📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Calendarul alergenilor

Calendarul alergenilor

Chiar daca perioada in care alergiile se manifesta cel mai intens incepe primavara si se termina toamna, iar anotimul rece este considerat unul mai linistit din acest punct de vedere, diferite tipuri de alergii (alimentare, cauzate de praf si acarieni, de poluare sau animalele de companie) se manifesta de-a lungul intregului an.

VESTITORII ALERGIILOR DE PRIMAVARA

Polenul este cel mai des intalnit alergen de exterior si, cum schimbarile climatice se fac tot mai mult simtite, acesta apare din ce in ce mai devreme. Inca din februarie-martie, anumite specii de copaci si ierburi incep sa produca particule fine de polen, care sunt purtate de vant si declanseaza o serie de manifestari alergice neplacute: stranuturi repetate, mancarimi ale nasului si ochilor, secretii nazale etc. De retinut ca polenul purtat de vant, si nu cel recoltat de albine din flori, este responsabil de declansarea alergiilor!

Zilele calde ale primaverii ne indeamna sa iesim in natura, dar, pe langa arbori, numeroase specii de ierburi si buruieni produc polen, astfel incat plimbarile in parc sau iesirile la picnic pot declansa alergii.

Nici in casa nu suntem protejati complet de polen, de aceea e bine sa nu dormim cu fereastra deschisa, ci sa folosim mai degraba un aparat de aer conditionat, sa aspiram si sa stergem praful cat mai des si sa nu uscam rufele in aer liber (pe balcon sau in curte). Lenjeria de pat, perdelele, canapeaua, covoarele, saltelele ar trebui curatate sau aspirate sapta­manal, iar animalele de com­panie care petrec mult timp afara ar trebui sa aiba accesul restrictionat in dormitoare.

Umezeala produsa de topirea zapezilor si ploile de prima­vara, precum si incalzirea vremii ne expun si la alti alergeni prezenti in interio­rul locuintelor: mucegaiuri (fungi), acarieni.

Nu in ultimul rand, pe ma­sura ce apar produsele de sezon, trebuie sa fim atenti la anumite alimente cu potential alergen ridicat, pre­cum capsunele.

DIVERSITATEA ALERGENILOR ATINGE VARA PUNCTUL MAXIM

Gramineele reprezinta o familie de plante erbacee cu inflorescenta in forma de spic si care cuprinde peste douasprezece mii de specii diferite, dintre care cateva zeci sunt puternic alergene, din cauza polenului aeropur­tat. Gramineele de cultura includ secara, porumbul, graul, ovazul si orzul, iar gramineele salbatice, pe care le putem intalni pe marginea drumurilor sau pe islazuri, cuprind specii precum timof­tica, firuta, golomat, ovas­cior, vitelar, paius. Gazonul si gramineele decorative (iarba de pampas, pennisetum, miscanthus), folosite tot mai frecvent pentru amenajarea parcurilor si gradinilor, pot provoca neplaceri persoane­lor alergice.

O alta sursa de alergeni des intalniti vara o reprezinta buruienile, care cresc necon­trolat pe terenurile neingri­jite dintre blocuri sau de la marginea localitatilor. Multe dintre acestea (artemisia, urzica, patlagina, ambrozia) au cunoscut in ultimii ani o proliferare ingrijoratoare (tara noastra si Bulgaria detin recordul european de raspandire a acestora).

calendarul alergenilor pe anotimpuri

Vacantele si calatoriile din perioada verii nu sunt lip­site de riscuri pentru cei sensibili: alergia la soare (eruptia polimorfa la lumi­na – EPL) apare atunci cand pielea se apara de radiatiile solare printr-o reactie imunitara, ce determina inrosirea pielii si aparitia veziculelor pruriginoase ori a flictenelor (basicilor) supu­rande. Reactiile fotoalergice seamana cu dermatita de contact si pot fi agravate de emulgatorii si conservatii din unele produse cosmetice, de parfumuri, detergenti ori medicamente.

In majoritatea tarilor euro­pene, mai ales primavara si vara sunt publicate calendare de polen, iar la buletinele meteo ale posturilor de te­leviziune sunt prezentate concentratiile de polen ale diverselor specii de copaci, graminee sau ierburi. Aceste informatii sunt foarte utile pentru polinozici (persoa­nele afectate de alergiile la polen), care au ajuns sa repre­zinte aproximativ un sfert din populatia Europei.

Alergiile alimentare apar si ele mai frecvent vara. Pe langa cele la fructe si legume (caise, piersici, rosii, porumb) creste incidenta reactiilor alergice la peste si fructede mare sau la alune, arahide si susan, prezente adeseain inghetata sau deserturi.

SEZONUL RECE, UN MOMENT DE RESPIRO

Odata cu racirea vremii petre­cem mai mult timp in casa, astfel incat alergiile ce tin de traiul in interiorul locuintei se acutizeaza. Mucegaiurile proli­fereaza in incaperile expuse la umezeala (bai, beciuri, garaje) sau neaerisite (poduri, subso­luri). Alergiile la praf si acarieni raman o problema si in lunile reci, dar pot fi prevenite prin igienizarea corecta si constanta a locuintelor, schimbarea frec­venta a asternuturilor si insta­larea unor filtre de aer HEPA.

Animalele de companie pot declansa alergii prin scuamele de pe piele, cand naparlesc, dar si prin saliva sau urina. In timpul sarbatorilor de iarna, putem dezvolta reactii alergice neasteptate: la bradul natural, la lumanari si betisoare par­fumate, la dulciurile specifice momentului sau chiar la fumul degajat de focul de lemne ce arde linistit in semineu!

Referinte:

1. A seasonal allergy survival guide – health.clevelandclinic.org
2. Seasonal allergies – acaai.org
3. Alergiile de primavara – helpnet.ro

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare