15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Cum recunoastem o infectie urinara la copilul mic

Cum recunoastem o infectie urinara la copilul mic

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt intalnite frecvent la nou-nascuti si la copii. Mai ales la nou-nascuti, simptomatologia este nespecifica si mai dificil de recunoscut, ceea ce poate determina intarzierea masurilor terapeutice si aparitia complicatiilor. Asa ca, pentru a evita afectarea definitiva a functiei renale, este important ca parintii sa invete sa observe rapid o potentiala infectie.

Infectia de tract urinar la copii imbraca aspecte clinice foarte diferite, in functie de varsta copilului si de localizarea infectiei. Astfel, simptomele date de infectiile urinare la copiii cu varste sub 6 luni difera de cele date de infectiile urinare la copiii mai mari de 6 luni si sunt nespecifice, motiv pentru care diagnosticarea se poate face tarziu la copilul mic.

CUPRINS

Simptome infectie urinara la bebelusi
Cand ar trebui sa duci copilul la medic

SIMPTOME INFECTIE URINARA LA BEBELUSI

In cazul copiilor cu varste pana in 6 luni, prezenta febrei la valori inalte este asociata cu starea generala modificata – copilul nu se simte bine, este agitat, plange, isi pierde pofta de mancare –, tulburarile digestive (balonare, voma, diaree), urina miroase urat, iritatia pielii din zona genitala. Simptomele pot fi asociate cu alte stari fiziologice sau patologii, insa indica si posibilitatea unei infectii de tract urinar (ITU), explica prof. dr. Mihaela Balgradean, sef al Sectiei de Nefrologie si Dializa din cadrul Spitalului de Urgenta pentru copii „M. S. Curie”, Bucuresti.

In ceea ce priveste simptome infectie urinara la bebelusi cu varste intre 6 si 12 luni, simptomatologia este asemanatoare cu cea prezenta la copiii mai mici, in prim-plan fiind starea generala proasta – febra si manifestarile de tip digestiv: balonare, durerea abdominala, diaree, varsaturi, lipsa poftei de mancare –, urmata de stagnarea ponderala. Si la aceasta categorie de varsta, poate aparea simptomul specific de miros neplacut al urinei.

„Febra (peste 38,5 ₀C) este intotdeauna un semn de ITU inalta (la nivelul rinichilor), numita pielonefrita acuta, o boala extrem de severa la aceasta categorie de varsta”, spune prof. dr. Mihaela Balgradean, sef al Sectiei de Nefrologie si Dializa din cadrul Spitalului de Urgenta pentru copii „M. S. Curie”, Bucuresti.

Pana la varsta de un an, infectiile urinare apar mai frecvent la baieti decat la fete, iar dupa primul an, raportul frecventei se inverseaza, din cauza diferentelor anatomice (uretra mai scurta la fete decat la baieti).

CU VARSTA, SIMPTOMELE DE INFECTIE URINARA LA COPII DEVIN SPECIFICE 

simptome infectii urinare la copii

In cazul copiilor de varsta prescolara, infectiile urinare devin mai usor de identificat. Cazurile de infectie urinara la copii mai mari se manifesta prin simptome specifice: senzatie de urinare imperioasa, „cu picatura”, in special in cazul baietilor, schimbarea mirosului, aspectului si culorii urinei, urinari mai frecvente decat in mod obisnuit, inclusiv noaptea, sau reduse cantitativ, dureri abdominale, dureri lombare. Ca si febra – mai putin evidenta –, durerile lombare indica, de regula, o infectie localizata la nivelul rinichilor (pielonefrite). Febra apare, in rare cazuri, daca infectia afecteaza partea de jos a tractului urinar (uretra, vezica urinara).

CAUZELE APARITIEI SI REAPARITIEI ITU

Principala cauza de aparitie a infectiilor urinare sunt bacteriile – acele bacterii care colonizeaza tubul digestiv in mod normal si care sunt transferate si urca inspre vezica si, posibil, spre rinichi. Bacteriile generatoare de infectii urinare sunt Escherichia coli, in principal, dar pot fi produse si de Klebsiella, de Proteus, de Streptococul de grupa D, stafilococul. Ele se trateaza cu antibiotice, tratamentul fiind mai complex pentru infectiile inalte (de tract urinar superior).

„La copilul de varsta mica, ITU se asociaza frecvent cu diferite malformatii ale rinichilor ori la alt nivel al tractului urinar si, adesea, cu reflux vezico-ureteral. Acestea trebuie evaluate diagnostic si tratate in consecinta”, spune prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Spitalul de Urgenta pentru copii „M. S. Curie”, Bucuresti.

Intalnite sunt si asa-numitele cistite virale, care nu se trateaza cu ajutorul antibioticelor. De asemenea, infectiile pot fi produse de paraziti sau de Candida, ultima inmultindu-se in urma tratamentului cu antibiotic. 

In multe cazuri, contaminarea copiilor mai mari se produce prin folosirea toaletei sau a cazii de baie, daca nu au fost respectate masurile de igiena.

O situatie delicata si periculoasa este aceea in care infectia urinara revine periodic: „Recurenta ITU este adesea legata de o patologie malformativa subadiacenta, cu posibilitatea aparitiei unor abcese, supuratii intrarenale, litiaza reno-urinara si diferite alte complicatii pe termen lung, adesea asociate cu boala renala progresiva si, in cazuri severe, cu anomalii malformative grave, pierderea functiei renale si insuficienta renala”.

MASURI DE PREVENIRE

Un prim factor de care parintii ar trebui sa tina cont pentru a preveni infectiile urinare la nou-nascuti sau la copii este hidratarea corecta. Ca o masura-pereche cu hidratarea adecvata, este importanta educarea copiilor in sensul neamanarii mersului la toaleta. Si mentinerea pH-ului acid al urinei este un mijloc de a preveni infectiile urinare.

Un alt factor de care ar trebui sa se tina cont este prevenirea constipatiei – in acest sens, parintii trebuie sa aiba in vedere o alimentatie care sa asigure copiilor scaun zilnic.

De asemenea, o igiena corecta a zonei intime – cu mai multa atentie in cazul fetitelor, care, prin anatomia specifica, necesita masuri de igiena sporite. De altfel, atat in cazul fetelor, cat si in cel al baietilor, pot exista o serie de probleme congenitale de anatomie locala care sa duca la infectii urinare, drept pentru care poate fi nevoie sa fie rezolvate chirurgical.

Nu in ultimul rand, este foarte importanta respectarea regulilor de igiena: spalarea mainilor inainte de folosirea toaletei, dezinfectarea colacului de WC si a cazii de baie, evitarea folosirii de spumante de baie si de sapunuri cu formula agresiva pentru spalarea zonei intime.

Si solutiile folosite pentru dezinfectarea apei din bazine si din piscine sunt un factor iritant pentru zona uro-genitala, drept pentru care trebuie evitate mai ales in perioadele cand exista o vulnerabilitate din acest punct de vedere.

CAND AR TREBUI SA DUCI COPILUL LA MEDIC

In anumite situatii, este recomandat sa suni medicul pentru a programa un consult: 

  • copilul are varsta sub 6 luni si are febra
  • cel mic are varsta peste 6 luni si are febra de peste 48 de ore
  • copilul sufera de dureri la urinare
  • urina are un miros urat
  • copilul incepe brusc sa scape urina, ziua sau noaptea, dupa multe luni in care nu s-a intamplat acest lucru
  • copilul are dureri severe de stomac sau spate.

Articol publicat in Nr. 8 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .

Sursa foto: Freepik

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare