- Mituri despre nutritie
- Intolerantele alimentare – ce sunt si cum ne afecteaza viata
- Nutritia functionala si integrativa schimba paradigma in materie de stil de viata sanatos
Suplimente alimentare asociate regimurilor de nutritie in gestionarea unor afectiuni
Studiile de nutrigenetica (stiinta care studiaza efectul nutrientilor asupra informatiilor genetice) si nutrigenomica (stiinta care studiaza raspunsul genetic la anumiti nutrienti) au demonstrat ca nutritia dezechilibrata este o cauza majora a bolilor societatii moderne.
text: Dr. Oana Bogzeanu
Excesul alimentar din epoca moderna, mai ales pe fondul utilizarii predominante a alimentelor rafinate si concentrate, de obicei cu aport nutritiv scazut, coroborat cu sedentarismul, are consecinte nefaste asupra starii de sanatate. A crescut incidenta bolilor cronice netransmisibile, precum obezitatea, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral si anumite forme de cancer. Aceste boli se numara din ce in ce mai des printre principalele cauze ale dizabilitatii si decesului prematur, la nivel mondial.
Alt efect nefast al stilului de viata modern, tot mai intens si mai stresant, este aparitia sindromului de burnout. Oboseala cronica si lipsa motivatiei, insomnia, dificultatea in concentrare, pierderea poftei de mancare, depresia, anxietatea si starile de furie sunt simptome ce contureaza tabloul clinic al acestui sindrom. Stresul excesiv afecteaza si glandele suprarenale. Functionarea ineficienta a acestora duce la scaderea nivelul cortizolului din corp si, ca atare, a capacitatii organismului de a se lupta cu stresul si infectiile. De asemenea, este perturbat procesul de metabolizare a glucozei din sange, ceea ce duce la oboseala si slabiciune.
Controalele regulate la medic si schimbarea in bine a stilului de viata pot scadea substantial atat incidenta bolilor cronice, cat si efectele epuizarii. Utilizarea suplimentelor alimentare, alaturi de tratamentul medicamentos, poate avea, de asemenea, un rol benefic in normalizarea unor parametri care sunt considerati factori de risc ai acestor boli. Iata, in continuare, cateva dintre aceste suplimente.
ENZIMELE DIGESTIVE
Sunt o clasa de compusi responsabili cu procesul de descompunere si absorbtie a nutrientilor in organism pentru sustinerea structurilor si functiilor organismului. Sunt secretate de glandele salivare, stomac, pancreas, intestinul subtire. Printre cele mai frecvente afectiuni cauzate de lipsa unor enzime digestive sunt: intoleranta la lactoza, boala celiaca, pancreatita cronica, obezitatea, afectiunile cardiovasculare, alergiile. Enzimele pot proveni si din surse exogene, precum ananas, kiwi, soia, struguri, legume proaspete, precum si din suplimente alimentare care contin enzime.
PROBIOTICELE
Numite si bacterii bune, probioticele sunt microorganisme care se gasesc in mod natural in organism si ajuta la asimilarea substantelor nutritive, luptand in acelasi timp impotriva infectiilor. Administrarea de probiotice poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor care sufera de oboseala cronica si stres. Ele determina o crestere a nivelului de triptofan din corp, ameliorand astfel productia de melatonina, respectiv calitatea somnului. In plus, probioticele controleaza si nivelul de zahar din sange. Au efect si in curele de slabire – ajuta la prelungirea starii de satietate si alungarea senzatiei de foame, contribuind in acelasi timp si la accelerarea arderilor.
80% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor.
Sursa: health24.com
VITAMINELE SI MINERALELE
Alcatuiesc grupul micronutrientilor, mare parte dintre ele neputand fi sintetizate in organism, fiind necesara procurarea lor din alimente. Sunt necesare pentru sustinerea proceselor vitale. Administrarea de suplimente naturale alimentare pe baza de vitamine are rol preventiv si efect adjuvant in cazul persoanelor cu afectiuni cronice. De asemenea, administrarea de vitamine sustine recuperarea in cazul convalescentei. Vitaminele A, cele din complexul B, C si E ajuta si in lupta impotriva sindromului de burnout, avand efect puternic impotriva stresului.
CEAIURILE DIGESTIVE
Nenumarate studii atesta beneficiile consumului de ceai asupra organismului. De exemplu, ceaiul de menta, musetel, papadie, scortisoara, anason poate sa amelioreze disconfortul digestiv, reducand indigestia, diareea, greata, balonarea si simptomele sindromului de intestin iritabil.
Ceaiul negru incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune din tractul intestinal, in timp ce inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene. In plus, ceaiul negru ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, iar mai multi compusi din ceaiul negru au efecte favorabile asupra modului in care corpul uman produce si foloseste insulina. De asemenea, sustine pierderea in greutate. Pentru reducerea balonarii sunt recomandate ceaiurile de menta, musetel, marar, anghinare, papadie, cimbru, busuioc, salvie, coriandru sau maghiran.
Cu 9-10 ani scurteaza durata medie de viata a unui om complicatiile produse de obezitate.
Sursa: Saptamana medicala
COLOSTRUL
Este prima secretie lactata post-partum. Efectele sale benefice asupra organismului uman se extind dincolo de perioada dezvoltarii neonatale. Deoarece poate fi obtinut in cantitati mult mai mari si avand aceleasi proprietati benefice ca si colostrul uman, fara a avea efecte negative, utilizarea colostrului bovin ca supliment alimentar a crescut in ultimele decenii.
Efectele benefice ale colostrului, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, se impart in doua categorii: acesta sustine functionarea sistemului imunitar, datorita continutului bogat in imunoglobuline, si determina o dezvoltare armonioasa, incurajand si refacerea tisulara prin continutul de factori de crestere.
Referinte:
1. K. Stelwagen, E. Carpenter, B. Haigh, A. Hodgkinson and T. T. Wheeler. Immune components of bovine colostrum and milk. Journal of animal science; 87- 13 (2009).
2. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases, Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, WHO, Geneva, 2003
3. Journal of the Academy of Nutrition and dietetics, May 2015, Volume 115
4. Societatea de nutritie din Romania – Ghid pentru alimentatia sanatoasa; Echilibrul energetic si starea de nutritie
5. A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fatigue syndrome;www.ncbi.nlm.nih.gov
6. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts; www.ncbi.nlm. nih.gov
7. Interaction of dietary compounds, especially polyphenols, with the intestinal microbiota: a review; www.ncbi. nlm.nih.gov
8. Tea Enhances Insulin Activity, pubs.acs.org