-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Suplimente alimentare asociate regimurilor de nutritie in gestionarea unor afectiuni

Suplimente alimentare asociate regimurilor de nutritie in gestionarea unor afectiuni

Studiile de nutrigenetica (stiinta care studiaza efectul nutrientilor asupra informatiilor genetice) si nutrigenomica (stiinta care studiaza raspunsul genetic la anumiti nutrienti) au demonstrat ca nutritia dezechilibrata este o cauza majora a bolilor societatii moderne.

text: Dr. Oana Bogzeanu

Excesul alimentar din epoca moderna, mai ales pe fon­dul utilizarii predominante a alimentelor rafinate si concentrate, de obicei cu aport nutritiv scazut, coro­borat cu sedentarismul, are consecinte nefaste asupra starii de sanatate. A crescut incidenta bolilor cronice netransmisibile, precum obezitatea, bolile cardio­vasculare, hipertensiunea, diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral si anumi­te forme de cancer. Aceste boli se numara din ce in ce mai des printre principalele cauze ale dizabilitatii si decesului prematur, la nivel mondial.

Alt efect nefast al stilului de viata modern, tot mai intens si mai stresant, este aparitia sindromului de burnout. Oboseala cronica si lipsa motivatiei, insomnia, dificultatea in concentrare, pierderea poftei de mancare, depresia, anxietatea si stari­le de furie sunt simptome ce contureaza tabloul clinic al acestui sindrom. Stresul excesiv afecteaza si glandele suprarenale. Functionarea ineficienta a acestora duce la scaderea nivelul cortizolului din corp si, ca atare, a capacitatii organismului de a se lupta cu stresul si infectiile. De asemenea, este perturbat procesul de metabolizare a glucozei din sange, ceea ce duce la oboseala si slabi­ciune.

Controalele regulate la me­dic si schimbarea in bine a stilului de viata pot scadea substantial atat incidenta bolilor cronice, cat si efec­tele epuizarii. Utilizarea suplimentelor alimentare, alaturi de tratamentul me­dicamentos, poate avea, de asemenea, un rol benefic in normalizarea unor parame­tri care sunt considerati fac­tori de risc ai acestor boli. Iata, in continuare, cateva dintre aceste suplimente.

ENZIMELE DIGESTIVE

Sunt o clasa de compusi responsabili cu procesul de descompunere si absorbtie a nutrientilor in organism pentru sustinerea structu­rilor si functiilor organis­mului. Sunt secretate de glandele salivare, stomac, pancreas, intestinul subtire. Printre cele mai frecvente afectiuni cauzate de lipsa unor enzime digestive sunt: intoleranta la lactoza, boala celiaca, pancrea­tita cronica, obezitatea, afectiunile cardiovasculare, alergiile. Enzimele pot proveni si din surse exogene, precum ananas, kiwi, soia, struguri, legume proaspete, precum si din suplimente alimenta­re care contin enzime.

PROBIOTICELE

Numite si bacterii bune, probioticele sunt microorga­nisme care se gasesc in mod natural in organism si ajuta la asimilarea substantelor nutritive, luptand in acelasi timp impotriva infectiilor. Administrarea de probio­tice poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor care sufera de oboseala cro­nica si stres. Ele determina o crestere a nivelului de triptofan din corp, ame­liorand astfel productia de melatonina, respectiv calitatea somnului. In plus, probioticele controleaza si nivelul de zahar din sange. Au efect si in curele de sla­bire – ajuta la prelungirea starii de satietate si alunga­rea senzatiei de foame, con­tribuind in acelasi timp si la accelerarea arderilor.

80% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor.

Sursa: health24.com

VITAMINELE SI MINERALELE

Alcatuiesc grupul micronutrientilor, mare parte dintre ele neputand fi sintetizate in organism, fiind necesara procurarea lor din alimente. Sunt necesare pentru sustinerea proceselor vitale. Administrarea de suplimen­te naturale alimentare pe baza de vitamine are rol preventiv si efect adjuvant in cazul persoanelor cu afectiuni cronice. De asemenea, administra­rea de vitamine sustine recuperarea in cazul convalescentei. Vitaminele A, cele din complexul B, C si E ajuta si in lupta impotriva sindro­mului de burnout, avand efect puternic impotriva stresului.

CEAIURILE DIGESTIVE

Nenumarate studii atesta beneficiile consumului de ceai asupra organismului. De exemplu, ceaiul de menta, musetel, papadie, scortisoara, anason poate sa amelioreze disconfortul di­gestiv, reducand indigestia, diareea, greata, balonarea si simptomele sindromului de intestin iritabil.

Ceaiul negru incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune din tractul intestinal, in timp ce inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene. In plus, ceaiul negru ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, iar mai multi compusi din ceaiul negru au efecte favorabile asupra modului in care corpul uman produce si foloseste insulina. De asemenea, sustine pierderea in greu­tate. Pentru reducerea balonarii sunt recomandate ceaiurile de menta, musetel, marar, anghinare, papadie, cimbru, busuioc, salvie, coriandru sau maghiran.

Cu 9-10 ani scurteaza durata medie de viata a unui om complicatiile produse de obezitate.

Sursa: Saptamana medicala

COLOSTRUL

Este prima secretie lactata post-partum. Efectele sale benefice asupra organismu­lui uman se extind dincolo de perioada dezvoltarii neonatale. Deoarece poate fi obtinut in cantitati mult mai mari si avand aceleasi proprietati benefice ca si colostrul uman, fara a avea efecte ne­gative, utilizarea colostrului bovin ca supliment alimen­tar a crescut in ultimele decenii.

Efectele benefice ale colostrului, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, se impart in doua categorii: acesta sustine functionarea sistemului imunitar, dato­rita continutului bogat in imunoglobuline, si determi­na o dezvoltare armonioa­sa, incurajand si refacerea tisulara prin continutul de factori de crestere.



Referinte:

1. K. Stelwagen, E. Carpenter, B. Haigh, A. Hodgkinson and T. T. Wheeler. Immune components of bovine co­lostrum and milk. Journal of animal science; 87- 13 (2009).
2. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases, Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, WHO, Geneva, 2003
3. Journal of the Academy of Nutrition and dietetics, May 2015, Volume 115
4. Societatea de nutritie din Romania – Ghid pentru alimentatia sanatoa­sa; Echilibrul energetic si starea de nutritie
5. A randomized, double-blind, place­bo-controlled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fa­tigue syndrome;www.ncbi.nlm.nih.gov
6. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts; www.ncbi.nlm. nih.gov
7. Interaction of dietary compounds, especially polyphenols, with the intes­tinal microbiota: a review; www.ncbi. nlm.nih.gov
8. Tea Enhances Insulin Activity, pubs.acs.org

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare