Prea mult sau prea putin somn poate duce la depresie

Prea mult sau prea putin somn poate duce la depresie

Doua cercetari recente arata ca prea mult sau prea putin somn poate creste riscul de a trece printr-o stare de depresie. Fenomenul apare din cauza activarii unei gene care influenteaza starea psihica, se mentioneaza in numarul din februarie al publicatiei Sleep.

Primul studiu a cuprins un esantion de 1700 de adulti, gemeni. Cercetatorii au observat ca persoanele cu o durata medie de somn, intre sapte si noua ore, erau mai putin influentati de factorii genetici in ceea ce priveste simptomele depresiei. Ponderea influentei pentru acestia a fost de 27%. Cei care dormeau doar cinci ore pe noapte au intregistrat insa valori aproximativ duble, de 53%. In cazul somnorosilor, cei care dormeau 10 ore pe noapte, procentul a fost de 49%.

Al doilea studiu a inclus peste 4100 de tineri cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani. Potrivit rezultatelor, cei care dormeau mai putin de sase ore se inscriau intr-un risc mai mare de a suferi de depresie. Din cauza despresiei, sansele de a regla programul de somn erau cu atat mai mici.

Cercetatorii subliniaza astfel importanta unui somn odihnitor, pe o perioada suficienta, pentru cresterea eficientei tratamentelor impotriva depresiei.

Produse recomandate


  • 30 tablete filmat...
    Pret obisnuit
    62,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare