- Ceaiul negru: istorie, tipuri si arome, proprietati si beneficii
- Ceaiul verde si beneficiile sale pentru sanatatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandata
- Cat de important este calciul pentru sanatate? Afla totul despre rolul acestui mineral
Ce este enterocolita si cum se manifesta - cauze, solutii pentru ameliorarea simptomelor si metode de prevenire
Enterocolita reprezinta o inflamatie la nivelul tractului digestiv, care poate afecta atat intestinul subtire, cat si intestinul gros. Aceasta afectiune apare cu precadere in randul copiilor, in special pe durata verii, fiind provocata de virusuri sau bacterii, insa poate sa apara si la adulti.
Cuprins:
- Cauzele care duc la aparitia enterocolitei
- Tipuri de enterocolita
- Cum este diagnosticata enterocolita si ce complicatii pot aparea
- Solutii pentru ameliorarea simptomelor enterocolitei
- Ce alimente putem consuma si ce trebuie sa evitam
- Sfaturi pentru a preveni aparitia enterocolitei
Cauzele care duc la aparitia enterocolitei
Enterocolita este cauzata adesea de bacterii (E. coli, Salmonella sau Shigella) sau de adenovirusuri, enterovirusuri sau rotavirusuri. Acesti agenti patogeni se pot transmite prin consumul de alimente contaminate care nu au fost preparate termic sau nu au fost depozitate in conditii corespunzatoare sau prin ingerarea de apa contaminata (de exemplu, apa din piscina contaminata cu materii fecale eliminate de o persoana infectata).
Infectiile care produc enterocolita se transmit usor de la o persoana la alta, mai ales daca persoana infectata nu s-a spalat pe maini dupa ce a mers la baie si a eliminat scaune contaminate. Totodata, enterocolita poate fi dobandita si dupa contactul cu animalele purtatoare de bacterii daunatoare.
Alte cauze care pot duce la aparitia enterocolitiei sunt:
- sistemul imunitar slabit
- folosirea frecventa a antibioticelor
- igiena precara
- expunerea la chimicale sau toxine
- chimioterapia
- reactia alergica la unele alimente
Tipuri de enterocolita
Enterocolita poate fi clasificata in mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:
Enterocolita necrozanta
Enterocolita necrozanta apare atunci cand inflamarea tractului digestiv este insotita de necrozarea tesuturilor din mucoasa intestinului. Acest tip de enterocolita apare de cele mai multe ori in randul copiilor nascuti prematur sau al celor care se imbolnavesc frecvent.
Cauzele enterocolitei necrozante pot fi multiple, insa se consideraca bebelusii nascuti prematur au un sistem imunitar slabit, care duce la o predispozitie a aparitiei bacteriilor. O alta cauza poate fi nivelul scazut de oxigen sau sange de la nivelul intestinelor, care duce la aparitia infectiilor.
Enterocolita necrozanta prezinta urmatoarele simptome:
- balonare
- scaune cu sange
- diaree
- stari de voma
Totodata, in cazul bebelusilor, aceasta se manifesta prin lipsa apetitului. Alte simptome mai pot include: febra, dispnee (respiratie dificila) sau stari de oboseala.
Enterocolita asociata cu administrarea antibioticelor
Enterocolita poate sa apara si dupa urmarea unui tratament cu antibiotice. Antibioticele suprima flora intestinala si, implicit, bacteriile benefice care protejeaza tractul digestiv. Ca urmare, acesta este predispus la aparitia infectiilor cu bacterii precum Clostridium.
Odata ajunsa la nivel intestinal, Clostridium elibereaza toxine care duc la inflamarea peretilor intestinelor.
Primele simptome pot sa apara in cel mult zece zile de la inceperea tratamentului cu antibiotice si pot sa includa:
- crampe abdominale si balonare
- diaree apoasa
- febra
- stari de oboseala
- dureri severe la nivelul stomacului
- o senzatie generala de rau
- mers frecvent la baie
In unele cazuri, enterocolita asociata cu administrarea antibioticelor poate evolua catre o alta forma, cea de enterocolita pseudomembranoasa.
Enterocolita pseudomembranoasa
Enterocolita pseudomembranoasa apare atunci cand este inflamata si mucoasa intestinelor, fiind provocata de o infectie cu bacteria Clostridia sau de un tratament prelungit cu antibiotice, conform specialistilor de la MayoClinic.
Simptomele specifice ale enterocolitei pseudomembranoase includ:
- diaree apoasa
- febra
- crampe abdominale dureroase
Totodata, enterocolita pseudomembranoasa poate duce la acumularea de leucocite (celule albe) si mucus in scaune.
Enterocolita hemoragica
Enterocolita hemoragica este cauzata, de obicei, de infectia cu bacteria E.coli. Simptomele pot sa includa:
- crampe abdominale severe
- diaree cu sange, apoasa
- febra
In unele situatii, bacteriile pot sa ajunga in sange, iar infectia se va raspandi si va afecta alte organe. Alteori se poate ajunge la aparitia sindromului hemolitic-uremic, o afectiune care apare in urma distrugerii premature a celulelor rosii din sange, care se caracterizeaza prin insuficienta renala acuta, anemie si o scadere severa, brusca a numarului de trombocite, sindrom care, la randul lui, poate provoca insuficienta renala, leziuni ale nervilor sau accident vascular cerebral.
La unele persoane poate sa apara si sangerarea rectala.
Simptomele generale ale enterocolitei pot sa difere in functie de tipul acesteia, insa exista cateva simptome comune, care sunt cel mai des intalnite:
- febra
- aparitia unei umflaturi in zona stomacului
- stari de voma si greata
- diaree
- stari de oboseala
- o senzatie generala de rau
Cum este diagnosticata enterocolita si ce complicatii pot aparea
Diagnosticarea enterocolitei trebuie facuta de medicul specialist gastroenterolog si presupune anamneza pacientului, colectarea informatiilor despre istoricul medical si efectuarea unei examinari fizice. De asemenea, medicul poate cere si realizarea unor analize de sange si coprocultura (analiza materiilor fecale).
Testele imagistice, precum CT-ul, radiografia abdominala sau clisma cu bariu, pot fi de ajutor in diagnosticarea enterocolitei si in depistarea inflamatiei de la nivelul intestinelor.
Daca simptomele persista timp de mai multe zile, medicul poate face apel si la colonoscopie, pentru a stabili daca este vorba de colita hemoragica.
Complicatiile enterocolitei
Complicatiile care pot sa apara, in special in cazul copiilor, includ deshidratarea provocata de varsaturi si diaree. In cazuri grave, aceasta afectiune poate duce la aparitia problemelor digestive, sepsis sau perforarea intestinelor.
Ce se poate face pentru ameliorarea simptomelor enterocolitei
Tratamentul poate sa difere de la o persoana la alta, in functie de tipul enterocolitei si de stadiul in care se afla. In general, acestea pot sa includa transfuzii de sange, injectii intravenoase sau, in cel mai sever caz, interventii chirurgicale.
Pentru monitorizarea enterocolitei poate fi necesara spitalizarea pacientilor. In acest caz vor fi administrate lichide intravenos, deoarece organismul este deshidratat din cauza diareei si a varsaturilor. In unele situatii poate fi necesara transfuzia de sange. Spitalizarea este adesea obligatorie pentru copii.
Daca enterocolita este recurenta, poate fi necesar transplantul, astfel incat microorganismele care au dus la aparitia infectiei sa fie inlocuite cu bacterii benefice preluate de la un donator.
Antibioticele nu sunt prescrise de medic in cazul enterocolitei hemoragice sau al enterocolitei asociate cu administrarea antibioticelor. Totodata, nu sunt recomandate nici antidiareicele de tip antipropulsive
Enterocolita severa necesita deseori interventie chirurgicala, in special la persoanele care au tesuturile intestinelor deteriorate. Operatia pentru enterocolita presupune drenajul zonelor infectate si indepartarea partilor infectate ale intestinului.
Ce alimente putem consuma si ce trebuie sa evitam
Regimul alimentar este esential pentru ameliorarea simptomelor enterocolitei. Este recomandat un consum mare de apa pentru hidratarea organismului, deoarece se pierde o cantitate considerabila de lichide din cauza diareei.
Pentru restabilirea echilibrului florei si bacteriilor benefice de la nivelul intestinelor sunt recomandate probioticele (bacteriile benefice).
Alte alimente pentru combaterea diareei pe care le putem consuma sunt cele cu un continut scazut de fibre, usor de digerat. Aceste alimente pot fi cartofii, painea prajita, orezul fiert, bananele, legumele fierte, dar si ceaiul de menta. Totodata, studiile au aratat ca bananele verzi pot ajuta in ameliorarea simptomelor diareei la copii.
Alimentele care nu se recomanda in aceasta perioada sunt produsele lactate, prajelile, mancarurile picante sau condimentate, carnea grasa, alcoolul, cafeaua, prajiturile, bauturile carbogazoare, fructele si legumele crude.
Sfaturi pentru a preveni aparitia enterocolitei
Deoarece microorganismele care duc la aparitia enterocolitei se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, prin contact direct sau indirect, este esentiala igiena mainilor. Astfel, este esential sa ne spalam pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand folosim toaleta.
In ceea ce priveste alimentele care pot fi contaminate, acestea trebuie preparate termic corespunzator si depozitate in conditii optime, la rece, in special pe timpul verii, cand se pot altera mai usor. Fructele si legumele trebuie intotdeauna spalate bine cu apa curata inainte de consum.
De asemenea, pentru a evita aparitia enterocolitei la sugari este recomandata alaptarea la san, dar si atentia sporita a mamei in privinta alimentelor pe care le consuma.
Sursa foto: Shutterstock
Produse recomandate
-
Jarro-Dophilus® EPS
cutie de carton c...- Pret obisnuit
- 155,00 lei
-
Baby's Jarro-Dophilus® + GOS
flacon cu 71 g pu...- Pret obisnuit
- 150,00 lei
-
Saccharomyces Boulardii + MOS
90 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 219,00 lei