“Boala dulce” multe complicatii produce

“Boala dulce” multe complicatii produce

Glucoza este principala sursa de energie a organismului, in special a creierului, ce are nevoie de un aport constant de glucoza pentru a putea functiona. In diabet insa, nivelul de glucoza din organism nu se poate regla de la sine, pentru a fi constant, ceea ce determina efecte asupra tuturor organelor si sistemelor. Sa aflam, deci, cum sa evitam boala si, respectiv, cum sa gestionam starea de diabet, pentru a evita complicatiile.

Diabetul zaharat este o boala cronica, exprimata prin niveluri peste normal ale glicemiei (hiperglicemie). Odata declansat, el se manifesta, in majoritatea cazurilor, pentru tot restul vietii, desi, in cazul diabetului de tip 2, situatia poate fi reversibila. De exemplu, in cazul unui diabet asociat obezitatii, daca persoana in cauza redevine normoponderala, problema poate fi altfel controlata. Boala diabetica poate aparea pe fondul a doua deficiente functionale: fie nu se mai secreta insulina, cum se intampla in cazul diabetului de tip 1, fie insulina secretata este prea putina sau nu poate fi utilizata corect (rezistenta la insulina), cum se intampla in cazul diabetului de tip 2. Or, in lipsa insulinei, nutrientii parveniti din alimentatie nu pot fi transformati in energia pe care se bazeaza organismul pentru a functiona.

DIABETUL DE TIP 1 (INSULINODEPENDENT)

Numit si diabet juvenil, pentru ca este specific copiilor si tinerilor, diabetul de tip 1 apare din cauza ca sistemul imunitar produce anticorpi care ataca si distrug celulele pancreatice producatoare de insulina. Iar, dupa cum arata studiile, 85–90% din bolnavii de diabet de tip 1 au, in sange, anticorpi impotriva insulinei sau impotriva celulelor pancreatice care secreta insulina (celulele beta). Debutul diabetului juvenil este, in general, spontan, pentru ca simptomele apar de-abia dupa ce nu mai exista insulina din cauza distrugerii celulelor beta, hiperglicemia fiind permanenta. Organismul nu poate functiona fara hormonul pancreatic, asa ca tratamentul diabetului de tip 1 are rolul de a compensa lipsa lui prin administrarea de insulina injectabila, conform unei scheme de tratament stabilite de medicul diabetolog. Tratamentul cu insulina va trebui urmat toata viata, intrucat afectarea autoimuna a celulelor pancreatice este definitiva.

DIABETUL DE TIP 2 (NON-INSULINO-DEPENDENT)

Diabetul adult sau diabetul gras, cum mai este numit al doilea tip de diabet – pentru ca apare, in general, dupa 40–45 de ani si, respectiv, pentru ca este specific persoanelor supraponderale sau obeze – este cea mai intalnita boala endocrina. Este, de asemenea, una dintre cele mai intalnite boli cronice netransmisibile de la nivel mondial, cu un numar de cazuri care aproape s-a dublat din anii ’80 pana in prezent. Diabetul de tip 2 poate evolua multi ani pana ce sa fie diagnosticat, pentru ca hiperglicemia se instaleaza treptat, dandu-le posibilitatea celor in cauza sa se acomodeze cu starile asociate acesteia. Insa, chiar si in lipsa simptomelor, diabetul poate afecta grav unele organe-cheie (inima, rinichii, ochii), putand duce la moarte prematura. Principalele cauze pentru care fenomenul imbolnavirii de diabet este in continua ascensiune vin din adoptarea unui stil de viata in care predomina alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si stresul cronic. De altfel, statisticile arata ca boala este determinata, in proportie de 70%, de factorii de stil de viata, in vreme ce predispozitia genetica are un impact de doar 30%. In diabetul de tip 2, se produce un cerc vicios al ineficientei utilizarii insulinei: pentru ca nivelul glicemiei este mare, si nivelul insulinei este pe masura, numai ca nefiind acceptata de tesuturi (insulinorezistenta), nivelul glicemiei ramane mare, iar pancreasul secreta cu perseverenta insulina (hiperinsulinism). Prin urmare, se poate ajunge la epuizarea pancreasului si la decompensarea functiei lui endocrine. Daca se ajunge la o asemenea situatie, poate fi necesar tratamentul cu insulina chiar si in diabetul non-insulino-dependent.

DIABETUL GESTATIONAL

Se pot confrunta cu fenomenul de diabet in timpul sarcinii femeile supraponderale si cu varste de peste 30 de ani, care au mai nascut copii cu greutatea peste 4 kg si care au un istoric familial in acest sens. De aceea, cu atat mai mult gravidelor cu aceste caracteristici li se fac periodic testari ale glicemiei, pentru a depista la timp boala si pentru a evita complicatiile sau chiar pierderea sarcinii.

Se considera ca s-a instalat diabetul gestational daca gravida in cauza are constant valorile glicemiei mai mari decat cele normale (totusi, mai mici decat cele pentru care se pune diagnosticul de diabet de tip 2). Un risc imprimat de diabetul gestational priveste dezvoltarea ulterioara a copilului, care ar putea dezvolta diabet de tip 2.

MANAGEMENTUL BOLII

Pentru un control cat mai bun al bolii, accentul trebuie sa cada pe trei aspecte: regimul alimentar, activitatea fizica si tratamentul medicamentos (antidiabetice sau insulina). Schimbarea obiceiurilor alimentare si a altor obiceiuri care influenteaza nivelul glicemiei poate preveni sau intarzia declansarea bolii, iar daca diabetul (de tip 2) este deja instalat, poate duce la regresul bolii si la vindecare. Regimul alimentar al persoanei diabetice ori prediabetice este foarte important din doua motive: pentru ca o ajuta sa-si mentina glicemia sub control si, respectiv, pentru ca o ajuta sa slabeasca sau, dupa caz, sa-si mentina greutatea corporala, ceea ce, din nou, conteaza pentru reglarea glicemiei. Astfel, pe de o parte, exista dovezi stiintifice ca o dieta hipocalorica poate ajuta la reglarea glicemiei independent de numarul de kilograme al persoanei in cauza. Pe de alta parte, insa, in cazul diabeticilor peste 60 de ani, este suficient ca acele persoane sa-si reduca greutatea cu 5% pentru a-si normaliza nivelul de glucoza din sange. In cazul persoanelor cu prediabet, studiile au demonstrat ca este suficienta eliminarea a cateva kilograme de grasime, fara a ajunge la greutatea optima, pentru a scadea cu aproximativ 60% riscul de a face diabet.

Referinte:

- Sanatatea are gust, Carte de nutritie pentru familie, dr. Mihaela Bilic, editura Curtea Veche
- www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
- www.endocrineweb.com/endocrinology/overview-pancreas
- http://www.who.int/diabetes/global-report/WHD2016_Diabetes_Infographic_v2.pdf?ua=1

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare