drenaj in apropierea anusului;
        • ulcere, care pot aparea oriunde de la gura pana la anus;
        • inflamatia articulatiilor si a pielii;
        • dificultati de respiratie sau scaderea capacitatii de a face sport, din cauza anemiei.

        Detectarea si diagnosticarea precoce a bolii Crohn contribuie la evitarea complicatiilor severe, iar inceperea tratamentul din timp amelioreaza simptomele grave.

        Mortalitate boala crohn

        Diagnosticul bolii Crohn

        Nu exista un singur test prin care sa poata fi stabilit diagnosticul bolii Crohn, iar simptomele acestei afectiuni sunt similare cu ale altor probleme de sanatate.

        Pentru a elimina alte cauze posibile ale simptomelor, medicii vor incepe diagnosticarea bolii Crohn printr-o evaluare a istoricului medical, urmata de un examen fizic.

        Ulterior, medicul poate efectua mai multe teste pentru a diagnostica boala Crohn.

        Teste de laborator

        Printre testele de laborator care pot contribui la diagnosticarea bolii Crohn se numara:

        • Analize de sange - ajuta medicul sa caute anumiti indicatori pentru boala Crohn, precum anemia si inflamatia;
        • Daca numarul celulelor rosii din sange este mai mic decat in mod normal, acesta este un posibil semn al anemiei;
        • Cand numarul de celule albe din sange este mai mare decat in mod normal, este posibil ca pacientul sa aiba o inflamatie sau infectie undeva in corp.
        • Proba de scaun. Un test de scaun reprezinta analiza materiei fecale. Cu ajutorul acestuia, poate fi detectata existenta sangelui in tractul gastro-intestinal. Medicii solicita teste de scaun pentru a exclude alte cauze ale bolilor digestive.

        Endoscopiile intestinale

        Endoscopiile intestinale sunt cele mai precise metode de diagnosticare a bolii Crohn si de excludere a altor afectiuni posibile, cum ar fi colita ulcerativa, boala diverticulara a colonului sau cancerul. Endoscopiile intestinale includ urmatoarele:

        • Colonoscopia - este o procedura in care un medic foloseste un tub lung, flexibil si ingust, cu o camera la un capat, numita colonoscop sau endoscop, pentru a privi in interiorul rectului si al colonului. De asemenea, medicul poate examina ileonul, pentru a cauta semne ale bolii Crohn.
        • Endoscopia digestiva superioara - este o procedura in care un medic foloseste un endoscop pentru a vedea interiorul tractului digestiv superior.
        • Endoscopia cu videocapsule - este o procedura in timpul careia pacientul inghite o capsula, care contine o camera minuscula, ce ii permite medicului sa vada in interiorul tractului digestiv. Aceasta este eliminata prin scaun dupa cateva ore.

        Testele imagistice

        Testele imagistice, precum scanarile CT (computer tomograf) si RMN (rezonanta magnetica nucleara) ofera medicului o imagine mai buna asupra tractului digestiv, astfel incat sa poata identifica eventualele probleme.

        Medicul poate continua sa solicite astfel de teste de mai multe ori pentru a cauta tesutul afectat si pentru a determina modul in care boala progreseaza.

        Tratamentul bolii Crohn

        Nu exista un remediu pentru vindecarea bolii Crohn, dar tratamentul poate ajuta la reducerea sau controlul simptomelor. Unul dintre obiectivele tratamentului medical este de a reduce inflamatia care declanseaza simptomele bolii. Un alt obiectiv este de a imbunatati prognosticul pe termen lung, prin limitarea complicatiilor. In cele mai bune cazuri, acest lucru poate duce nu numai la ameliorarea simptomelor, ci si la remisie pe termen lung.

        Principalele tratamente pentru boala Crohn sunt:

        • medicamente pentru reducerea inflamatiei la nivelul sistemului digestiv (de obicei, medicul recomanda comprimate cu steroizi, care pot fi prescrise pentru ameliorarea simptomelor pe termen scurt - trei pana la patru luni);
        • medicamentele imunosupresoare - suprima sau reduc activitatea sistemului imunitar;
        • medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor (antidiareice, calmante, antibiotice);
        • vitamine si suplimente alimentare;
        • terapie nutritionala - desi boala Crohn nu apare neaparat ca urmare a unor reactii adverse la anumite alimente, acordarea unei atentii deosebite dietei poate contribui la reducerea simptomelor;
        • interventie chirurgicala - chiar si cu medicamentele si dieta adecvate, aproape jumatate dintre pacientii cu boala Crohn vor avea nevoie de interventii chirurgicale la un moment dat in timpul vietii. Desi interventia chirurgicala nu vindeca boala Crohn, ea poate conserva portiuni din tractul gastro-intestinal, pentru ca pacientul sa aiba parte de o calitate buna a vietii.

        Sindromul crohn

        Boala Crohn: complicatii

        Daca simptomele sunt severe si frecvente, riscul de complicatii este mai mare. Boala Crohn provoaca doua tipuri de complicatii:

        • locale - afecteaza doar intestinele;
        • sistemice - afecteaza intregul organism.

        Complicatii locale

        • Abcese - reprezinta colectii de puroi, care apar din cauza infectiilor bacteriene si se pot forma pe peretii intestinelor sau langa anus. Inflamatia, sensibilitatea, durerea si febra sunt manifestari comune.
        • Fisuri anale - sunt mici rupturi la nivelul mucoasei ce captuseste anusul, care pot provoca mancarime, durere sau sangerare.
        • Ulcere - inflamatia de-a lungul tractului digestiv poate duce la ulcere sau rani deschise in cavitatea bucala, intestine, anus sau perineu.
        • Malabsorbtie - boala Crohn afecteaza intestinul subtire, partea corpului la nivelul careia se absorb nutrientii din alimente.
        • Malnutritie - se dezvolta cand organismul nu primeste cantitatea potrivita de vitamine, minerale si nutrienti de care are nevoie pentru a mentine tesuturile sanatoase si functiile organelor.
        • Suprapopularea bacteriana intestinala - reprezinta cresterea numarului de bacterii din intestinul subtire. Din acest motiv pot aparea simptome precum balonarea, durerile abdominale si diareea.

        Complicatiile sistemice

        • Artrita. Inflamatia articulatiilor, care provoaca durere, umflaturi si lipsa de flexibilitate, este cea mai frecventa complicatie sistemica.
        • Probleme ale pielii. A doua cea mai frecventa complicatie sistemica o reprezinta afectiunile cutanate. Cele mai comune probleme ale pielii asociate cu boala Crohn sunt eritemul nodos, pyoderma gangrenosum, verucile (negii) si aftele bucale.
        • Osteoporoza. Medicamentele, precum steroizii, pot duce la pierderea osoasa, deoarece stopeaza absorbtia de calciu, reduc numarul de celule care ajuta la formarea oaselor si diminueaza cantitatea de estrogen din organism.
        • Probleme oculare. Inflamatia asociata cu boala Crohn poate afecta ochii in mai multe moduri, printre cele mai frecvente probleme fiind episclerita (roseata oculara), sclerita (albul ochiului) si uveita.
        • Probleme renale. Rinichii pot fi afectati de boala Crohn, deoarece joaca un rol important in procesarea resturilor alimentare si sunt situati in apropierea intestinelor. Litiaza renala (pietrele la rinichi), hidronefroza si fistulele se numara printre posibilele probleme renale asociate cu boala Crohn.
        • Probleme hepatice. Ficatul proceseaza tot ceea ce o persoana consuma (alimente si bauturi). Ca urmare a tratamentului pentru boala Crohn, acesta se poate inflama. Printre cele mai frecvente probleme se numara steatoza hepatica, calculii biliari, hepatita si pancreatita.

        Sunt putine studii care asociaza boala Crohn cu riscul de deces. De obicei, cauza pentru decesul pacientilor nu este boala Crohn in sine, ci complicatiile asociate. Acestea includ infectii, o perforatie sau o ruptura a intestinelor si reactii adverse ale tratamentului.

        Majoritatea persoanelor diagnosticate cu boala Crohn se bucura de o viata sanatoasa si activa. Desi nu exista un remediu pentru vindecarea acestei afectiuni inflamatorii, tratamentele prescrise de medicii specialisti si un stil de viata sanatos pot mentine boala in remisie si pot preveni complicatiile.

        Sursa foto: Freepik

        Resurse:

        1. https://www.healthline.com/health/crohns-disease#crohns-and-uc
        2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304#
        3. https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/digestive-diseases-crohns-disease
        4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/151620#types
        5. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease/symptoms-causes
        6. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease/diagnosis
        7. https://www.nhs.uk/conditions/crohns-disease/
        8. https://www.crohnscolitisfoundation.org/What-is-crohns-disease/treatment
        9. https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/digestive-diseases-crohns-disease
        10. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9357-crohns-disease

         

        Produse recomandate


        • flacon cu 60 caps...
          Pret obisnuit
          85,00 lei
        • 60 capsule vegetale
          Pret obisnuit
          193,00 lei
        • 30 capsule vegetale
          Pret obisnuit
          77,00 lei

        Urmatorul articol


        Lasa un comentariu

        Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare