Mituri si adevaruri despre medicina integrativa

Mituri si adevaruri despre medicina integrativa

Tot mai multi oameni aleg sa se concentreze asupra prevenirii si imbunatatirii sanatatii cautand solutii naturale de tratament si practicieni de medicina integrativa care sa ii ghideze in acest proces printr-o abordare personalizata. In ciuda cresterii popularitatii medicinei integrative, exista inca o multime de confuzii in intelegerea acestei practici medicale. Mai jos vom aborda cateva mituri frecvente despre medicina integrativa.

Medicina integrativa nu tine cont de principiile medicinei conventionale. Este adevarat?

Multe persoane cred ca practicantii de medicina integrativa folosesc doar remedii naturale sau alte terapii neconventionale in tratarea pacientilor, exclu­zand complet medicamen­tele si procedurile specifice medicinei conventionale. In realitate, medicina integra­tiva, asa cum sugereaza si denumirea, imbina sigur si eficient practicile de medi­cina conventionala (alopata) si terapiile complementare, scopul fiind obtinerea unor rezultate cat mai bune pen­tru pacient. Tratamentele complementare sustin si potenteaza adesea actiunea medicatiei alopate, diminu­and in acelasi timp efectele negative ale acesteia.

Practicienii de medicina in­tegrativa sunt medici?

Medicina integrativa este prac­ticata de medici, de medicina generala sau de diverse specia­lizari, si de terapeuti certificati, cu pregatire medicala.

Exista perceptia ca medicina integrativa nu este practica­ta la scara larga fiindca nu este eficienta. Este adevarat?

Din pacate, dintotdeauna a existat aceasta reticenta a lumii medicale de a accep­ta ca pot exista mai multe abordari si variante de trata­ment ale unei afectiuni. In secolele XIV-XV, de exemplu, aproximativ 75-80% dintre marinari mureau inainte de sfarsitul calatoriei din cau­za scorbutului. Un chirurg naval scotian a emis ipote­za ca acesta este cauzat de deficitul de vitamina C, dar abia 50-60 de ani mai tarziu tratamentul cu vitamina C a devenit standardul de ingriji­re pentru scorbut. Medicina integrativa are o abordare holistica a pacientului si a sanatatii, diferita de cea a medicinei conventionale, de aceea este si mai greu accep­tata, desi exista o multime de cercetari stiintifice care dovedesc efectele benefice ale terapiilor complementare asupra sanatatii. Medici­na integrativa va deveni standardul de ingrijire in viitor, atunci cand vom fi pregatiti sa o acceptam si sa ii intelegem atuurile.

Este adevarat ca medicina integrativa presupune o investitie mare de timp?

Medicina integrativa nu este o solutie rapida. Este un proces. Este nevoie de implicare, atat din partea medicului, cat si a pacientu­lui, care trebuie sa joace un rol activ in programul de tra­tament. Desi suntem cu totii ocupati cu munca, familia, avem prieteni, hobby-uri, responsabilitati care ne ocu­pa mult timp, este esential sa acordam prioritate pro­priei sanatati. Un program de tratament personalizat elaborat pe baza principiilor medicinei integrative redu­ce riscul de imbolnavire si programarile neplanificate la medici si creste probabilita­tea de a avea timp si energie pentru a adauga ani sanatosi vietii si a ne dedica lucrurilor care ne fac fericiti.

Tratamentele complementa­re sunt scumpe?

Sa tratezi este scump, dar preventia te ajuta, de fapt,sa economisesti.

Medicina conventionala,desi este excelenta in cazul anumitor afectiuni, se con­centreaza mai degraba pe remedierea simptomelor si mai putin pe identificarea cauzelor profunde care stau la baza afectiunilor.

Fara a aborda si trata pe par­cursul vietii cauzele bolilor, costurile cu sanatatea cresc din ce in ce mai mult pe masura ce imbatranim, find necesare tot mai multe teste, investigatii, tot mai multe medicamente si, implicit, cheltuieli tot mai mari.

Medicina integrativa isi pro­pune sa previna boala, aju­tand astfel pacientul sa eco­nomiseasca bani in fiecare an prin faptul ca se reduce nece­sarul de medicamente costisi­toare si vizite la spital. Astfel, desi aparent mai accesibila, medicina conventionala este in realitate mai scumpa, iar preventia si abordarea holisti­ca a problemelor de sanatate cu ajutorul medicinei integra­tive se dovedeste varianta cea mai eficienta financiar.

Ce se ascunde in spatele convingerii „Am incercat tot, inclusiv terapii de me­dicina integrativa, dar nu functioneaza”?

Multi pacienti simt ca au facut tot ce au putut pentru a-si imbunatati sanatatea, dar fara rezultate.

Cand o persoana crede limi­tativ ca a „incercat totul”, ea isi induce in subconstient ideea ca nu se mai poate face nimic. Dar multe dintre aces­te persoane nu au beneficiat de o abordare holistica si recomandari integrative pen­tru a-si ameliora sanatatea.

O consultatie de medicina integrativa ajuta la identifica­rea cauzelor afectiunilor si la elaborarea unui program de tratament personalizat care sa integreze cele mai potri­vite terapii complementare pentru fiecare pacient. Medicina integrativa nu in­seamna doar terapii aplicate singular (ex.: acupunctura, masaj, yoga), ci asociaza o multime de terapii – ad­ministrarea de suplimente alimentare dupa principiile fitoterapiei stiintifice, oxige­noterapia hiperbara, ozono­terapia, terapia intravenoasa etc.

referinte:

1. Myths About Functional Medicine: Innovative Healthcare – findinnovativehealthcare.com
2. Debunking 5 Functional Medicine Myths – grassrootsfunctionalmedicine.com
­

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare