DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Medicina integrativa, medicina viitorului

Medicina integrativa, medicina viitorului

Cand vorbim despre medicina integrativa ne referim la o abordare multidisciplinara, colaborativa, care presupune aplicarea celor mai bune practici din diferite sisteme de asistenta medicala. Cu alte cuvinte, experti medicali cu diverse specializari stabilesc strategii de tratament complementare si personalizate, ce includ tipuri variate de terapii, in beneficiul pacientului.

Medicina integrativa este un sistem de asistenta medi­cala care are ca fundament definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii: „Sa­natatea este o stare fizica, mentala, sociala buna, nu doar absenta bolii sau a infirmitatii”.

Dr. Andrew Weill, unul din­tre pionierii medicinei inte­grative, spune ca medicina integrativa combina medici­na conventionala, bazata pe dovezi stiintifice, medicina alternativa si alte practici medicale intr-un „sistem al sistemelor” care abordeaza sanatatea prin actiuni multi-dimensionale (biologic, psi­hologic, sociologic, spiritual).

PRINCIPIILE DEFINITORII ALE MEDICINEI INTEGRATIVE

1 Considera fiecare persoa­na ca fiind un intreg (nu un ansamblu de organe indepen­dente functional), cu indivi­dualitate biochimica bazata pe unicitatea genetica si de mediu;

2 Evalueaza holistic fie­care pacient prin analiza interactiunilor dintre fac­torii genetici, de mediu si stilul de viata care pot influenta sanatatea; inte­greaza toate aceste elemente in contextul istoricului com­plet al pacientului;

3 Identifica si abordeaza cauzele profunde, nu doar simptomele bolilor, si reduce dezechilibrele clinice, inain­te ca boala sa se manifeste;

4 Sustine mecanismele proprii de vindecare ale orga­nismului;

5 Integreaza tratamentele complementare (fitoterapia stiintifica, acupunctura, ozo­noterapia, oxigenoterpia hi­perbara, chiropractica etc.) cu tratamentele conventionale (medicamente, tratamente oncologice, radioterapie etc.) urmate de pacient;

6 Elaboreaza programe de tratament pe baza tehnologi­ilor si descoperirilor recente in domeniul medicinei, gene­ticii, biologiei;

7 Stabileste o relatie de parteneriat terapeutic intre pacient si medic; luarea de­ciziilor de comun acord cu pacientul ajuta la stabilirea si implementarea terapiilor personalizate, care se potri­vesc cel mai bine nevoilor, preferintelor pacientului, in scopul echilibrarii si optimi­zarii starii fizice si mentale ale acestuia;

8 Dezvolta un comporta­ment preventiv si mai putin reactiv din partea pacien­tului, in scopul atingerii si mentinerii sanatatii.

DE CE OAMENII APELEAZA TOT MAI FRECVENT LA MEDICINA INTEGRATIVA?

medicina celor 4P

Societatea moderna se confrunta cu o crestere a incidentei bolilor cronice precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, psihice, bolile autoimune, in special ca urmare a schimbarii stilu­lui de viata si a conditiilor de mediu (poluare), a factorilor sociali (presiune sociala, izo­lare din cauza tehnologiilor) si psihoemotionali. In acest context, medicina integrativa devine o necesitate pentru cresterea sperantei de viata sau imbunatatirea calitatii vietii. In ultimii ani, oamenii se ori­enteaza tot mai frecvent spre medicina integrativa deoarece doresc o abordare holistica si terapii complementare pen­tru afectiunile lor, care sa potenteze beneficiile tratamen­telor alopate si sa diminueze reactiile adverse ale acestora.

In acelasi timp, cauta raspun­suri si solutii personalizate pentru simptome sau boli cu cauze necunoscute. Studiul „Use of complementary and alternative medicine in Eu­rope” (2018) arata ca 25,9% din populatia adulta a Europei foloseste in mod curent me­dicina integrativa, procentele cele mai ridicate regasindu-se in Germania (40%), Austria, Finlanda si Estonia (peste 35%). Fitoterapia stiintifica (cu suplimente alimentare), homeopatia, acupunctura, chiropractica, reflexologia, masajul sunt printre cele mai populare terapii com­plementare folosite in tarile europene.

ROLUL MEDICINEI INTEGRATIVE IN PREVENTIA BOLILOR

Pe masura ce, pe plan mon­dial, bolile cronice sunt in crestere, metodele de preventie a acestora devin componente din ce in ce mai importante ale sistemelor de sanatate. Aceasta reorientare se bazeaza pe schimbarea epidemiologiei bolilor, de la boli acute la boli cronice. Astfel, daca in urma cu peste 100 de ani, bolile infectioase acute, cum ar fi tuberculoza sau poliomielita, au fost sur­sele majore de morbiditate si mortalitate, in zilele noastre, afectiunile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare si dia­betul, au devenit cauzele prin­cipale ale deceselor.

particularitati ale medicinei conventionale si ale medicinei integrative

Medicina integrativa se concentreaza pe prevenirea bolilor cronice prin reducerea factorilor de risc si pe trata­mentul complementar al bo­lilor in stadii avansate. Acest tip de asistenta medicala incu­rajeaza principiile si rutinele sanatoase de viata care pot preveni sau reduce progresia bolilor cronice, concentran-du-se pe mentinerea sanatatii, cresterea calitatii si duratei vietii fara boala pentru cat mai mult timp.

Preventia se refera la orice tip de activitate care contribuie la mentinerea starii de sanatate, reducerea morbiditatii (imbol­navirii) si a mortalitatii cauzate de o anumita afectiune.

Exista trei tipuri de preventie: preventia primara – evitarea aparitiei bolii prin masuri de promovare a sanatatii si combatere a factorilor de risc; preventia secundara – iden­tificarea precoce a cauzelor afectiunii si reducerea progresi­ei acesteia; si preventia tertiara – reducerea impactului negativ al bolii asupra organismului si prevenirea complicatiilor.

In ceea ce priveste preventia primara, dieta, activitatea fizi­ca, suplimentele alimentare si alte terapii complementare pot oferi un beneficiu major asupra sanatatii.

In preventia secundara, medi­cina integrativa poate ajuta la optimizarea rezultatelor unor tratamente alopate, cum ar fi cele pentru imbunatatirea profilului lipidic, reducerea inflamatiei, controlul glicemiei si a tensiunii arteriale etc. In alte cazuri, o abordare integra­tiva poate fi utilizata pentru a diminua efectele neplacute ale unor terapii conventionale, cum ar fi utilizarea supli­mentelor alimentare pentru reducerea diareei cauzate de antibiotice sau pentru diminu­area efectelor adverse asociate chimioterapiei.

In cazul preventiei tertiare, terapiile complementare pot imbunatati functionalitatea or­ganismului, pot contribui la re­ducerea riscurilor si controlul simptomelor unor afectiuni, la ameliorarea stresului, ges­tionarea durerii, reducerea morbiditatii, putand fi benefice si in unele afectiuni rezistente la tratamentele conventionale sau inexplicabile din punct de vedere medical.

referinte:

1. Integrative medicine is becoming mainstream – pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
2. Integrative preventive medicine – oxfordmedicine.com
3. Complementary and alternative medicine – cam-europe.eu

Urmatorul articol


1 comentariu

  • Dan Ioan Pantoiu

    Intr-o lume in care adevaratele repere lipsesc, articolul este mai mult decat binevenit!

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare