Rolul medicinei functionale in imbunatatirea vietii pacientilor cu boli cardiovasculare

Rolul medicinei functionale in imbunatatirea vietii pacientilor cu boli cardiovasculare

Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom® vine in intampinarea dorintei oamenilor de a beneficia de tratamente naturale profesioniste, eficiente si personalizate, prin aplicarea principiilor medicinei functionale si integrative.

Medicina functionala si integrativa se ba­zeaza pe analiza holistica a pacientului. Ea identifica si trateaza cauzele, nu doar simptomele bolilor, elaboreaza tratamen­te personalizate, stabilieste o relatie de parteneriat terapeutic intre pacient si me­dic si stimuleaza o atitudine preventiva si proactiva fata de sanatate din partea pacientului.

TRATAM OMUL BOLNAV, NU BOALA UNUI OM

In Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom®, ne concentram pe intelegerea particularitatilor fiecarui pacient, pentru a-i oferi solutii persona­lizate de tratament si nu retete standard. Programele de tratament bazate pe fito­terapia stiintifica sunt complementare si integrate sigur si eficient celorlalte trata­mente urmate de acesta. Medicii Centru­lui considera organismul ca fiind un in­treg, nu un ansamblu de organe indepen­dente. De aceea, elaboreaza tratamentele naturale si recomandarile nutritionale pe baza evaluarii holistice a pacientului.

EVALUAREA HOLISTICA

In cadrul evaluarii holistice a pacientilor cu risc cardiovascular sunt analizate:

# istoricul medical al pacientului si al familiei sale;
# factorii de risc cardiovascular spe­cifici acestuia;
# simptomele pe care le acuza paci­entul;
# tratamentele urmate de acesta;
# atitudinea fata de boala a pacientului;
# regimul alimentar (care i-ar putea afecta sanatatea);
# modificarile structurale ale organe­lor cu ajutorul ecografiilor efectuate in cadrul Centrului sau/si a analizelor ima­gistice prezentate de pacient.

PROGRAMELE DE TRATAMENT COMPLEMENTAR

Medicii Centrului Secom® aleg, dozeaza si etapizeaza administrarea produ­selor naturale pe baza celor mai noi descoperiri in domeniul fitoterapiei, a indicatiilor literaturii de specialitate, a rigorilor stiintei medicale si a cazului concret al pacientului. Evaluarea facto­rilor de risc cardiovascular si reducerea acestora sunt cruciale pentru preventia si tratarea BCV.

Principalele tinte terapeutice ale progra­melor de tratament in cazul pacientilor cu risc cardiovascular sunt:

1 reducerea inflamatiei, prin mentinerea nivelurilor sanatoase ale unor markeri inflamatori (precum IL-1b, TNF-α si CRP), produsi de un raspuns imun dezechilibrat;
2 imbunatatirea metabolismului lipi­dic, prin reducerea biosintezei colestero­lului si cresterea degradarii colesterolu­lui la acizi biliari;
3 reducerea nivelului colesterolului total, a trigliceridelor si a colesterolului LDL („colesterolul rau”) si mentinerea ra­portului LDL-colesterol/HDL-colesterol („colesterolul bun”) la valori normale;
4 mentinerea glicemiei in limite nor­male si reducerea complicatiilor vascu­lare asociate diabetului, prin cresterea sensibilitatii celulare la insulina si redu­cerea formarii produsilor de glicare avan­sata – AGE (ex.: hemoglobina glicata);
5 mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si protejarea sistemului vascular prin reducerea calcificarii ar­terelor si a fragilitatii capilarelor, prin mentinerea relaxarii si elasticitatii vasculare si a functiei endoteliale, prin imbunatatirea tonusului venos, a fluxu­lului sanguin, venos si limfatic si scade­rea nivelului homocisteinei;
6 reducerea riscului de formare a trom­bilor, prin inhibarea agregarii plachetare si cresterea activitatii fibrinolitice;
7 sustinerea sanatatii si functiei cardiace, prin cresterea aportului de acizi grasi (sursa principala de energie metabolica pentru muschiul inimii) si imbunatatirea transferulului acestora in mitocondrii, prin imbunatatirea fluxului sanguin si a oxigenului miocardic, prin sustinerea functiei mitocondriilor din miocite de generare a energiei – ATP;
8 protectia antioxidanta a endoteliului vascular si a miocardului, prin reducerea stresul oxidativ indus de radicalii liberi;
9 mentinerea unei microbiote digestive sanatoase, care poate contribui la sca­derea in greutate, in cazul pacientilor supraponderali sau obezi, si la regla­rea glicemiei, a tensiunii arteriale si a inflamatiei, prin modificari ale acizilor grasi cu lant scurt si ale acizilor biliari si prin reducerea sintezei unor metaboliti microbieni implicati in ateroscleroza;
10 imbunatatirea capacitatii organis­mului de adaptare la factorii de stres acut si cronic si acordarea de suport in reducerea unor comportamente asociate stresului (fumat, consum de alcool in ex­ces, consum alimentar nesanatos), care pot duce la valori ridicate ale colestero­lului si trigliceridelor.

Dezechilibrele hormonale, hiperurice­mia, bolile autoimune, sindromul de apnee obstructiva de somn, tulburarile psihoemotionale, boala renala cronica, tratamentul chimioterapic sau radiotera­pic, steatoza hepatica nonalcoolica sunt factori de risc care pot fi de asemenea abordati in tratamentele naturale perso­nalizate.

NUTRITIA FUNCTIONALA SI INTEGRATIVA

Nutritia are un rol major in prevenirea si/sau reducerea cauzelor si a manifes­tarilor BCV. Consilierea nutritionala oferita de Centrul Secom® ajuta la:

# mentinerea greutatii corporale si a tesutului adipos abdominal in limite normale;
# adoptarea unor obiceiuri alimenta­re sanatoase, care sa asigure un aport adecvat de vitamine, minerale, pro­teine, carbohidrati si fibre, necesare mentinerii sanatatii cardiovasculare.

Oferim mai mult decat un plan ali­mentar sau diete standardizate – ela­boram programe de nutritie pe criterii stiintifice, flexibile, personalizate.

MONITORIZARE CONSTANTA

Dupa consultatia initiala, medicul stabileste, pentru fiecare pacient, un program de monitorizare. Monitori­zarea este necesara pentru analizarea evolutiei starii de sanatate in urma tra­tamentelor recomandate si adaptarea acestora la evolutia starii pacientului si a obiectivelor terapeutice propuse.

Poate apela la de serviciile CentruluiSecom® orice persoana care are o atitudine preventiva fata de propriul organism si care doreste sa traiasca sanatos, dar si persoanele care sufera de boli acute sau cronice.

referinte:

1. Personalized Medicine in Cardiovascular Diseases – www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Herbal Medicine for the Treatment of Cardiovascular Disease – jamanetwork.com
4. Gut Microbiota in Cardiovascular Health and Disease – www.ncbi.nlm.nih.gov

AVANTAJELE CENTRULUI SECOM®

* Avem peste 18 ani de experienta in fito­terapia stiintifica si suntem primul Centru de consultanta care a introdus in Romania acest concept;
* Peste 19.000 de pacienti au avut evolutii favorabile sub tratamentele recomandate;
* Echipa medicala cu experientain domeniul medicinei functionalesi integrative;
* Servicii medicale de calitate: fitoterapie stiintifica, nutritie functionala si integrativa, ecografie;
* Peste 300 de tipuri de suplimente alimentare naturale de calitate superioara din portofoliul Secom®, care permit elabo­rarea de tratamente naturale pentru o gama larga de afectiuni;
* Suport informational si educational necesar pacientului pentru a-si intelege problemele de sanatate si beneficiile pro­gramelor de tratament recomandate.

Studii de caz centru de medicina functionala si integrativa secom

CAZUL 1 – SINDROM METABOLIC, CARDIOPATIE ISCHEMICA

Varsta: 71 de ani
Sexul: Feminin

Simptomatologia cu care se prezinta la Centrul Secom®: In mai 2013, pacienta s-a prezentat cu hipertensiune arteriala, obezitate, diabet zaharat tip 2, ateromatoza, tromboza venoasa, sindrom inflamator, dislipidemie (hipercolesterolemie, hiperglicemie), citoliza hepatica, hiperuricemie si proteinurie.

Alte afectiuni ale pacientei: Neoplasm mamar, lupus eritematos sistemic, sindrom Sjögren.

Aspecte privind tratamentul: La prezentarea in Centru, pacienta urma tratamente alopate pentru inhibare hormonala, imonosupresie si pentru celelalte patologii existente.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Au vizat imbunatatirea metabolismului lipidic si glucidic, a tensiunii arteriale si a functiilor hepa­to-renale. Conform studiilor, un istoric de boli au­toimune creste riscul de aparitie a cancerului, la fel si unele tratamente pentru afectiuni precum lupusul. Astfel, tratamentele naturale recoman­date s-au bazat pe abordarea complexa a afectiunilor pacientei si au fost atent integra­te celor alopate. Aceste tratamente au inclus produse naturale avansate: Pomegranate, trans - Pterostilbene 50mg, IP6 500mg, Calcium Com­plex Bone Formula, L-Carnosine 500mg, Krill Oil, Glucose Optimizer®.

Rezultate: S-au constatat: remisia afectiunii oncologice, imbunatatirea sanatatii osteo-ar­ticulare, ameliorarea simptomatologiei cardi­ovasculare si autoimune. Pacienta urmeaza si in prezent tratamente de intretinere in Centrul Secom®.

CAZUL 2 – TENSIUNE ARTERIALA OSCILANTA, ARITMIE

Varsta: 64 de ani
Sexul: Feminin

Simptomatologia cu care se prezinta la Centrul Secom®: In august 2019, pacienta s-a prezentat cu hipertensiune arteriala, aritmii, sindrom depresiv, exces ponderal.

Alte afectiuni ale pacientului: Hepatita autoimu­na, tiroidita Hashimoto; ecografia abdominala

efectuata in Centrul Secom® a aratat steatoza hepatica.

Antecedente heredo-colaterale: Mama – infarct miocardic acut; tatal – cancer la vezica urinara; bunica – cancer la ficat.

Aspecte privind tratamentul: Pacienta urmeaza multiple tratamente alopate, fara ameliorarea simptomelor.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Au vizat imbunatatirea tensiunii arteriale si a rit­mului cardiac prin echilibrarea sistemului neuro­vegetativ; imbunatatirea starii psihice; reducerea steatozei si sustinerea capacitatii ficatului de a metaboliza lipidele; imbunatatirea energiei celu­lare a organismului; echilibrarea imunitatii. Trata­mentele naturale au fost integrate celor alopate si au inclus produse ca: SAM-e 200mg, Neuro Optimizer®, Sleep Optimizer®, Lipotropic 1000 Plus™, Resveratrol Synergy®, Pure Omega-3, QH-absorb® (Co-Q10 200mg), Reishi SE 188mg.

Rezultate: In urma tratamentelor si a programe­lor de nutritie integrativa elaborate la Centrul Secom®, s-au echilibrat valorile tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, s-au imbunatatit somnul si starea psihica. In prezent, pacienta urmeaza un tratament de intretinere in Centrul Secom®.

CAZUL 3 – HIPERTENSIUNE, INSUFICIENTA CARDIACA

Varsta: 53 de ani
Sexul: Feminin

Simptomatologia cu care se prezinta la Centrul Secom®: Pacienta s-a prezentat in august 2020 cu hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie si hiperuricemie, insuficienta cardiaca, obezitate, anxietate, simptome de premenopauza, crestere ponderala de 10 kg in ultimul an.

Alte afectiuni ale pacientei: steatoza hepatica, uter fibromatos.

Antecedente heredo-colaterale: Mama– hipertensiune arteriala; tatal – accident vascu­lar cerebral.

Aspecte privind tratamentul: Pacienta urmea­za tratamente alopate pentru patologiile exis­tente, fara imbunatatirea valorilor tensiunii arteriale sau a profilului lipidic.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Au vizat reducerea tensiunii arteriale; imbunatatirea metabolismului lipidic si glucidic; imbunatatirea starii emotionale si hormonale; scaderea ponderala; mentinerea sanatatii vasculare, intestinale si a glandelor suprarenale. Pe baza evaluarii holistice a paci­entei, s-au recomandat tratamente naturale, care au inclus: Cholesterol Control with Red Yeast Rice CoQ-10 Omega-3, Acetyl L-Carnitine 500mg, D-Ribose 1000mg, Q-absorb® (Co-Q10 100mg), TMG 500mg, Synergize-Your-Gut®, Schisandra 580mg.

Rezultate: Evolutia pacientei este constant favorabila, prin imbunatatirea profilului lipidic, a tensiunii arteriale, a starii emotionale si a celei hormonale. Pacienta este monitorizata constant in Centrul Secom®.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare