Cauze frecvente ale infertilitatii: endometrioza si sindromul ovarelor polichistice

Cauze frecvente ale infertilitatii: endometrioza si sindromul ovarelor polichistice

Motivele pentru care o femeie poate sa intampine dificultati atunci cand isi propune sa ramana insarcinata sunt numeroase, printre acestea numarandu-se endometrioza si sindromul ovarelor polichistice (fiecare afectand aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta fertila).
Descoperirea lor la timp si tratamentul adecvat pot preveni complicatiile si instalarea infertilitatii.

ENDOMETRIOZA

Aproximativ 200 de milioane de femei din intreaga lume sunt diagnosticate cu endometrioza. In Uniunea Europeana, aceasta afecteaza peste 14 milioane de femei (iunie 2021, cordis.europa.eu). Incidenta endometriozei in cazul femeilor care sufera de infertilitate este de 30-50%, motiv pentru care este considerata o cauza majora a acesteia.

Endometrioza este o afectiune caracterizata prin prezenta tesutului endometrial (care acopera interiorul uterului) in afara cavitatii uterine. Frecvent, endometrioza apare la nivelul trompelor uterine, vaginului, colului uterin, intestinului, pielii, dar poate sa apara si la nivelul creierului, tractului urinar sau al plamanilor. Aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta fertila (considerata intre 15 si 49 de ani) au endometrioza.

Cauzele exacte ale endometriozei sunt necunoscute. Teoriile care explica originea acesteia mentioneaza ca posibile cauze:

# menstruatia retrograda: in timpul menstruatiei, parti din tesutul endometrial ajung, prin trompele uterine, in cavitatea abdominala;
# metaplazia celomica: transformarea unor celule din corp in celule endometriale;
# migrarea celulelor endometriale prin vasele de sange sau limfatice in alte organe ale corpului;
# interventiile chirurgicale in timpul carora poate fi implantat endometru in incizia abdominala;
# istoricul familial de endometrioza;
# incapacitatea sistemului imunitar de a elimina tesutul endometrial din afara uterului;
# inflamatiile si stresul oxidativ.

Tesuturile endometriozice au o sensibilitate crescuta la estrogen si progesteron. De aceea, in timpul menstruatiei, se produce sangerarea tesutului endometrial, atat intra-, cat si extrauterin. Astfel, concomitent cu sangerarea vaginala, are loc si o sangerare in abdomen, care produce inflamatii, cicatrici ale tesuturilor endometriozice si aderente care provoaca durere. Simptomele pot fi constante sau temporare. Endometrioza este asociata frecvent cu simptome precum: durere inainte si in timpul menstruatiei, durere la contactul sexual, durere abdominala, ciclu menstrual neregulat cu menstre abundente, infertilitate. Alte simptome pot fi: balonare, constipatie, urinari dureroase, sangerari vaginale anormale. In unele cazuri, endometrioza este asimptomatica.

Mecanismele prin care endometrioza afecteaza fertilitatea sunt neclare. Se crede ca endometrioza impiedica maturizarea foliculului, ovulatia, preluarea ovulului de catre trompele uterine, implantarea embrionului, deterioreaza ADN-ul ovocitului si reduce motilitatea spermatozoizilor. Trebuie mentionat ca un diagnostic de endometrioza nu inseamna automat si unul de infertilitate, dar cele doua afectiuni sunt frecvent asociate.

Pentru stabilirea diagnosticului, pe langa analiza simptomelor, se recomanda investigatia lapa­roscopica, examinarea ecogra­fica transvaginala, rezonanta magnetica (RMN) si tomografia computerizata (CT).

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece endometrioza. Tratamentele urmaresc ameliorarea durerii, reducerea ratei recurentei si obtinerea unei sarcini.

SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE (SOPC)

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonala care afecteaza intre 8 si 13% dintre femeile aflate la varsta fertila.

Pentru diagnosticarea SOPC este necesara indeplinierea a minimum doua dintre urmatoarele criterii:

1. hiperandrogenism biochimic (nivel crescut al testosteronului liber) si clinic (hipertricoza, hirsutism – pilozitate excesiva in zonele in care aceasta este minima sau absenta la femei, acnee, piele seboreica, alopecie de tip masculin etc.);
2. oligo/anovulatie – lipsa ovulatiei sau menstre neregula­te, la intervale mai maride 35 de zile;
3. cel putin un ovar cu volumul 10 cm si 10-12 chisturi cu diametrul intre 2 si 9 mm, dispuse la periferia ovarului.

endometrioza si ovarele polichistile

Diagnosticarea din vreme a endometriozei si SOPC permite evitarea complicatiilor. De notat ca sindromul ovarelor polichistice (SOPC) nu trebuie confundat cu boala ovarelor polichistice (OPC). Aceasta este o tulburare morfologica caracterizata prin prezenta chisturilor pe ovare, cu sau fara ovulatie.

Cauzele sindromului ovarelor polichistice nu sunt pe deplin cunoscute, factorul favori­zant fiind hiperandrogenis­mul, care face foarte dificila conceptia unui copil. Acesta impiedica maturizarea foliculilor ovarieni si eliberarea ovulului (ovulatia), reduce capacitatea de implantare uterina a ovulului fecundat, produce tulburari ale ovulatiei si menstruatiei. Femeile cu SOPC pot apela insa la teh­nicile de reproducere umana asistata medical.

Mecanismele propuse ca fiind cauzele hiperandrogenismului sunt:

* niveluri ridicate de insulina ca urmare a rezistentei celulelor la actiunea insulinei;
* obezitate cu dispunerea abdominala a excesului adipos;
* niveluri ridicate ale hormonului luteinizant (LH), care stimuleaza ovarele sa secrete testosteron in exces;
* niveluri scazute de SHBG (globulina de transport a hormonilor sexuali), o proteina din sange care reduce efectul produs de testosteron;
* stres;
* afectiuni sau dezechilibre ale sistemului endocrin;
* inflamatii;
* istoric familial de SOPC;
* folosirea unor medicamente cu efect androgenic.

Din nefericire, alte manifes­tari ale SOPC pot fi avortul spontan, nasterea prematura, complicatiile medicale pe ter­men lung (ex. cancer endome­trial, sindrom metabolic etc.).

Tratamentele alopate pentru SOPC pot ajuta la reduce­rea cauzelor, ameliorarea simptomelor si minimizarea complicatiilor care pot sa apara in timp.

referinte:

1. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management – ncbi.nlm.nih.gov
2. Polycystic Ovary Syndrome – ncbi.nlm.nih.gov; news-medical.net

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare