- Cum sa ne pastram inima sanatoasa
- Sindromul metabolic, principala cauza a bolilor cardiovasculare
- Repere din Secom, Perspective nr. 21
Accidentul vascular cerebral nu este un accident
Termenul mai potrivit pentru a-l descrie este „atac de creier”, similar cu „atac de cord”. Accidentul vascular cerebral este a treia cauza de deces la nivel mondial si o cauza principala a epilepsiei, a dementei senile si a depresiei.
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce cand fluxul de sange catre o zona a creierului este blocat dintr-o cauza hemoragica sau ischemica.
AVC HEMORAGIC SI AVC ISCHEMIC
AVC hemoragic reprezinta aproximativ 13% din toate accidentele vasculare cerebrale, dar este cauza a peste 30% din totalul deceselor provocate de acestea.
AVC hemoragic poate fi:
# intracerebral: se produce cand un vas de sange din creier se rupe si sangele se varsa in tesutul cerebral din jur, afectand atat celulele cerebrale inundate cu sange, dar, mai ales, celulele aprovizionate cu sange de vasul rupt, care, fiind lipsite de sange, mor;
# subarahnoid: se produce cand o artera de pe suprafata creierului se rupe si se varsa in spatiul dintre creier si craniu; cauza poate fi ruptura de anevrism (zona in care peretii vaselor de sange sunt slabiti).
AVC ischemic reprezinta aproximativ 87% din totalul AVC-urilor. AVC ischemic poate fi:
# trombotic (cand trombul/cheagul de sange se formeaza local in vasul de sange si il blocheaza) sau
# embolic (cand trombul se formeaza in alta zona a sistemului circulator, de obicei in inima sau in arterele mari, si migreaza prin vasele creierului pana cand blocheaza un vas mic).
# Atacurile ischemice tranzitorii (AIT) si accidentele vasculare cerebrale silentioase sunt tipuri mai putin severe de accident vascular cerebral (simptomele se pot ameliora in cateva minute), dar sunt considerate AVC de avertisment si pot avea consecinte pe termen lung, de la cresterea riscului de AVC viitor la tulburari, in timp, de memorie.
CEL MAI DES INTALNITE SIMPTOME
Simptomele unui AVC variaza in functie de individ si de locul in care s-a produs in creier. Apar de obicei brusc si, chiar daca nu sunt foarte severe, se pot agrava in timp.
Simptomele unui AVC pot fi: paralizia sau slabiciunea unei jumatati a corpului, afazia (dificultatea de a-si gasi cuvintele sau de a intelege ce se vorbeste), comportament mai impulsiv decat inainte de AVC, interpretarea dificila a expresiilor faciale si dificultate in recunoasterea persoanelor apropiate, probleme de echilibru si coordonare, respiratie si ritm cardiac accelerate, durere de cap brusca, dizartrie (dificultate in vorbire), oboseala, pierderea controlului emotional, tulburari de memorie si/sau de logica, scaderea vederii periferice si a perceptiei vizuale, greata sau varsaturi.
FACTORI DE RISC PENTRU ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL
Hipertensiunea arteriala (HTA) si ateroscleroza sunt cele mai frecvente si importante patologii care pot declansa un AVC. Factorii de risc sunt varsta, sexul, rasa, etnia, genetica, excesul de anticoagulante, nivelul crescut al homocisteinei, al Proteinei C Reactive, fibrinogenului, colesterolului LDL, rezistenta la insulina, apneea de somn. Istoricul familial de AVC este un predictor puternic al riscului de accident vascular cerebral viitor.
METODE DE PREVENIRE
AVC-ul poate fi prevenit prin controlul hipertensiunii arteriale, gestionarea stresului, mentinerea unei greutati optime, limitarea consumului de sare si alcool, reducerea nivelului de colesterol, controlul diabetului, renuntarea la consumul de tutun si droguri, tratarea apneei obstructive de somn.
DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL AVC-ULUI
Diagnosticul este stabilit de medicul specialist pe baza analizelor de sange, a angiogramei, ecografiei carotidiene, a CT-ului, RMN-ului, ecocardiogramei si electrocardiogramei (EKG).
Tratamentul trebuie administrat in maximum 4-5 ore si urmareste restabilirea rapida a fluxului de sange si controlul hemoragiei. Tratamentul are eficienta maxima daca AVC-ul este diagnosticat in aproximativ 3 ore de la aparitia simptomelor.
Perspectiva pe termen lung dupa un AVC depinde de tipul acestuia (AVC-ul ischemic are o perspectiva mai buna decat AVC-ul hemoragic), gradul de extindere, rapiditatea cu care a fost administrat tratamentul, starea generala de sanatate a pacientului.
Complicatiile frecvente dupa un AVC includ dificultati de vorbire, inghitire, miscare sau gandire, care se pot imbunatati in saptamani, luni si chiar ani.
referinte:
1. stroke.org
2. healthline.com