-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Mituri despre infectiile urinare

Mituri despre infectiile urinare

In infectiile tractului urinar, un motiv pentru care apare frecvent reimbolnavirea este lipsa informatiilor corecte despre boala si, implicit, persistenta in unele greseli. De aceea, adevarul despre ceea ce ne face bine si despre ceea ce ne face rau ne va ajuta sa iesim din neplacutul cerc al recurentei.

1. Consumul sufcient de lichide scade riscul de infectii urinare

ADEVARAT
Cu cat bem mai multe lichide, cu atat vom urina mai des si, deci, vom elimina mai multe bacterii daunatoare din vezica.
In plus, apa dilueaza sarurile din urina, ceea ce, in cazul unei infectii deja prezente, contribuie la reducerea disconfortului produs de acestea la urinare.

2. Femeile fac infectii urinare mai frecvent decat barbatii

ADEVARAT
Doua diferente anatomice le fac pe femei mai vulnerabile decat sunt barbatii, in privinta infectiilor urinare: lungimea considerabil mai mica a uretrei (4 cm la femei, fata de 20 cm la barbati) si pozitionarea orifciului uretral in apropierea anusului, ceea ce favorizeaza migrarea bacteriilor patogene in uretra. Tocmai de aceea, trei dintre masurile de prevenire a infectiilor urinare sunt folosirea hartiei igienice dinspre fata spre spate dupa folosirea toaletei, evitarea purtarii chilotilor tanga si asigurarea unei bune igiene intime.

3. In sarcina si la menopauza, creste riscul de infectii urinare

ADEVARAT
Cresterea nivelului de progesteron specifca perioadei de sarcina duce la relaxarea peretilor ureterelor si ai vezicii urinare, ceea ce creste posibilitatea aparitiei fenomenului de reflux urinar (urina se deplaseaza mai lent sau chiar se poate intoarce spre rinichi).
Intre saptamanile 6-24 de sarcina, riscul de infectie urinara este la apogeu, din cauza presiunii exercitate pe vezica de fatul dezvoltat, determinand imposibilitate de golire completa si, deci, stagnarea urinei. Si in perioada menopauzei, tot schimbarile hormonale stau la baza cresterii riscului de infectie urinara: scaderea nivelului estrogenilor dezechilibreaza flora vaginala, ce are rol de protectie impotriva bacteriilor patogene.

Intre 20 si 50 de ani, infectiile tractului urinar sunt de aproximativ 50 de ori mai intalnite la femei, decat la barbati.
Manualul Merck

4. Consumul de suc de merisoare este benefc in infectiile urinare

PARTIAL ADEVARAT
Sucul de merisoare impiedica Escherichia coli – bacteria care sta la originea infectiilor urinare in peste 75% din cazuri – sa ramana pe peretii vezicii urinare si sa se inmulteasca, insa cu conditia sa nu f fost amestecat cu mult zahar.
Insa, din cauza continutului mare de zahar pe care il au, in general, sucurile de merisoare – pentru a contracara gustul acru al fructelor –, efectul terapeutic se diminueaza. De aceea, pentru a fi siguri de succes in tratarea unei infectii urinare este important sa asociem sucurile (cu un continut cat mai mic de zahar) cu medicatia specifca (antibiotic, suplimente cu merisor si probiotice).

5. Frigul si umezeala favorizeaza infectiile tractului urinar

ADEVARAT
In perioada rece si umeda a anului, se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de infectie urinara, conform statisticilor. Cresterea este cauzata de scaderea imunitatii organismului si, implicit, de dezechilibrarea balantei microbiene locale (microorganismele patogene se inmultesc excesiv).

6. Odata tratata, infectia urinara nu va mai aparea

FALS
Recurenta in caz de infectii urinare este destul de mare, din pacate, asa cum arata statisticile. Cele mai multe cazuri de infectii urinare recurente se inregistreaza in randul femeilor aflate la menopauza. Principalul motiv pentru care apare fenomenul de recurenta este vulnerabilitatea cu care ramane organismul dupa un episode de infectie la nivelul tractului urinar, in lipsa unor masuri de preventie.

Referinte:
1. Manualul Merck de diagnostic si tratament, editia a XVIII-a, editura All
2. Corpul uman, manual complet. Ghid ilustrat de anatomie, fziologie si afectiuni ale organismului, Steve Parker, Editura Litera, 2014
3. Tu. Ghid de functionare. Cunoaste-ti corpul pentru a ramane tanar si sanatos, dr. Michael F. Roizen si dr. Mehmet C. Oz, Editura Curtea Veche, 2007

Articol publicat in Nr. 8 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare