Intolerantele alimentare – ce sunt si cum ne afecteaza viata

Intolerantele alimentare – ce sunt si cum ne afecteaza viata

Auzim din ce in ce mai des despre ele, de aceea suntem uneori tentati sa credem ca e vorba despre o noua moda in materie de suferinte ale omului modern. De fapt, intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza sunt afectiuni cu implicatii foarte serioase asupra calitatii vietii.

text: Diana Angelescu

BOALA CELIACA SAU INTOLERANTA LA GLUTEN

Aceasta este o boala autoimuna multifactoriala care apare prin ingestia de gluten (un complex proteic aflat in grau, secara, orz, ovaz) la persoane cu predispozitie genetica, si care se poate manifesta incepand cu orice varsta, chiar din copilarie.

Boala celiaca se manifesta ca un raspuns imun, care conduce la un proce inflamator semnificativ la nivelul intestinului subtire, ceea ce impiedica nutrientii din hrana sa fie asimilati, favorizand astfel aparitia malnutritiei.

SIMPTOMELE BOLII CELIACE

Numita si boala cameleon, boala celiaca are peste 300 de simptome si afectiuni asociate. De aceea este atat de greu de diagnosticat. Boala celiaca afecteaza multe sisteme si organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducator.

Boala celiaca se manifesta prin diaree, pierderea in greutate si slabirea generala, uneori constipatie (favorizand confundarea cu sindromul colonului iritabil), distensie abdominala si durere abdominala, voma, iar la copii, incetinirea cresterii. Alte simptome se pot manifesta in afara intestinului, precum anemia, osteoporoza, amenoreea si deficienta de vitamine sau minerale. Anumite simptome provin de la patologii care sunt asociate cu aceasta afectiune. Boala celiaca nu se prezinta insa intotdeauna in acelasi mod. Ea apare sub diferite forme clinice, demne de avut in vedere in etapa de diagnosticare. In plus, unele persoane cu intoleranta la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestarilor nu exclude, insa, boala.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA

Diagnosticul se stabileste in urma testelor de sange si a biopsiei intestinale.

  • Testul pentru anticorpii antitransglutaminaza (antiTG) din clasa IgA este un test rapid, de mare incredere, care se foloseste la depistareaintolerantei la gluten, detectand anticorpii IgA dintr-o picatura de sange. La fel de eficient, desi mai putin raspandit, este testul pentru antiendomisium (EMA). Testul pentru anticorpi antigliadina (AFA) din clasele IgA si IgG este decisiv, in special la copiii cu varste de sub 3 ani.
  • Biopsia intestinala. In cazul in care testele de sange sunt pozitive, urmatorul pas este acela de a efectua o biopsie intestinala, procedura in care se recolteaza, prin intermediul endoscopiei, o proba de tesut din intestinal subtire, care este, apoi, analizata. In cazul in care se identifica modificari caracteristice ale tesutului mucosal (atrofia vilozitatilor si cresterea numarului de limfocite intraepiteliale), poate fi pus diagnosticul definitiv de boala celiaca.

TRATAMENT

Desi despre boala celiaca se spune ca este greu de diagnosticat, greu de tratat si imposibil de vindecat, vestea buna este ca tratamentul se bazeaza doar pe dieta. Eliminand complet glutenul din dieta, in cele mai multe cazuri, simptomele vor disparea.
Totusi, dieta fara gluten nu este usor de tinut, ea impune o disciplina stricta si multa atentie la produsele ce pot contine gluten ascuns.
De asemenea, s-au dovedit eficiente anumite produse simbiotice continand o asociere de probiotice si fibre, cu rol principal in echilibrarea florei organismului.
Boala celiaca nu trebuie confundata cu alergia la grau sau gluten, care este o boala mult mai rara si care presupune mecanisme imunitare diferite.

INTOLERANTA LA LACTOZA

Cea mai raspandita forma de deficit enzimatic, conditionata genetic, in­toleranta la lactoza este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera si de a absorbi lactoza, glucidul care se gaseste in lapte si in derivate din acesta. Enzima deficitara este lactaza, secretata la nivelul mucoasei intestinului subtire si care are rolul de a produce hidroliza lactozei pana la glucoza si galactoza.

In intoleranta la lactoza, din cauza deficitului enzimatic, lactoza ramane nedigerata, nu poate fi absorbita si este supusa unui proces de fermen­tatie in intestinul gros, producand simptome specifice (senzatie de plenitudine, meteorism, dureri abdo­minale colicative, uneori stari tempo­rare de hipoglicemie si oboseala).

TIPURI DE INTOLERANTA LA LACTOZA

Din punct de vedere al cauzei defici­tului enzimatic, se cunosc trei forme de intoleranta la lactoza.

  • Intoleranta congenitala la lactoza. Aceasta afectiune foarte rara consta in incapacitatea de a sintetiza lactaza si se manifesta clinic prin diaree apoasa la initierea alimentatiei natu­rale, prin alaptare.
  • Intoleranta primara la lactoza. Acest tip de intoleranta poate aparea odata cu inaintarea in varsta si reducerea fiziologica progresiva a activitatii lactazei din enterocite. Acest proces, care este caracteristic tuturor mamiferelor, nu se aplica in totalitate la om (ca urmare a unui fe­nomen de adaptare), astfel ca, la o parte din populatie (in special cea din nord-vestul Europei), activitatea enzi­matica persista si la varsta adulta si se asociaza cu o buna toleranta a prepa­ratelor lactate. La persoanele care nu prezinta persistenta lactazei, declinul activitatii enzimatice incepe, de obi­cei, la varsta prescolara (2-6 ani), dar se poate inregistra si un inceput tar­div, la orice varsta. Momentul si rata de reducere a nivelului de lactaza sunt determinate genetic.​
  • Intoleranta secundara la lactoza. Apare in urma unei afectiuni acute (gastroenterita) sau cronice (boala Crohn sau boala celiaca), iar deficitul de lactaza se manifesta temporar si este reversibil dupa regenerarea mu­coasei intestinale.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA

Recomandat pentru stabilirea dia­gnosticului, testul genetic pentru into­leranta la lactoza se efectueaza dintr-o proba de sange si este o alternativa neinvaziva, care poate face diferentie­rea intre intoleranta primara si cea secundara. In prezenta manifestarilor clinice, rezultatul pozitiv al testului genetic confirma diagnosticul.

ALERGIE SAU INTOLERANTA?

De cele mai multe ori, intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la lapte si produse lactate, desi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranta la lactoza este o forma de intoleranta alimentara provocata de o activitate enzimatica intestinala redu­sa, spre deosebire de alergie, in care sistemul imunitar este pus in alerta si sunt secretati anticorpi.

TRATAMENT

Eliminarea produselor cu lactoza din alimentatie favorizeaza disparitia simptomelor. De asemenea, s-au dovedit utile suplimentele alimenta­re care contribuie la imbunatatirea tolerantei digestive in consumul de lactate. Lactoza este prezenta in lapte si in toate produsele lactate, dar si in alte alimente, ca stabilizator si emulga­tor. Atentie! Prelucrarea laptelui, ca de exemplu fierberea, nu are niciun efect asupra lactozei.

Referinte:

1. Snyder LC, Young OD, Green PHR., Taylor AK. Celiac Disease. Gene Reviews, 2008. www.ncbi. nlh.gov
2. Elson CO, Smith ED. Immunologic Disease of the Gastrointestinal Tract. In Clinical Immunology. Principles and Practice, Mosby, Elsevier, 2008, 1106-1109
3. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories. Reference Laboratory Services for Health Care Organizations. Celiac-Associated HLA-DQ Alpha 1 and DQ Beta 1 DNA Typing, Blood; 2010 www.mayomedicallaboratories.com
4. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate, 2009

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare