15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Mituri despre bolile cerebro si cardiovasculare

Mituri despre bolile cerebro si cardiovasculare

Medicii Centrului de Medicina Functionala si Integrativa Secom® dezvaluie adevarul din spatele conceptiilor gresite si al miturilor legate de afectiunile cerebro si cardiovasculare si raspund celor mai frevente intrebari ale pacientilor referitoare la aceste afectiuni.

Bolile cardio si cerebrovas­culare (BCCV) nu afecteaza tinerii, ci doar varstnicii?

Tot mai multi tineri sunt diagnosticati cu sindrom meta­bolic (hipertensiune arteriala, dislipidemie, obezitate abdo­minala, modificari ale glicemi­ei), cu risc crescut de aparitie a accidentului vascular cerebral, a tulburarilor de ritm cardiac sau chiar a infarctului miocar­dic. Stresul, alimentatia deze­chilibrata, obezitatea, fumatul si consumul de alcool sunt factori implicati in aparitia acestor afectiuni.

Infarctul miocardic este insotit intotdeauna de durere toracica?

Infarctul miocardic incepe de obicei cu durere precordiala care iradiaza la nivelul spa­telui, mandibulei, bratului stang. Adesea insa manifes­tarile pre-infarct pot fi doar dispnee, transpiratii, greata, varsaturi, asemanatoare gri­pei, sau chiar sincopa.

Nivelul crescut al colesterolui poate fi redus doar prin dieta?

Ficatul produce aproximativ 75% din colesterolul din corp, iar dieta influenteaza doar in proportie de 25% nivelul aces­tuia. Daca nivelul colesterolu­lui este ridicat, este necesara administrarea unor tratamente pentru reducerea acestuia, prin abordarea mecanismelor implicate.

Trebuie evitat consumul de grasimi daca sufar de o boala cerebro sau cardiovasculara?

Grasimile sunt surse de energie pentru organism, dar alimentatia pacientilor cu BCCV trebuie sa contina predominant grasimi mono- si polinesaturate, nu saturate. In plus, este important sa se elimine grasimile trans, care au efecte negative asupra sis­temului cardiovascular. Multe alimente pe a caror eticheta scrie „fara colesterol” sau „cu continut scazut de grasimi” pot fi bogate in grasimi „rele”, saturate si trans.

Numai persoanele supraponderale sau obezeau risc de boala cerebro sau cardiovasculara?

Desi persoanele supraponde­rale sunt mai susceptibile de a dezvolta aceste afectiuni, si persoanele normoponderale pot avea risc de BCCV, deoa­rece aparitia acestor boli nu depinde exclusiv de greutatea corporala, fiind influentata de stilul de viata, varsta, istori­cul familial de hiperlipidemie si/sau hipertensiune arteriala, unele afectiuni renale, hepati­ce, hormonale.Pe de alta parte, in cazul per­soanelor care se ingrasa greu exista riscul sa consume in exces alimente bogate in gra­simi saturate si trans fara sa constientizeze pericolul.

Cresterea nivelului colesterolului copiilor trebuie sa ne alarmeze?

Procesul de formare a placii de colesterol in artere incepe in copilarie si progreseaza pana la maturitate, crescand riscul car­diovascular. Nivelul ridicat al colesterolului la copii este legat in principal de ereditate (hi­percolesterolemie familiala) si obezitate. Se recomanda verifi­carea periodica a colesterolului sanguin la copii, mai ales daca exista antecedente familiale de boli cardiace precoce.

Femeile au un risc de boli car­dio si cerebrovasculare mai scazut decat barbatii?

Bolile cardiovasculare au fost considerate mult timp ca fiind mai frecvente in randul barbatilor. In prezent este recunoscut ca ambele sexe sufera de boli cardio­vasculare in egala masura. Barbatii tind sa dezvolte boli coronariene la varste mai tinere decat femeile, acestea fiind protejate de estrogen si progesteron. Dupa menopau­za insa, riscul cardiovascular e mai mare la femei, mai ales daca primesc terapie de substitutie hormonala, care creste nivelul de trigliceride si hipercoagulabilitatea san­guina.

Operatia de by-pass si angioplastia cu stent vindeca boala coronariana?

Restabilirea circulatiei in cazul blocarii coronarelor se face prin interventii chirur­gicale de by-pass coronarian sau prin angioplastia cu stent. Aceste interventii pot ajuta la prevenirea atacurilor de cord, dar nu vindeca boala coronariana, deoarece nu eli­mina cauzele bolii.

referinte:

1. 10 heart disease myths you shouldn’t believe – health.clevelandclinic.org
2. Relation of vegetarian dietary patterns with major cardiovascular outcomes – frontiersin.org
­

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare