Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Mituri si adevaruri despre stres

Mituri si adevaruri despre stres

Echipa de medici de la Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom® clarifica mai joso parte dintre aspectele cel mai des intalnite in discutiile cu pacientii referitoare la stres.

Oamenii raspund asemanator la factorii stresori?

In aceeasi situatie stresanta, oamenii reactioneaza diferit atat din punct de vedere emotional, cat si fizic. Raspunsul individual este influentat de varsta, sex, genetica, microbiota intestinala, educatie, stil si experienta de viata, statut socio-economic, resurse biologice. Barbatii raspund la stres prin eliberarea unor cantitati mari de noradrenalina si cortizol, care induc starea de „lupta sau fugi”. Acest raspuns este determinat si de gena SRY pe care barbatii o au si care contribuie la dezvoltarea trasaturilor comportamentale masculine si influenteaza inclusiv reactia la stres. Femeile nu au gena SRY si raspund la stres secretand cantitati mai mici de noradrenalina si cortizol si mai mari de oxitocina. Aceasta din urma stimuleaza interactiunile sociale, reduce agresivitatea si creste empatia si exprimarea verbala a sentimentelor.

Stresul este intotdeauna negativ?

Pe termen lung, stresul poate avea efecte fizice si psihice negative. Pe termen scurt insa, in doze mici, stresul poate fi pozitiv, sti­mulator, ajutand la cresterea atentiei si memoriei, la imbunatatirea comporta­mentului, a motivatiei si capacitatii de a face fata pro­vocarilor.

Cele mai populare tehnici de reducere a stresului sunt universal eficiente?

Intens promovate pentru gestionarea stresului, meditatia, yoga, exercitiile fizice, muzica, atitudinea pozitiva nu sunt eficiente pentru orice persoana si in orice circumstanta. Deoarece reactionam diferit la factorii de stres, avem nevoie de strategii personalizate pentru a-l gestiona.

Absenta simptomelor inseamna absenta stresului?

Absenta simptomelor specifice stresului nu indica absenta acestuia. Adesea, anumite manifestari sunt considerate comportamente obisnuite. De exemplu: consumul alimentar excesiv, dieta nesanatoasa, somnul la ore tarzii, consumul de alcool si/sau de substante interzise, fumatul.

Alcoolul scade nivelul de stres si ajuta la relaxare?

Desi nu diminueaza factorii stresori, alcoolul este consumat frecvent cu scopul de a reduce stresul. In doze mici si pe termen scurt, alcoolul are un efect sedativ si euforic. Consumat in exces sau pe termen lung, poate modifica echilibrul neurotransmitatorilor, „resetand” ceea ce este normal si provocand eliberarea unor cantitati mari de cortizol. Acesta interactioneaza cu sistemul de recompensa al creierului si induce dependenta de alcool pentru mentinerea unei stari emotionale bune. Dependenta de alcool duce la degradarea capacitatii de munca, neglijarea sarcinilor profesionale si familiale, pierderi financiare etc. Acestea amplifica stresul si creeaza un cerc vicios.

Stresul provoaca albirea prematura a parului?

Culoarea parului este data de pigmentul melanina sintetizat in melanocite din aminoacidul tirozina. In stres, nivelul tirozinei scade, ceea ce determina reducerea melaninei si albirea parului. Stresul creste eliberarea noradrenalinei atat la nivelul glandelor suprarenale, cat si in foliculii de par, producand radicali liberi, care reduc numarul celulelor stem ale melanocitelor. Astfel, nu se pot forma melanocite noi si parul devine gri, apoi alb.

Stresul produce cancer?

Nu exista dovezi concludente pentru o legatura directa intre stres si aparitia cancerului. Stresul prelungit poate creste insa riscul de progresie a cancerului prin declansarea reactiilor inflamatorii si afectarea sistemul imunitar. Stresul cronic poate duce la depresie si anxietate, care induc comportamente nesanatoase (supraalimentare, fumat, alcool etc.), crescand in acest fel, indirect, riscul de cancer.

Stresul influenteaza aparitia si exacerbarea acneei hormonale?

Acneea hormonala este determinata de excesul de sebum secretat de glandele sebacee, care sunt foarte sensibile la actiunea testosteronului. Stresul cronic stimuleaza producerea in exces a testosteronului, inclusiv la nivelul pielii, si secretia excesiva a sebumului. Acneea, favorizata de stres, genereaza la randul ei stres, inchizand un cerc vicios care afecteaza negativ calitatea vietii.

referinte:

1. psychologytoday.com
2. ncbi.nlm.nih.gov › articles/Impactof stress on cancer metastasis – NCBI

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare