Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Artrita si durerile articulare - cauze, simptome, remedii si preventie

Artrita si durerile articulare - cauze, simptome, remedii si preventie

Pe masura ce inaintam in varsta, problemele articulare devin inevitabile, insa exista si alte cauze care pot duce la deteriorarea cartilajului care imbraca articulatiile. Iar, odata ce cartilajul se uzeaza, se instaleaza artrita.

In cele ce urmeaza vom detalia ce este artrita, care sunt cele mai intalnite forme, de ce apare, dar si ce remedii exista si cum poate fi prevenita.

Cuprins:

Ce este artrita?
Tipuri de artrita
Care sunt cauzele artritei?
Artrita: factori de risc
Artrita: simptome
Artrita: diagnostic si tratament
Cum poate fi prevenita artrita?

Ce este artrita?

Artrita reprezinta o inflamatie la nivelul articulatiilor, care apare pe masura ce cartilajul care imbraca aceste articulatii se uzeaza in timp. Ulterior, osul se deformeaza, iar articulatia isi pierde flexibilitatea.

Artrita este o afectiune comuna in randul persoanelor in varsta si poate provoca durere, ceea ce ingreuneaza miscarea. Exista mai multe tipuri de artrita si fiecare forma are simptome diverse, drept urmare necesita tratamente diferite.

Artrita afecteaza, cu precadere, urmatoarele zone ale corpului:

  • picioarele;
  • mainile;
  • soldurile;
  • genunchii;
  • partea inferioara a spatelui.

Tipuri de artrita

Exista peste 100 de afectiuni articulare inflamatorii care poarta denumirea de artrita. Dintre acestea, cele mai intalnite forme ale artritei sunt artrita reumatoida si osteoartrita:

  • Artrita reumatoida - este o boala autoimuna, fiind, totodata, una dintre cele mai dureroase forme ale artritei;
  • Osteoartrita - apare atunci cand cartilajul de la capetele oaselor se deterioreaza, in special odata cu inaintarea in varsta; problemele apar de regula la articulatiile mainilor, genunchilor, soldurilor si coloanei.

In cazul in care sunt afectate mai mult de cinci articulatii in acelasi timp, aceasta este cunoscuta sub denumirea de poliartrita. De regula, poliartrita este asociata cu boli autoimune si poate sa apara la orice varsta.

Alte forme de artrita includ:

  • artrita infectioasa, cauzata de bacterii, virusuri sau ciuperci;
  • artrita metabolica, un exemplu fiind guta.

Artrita metabolica apare atunci cand se acumuleaza o cantitate ridicata de acid uric in organism. Guta poate sa apara episodic, iar daca nu este redusa concentratia de acid uric din organism, aceasta poate deveni cronica.

simptomele artitei

Care sunt cauzele artritei?

Cauzele difera in functie de tipul de artrita, iar cele doua forme des intalnite, artrita reumatoida si osteoartrita, pot sa apara din urmatoarele motive:

  • Artrita reumatoida - apare din cauza faptului ca sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi care ataca propriile tesuturi. Initial, membrana care captuseste interiorul articulatiilor se inflameaza, iar inflamatia se extinde apoi catre cartilaj, tendoane, muschi, ligamente si oase.
  • Osteoartrita - apare de regula odata cu inaintarea in varsta, insa exista si alti factori de risc care pot cauza aparitia artritei.

O persoana poate dezvolta artrita daca:

  • are un istoric familial de artrita;
  • desfasoara activitati care pun presiune, in mod repetat, asupra articulatiilor,
  • sufera de anumite boli autoimune sau infectii virale.

Artrita: factori de risc

Printre principalii factori de risc care pot declansa aparitia artritei se numara:

  • Ereditatea - daca exista cazuri de artrita in familie, aceasta poate fi transmisa pe cale genetica;
  • Sexul - desi nu se cunosc cu exactitate cauzele, studiile au aratat ca femeile sunt mai predispuse la aparitia artritei reumatoide spre deosebire de barbati;
  • Loviturile - persoanele care s-au accidentat in zona articulatiilor, asa cum este si cazul sportivilor, sunt mai predispuse la aparitia artritei;
  • Obezitatea - greutatea in exces pune presiune pe articulatii, in special in zona genunchilor, soldurilor si coloanei;
  • Varsta - riscul de artrita creste pe masura ce o persoana inainteaza in varsta;
  • Stilul de viata - fumatul sau lipsa miscarii contribuie la cresterea riscului de a suferi de artrita.

Artritele severe, in special in cazul inflamatiilor de la nivelul mainilor, pot ingreuna activitatile zilnice. Cele de la nivelul genunchilor pot ingreuna mersul. Daca nu sunt remediate la timp aceste probleme, articulatiile se pot deforma.

Artrita: simptome

Simptomele difera in functie de tipul artritei, insa cele mai comune semne care pot indica aparitia artritei sunt:

  • dureri articulare;
  • rigiditate articulara crescuta;
  • umflaturi in zona articulatiilor;
  • sensibilitate crescuta;
  • senzatie de caldura locala

De regula, dimineata, articulatiile pot fi intepenite, iar durerea poate fi insotita si de oboseala, care este resimtita si noaptea. Alte simptome mai pot fi: o stare generala de slabiciune, febra si lipsa poftei de mancare.

Artrita: diagnostic si tratament

Diagnosticarea artritei se face de un medic specialist, in urma unui control si a unor investigatii specifice. Aceste investigatii pot include analize de laborator si teste imagistice. In functie de forma artritei si de stadiul in care se afla, medicul va recomanda remediile necesare, precum medicamente pentru calmarea inflamatiei si reducerea durerilor articulare.

Terapia fizica poate fi de ajutor in cazul unor anumite forme ale artritei. Miscarea poate imbunatati flexibilitatea articulatiilor si ajuta la fortifierea muschilor din jurul acestora. Uneori, medicul poate recomanda purtarea unor atele cu bretele pentru suportul incheieturilor.

Acupunctura si masajul pot ajuta la reducerea durerilor articulare si la ameliorarea simptomelor.

Ca remediu acasa, aplicarea unor comprese calde sau reci poate ajuta la reducerea durerilor. Caldura reduce rigiditatea, in timp ce compresele reci reduc spasmul muscular si durerea.

In cazuri mai serioase poate fi necesara interventia chirurgicala pentru reparatia sau inlocuirea cartilajelor deterioarate.

Extracte importante in lupta impotriva artritei

Pe langa remediile mentionate anterior, exista si cateva ingrediente naturale care pot ajuta la diminuarea simptomelor si la cresterea mobilitatii:

MSM - este un component bioactiv de origine naturala, iar formula patentata OptiMSM® pe baza de metilsulfonilmetan ajuta la sinteza glucozaminei sulfat si a acidului hialuronic, poate mentine stabilitatea si integritatea tesutului conjunctiv, protejand oasele, tendoanele, ligamentele si pielea. De altfel, metilsulfonilmetanul este implicat in procesele de regenerare celulara si poate ajuta la mentinerea mobilitatii tesuturilor noi la nivelul incheieturilor. 

Acest ingredient este recomandat in cazul artritei reumatoide. Pentru ca nu se cunoaste exact cauza din care sistemul imunitar duce la aparitia acestei boli, artrita reumatoida nu poate fi vindecata, insa poate fi tinuta sub control.

Boswellia - este o planta originara din India, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, fiind folosita in medicina ayurvedica de peste 5.000 de ani. Aceasta planta are un continut bogat de acizi α si β-boswelici si are proprietati antireumatice. Printre beneficii se numara imbunatatirea fluxului sangvin la nivelul articulatiilor si refacerea acestora.

 

Curcumin - folosit cu precadere in medicina ayurvedica, acesta este considerat un puternic antioxidant cu proprietati terapeutice. Substanta este extrasa din radacina plantei Curcuma longa, cunoscuta si ca „sofranul de India“. Principalul beneficiu este neutralizarea radicalilor liberi formati in exces, responsabili de deteriorarea articulatiilor.

Gheara matei - aceasta planta contine compusi activi vegetali (taninuri si steroli) si glicozide de acid quinovic. Datorita proprietatilor antioxidante, aceasta poate ameliora disconfortul cauzat de osteoartrita la nivelul articulatiilor.

Gheara diavolului - planta este originara din Africa de Sud si contine doi compusi activi, harpagozida si beta-sitosterol. Printre beneficii se numara ameliorarea disconfortului si imbunatatirea mobilitatii articulatiilor.

Toate cele cinci ingrediente naturale se regasesc intr-un supliment alimentar care ajuta la buna functionare a sistemului osteoarticular. Alte beneficii includ reducerea disconfortului osteoarticular si muscular, sustinerea mobilitati articulare, dar si protectia cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor si oaselor.

Cum poate fi prevenita artrita?

Desi artrita nu poate fi prevenita in toate cazurile, precum cea transmisa pe cale ereditara, exista totusi cateva obiceiuri sanatoase care pot fi de ajutor in prevenirea unor forme de artrita:

  • Practicarea sportului in mod regulat - miscarea nu doar ca ajuta la fortifierea muschilor din jurul articulatiilor, ci si la controlul greutatii. Mersul cu bicicleta, inotul si chiar mersul pe jos pot fi incluse in programul zilnic de exercitii.
  • Controlul greutatii - greutatea in exces pune presiune pe incheieturile de la nivelul genunchilor, asa ca mentinerea unei greutati normale poate ajuta la prevenirea artritei, dar si la reducerea durerilor.
  • Evitarea fumatului - riscul de a suferi de artrita este mai mare in cazul fumatorilor.

Artrita poate sa apara la orice varsta, asa ca un stil de viata sanatos si miscarea zilnica pot fi de ajutor in mentinerea unor articulatii sanatoase. Durerile si inflamarea articulatiilor ingreuneaza activitatile zilnice, iar, daca acestea nu dispar sau se intensifica in urma remediilor specifice, este necesar un control medical.

Bibliografie:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518992/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22230308
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688237/
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12061-arthritis
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/in-depth/arthritis/art-20047971

Sursa foto: Shutterstock

 

Produse recomandate


  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    72,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    70,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    213,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare