trucuri-sa-sporesti-inteligenta-copilului-tau

Copiii incep sa invete imediat ce se nasc. Ei observa tot ceea ce ii inconjoara si analizeaza constant informatiile pe care le primesc de la mediul exterior. Astfel, le este stimulata inteligenta nativa, iar activitatea cerebrala intensa duce la dezvoltarea si intarirea conexiunilor la nivelul creierului. Iata cateva trucuri utile pentru stimularea gandirii la copii.

Cuprins

Citeste-i povesti de cand este bebelus
Aveti grija la felul in care vorbiti copilului
Ajuta-l la rezolvarea temelor
Da-i liber la socializare

Citeste-i povesti de cand este bebelus

Puteti porni conversatii pe baza lor, il poti ajuta pe copil sa faca diferenta dintre bine si rau si ii stimulezi vorbirea si imbogatirea vocabularului. De asemenea, il ajuta pe copil sa inteleaga vorbirea simbolica si, la randul lui, sa isi dezvolte abilitatile de povestitor.

Aveti grija la felul in care vorbiti copilului

In preajma copiilor trebuie sa vorbesti intotdeauna corect gramatical si fara “scapari”, fara te bazezi pe faptul ca nu sunt atenti si ca nu vor prelua in propriul lor vocabular cuvinte nepotrivite. Mai mult, trebuie sa ai grija ca atunci cand ei vorbesc incorect, sa-i corectezi si sa nu preiei in propriul tau vocabular cuvintele rostite gresit de copil. Altfel risti sa il incurajezi sa nu mai faca eforturi pentru a vorbi corect si sa considere ca se poate face foarte bine inteles si astfel. Iar cum vorbirea este esentiala pentru dezvoltarea creierului, este foarte important sa incurajezi atat vorbirea corecta, cat si efortul copilului de a-si imbunatati vocabularul si de a comunica intr-un mod complex si nuantat.

Ajuta-l la rezolvarea temelor

Chiar daca nu iti cere ajutorul, fii disponibil sa-ti ajuti copilul la rezolvarea temelor. Scolarii de varste mici pot crede ca stiu sa rezolve anumite exerctii dar, de fapt, sa greseasca. In acest fel rateaza fixarea unor cunostinte de baza, iar lacunele acestea ii vor urmari foarte mult timp. De aceea, este mai bine sa-l ghidezi sau, daca intr-adevar observi ca se descurca singur, sa te uiti doar la final peste teme, ca sa te asiguri ca sunt rezolvate corect. Daca exista greseli, corecteaza-le impreuna cu copilul si explica-i cu calm tot ce este necesar sa stie astfel incat sa poata rezolva singur un exercitiu similar.

Da-i liber la socializare

Copiii care au frati au inteligenta emotionala mai bine dezvoltata si sunt mai abili in relatiile sociale. Se imprietenesc mai usor cu alti copiii si isi mentin in mod firesc o retea active de “relatii”. De aceea, este important ca in cazul in care nu are frati sau surori, sa iti lasi copilul sa socializeze. Acest lucru te implica in mod direct fiindca mai multi copii in casa, sunt o responsabilitate in plus si trebuie supravegheati cu discretie. Dar jocul si interactiunea cu alti copii sunt foarte importante pentru dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor, de aceea este obligatoriu sa incurajezi astfel de activitati.

(articol actualizat la data 06-01-22)
 

Produse recomandate

loader
Pure DHA

90 capsule moi masticabile (gust de capsuni)

68.00 lei
In stoc